Šta znači ono,, Sve će se oprostiti (i hula na oca i hula na sina) samo hula na duha svetog neće?

Slučaj "hule na Duha Svetog" u Novom zavetu je pomenut u Marku 3:22-30 i u Mateju 12:22-32. Izraz hula može se generalno definisati kao "izazivajuća neuljudnost." Ovaj izraz može se primeniti na grehe proklinjanja ili psovanja Boga, ili samovoljnog degradiranja nečeg što se odnosi na Boga. To je isto kao i kad neke zle karakteristike pripisujemo Bogu ili poričemo neko dobro koje je inače njegova karakteristika. Ovaj slučaj huljenja je međutim, poseban, nazvan "Hula na Duha Svetog" u Mateju 12:31. U Mateju 12:31-32, fariseji, pošto su bili svedoci nepobitnog dokaza da je Isus činio čuda u sili Duha Svetog, su tvrdili da je Gospod opsednut demonom "Vezleuvom" (Matej 12:24). Sada možete da vidite u Marku 3:30 da je Isus vrlo specifičan po pitanju toga da ono što su uradili je "hula na Duha Svetog."

Ovo huljenje se odnosi na nekog ko optužuje Isusa Hrista da je opsednut demonima umesto da je isunjen Duhom. Postoje drugi načini na koje se može huliti na Duha Svetog, ali ovo je bilo "TO" huljenje za koje nema praštanja. Kao rezultat toga, hula an Duha Svetog se ne može ponoviti danas. Isus Hrist nije na zemlji već sedi sa desne stane Bogu. Niko više ne može da bude svedok da Isus Hrist čini čuda i onda da pripiše moć Satani a ne Duhu. Iako danas ne postoji hula na Duha, treba uvek da imamo na umu da postoji jedno neoprostivo stanje postojanja—stanje konstantnog neverovanja. Nema oproštenja za osobu koja umre u neverovanju. Konstantno odbacivanje podsticanja Svetog Duha da poverujemo u Isusa Hrista je neoprostiva hula. Setite se šta je rečeno u Jovanu 3:16, "Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki− ko veruje u Njega− ne propadne, nego da ima večni život." Jedini razlog da neko nema oproštenje je kada taj neko nije među "onima koji veruju u Njega."

https://www.gotquestions.org/Srpski/huljenje-Duh-Sveti.html

znači najbitnije je da se on ne naljuti i ne uvredi jel tako?
možeš biti pavelić ili luburić, al se to sve briše samo da ne huliš?
znači ti ćeš biti u raju sa najvećim koljačima i bićeš sretan?

šta ćeš ako se na NA KRAJU ispostavi da je vrag lično sve to pisao?
jer biblija je došla do nas slovena i germana
preko RIMLJANA i JEVREJA društvo za samo poželeti!
samo mi to reci? da svi poverujete u njega pod raznima pretnjama paklom itd...?
znači samo ON i niko drugi! ako mu se slučajno zameriš gotov si!

vas hrišćane odmah obuzme bes i jarost kad vas ovo neko pita i krenete da kunete i proklinjete
evo i ti ćeš sad to isto....se kladimo? pitaj se samo od koga ti dolazi taj bes i ta jarost...

Brate kakav hrist spasitelj i hula na duhove, živi život ovaj fizički jer previše brineš o nekom sudu kad umreš i te gluposti, ti si večan a život nema početak ni kraj, niko ti neće suditi a posebno ne neki duhovi hristovi koji te uslovljavaju, mnogo su ti isprali mozak tako zvučiš.

živi život kao ČOVEK pa IMALO NE IMALO tog suda
al je fora što njima taj bog preti sve vreme i oni jadni upadaju u duševnu teskobu!
znači nije dovoljno da budeš ČOVEK nego moraš po ceo dan vazdan da misliš o tom što je žrtvovan za TEBE!
ma idi begaj! da ceo život imaš osećaj krivice neke....bjaži!

Ne znam koju bibliju citas ali lijepo pise - sve ce biti oprosteno osim hule na duha svetoga. Da oduzmes sebi zivot a nisi ga sam sebi dao, zar to nije hula?
Svako je ubistvo ukljucujuci i samoubistvo prekrsaj izricite Bozje zapovesti koja brani ubistvo ali to nije hula na Duha Svetoga !
Po meni ta hula je stanje do kojeg se dolazi putem tendencioznog ignorisanja glasa savesti kroz koje deluje Bozji duh u svakog coveka a ne jednokratnu nezakonitu aktivnost,kakva god ona bila.

Svako je ubistvo ukljucujuci i samoubistvo prekrsaj izricite Bozje zapovesti koja brani ubistvo ali to nije hula na Duha Svetoga !
Po meni ta hula je stanje do kojeg se dolazi putem tendencioznog ignorisanja glasa savesti kroz koje deluje Bozji duh u svakog coveka a ne jednokratnu nezakonitu aktivnost,kakva god ona bila.
Sve moze se oprosti i ta savest koja ti ne sljaka na pravi nacin ali hula na duha svetoga ne moze.
Konstantno odbacivanje podsticanja svetog Duha da poverujes u Isusa Hrista je neoprostiva hula.
Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki ko veruje u Njega ne propadne, nego da ima vecni zivot. Jedini razlog da neko nema oprostenje je kada taj neko nije među onima koji veruju u njega.

Sve moze se oprosti i ta savest koja ti ne sljaka na pravi nacin ali hula na duha svetoga ne moze.
Mislim da me nisi dobro razumela - konstantno odbacivanje glasa savesti koje prelazi u apsolutno oglusavanje na tog glasa jeste ta hula i ta se ne moze oprostiti !
Konstantno odbacivanje podsticanja svetog Duha da poverujes u Isusa Hrista je neoprostiva hula.
Da,ovo je sastavni deo tog poziva,to ide u paketu.
A zasto ?
Pa zato sto je nemoguce da poverujes u Hrista a da ujedno tendenciozno gazis Njegove zapovesti !
Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki ko veruje u Njega ne propadne, nego da ima vecni zivot. Jedini razlog da neko nema oprostenje je kada taj neko nije među onima koji veruju u njega.
👍

Mislim da me nisi dobro razumela - konstantno odbacivanje glasa savesti koje prelazi u apsolutno oglusavanje na tog glasa jeste ta hula i ta se ne moze oprostiti !

Da,ovo je sastavni deo tog poziva,to ide u paketu.
A zasto ?
Pa zato sto je nemoguce da poverujes u Hrista a da ujedno tendenciozno gazis Njegove zapovesti !

👍
Ali ima i ovakih bas prate te zapovesti hristove moralni skroz ali ne veruju u hrista.Sta sa njima biva

Ali ima i ovakih bas prate te zapovesti hristove moralni skroz ali ne veruju u hrista.Sta sa njima biva
Odlicno pitanje.
Po meni ljudikoji drze Hristove zapovesti onakoo kako kaze,skroz,u svemu - nemoguce je da zauvek ostanu indiferentni na Hrista.
..ako ne danas mozda sutra ili dan dva nakon toga,Bozji duh ih nece ostaviti bez prave odluke s kojom ce zakoracati u vecnost !!!
...pravo pitanje jeste dali pomenutiu ljudi zaista drze sve Bozje zapovesti ili mozda drze ono sto smatraju da je dovoljno,po nekim njihovim proracunima..

Odlicno pitanje.
Po meni ljudikoji drze Hristove zapovesti onakoo kako kaze,skroz,u svemu - nemoguce je da zauvek ostanu indiferentni na Hrista.
..ako ne danas mozda sutra ili dan dva nakon toga,Bozji duh ih nece ostaviti bez prave odluke s kojom ce zakoracati u vecnost !!!
...pravo pitanje jeste dali pomenutiu ljudi zaista drze sve Bozje zapovesti ili mozda drze ono sto smatraju da je dovoljno,po nekim njihovim proracunima..
Ne pricam bezveze.Znam takve nikad crkvu nikad bibliju pu na boga ovog biblijskog ali u zivotu skoro pa savrseni.E sta bude sa njima

Ne pricam bezveze.Znam takve nikad crkvu nikad bibliju pu na boga ovog biblijskog ali u zivotu skoro pa savrseni.E sta bude sa njima
Eto,sama si rekla - oni su SKORO pa savrseni ali nisu savrseni...zamisli ako u nasim,ljudskim ocima nismo savrseni kako li izgledamo u Bozjim ?
Neko ce reci,evo savrsen sam jer drzim 50% od Bozjih zapovesti sto je izuzetno dobro...za razliku recimo od ovih gresnika oko mene...
I eto ti beljaja,takvi ce jednostavno do kraja drzati glavu u pesak i tako ce sprecavati glasa savesti da dopre njihove usi...
I to je po meni primer za hula na SD.

Eto,sama si rekla - oni su SKORO pa savrseni ali nisu savrseni...zamisli ako u nasim,ljudskim ocima nismo savrseni kako li izgledamo u Bozjim ?
Neko ce reci,evo savrsen sam jer drzim 50% od Bozjih zapovesti sto je izuzetno dobro...za razliku recimo od ovih gresnika oko mene...
I eto ti beljaja,takvi ce jednostavno do kraja drzati glavu u pesak i tako ce sprecavati glasa savesti da dopre njihove usi...
I to je po meni primer za hula na SD.
Nisu skroz savrseni u smislu da nisu besmrtni ali jesu u pravim.smisly ljudi.
Daa li ce ovi pravi ljydi a nevernici imati vecnost.Po biblije je njet.

Nisu skroz savrseni u smislu da nisu besmrtni
Od kud ti sad ovo,kada je savrsenost postala isto sto i besmrtnost ?
Isus je pozvao ljude da budu savrseni kao sto je Otac nebeski ali je to bilo u vreme kada je hodao zemljom sto ce reci mnooogo pre konacnog Bozjeg suda i Njegovog drugog dolaska kada ce svi ljudi primiti platu za svoja dela.

Po tebi je tako, ali po Pismu nije tako. Isus nije taj zaključak izveo nakon što je o
saveti govorio.

Ti nisi čitao o čemu je prethodno pričao? Valjda ti treba da izneseš dokaze
za svoju tvrdnju.
Ja sam lepo rekao PO MENI sto ce reci da je to moj licni stav na osnovu moje spoznaje Svetog Pisma,onako integralno.
Kad se radi o konkretnim i jasnim stvarima onda to jasno kazem ali dajem i jasne Biblijske dokaze.
E sad se daj moim te vrati mom pitanju/zahtevu i pokusaj mi odgovoriti ono sto smatras da navodno pise u Pismu a sto je razlicito ili mozda suprotno onom sto sam izneo.

Ja sam lepo rekao PO MENI sto ce reci da je to moj licni stav na osnovu moje spoznaje Svetog Pisma,onako integralno.
Kad se radi o konkretnim i jasnim stvarima onda to jasno kazem ali dajem i jasne Biblijske dokaze.
E sad se daj moim te vrati mom pitanju/zahtevu i pokusaj mi odgovoriti ono sto smatras da navodno pise u Pismu a sto je razlicito ili mozda suprotno onom sto sam izneo.
A ti ne možeš da daš stihove na osnovu koga si doneo takvo mišljenje? Samo ti
je tek tako palo na pamet da je Isus izneo zaključak koji veze nema sa onim o
čemu je prethodno pričao?

A ti ne možeš da daš stihove na osnovu koga si doneo takvo mišljenje? Samo ti
je tek tako palo na pamet da je Isus izneo zaključak koji veze nema sa onim o
čemu je prethodno pričao?
Da,nisam nasao drugog teksta u citavom Pismu kojo jasno i precizno navodi sta je to hula na Duha Svetoga.
A kad nemas takvog teksta a zelis saznati onda koristis sve podatke koje si sreo u Bibliji a koje ti daju bar neku perspektivu za nekog moguceg odhovora !

Da,nisam nasao drugog teksta u citavom Pismu kojo jasno i precizno navodi sta je to hula na Duha Svetoga.
A kad nemas takvog teksta a zelis saznati onda koristis sve podatke koje si sreo u Bibliji a koje ti daju bar neku perspektivu za nekog moguceg odhovora !
Fariseji su ga optužili da izgoni demone pomoću velezuva, a on je tvrdio da demone
izgoni uz pomoć Svetog Duha. Kao zaključak je rekao ''Зато вам кажем: Сваки гријех
и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима''
Nije dakle prešao na neku drugu temu, pa da treba da se pogađa na šta je mislio,
nego je samo izneo zaključak u vezi onoga o čemu se do tada razgovor vodio.

Nije mi jasno kako nisi uspeo da nađeš na šta se njegov zaključak odnosi, a još
manje na osnovu čega si tu priču o savesti izmislio.

31-32. Зато вам кажем: Сваки гријех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима. И ако рече ко ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме вијеку ни у будућем.

Овде каже да човек може наћи какво-такво оправдање за сваки други грех учињен у људској слабости, као што је блуд, крађа и слично, и лакше му је од Бога добити опроштај. Али, када неко види чудеса која су учињена Духом Светим и похули на њих говорећи да су она од демона, какво ће наћи оправдање? Јасно је да такав човек добро зна да је све то од Духа Светога, а ипак намерно говори зло. Како се таквом човеку може опростити? Када су Јевреји видели Господа како једе и пије и дружи се са цариницима и блудницима и све друго чини као Син Човечији, осуђивали су Га као изјелицу и винопију, што се може опростити, а да се неће од њих ни тражити покајање, јер су се (по слабости) оправдано саблажњавали. Али, када су Га видели да чудотвори и опет Га клеветали и хулили на Духа Светога, говорећи да Он то чини уз помоћ ђавола, како да им се опрости такав грех ако се не покају? Стога знај да онај који хули на Сина Човечијега, гледајући Га како живи као човек и називајући Га пријатељем блудника, изјелицом и винопијом због онога што је радио, такав неће одговарати за свој грех, чак иако се не покаје. Опростиће му се, јер није познао Христа као Бога скривеног у телу.
Али, онај који хули на Духа Светога или на духовна дела Христова, и назива их демонским, ако се не покаје,[12] неће му се опростити, јер он нема оправдан разлог да Га клевеће, као онај који Га је видео са цариницима и блудницима. Неће му се опростити ни у овом ни у оном свету и на оба места биће кажњен. Многи се муче у овоме свету, али су тамо поштеђени мука, као убоги Лазар; док су други кажњени и овде и тамо, као Содомљани и они који хуле да Духа Светога. Али, неки, као што су апостоли и Претеча, нису кажњени ни овде ни тамо. Иако изгледа да они који су овде прогоњени бивају кажњени од Бога, то нису казне за грехове, већ кушње које доносе венце.

https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-mateju/15/

Ničeg nejasnog u rečenom nema kada se čita u kontekstu. Ako je nekome na pamet
palo da je on naglo promenio temu, za to osnova nikakvog nema, jer je počeo sa
''zato vam kažem'' što znači da se odnosi na prethodno rečeno.

Možda da čitaš Svete Oce?
Čak i da ne čita Svete Oce, razumljivo je na šta se odnosi rečeno. Jedino
što im to ne ide u prilog, jer egzorcizam postoji i u katoličkoj i u pravoslavnoj
crkvi. Pa bi onda morali da priznaju da se to dešava silom Duha Svetoga.

Al kakva je korist od toga da kažeš da veruješ Pismu, a onda se praviš
da ne vidiš šta u njemu piše. To ne mogu da razumem..

Možda da čitaš Svete Oce?
A sto bi njih kada sam vec dao svoje razmisljanje /
Ako smatras da ono sto sam naveo nije u redu daj mi obrazlozi zasto ali iskljucivo na osnovu Pisma.
...naravno,nece skoditi ako izneses i stav tvojih otaca ali je to ipak lican stav nekih pojedinaca,nadam se da ti ovo jasno ?

A sto bi njih kada sam vec dao svoje razmisljanje /
Ako smatras da ono sto sam naveo nije u redu daj mi obrazlozi zasto ali iskljucivo na osnovu Pisma.
...naravno,nece skoditi ako izneses i stav tvojih otaca ali je to ipak lican stav nekih pojedinaca,nadam se da ti ovo jasno ?
Zašto bi neko obrazlagao tvoje lične filozofije na osnovu Pisma, kada
ti to nisi izneo na osnovu Pisma? :dontunderstand: Ni jedan citat nisi dao, nego
čisto onako filozofiraš.

Čak i da to što pričaš ima veze sa nekim delom pisma, sa ovim što
se ovde komentariše nema nikakve veze.

Fariseji su ga optužili da izgoni demone pomoću velezuva, a on je tvrdio da demone
izgoni uz pomoć Svetog Duha. Kao zaključak je rekao ''Зато вам кажем: Сваки гријех
и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима''
Da,tako se to desavalo,i,daj da vidimo odgovor na moje pitanje:
Nije dakle prešao na neku drugu temu, pa da treba da se pogađa na šta je mislio,
nego je samo izneo zaključak u vezi onoga o čemu se do tada razgovor vodio.
Hajde nam onda iznesi zakljucak i konacno odgovori na kljucno teolosko pitanje koje je predmet ozbiljnih diskusija tokom citave istorije hriscanstva. :D
Nije mi jasno kako nisi uspeo da nađeš na šta se njegov zaključak odnosi,
Kako nisam,zar nisi procitala moj odgovor o tome sta je hula na Duha Svetoga ?
a još
manje na osnovu čega si tu priču o savesti izmislio.
I to sam vec iskomentirao,citas si lepo citavo Pismo,pa uporedjujes,pa opet citas ,pa opet istrazujes,pa uporedjujes,pa opet citas,i pre svega - molis se Bogu sve vreme da bi ti dao jasnu perspektivu sta je sto...
Naravno,mozes to i onako,iz rukava,kao sto ti trenutno radis ali mi taj stil nesto ne stima...
...mozda je do mene,jeddnostavno nisam toliko "muzikalan" kao sto si ti...:D

Poslednja izmena:

Back