Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne ukljucivati tv i slusati muziku 40 dana posle sahrane....

Da.:think: Neki obicaji su se toliko ustalili da ih ne kapiras koliko su besmisleni...:kafa: ... Ono sa mackom i pljuvanjem ili takve stvari su vec sujeverje,a ovo recimo ...Zasto je to tako?Tj zasto ljudi ne ukljucuju tv 40 dana posle sahrane?Zasto BAS 40?I zasto ako osoba nije toliko razaloscena, ili...mozda mu je lakse da skrene misli uz neku emisiju,film...i ne sme da ukljuci tv, a tako bi mu prijalo...I dodje komsija (npr) i zgrozi se sto je ovaj ukljucio tv a nije proslo 40 dana...:dontunderstand: Zaista i tome nikad nisam tako razmisljala a kad bi (ne daj boze) i doslo do toga, mozda bih i ucinila isto!Kao-tako treba.A pojma nemam sto?!

Neke stvari koje su ovde svrstane u "obicaje" su me inspirisale da napisem ovu kratku pricicu... I to zbog onog dela "ne znam, tako mi je neko rekao"...

Pitala cerka majku zasto kada zamesi strudlu isece po deo sa oba kraja... Majka je pogleda zacudjeno i rece da ne zna odgovor, ali da to tako treba... Tako je nju naucila njena majka... Srecom baba je bila ziva pa ode devojcica kod nje i postavi joj isto pitanje, ali i dobi isti odgovor... Opet, srecom, i prababa je bila ziva pa ode devojcica i kod nje sa istim pitanjem i dobi logican odgovor: "zato sto nisam imala veci pleh"...

:zcepanje: Jaaaaaooo koji bedak!

Ono sa poklanjanjem novcanika...To mi se svidja, kao ne treba poklanjati prazan novcanik :mrgreen: ... Doduse, kad meni to poklanjaju, u obrnutoj situaciji-mani se tih glupavih obicaja :mrgreen:.

Evo jednog obicaja kojeg se mnoge zene u mojoj okolini pridrzavaju
Ne valja kupovati nista za bebu prije porodjaja (valjda da nesto ne izbaksuziraju) pa kada se porode muz i babe se razlete po prodavnicama pa uglavnom kupe sve kontra. Skoro mi se prijateljica porodila pa je drugi dan kada je izasla iz bolnice trcala u prodavnicu da kupuje benkice i bodice :dash: :dash:
Ma ima da opremim sve od poda do plafona cim saznam da li je djecak ili djevojcica kao sav normalan svijet :)

I nervira me sto na svadbama u Srbiji na ulazu u restoran postave presretace sa sve rokovnikom i samoljepljivim papiricima pa otvaraju kese, koverte i torbe da bi zapisali i zabiljezili ko je sta i koliko donio. Jos malo ce i vagu da postave pa da vagaju ko je sa koliko kg usao a sa koliko izlazi iz restorana :mrgreen:

I nervira me sto na svadbama u Srbiji na ulazu u restoran postave presretace sa sve rokovnikom i samoljepljivim papiricima pa otvaraju kese, koverte i torbe da bi zapisali i zabiljezili ko je sta i koliko donio. Jos malo ce i vagu da postave pa da vagaju ko je sa koliko kg usao a sa koliko izlazi iz restorana :mrgreen:

Ovo pitanje se može postaviti i ovako...da li bi tebi bilo bitno da kad već dobiješ poklon znaš i od koga si ga dobio...ili kad već nekome poklanjaš,želiš da znaš da on zna da mu ti to poklanjaš,a ne neko drugi...Ili ti je svejedno i od koga je poklon i kome poklanjaš?:roll:
A naravno kad su veće svadbe,niko ne može napamet znati ko je donio koji poklon i slično...
Mislim da u ovom običaju nema ništa ružno,samo je praktičan...
Šta bi tek rekla za ciganske svadbe gdje vode dvojno knjigovodstvo...razdužio i zadužio...:)

Raspričah se,a htjedoh samo da pomenem običaj koji je bio kod nas nekad uobičajen,a sada mislim da je ispario,da se djetetu koje ti prvi put dođe u goste daje živo pile...:)
Ne ono malo žuto,već veliko pile...
A ono svezanih nogu,mlatara krilima i sav se istraumiraš...:lol:
Uvijek sam više voljela čokoladu...:)

Ovo pitanje se može postaviti i ovako...da li bi tebi bilo bitno da kad već dobiješ poklon znaš i od koga si ga dobio...ili kad već nekome poklanjaš,želiš da znaš da on zna da mu ti to poklanjaš,a ne neko drugi...Ili ti je svejedno i od koga je poklon i kome poklanjaš?:roll:
A naravno kad su veće svadbe,niko ne može napamet znati ko je donio koji poklon i slično...
Mislim da u ovom običaju nema ništa ružno,samo je praktičan...
Šta bi tek rekla za ciganske svadbe gdje vode dvojno knjigovodstvo...razdužio i zadužio...:)

Raspričah se,a htjedoh samo da pomenem običaj koji je bio kod nas nekad uobičajen,a sada mislim da je ispario,da se djetetu koje ti prvi put dođe u goste daje živo pile...:)
Ne ono malo žuto,već veliko pile...
A ono svezanih nogu,mlatara krilima i sav se istraumiraš...:lol:
Uvijek sam više voljela čokoladu...:)

Pa ja to i napisah jer su mi mnogi rekli da se radi bas o ''dvojnom knjgovodstvu'' da se zna ko je i koliko donio da bi se istom mjerom vratilo, nedaj boze vise ili manje :) Upravo zbog toga mi je malo ruzan obicaj jer se ljudi zbog takvih stvari udaljavalju i izbjegavaju ili zaduzuju da bi vratili isto toliko koliko su i dobili. Kakve veze ima koliko si donio vazno je da si dosao :) tako ja gledam na sve to.
I nace imam obicaj da uz poklon obavezno napisem cestitku, pozelim srecu i potpisem se tako da niko ne mora da me pretresa ;)
Uvijek ispostujem tudje obicaje koliko god da su za mene neshvatljivi i nepotrebni :)

I ja bi radije cokoladu :sad2:

obicaj da mrtvac bude u kuci do sahrane..
pa ti 2 dana bude kuca puna ljudi...
ybt..umre ti neko..nije ti ni do cega..
a ti moras jos da kuvas kafu i picem sluzis..

Mislim da taj obicaj zato bas i postoji: da dodjes k sebi u tim prvim trenucima tuge - imas obaveze, moras da mislis o prakticnim stvarima a ne da cupas kosu od ocaja...

..terali me danas da povuchem za nos jednu zenicu koja
pokushava vec duze vreme da ostane u drugom stanju... :confused:
..zapeli, pa bog..
..ne znam da li je bilo neprijatnije njoj ili meni.. :(

Pa radi sto skorijeg majcinstva.
I nisam imala cmicak ;).

:lol: Verujem da ste se osecale blesavo, ali to postoji bas svuda... meni se svidjaju one africke maske, maska je u stvari samo veliki trudan stomak, pa je kao dodirnes... ovaj rad
body_mask_EBR_2870.jpg

Ne smetaju mi obicaji koji ljudima daju nadu... mrzim one koji treba da te uplase, zastrase ili ucine da mrzis druge ljude (tj. da je neko vestica, ili ima urokljivo oko i slicno).

Ne valja kupovati nista za bebu prije porodjaja (valjda da nesto ne izbaksuziraju) pa kada se porode muz i babe se razlete po prodavnicama pa uglavnom kupe sve kontra. Skoro mi se prijateljica porodila pa je drugi dan kada je izasla iz bolnice trcala u prodavnicu da kupuje benkice i bodice :dash: :dash:
Ma ima da opremim sve od poda do plafona cim saznam da li je djecak ili djevojcica kao sav normalan svijet :)

a daj ne zezaj me.. pa jel to rade odmah po prijemu poklona, mislim otvaraju?
zato su koverte sa cestitkom i lovom-zakon! em ljudi sebi kupe sta im treba em nema tog crncenja!

tema
meni je grozan obicaj tu kod vas da se jede na sahrani..ajme meni :sad2:
drugo, obicaji vezani za novorodjence...pomenu neko-ne kupovati prije nego se rodi, ne iznostiti prije 40 dana, ne smije se dijete ogledati u ogledalu, ne smije ga niko odmah vidjeti ko je dosao s vana (iz mraka), ne smijes se nasaliti da ga ne ureknes.. :roll:
sav budes u strahu!

Poslednja izmena:

I mene nerviraju ti presretaci... Zato moji kad idu na svadbu pocnu da se svadjaju i da zahtevaju da nas ne stavljaju na tu listu... :zcepanje:

...ili ono kad si trudna pa kreneš nešto da "ukradeš" da pojedeš , naiđe neko, ti se uplašiš, počešeš negde po telu (u stilu: nije mi ništa!)...Onda sutra rodiš dete koje na tom mestu gde si si počešala ima "beleg" koji jaaaako liči na ono što si 'tela da ukradeš...

P.S. Mene baba savetovala da mogu da trudna "kradem" šta hoću al da se ne plašim. I obavezno po dupetu ili kosi da se češem (dupe pokrivaju gaće a kosa glavu, pričala baba, pa neće da se vidi!:lol:)

Nervira me i običaj vazan za rođenje deteta "babinje". Ako je sve u redu sa mamom i detetom, mučiti se bez izlaska iz kuće, naročito leti, da bi ispoštovale praistorijski običaj - katastrofa. Kad god sam išla da vidim neku bebicu, njena ili njegova mama sa sve svojim prijateljicama su uvek, ali uvek, sve mnogo bolje znale od roditelja, sa sve sašaptavanjem kako je novopečena mama u stvari razmažena i ne zna šta je tek sve čeka:roll: Ako ne pomažeš, bar ne krtikuj!

Back