Čudotvorna loza Svetog Simeona

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
U manastiru Hilandar na Svetoj Gori postoji čudotvorna vinova loza Svetog Simeona Mirotočivog, jedna od najstarijih vinovih loza na svetu, koja već preko 800 godina rađa grožđe.
Loza-Sv-Simeona-768x574.jpg


Na južnoj strani Saborne hilandarske crkve, pada u oči visoko uzrasla i razgranata vinova loza, polegla po svojoj perguli. Njeno stablo dolazi iz zida na metar i po odstojanja od zemlje, iz groba svetog Simeona (Stefana Nemanje) koji se nalazi pored istog zida, sa unutrašnje strane hrama. Hilandarsko predanje o toj lozi kaže sledeće:
Kad je od smrti svetog Simeona (13. februara 1200.) proteklo sedam godina i kad je sveti Sava došao iz Karejske isposnice u manastir da bi pripremio prenos moštiju svetog Simeona u Srbiju radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali. Tada se sveti Simeon javi u snu igumanu Metodiju i kaže mu kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Ta loza se održala i do naših dana. Ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako joj se osim obrezivanja, nikakva druga nega ne ukazuje, niti se kakve mere protiv filoksere ili drugih bolesti i štetočina preduzimaju, što predstavlja veliko čudo Božije, i time veliku moralnu utehu i duhovno obodrenje za naše Hilandarsko bratstvo, a i za sve verujuće Srbe.

Loza je iznikla kao znak blagoslova nad hilandarskim monasima ali i kao velika pomoć roditeljima koji nemaju decu
Grožđe sa ove čudotvorne loze bere se svake godine na praznik Vozdviženija Časnog Krsta, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi.
Ostatak grožđa se suši i tokom cele godine daje bezdetnim roditeljima radi potomstva. Obično se rađaju muška deca i narod ih zove decom Sv. Simeona.

Naime svako ko zatraži pomoć, dobiće paketić sa tri zrna suvog grožđa i jednim parčetom opezanog lista sa izdankom i uputstvom za upotrebu. Potrebno je da se grožđice preliju vodom i da par pije svako jutro narednih 40 dana po gutljaj te vode. Takođe i posti se na vodi tih 40 dana, na kraju posta žena pojede dva grozda, a muškarac jedan.

Kako se navodi u crkvenim izvorima, posle smrti Svetog Simeona, Bog ga je proslavio kao prvog mirotičivog monaha na Svetoj Gori.
Iz njegovih moštiju isticala je mirišljava tečnost, koja se zove sveto miro, zbog čega je i nazvan mirotočivi.
Biljka se ne može svrstati ni u jednu od poznatih loza. Grozdovi su joj beli, a što je takođe neobično, ona ima različite listove kao da se radi o više vrsta vinovih loza.
Simeonovoj lozi se pripisuje čudotvorna moć, Svetogorci je smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

loza Sv.Simeona.jpg

(hilandar, rts )
 

Back
Top