gost 133940
Elita
- Poruka
- 23.648
...i ibuprofenom.Stvar je principa ,da svestena lica ne traze pomoc za iscelenje od Boga nego to prihvataju sa trpljenjem.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
...i ibuprofenom.Stvar je principa ,da svestena lica ne traze pomoc za iscelenje od Boga nego to prihvataju sa trpljenjem.

Odrasla pored roditelja komunista u vojnim blokovima, nekrštena, vernik ne mogu da budem, svakako, mada me tajo naučio da se ljudi dele isključivo na dobre i loše i da je to jedini kriterijum![]()
Dobro i zlo su etikete koje ljudi lepe na dela, dakle i jedno i drugo nastaje proaktivno, dakle nije genocid nastao iz manjka finoće, nego planski, potrebni su ljudi koji će da uzmu oružje i obave zlodelo.
Ako ja NE ubacim dinar u korpicu za humanitarnu pomoć dok čekam u redu u pošti, to ne znači da sam tamo negde kreirao serijskog ubicu.
Ukratko, zlo nije odsustvo dobra
Je l znadu popovi za ovu pricu?Evo, tipicno za ateiste. Po vama su izgleda samo serijske ubice zlocinci. A svi ostali smo, valjda, nevinasca. E pa, Hriscanstvo ima mnooogooo stroze kriterijume. Jer ako su samo serijske ubice zlocinci, a sve ostalo u redu, onda bi trebalo da u ovom svetu zivimo u blagostanju (jer ser. ubica ima veoma malo). Medjutim, u Hriscanstvu se pod ubistvom podrazumeva sledece: fizicko ubistvo bliznjeg, abortus, svaki udarac, gnev, bes, svaka uvreda i psovanje bliznjeg. Ovo cu potkrepiti citirajuci Gospoda naseg Isusa Hrista: "Culi ste da je kazno starima "Ne ubij", a ja vam kazem da ko se samo gnjevi na brata svojega ni za sto, bice kriv paklu ognjenome." I jos kaze: "Ko kaze bratu svome "Budalo", bice kriv paklu ognjenome". Dakle, vidimo da se u Hriscanstvu i svaka uvreda smatra zlocinom, a to je i logicno, jer je svaka uvreda izrecena sa ciljem da se povredi druga osoba, tj. da joj se nanese dusevni bol. Samim tim zakon ljubavi je narusen i zato se to smatra zlocinom. U Hriscanstvu se, recimo, i preljuba i laz smatraju strasnim zlocinima, jer se i tim nedelima, takodje, nanosi dusevni bol bliznjima i dolazi do povrede zakona vernosti i ljubavi. Sto se tice necinjenja milostinje i ona se moze smatrati zlocinom, narocito ako je neko bogat i ima viska, a nece da pomogne sirotinji i ugrozenima. To je itekako veliki zlocin. Setimo se Biblijske price o bogatasu i ubogom Lazaru. Iz te price mozemo da zakljucimo da bogatas nije bio nikakav zlocinac i da nije ucinio nikakav zlocin, jer se to nigde ne pominje. Sva njegova krivica je u tome sto je bio nemaran i neosetljiv i sto se nije setio da coveku siromahu, koji je ziveo pored njegove kuce ponudi makar casu vode. I to je bilo dovoljno da zavrsi u paklu. Dakle, Hriscanska merila o dobru i zlu su mnogooo stroza.
zar samo to?Je l znadu popovi za ovu pricu?
Jeste, zlo je odsustvo dobra... cim ne ucinis dobro, to je zlo...
Jeste, zlo je odsustvo dobra... cim ne ucinis dobro, to je zlo...
Evo, tipicno za ateiste. Po vama su izgleda samo serijske ubice zlocinci. A svi ostali smo, valjda, nevinasca. E pa, Hriscanstvo ima mnooogooo stroze kriterijume. Jer ako su samo serijske ubice zlocinci, a sve ostalo u redu, onda bi trebalo da u ovom svetu zivimo u blagostanju (jer ser. ubica ima veoma malo). Medjutim, u Hriscanstvu se pod ubistvom podrazumeva sledece: fizicko ubistvo bliznjeg, abortus, svaki udarac, gnev, bes, svaka uvreda i psovanje bliznjeg. Ovo cu potkrepiti citirajuci Gospoda naseg Isusa Hrista: "Culi ste da je kazno starima "Ne ubij", a ja vam kazem da ko se samo gnjevi na brata svojega ni za sto, bice kriv paklu ognjenome." I jos kaze: "Ko kaze bratu svome "Budalo", bice kriv paklu ognjenome". Dakle, vidimo da se u Hriscanstvu i svaka uvreda smatra zlocinom, a to je i logicno, jer je svaka uvreda izrecena sa ciljem da se povredi druga osoba, tj. da joj se nanese dusevni bol. Samim tim zakon ljubavi je narusen i zato se to smatra zlocinom. U Hriscanstvu se, recimo, i preljuba i laz smatraju strasnim zlocinima, jer se i tim nedelima, takodje, nanosi dusevni bol bliznjima i dolazi do povrede zakona vernosti i ljubavi. Sto se tice necinjenja milostinje i ona se moze smatrati zlocinom, narocito ako je neko bogat i ima viska, a nece da pomogne sirotinji i ugrozenima. To je itekako veliki zlocin. Setimo se Biblijske price o bogatasu i ubogom Lazaru. Iz te price mozemo da zakljucimo da bogatas nije bio nikakav zlocinac i da nije ucinio nikakav zlocin, jer se to nigde ne pominje. Sva njegova krivica je u tome sto je bio nemaran i neosetljiv i sto se nije setio da coveku siromahu, koji je ziveo pored njegove kuce ponudi makar casu vode. I to je bilo dovoljno da zavrsi u paklu. Dakle, Hriscanska merila o dobru i zlu su mnogooo stroza.
Pa jeste zlo, jer to vreme si mogao iskoristiti za nesto dobro... Nisi zao al tako se postaje zao... zlo i lenjost idu pod ruku... Ako nikada nista dobro ne radis ne mozes biti dobar... Dobar si onoliko koliko cinis dobrog...Ako ja odlučim da sedim kući čitavi dan, ja neću uraditi ništa dobro, što znači da sam zao čovek po ovoj tvojoj tvrdnji. Jasno je da ovo nije tačno. Da ponovim ako nisi pročitala: zlo i dobro nastaju proaktivno, to su etikete koje stavljamo na dela!
Ti si dokaz da ima zlaTi verujes da u sebi imas samo dobro?Ha,ha,ha.
Jedno bez drugog ne moze postojati.Da nema zla ne bi znali ni za dobro,sve bi bilo jedna ravna linija.Ofarbaj se,mozda pomogne.

Džaba kad je dovoljno pokajati se, reći nekom imaginarnom biću "sorry" i kao sad je sve cool. Pa nije. U takvom sistemu nikoga nije briga za osobu kojoj je zlo naneto. Vidiš?
A imaš opciju 2, ako nisi vernik, ti onda ne možeš da se moliš Bogu, i nemaš opravdanje za zlo koje naneseš. Ti onda moraš da odeš do osobe nad kojom si zgrešila, mooliš za oprost i ponudiš nešto da se iskupiš za nanetu nepravdu.
E sad, koja od ove dve opcije je poštenija i pravednija? Pa naravno opcija 2.
Jedno bez drugog ne moze postojati.Da nema zla ne bi znali ni za dobro,sve bi bilo jedna ravna linija.Ofarbaj se,mozda pomogne.
Mnogo je lakse traziti oprost od imaginarnog bica,nego se suociti oci u oci sa onim koga smo povredili.
Ti si dokaz da ima zla![]()
Šta znači suočiti se oči u oči, je l' to važi ako je povređeni slep i gluv?
Jesi ti bosanc ili bukva?Ne moram crtati svaku svoju rec.
Ako ne možeš da objasniš šta znači suočiti se oči u oči sa slepim i gluvim čovekom, onda ne znaš šta govoriš, kada govoriš u frazama.
Ja bas zlo ignorisem a dobro primecujem... ti se kacis na zloIma ga koliko i dobra.Samo sto se na istu kolicinu dobra ne osvrcemo,kao na istu kolicinu zla.Na zlo svi reagujemo,a dobro se jedva i primeti.
Daklem,plus i minus su tu,u nama,koliko hranis zlo toliko ce potisnuti tvoje dobro.Ako ga izgladnjujes,ono slabi.Ako mrzis,zlo buje ko kvasac.A nema coveka koji bar na trenutak u vom zivotu nije osetio mrznju.Ako naucis da se tog osecanja brzo olobodis,onda si pobedila.Ako si slba i prepustis se tom osecanju,oslabi ti sve ostale mocije.

Ja bas zlo ignorisem a dobro primecujem... ti se kacis na zlo
Ko oseca mrznju ima problem i treba se boriti protiv iste...

Oci u oci,znaci traziti oprost direktno od osobe koju smo povredili,a ne od imaginarnog.
Kako ćeš da tražiš oprost od slepog i gluvog čoveka?

ne osecamOsecas i ti mrznju,a ona se ne tera ignorisanjem.Ako si se ignoracijom borila,vrlo je mozno da te je okupirala da ti to i ne znas.![]()

ne osecam![]()
Znas da je lganje,bez obzira da li lazes druge ili samo sebe,veliki greh?