Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..setila sam se malopre - obichaj da se babama, narochito u selu,
obavezno nosi shecer "u kocke" uz josh neshto, kad idemo da ih posetimo.. :lol:

..ima li neko objashnjenje odkud ovaj obichaj? :)

i ratluk, ako može - sa orasima....:lol:

kako - ne? nemaju one, kao mi, neke fine posudice i kašičice za šećer...nego ti stave kocku u tanjirić za kafu, pa umači i srči....

Mene jako nervira kult zdranja. Kod vecine ne moze covek da ode, a da domacini ne pokusaju da mu uguraju u usta sve sto im se trenutno nalazi u frizideru. Ili ako nesto odredjeno ne jedes/ne pijes iz bilo kojih ralozga, onda krece tirada - a kako, a zasto, a uzmi nece nista da ti bude, itd. Ne mozes takvima da objasnis da posecujes njih, a ne dolazis da se nazderes i napijes :D .
Srecom, uvek ima izuzetaka :):

Meni je grozno svako sujeverje.Jednom prilikom preletelo je petnestak roda sigurno preko svekrvine kuce a svi smo sedeli u dvoristu,a ona ni pet,ni ses' nego u mene i izvali nesto u fazonu ''Znam sta ste radiliii..bice beba snajka''.Mene sramota:rumenko:ono kao bas joj rode trebaju da bi joj potvrdile da je bilo seksa..:rumenko:Ista osoba jedno vece utrcava u kucu i krsti se sva ono..videla je zena crnu macku:roll:

Mene jako nervira kult zdranja. Kod vecine ne moze covek da ode, a da domacini ne pokusaju da mu uguraju u usta sve sto im se trenutno nalazi u frizideru. Ili ako nesto odredjeno ne jedes/ne pijes iz bilo kojih ralozga, onda krece tirada - a kako, a zasto, a uzmi nece nista da ti bude, itd. Ne mozes takvima da objasnis da posecujes njih, a ne dolazis da se nazderes i napijes :D .
Srecom, uvek ima izuzetaka :):

Nemoj tako...a da te ne nude ti bi rekla da su škrtice i negostoljubivi...:)

Da odmah na ulazu u restoran. Moja drugarica je jednom zapisivala na ispracaju kod druga. Sjedis za stolom, tu ti je sveska i kako ko dolazi tu predaje poklon, ona zapise broj na samoljepljivi papiric i zalijepi na poklon a pod istim tim brojem zavede ime i prezime osobe koja je donijela u svesku. Mislim da i koverte otvaraju da se prebroji novac i zapise iznos. Ma meni je to klasicno pretresanje.
Imamo i mi ruzan obicaj koji vise i nije tako cest ali ipak jos uvijek se koristi a slican je ovom u Srbiji.
Na svadbi odrede nekog covjeka (ima i poseban naziv) koji na mikrofon govori ko je koliko dao para ili zlata a uz sve to pokusava jos i da bude interesantan, pa dok se ta procedura ne zavrsi nema vecere. Ili jos i kad kamera sve to snima pa poslije cijelo selo gleda snimak i komentarise ko je koliko dao, takozvana tacna. Ma uzas :dash:

То је обичај у Бачкој зван КРАВАЈ када се говори шта је ко донео некада је био опште присутан свуда где живе Срби сада је већ раритет

ovaj obicaj ne postoji bez razloga
tih dva dana koje mrtvac provede u kuci sluze za oprastanje od njega, kako porodice tako i prijatelja... i ne samo zbog toga...
stari ljudi mnogo toga znaju i od njih se svasta moze cuti, tako je meni pokojni djed pricao o svom prijatelju koji se probudio nakon sto mu je utvrdjena smrt... covjeka obrijali, okupali, obukli u paradno odijelo, i tokom noci on ustao. Kod mutvaca se bdije, tj. uvijek neko mora biti pored kovcega, tako su i komsije prozivjele vjerovatno najvecu traumu u zivotu, vidjevsi njega kako se podize u kovcegu. Umro je nakon nekoliko dana.

Obicaji su nastajali u nekim malo drugacijim vremenima, i bili su primjereni tadasnjem zivotu... danas se mnogi zgrazavaju nad njima, a ne bi trebalo, jer bi se prvo moglo upoznati sa razlogom njegovog postojanja, pa tek onda polemisati koliko je ogavan...

Nekada su ljudi znali zasto bacaju sito preko kuce kada se dvoje vjencava, znali su zasto se slama stavlja po podu i valjaju djeca, zasto se smece ne izbacuje iz kuce kada zadje sunce, zasto bebama vezu crven konac... sve su to oni znali, jer se njih ticalo.
Sada to malo ko zna, a mnoge nervira.

:worth:

Da,da..to je i meni baka pricala da je bila na takvim svadbama..i sada zamisli onoga koji bas i nema nesto da da u poklon,a ? Bruke i sramote...zato je moja baka uvek govorila dok su na "snazi" bili ti primitivni obicaji: "Ako ne dodjes ima svi da znaju zbog cega nisi dosla,a ako pozajmis da dodjes znace samo taj jedan"...meni je bljak kada to zapisuju..da bi i meni kao vratili isto???Ma meni je to bezveze,jel ja mozda tada nisam u situaciji d adam mnogo,ali dolazim od srca i nikada ne gledam na to..cak i da mi neko da malecan poklon,ja to cenim,i dala bi i veci kada bi doslo vreme za "revansiranje",ako mi je stalo do te osobe ,ako je cenim i postujem i uzasno mi je mizerno kada posle otvaraju tu svescicu zloglasnu i posle tacno po vidjenju i principu "koliko ti meni toliko ja tebi"...

Видиш кажеш од срца,мој кум је само једне године био у 26 свадби
нка га је свака изашла само по 100 од оних 25 јер га је моја изашла много више

полако схватићеш зашто се пише

Некада је по Србији била свеска и човек је који поклоне прима писао две колоне

задужујем и раздужујем ,задужење је ако они долазе у ту кућу први у свадбу нико још није био код њих
разфдужујем је обрнути случај
јер су углавном поклоне за нечију свадбу спремали родитељи а враћали су се њиховој деци

Nemoj tako...a da te ne nude ti bi rekla da su škrtice i negostoljubivi...:)

Ne bih, ozbiljno ti kazem:).
Moji drugari znaju koliko ja ne volim to nutkanje.
Eventualno pojedem poneku vocku, prirodni sok ili popijem vodu i to je moj meni:). Inace sam dosta komplikovana kada je u pitanju hrana i picce, ali to ne znaci da sad treba samo da sedim kod kuce i da se ni sa kim ne druzim.
OK je kada me jednom ponude, ali kada se zahvalim i odbijem, onda, ljudi, ne dajte da mi poplavi vrat :) hehe ...
Mada, ruku na srce, u zadnje vreme sve to ljudi i uvaze... nego je to ranije bash bash uzimalo maha, po porodicnim skupovima i sl.

Volim da se druzim s ljudima, da razmenjujemo teme, iskustva, ili da zajedno uzivamo u danu...a ne da se gusimo u hrani, ko da smo utekli iz gladi :).

ево мене нервира чудан обичај да људи ходају улицом, туре онај хендсфри у уши и причају сами са собом ко манити. никако да се навикнем на ту појаву

Ил завуку слуишалице телефона и парлају ко блесави

е то ме нервира

Evo,mene,recimo,ne nervira to jedenje i pijenje na groblju i na sahranama...Mislim da i to,kao i drugi običaji,ima neko dublje iskonsko značenje...Ne znam kako da to objasnim...i meni je to sve bilo glupo kad sam bila mlađa i kad na groblje ili sahranu nisam išla nekom bliskom...Sve mi je tada bilo besmisleno i nisam voljela da jedem na groblju,npr...A sada mi je to sve nekako normalno i čak mi je skroz bezveze kad neko neće da uzme ništa u tim prilikama...Naravno,naš narod voli u svemu da pretjeruje,kako na svadbama,tako i na sahranama...ali u tom običaju,samom po sebi ne vidim ništa loše...
Jedino mi je ružan običaj narikača na groblju,ali i to postaje sve rjeđe...

Back