Šta znači ono,, Sve će se oprostiti (i hula na oca i hula na sina) samo hula na duha svetog neće?

A sto bi njih kada sam vec dao svoje razmisljanje /
Ako smatras da ono sto sam naveo nije u redu daj mi obrazlozi zasto ali iskljucivo na osnovu Pisma.
...naravno,nece skoditi ako izneses i stav tvojih otaca ali je to ipak lican stav nekih pojedinaca,nadam se da ti ovo jasno ?
Sv. Oci su tumači Sv. Pisma stoga je pričati o Pismu bez pozivanja na njih besmisleno. Nadam se da ti je ovo jasno?

Da,tako se to desavalo,i,daj da vidimo odgovor na moje pitanje:

Hajde nam onda iznesi zakljucak i konacno odgovori na kljucno teolosko pitanje koje je predmet ozbiljnih diskusija tokom citave istorije hriscanstva. :D

Kako nisam,zar nisi procitala moj odgovor o tome sta je hula na Duha Svetoga ?

I to sam vec iskomentirao,citas si lepo citavo Pismo,pa uporedjujes,pa opet citas ,pa opet istrazujes,pa uporedjujes,pa opet citas,i pre svega - molis se Bogu sve vreme da bi ti dao jasnu perspektivu sta je sto...
Narvno,mozes to i onako,iz rukava,kao sto ti trenutno radis ali mi taj stil nesto ne stima...
...mozda je do mene,jeddnostavno nisam toliko "muzikalan" kao sto si ti...:D
Pa ako se tako dešavalo da su delo Duha Svetoga pripisali velezuvu,
onda je to hula na Duha Svetoga. Sad ti objasni kako do sada to nisi
mogao u Pismu da pronađeš nego si nešto svoje izmislio?

Pa ako se tako dešavalo da su delo Duha Svetoga pripisali velezuvu,
onda je to hula na Duha Svetoga.
Daj mi citata da vidim gde su to konkretno uradili ?
Meni se cini da su to pripisivali Njemu jer je navodno On to radio s pomocu velzevula ali mozda mi se tako samo ucinilo,daj da vidimo tvoje dokaze. :)
Sad ti objasni kako do sada to nisi
mogao u Pismu da pronađeš nego si nešto svoje izmislio?
Jos uvek nisam primetio ono sto kazes stoga te jedva cekam da mi das konkretne Biblijske dokaze.

Daj mi citata da vidim gde su to konkretno uradili ?
Meni se cini da su to pripisivali Njemu jer je navodno On to radio s pomocu velzevula ali daj da vidimo tvoje dokaze.

Jos uvek to nisam primetio ono sto kazes stoga te jedva cekam da mi das konkretne Biblijske dokaze.
24. А фарисеји чувши то рекоше: Овај другачије не изгони демоне до помоћу Веелзевула, кнеза демонског.
27. А ако ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, синови ваши чијом помоћу изгоне? Зато ће вам они бити судије.
28. А ако ли ја Духом Божијим изгоним демоне, онда је дошло к вама Царство Божије.
31-32. Зато вам кажем: Сваки гријех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима. И ако рече ко ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме вијеку ни у будућем.

24. А фарисеји чувши то рекоше: Овај другачије не изгони демоне до помоћу Веелзевула, кнеза демонског.
27. А ако ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, синови ваши чијом помоћу изгоне? Зато ће вам они бити судије.
28. А ако ли ја Духом Божијим изгоним демоне, онда је дошло к вама Царство Божије.
31-32. Зато вам кажем: Сваки гријех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима. И ако рече ко ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме вијеку ни у будућем.
Vec sam ti rekao da su tako tekli ti dogadjaji,sada ti treba dokaza da su fariseji tvrdili da su to bila dela velzevula a ne da je on cinio ta dela pomocu velzevula ili Duha Svetoga kao sto je Isus rekao,jel primecujes sta te pitam ?

Vec sam ti rekao da su tako tekli ti dogadjaji,sada ti treba dokaza da su fariseji tvrdili da su to bila dela Duha Svetoga a ne da je on cinio ta dela pomocu Duha Svetoga,jel primecujes sta te pitam ?
Ja nisam ni rekla da su fariseji tvrdili da su to dela Duha Svetoga. Jel čitaš
ti šta pišem? Oni su tvrdili da su to dela nekog vrhovnog demona i time su
hulili na Duha Svetoga.

Vec sam ti rekao da su tako tekli ti dogadjaji,sada ti treba dokaza da su fariseji tvrdili da su to bila dela velzevula a ne da je on cinio ta dela pomocu velzevula ili Duha Svetoga kao sto je Isus rekao,jel primecujes sta te pitam ?
Primećujem šta me pitaš. Čak i da su dela pomoću Duha Svetoga, a ne pomoću
demona, opet su napravili hulu na Svetog Duha zato što su rekli da su dela pomoću
demona učinjena. Eto preciznije je sada.

Primećujem šta me pitaš. Čak i da su dela pomoću Duha Svetoga, a ne pomoću
demona, opet su napravili hulu na Svetog Duha zato što su rekli da su dela pomoću
demona učinjena.
Eto preciznije je sada.
Sada je vec bolje.
E sad mi reci,dali su po tebi fariseji odjednom postali takvi kakvi su bili ili su mozda njihov stil zivota i njihova verska praksa tokom vremena prouzrokovali da oni umesto dela Svetog Duha vide dela velzevula ?
I za kraj - ako li smatreas da je ovo drugo slucaj daj mi onda pojasni u cemu sam ja to pogresio kada sam rekao sta je po meni hula na Duha Svetoga ? :mazi:

Sada je vec bolje.
E sad mi reci,dali su po tebi fariseji odjednom postali takvi kakvi su bili ili su mozda njihov stil zivota i njihova verska praksa tokom vremena prouzrokovali da oni umesto dela Svetog Duha vide dela velzevula ?
I za kraj - ako li smatreas da je ovo drugo slucaj daj mi onda pojasni u cemu sam ja to pogresio kada sam rekao sta je po meni hula na Duha Svetoga ? :mazi:
Pogrešio si u tome što si dao neko uopšteno tumačenje i što si rekao da nisi našao
nigde u Pismu gde se konkretno kaže šta je hula na Duha Svetoga, pa si zbog
toga morao da koristiš sve podatke koje iz Biblije da bi sklepao svoju priču.
Pitanje nije šta nekoga dovede do toga da huli, neko konkretno šta je hula na
Duha Svetoga.

Pogrešio si u tome što si dao neko uopšteno tumačenje i što si rekao da nisi našao
nigde u Pismu gde se konkretno kaže šta je hula na Duha Svetoga, pa si zbog
toga morao da koristiš sve podatke koje iz Biblije da bi sklepao svoju priču.
Ponavljam,u cemu je konkretno greska,sto mi nisi odgovorila na ono moje "uopsteno"pitanje ?
Pitanje nije šta nekoga dovede do toga da huli, neko konkretno šta je hula na
Duha Svetoga.
Tako je,i sta je po tebi ta hula,jel to Isus jasno i precizno rekao ili je samo dao siri kontekst ?

Ponavljam,u cemu je konkretno greska,sto mi nisi odgovorila na ono moje "uopsteno"pitanje ?

Tako je,i sta je po tebi ta hula,jel to Isus jasno i precizno rekao ili je samo dao siri kontekst ?
Jasno i precizno je rekao šta je hula na Svetog Duha, a ti ako hoćeš da rasprevĺjaš o tome kako do toga dolazi, slobodno možeš od Adama i Eve da kreneš.

Ni ti nisi na sva pitanja odgovorio.

Jasno i precizno je rekao šta je hula na Svetog Duha, a ti ako hoćeš da rasprevĺjaš o tome kako do toga dolazi, slobodno možeš od Adama i Eve da kreneš.

Ni ti nisi na sva pitanja odgovorio.
Kao prvo - Isus definitivno nije precizno rekao sta je hula na DS i ovo bi trebalo biti jasno svakom ko ima istu definiciju za preciznost kao mene !
Zao mi je ako sam neka pitanja prevideo stoga te molim da me potsetis o cemu se radi i pokusacu da ti odmah odgovorim.
Ako ti tako vise odgovara,evo ja cu ti prv odgovoriti ali onda konacno ocekujem odgovora od tebe,jel vazi ?

Kao prvo - Isus definitivno nije precizno rekao sta je hula na DS i ovo bi trebalo biti jasno svakom ko ima istu definiciju za preciznost kao mene !
Zao mi je ako sam neka pitanja prevideo stoga te molim da me potsetis o cemu se radi i pokusacu da ti odmah odgovorim.
Ako ti tako vise odgovara,evo ja cu ti prv odgovoriti ali onda konacno ocekujem odgovora od tebe,jel vazi ?
Ne samo da je precizno rekao šta je hula na Svetog Duha, već je i objasnio
kako da izbegneš da ti se to desi. Sigurno ne bi propustio da tako nešto
važno razjasni i to odmah. Misliš da je ostavio skriveno pa da ti moraš da
juriš dalje po Pismu da bi shvatio o čemu se radi?

Hula na Svetog duha je kada za delo učinjeno uz njegovu pomoć kažeš
da je učinjeno uz pomoć demona. A da ti se ne bi desilo da takvu hulu
izneseš, dovoljno je da shvatiš da čak i da je učinjeno uz pomoć demona,
to bi značilo da se zlo samo u sebi podelilo, počelo protiv sebe da radi
i kraj mu je blizu. Kako god bilo, dobro je i ne moraš ni da komentarišeš.

Dakle, rečeno je šta je hula na Svetog Duha i objašnjeno je kako da tu
sumnju savladaš. Dalje više ništa nije potrebno što se te neoprostive
hule tiče.

Ne samo da je precizno rekao šta je hula na Svetog Duha, već je i objasnio
kako da izbegneš da ti se to desi. Sigurno ne bi propustio da tako nešto
važno razjasni i to odmah. Misliš da je ostavio skriveno pa da ti moraš da
juriš dalje po Pismu da bi shvatio o čemu se radi?

Hula na Svetog duha je kada za delo učinjeno uz njegovu pomoć kažeš
da je učinjeno uz pomoć demona. A da ti se ne bi desilo da takvu hulu
izneseš, dovoljno je da shvatiš da čak i da je učinjeno uz pomoć demona,
to bi značilo da se zlo samo u sebi podelilo, počelo protiv sebe da radi
i kraj mu je blizu. Kako god bilo, dobro je i ne moraš ni da komentarišeš.

Dakle, rečeno je šta je hula na Svetog Duha i objašnjeno je kako da tu
sumnju savladaš. Dalje više ništa nije potrebno što se te neoprostive
hule tiče.
U redu,moguce je da zaista imamo razlicite definicije za pojma PRECIZNO.
Nego, jel ce biti onog odgovora...?

Poslednja izmena:
U redu,moguce je da zaista imamo razlicite definicije za pojma PRECIZNO.
Nego, jel ce biti onog odgovora...?
Nije to samo definicija pojma precizno, nego i tvoja sumnja da Isus nije
umeo da se izražava kako treba, niti da je umeo da precizno izrazi i objasni
nešto tako bitno. Kao, samo ofrlje nešto pomenuo.. Falile mu reči? Vreme
da objasni?

Nije to samo definicija pojma precizno, nego i tvoja sumnja da Isus nije
umeo da se izražava kako treba, niti da je umeo da precizno izrazi i objasni
nešto tako bitno.
A ti si odjednom primetila da je konkretno tu materiju detaljno obrazlozio,jel tako ?
Nego pusti ti mene,ja mogu biti i nevernik ali sam ipak tvoj sagovornik koji ti postavlja jasno i precizno pitanje na koje do sada odgovore nisi dala nego ponavljas jedno te isto bez nikakve argumentacije...
...medjutim, moram priznati da je i to neki stil odgovaranja - odgovaras cak i kada cutis ili bezis stoga... :kafa:
Kao, samo ofrlje nešto pomenuo.. Falile mu reči? Vreme
da objasni?
Ne,Njemu ne fali nista nego fali onima koji teskog srca otvaraju Sveto Pismo ili koji ignorisu jasne poruke Pisma koje daju siru sliku sta uopste pretstavlja hula o kojoj pricamo.

Post br.60:

"...E sad mi reci,dali su po tebi fariseji odjednom postali takvi kakvi su bili ili su mozda njihov stil zivota i njihova verska praksa tokom vremena prouzrokovali da oni umesto dela Svetog Duha vide dela velzevula ? "
Na to sam odgovorila. Ako hoćeš da tražiš uzrok od Adama i Eve možeš
da kreneš. Za ovu priču je potpuno nebitan, jer ne moraš po njegovom
savetu da postaneš svetac da ne bi hulio na Svetog Duha, već je dovoljno
samo da ne komentarišeš.

A ti si odjednom primetila da je konkretno tu materiju detaljno obrazlozio,jel tako ?
Nego pusti ti mene,ja mogu biti i nevernik ali sam ipak tvoj sagovornik koji ti postavlja jasno i precizno pitanje na koje do sada odgovore nisi dala nego ponavljas jedno te isto bez nikakve argumentacije...
...medjutim, moram priznati da je i to neki stil odgovaranja - odgovaras cak i kada cutis ili bezis stoga... :kafa:

Ne,Njemu ne fali nista nego fali onima koji teskog srca otvaraju Sveto Pismo ili koji ignorisu jasne poruke Pisma koje daju siru sliku sta uopste pretstavlja hula o kojoj pricamo.
Bez kakve argumentacija? Citirala sam Bibiliju i obrazložila. Za razliku od
tebe koji je neku svoju filozofiju izneo bez ikakvih osnova.
Tebi je bitnije da opravdaš svoje reči nego da se zamisliš nad Isusovim
rečima. I ja u tome uopšte ne moram da učestvujem. Što se pisma tiče,
obrazložila sam. Što se tvojih reči tiče, koga je briga sem tebe..

Na to sam odgovorila. Ako hoćeš da tražiš uzrok od Adama i Eve možeš
da kreneš. Za ovu priču je potpuno nebitan, jer ne moraš po njegovom
savetu da postaneš svetac da ne bi hulio na Svetog Duha, već je dovoljno
samo da ne komentarišeš.
Odgovorila ocito nisi jer si sada napisala dve dugacke recenice umesto da mi odgovoris sa jesu ili nisu ili ako to mnogo eto nek bude DA ili NE nakon cega bih mogao da dopreciziram teolosku tvrdnju i svakako poentiram.
...jel ce biti konacno kratkog i jasnog odgovora ? :kafa:

Poslednja izmena:
Bez kakve argumentacija? Citirala sam Bibiliju i obrazložila.
I gde tamo stoji da je hula "ovo il ono" ?
Da potsetim,jasan i precizan odgovor na pitanje jeste onaj koji direktno i bez potrebe od tumacenja navodi sta je sto.
Evo recimo ako zelimo definisati greh onda dajemo sledecu Biblijsku definiciju:

1 Jov.3,4:
"...Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje..."

Za razliku od
tebe koji je neku svoju filozofiju izneo bez ikakvih osnova.
Daj mi prvo odgovori to sto te pitam sa da ili ne i onda krecemo u detalje.
Tebi je bitnije da opravdaš svoje reči nego da se zamisliš nad Isusovim
rečima. I ja u tome uopšte ne moram da učestvujem. Što se pisma tiče,
obrazložila sam. Što se tvojih reči tiče, koga je briga sem tebe..
A ko ti kaza da se nisam zamislio ?
Jel sam ti odbacio da je celosno pogresno to sto navodis ili sam ti samo davao podpitanja ?
Daj mi prvo ti ipak odgovori to sto te pitam pa cu onda malo opsirnije pojasniti moj stav u vezi ovog pitanja.

Odgovorila ocito nisi jer si sada napisala dve dugacke recenice umesto da mi odgovoris sa DA ili NE nakon cega bih mogao da dopreciziram teolosku tvrdnju i svakako poentiram.
...jel ce biti konacno kratkog i jasnog odgovora ? :kafa:
Odgovorila sam i to više puta na jedno te isto pitanje. Rekla sam da se
ne postavlja pitanje šta je uzrok tome da ljudi hule, već pitanje šta je to
hula na Svetog Duha. Ti ako hoćeš da istražuješ uzrok, kreni od Adama
i Eve. I to sam rekla.
Nisam ti ja automat pa da ti odgovaram sa da ili ne. Uopšte o tvojoj
filozofiji neću da razmišljam. Eto ti to ti je odgovor na tvoje pitanje.

Opet ti je bitnije da ti pobediš u nekoj raspavi nego same Isusove reči.
To je tvoj problem, a ne moj.

Back