Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To možda ima i simbolično značenje...život se nastavlja...
Ljudi su možda iz straha od smrti i uveli taj običaj...

Постоје три разлога
један је да се они који дођу издалека нахране (чисто практичан)
други је да би најближа породица јела јер обично тада ти није ни дочега(чисто практичан)

трећи је симболична жртва духовном свету(религиозно верски)

A zasto ljudi nose torte na sahranu:think: E to mi stvarno nema nikakvog smisla. Pa nije slavlje pobogu. Kako dodjes nekome na vrata, izjavljujes mu saucesce i jos mu predas tortu. Jel jos treba posebno i da se ukrasi :neutral:
Zar je nekome poslije sahrane do torte i kolaca a ljudi jedva i koji zalogaj stave u usta.

Gdje to nose torte?:roll: Kod nas nije običaj da se išta od hrane nosi na sahranu.Hranu sprema porodica i niko sa strane ništa ne donosi...a pogotovo tamo nema kolača i sl.
Drugo je kad su daće...tad se nose obično pite,štrudle i neke vrste jednostavnijih kolača (obično se zna koji se nose na groblje),ali nikad još nisam vidjela da neko nosi tortu...:roll:

Gdje to nose torte?:roll: Kod nas nije običaj da se išta od hrane nosi na sahranu.Hranu sprema porodica i niko sa strane ništa ne donosi...a pogotovo tamo nema kolača i sl.
Drugo je kad su daće...tad se nose obično pite,štrudle i neke vrste jednostavnijih kolača (obično se zna koji se nose na groblje),ali nikad još nisam vidjela da neko nosi tortu...:roll:

Ja znam da kad ideš u kuću da izjaviš saučešće poneseš neko piće ili neki ratluk, štatijaznam, iz praktičnog razloga jer to ljudima treba, pa da ''saučestvuješ''.... I, da, znam da se ne zvoni nego se samo ulazi ali to ne znam što... :think:

А може да се промени назив теме?

ОБИЧАЈИ ЗА КОЈЕ НЕЗНАМ ЗАШТО ПОСТОЈЕ ПА МОЛИМ ДА МИ НЕКО ОБЈАСНИ

мислим стварно то пљување по традицији народа нашег или наших ми већ иде на нанаанананнана
прогутај миле слова немој изговорити 1,2,,3.....10
Ај мало ипак се распитајте и питајте немојте се увек правити најпаметнији и само понижавати себе и ви сте део тог народа

пре само дваеспет година маса људи је нападала религију ено их сад као црквењаци иду са поповима

tradicija ima smisla, i niko nije bio, nisam sve čitao, protiv tradicije. zašto bi bio?? malo samo smeta, pravljenje otklona u smislu čuđenja nekim sasvim logičnim ponašanjima i nečemu što čak i nije obred... zašto su na svadbi u kući mlade koja očekuje svatove otključana vrata ili je širom otvorena kapija..logika....ali, postoji razlika između tradicije i tradicionalizma. nisam video ni neko protivljenje tradicionalizmu....ne bih ja kritikovao, zanimljive stvari su ljudi pisali..za neke prvi put čujem......postoji podforum Etnologija na Književnosti i prava je šteta što onako čami neposećen.. ;)

Ovako : meni je zaista smješno da danas ljudi nakon sahrane se sjate u neki restoran pa opali " ka mala svadba" .. onda se uvik nađe 1, 2 3-oje koje malo jace prihvate kapljicu rakije i nastane pjesma !
Drugo .. ako nije u restoranu , onda se sabijaju nih 50-tak u kucu .. pa neka gazdarica ili netko bližnji robija tanjurima& dvorenjem ! E pa to je ono što me nervira !

Back