Crvena Hrvatska

Zar nije bio "car Srba i Grka"? :eek:

Ovo za Bodina, i menjanju imena u Petar (cini mi se :think: ), i sam znas sta treba da znaci :)

Na zalost ne postoji etnicitet "Dukljani", vec je to geografski termin koji oznacava stanovnike dukljanske oblasti, Duklje. U njoj je bilo i Srba, i Vlaha, i Albanaca.... To valjda znas, zar ne? :)

Jesi li ti to pri nabrajanju stanovnika namjerno izostavio Hrvate? :mrgreen: A jesi lukavac! :per:

Zar nije bio "car Srba i Grka"? :eek:

Ovo za Bodina, i menjanju imena u Petar (cini mi se :think: ), i sam znas sta treba da znaci :)

Na zalost ne postoji etnicitet "Dukljani", vec je to geografski termin koji oznacava stanovnike dukljanske oblasti, Duklje. U njoj je bilo i Srba, i Vlaha, i Albanaca.... To valjda znas, zar ne? :)

Ne postoji ni etnicitet Srbi, Srbi su jedno od slovenskih plemena koje vremenom stvori svoju drzavu i naciju.

Ljetopis popa Dukljanina je pisan o vrijeme prije Nemanjickog osvajanja Duklje, sto je jasno svakome ko ga je procita.

Jok. To je jedna dezinformacija, koja se širi i dan danas putem kvazi-istoričara, prvenstveno ovih koji propagiraju ideju Crvene Hrvatske.

Mislim jedino ako misliš da je Pop Dukljanin bio vidovit i uspio pogoditi čudnovato stvari koje su se desile mnogo nakon što je napisao to djelo. Sada li ispade Dukljanin crnogorski Nostradamus? :eek:

Šalu na stranu, jasno je svakome ko ga je pročitao, da, a baš zato ja mislim da ti nisi. :P

Inače, bilo bi zaista fascinantno da je on bio sveštenik nepostojeće crkve. Onda bi ispalo da je Dukljanin pronašao vremeplov i otputovao u prošlost, što bi i moglo objasniti kako bi on mogao znati što se kasnije dogodilo, samo što je to veći SF od (perfektnog) predviđanja.

Crnogorski Nostradamus ili samo Putnik kroz vrijeme? :hahaha:

Šalu na stranu, svakome ko je dobro proučio ovo pitanje, jasan će biti moj stav - da je Nepoznata barska hronika nastala negdje početkom 13. vijeka, ili bliže polovini, s vrlo manjom vjerovatnoćom da je nastala kasnije (a ako ćemo u godine, može biti negdje u rasponu između 1198. i 1266. godine, vrlo vjerovatno bliže centru).

Dje to bio vidovit. Samo daj citat iz Ljetopisa, posto ja to ne vidjeh.

Polako, šta si nestrpljiv. :D Gledam da vidim kod kog istoričara sam to pročitao (ne mogu sad sam cijelu hroniku isčitavati).

Ti kazes da je to “jasno je svakome ko ga je pročitao”, a onda velis da si to procita u komentare nekih istoricara. Ovijem nam govoris da:

- ili nijesi procita Ljetopis Popa Dukljanina, a pravis se vazan kako jesi
- ili si ga procita, ali si slaga da se to iz samog spisa moze zakljucit

Kod istoricara? Ja bi ti preporucio da sam citas istorijska djela, a ne percepciju tih djela od raznih "istoricara".

Ti kazes da je to “jasno je svakome ko ga je pročitao”, a onda velis da si to procita u komentare nekih istoricara. Ovijem nam govoris da:

- ili nijesi procita Ljetopis Popa Dukljanina, a pravis se vazan kako jesi
- ili si ga procita, ali si slaga da se to iz samog spisa moze zakljucit

1. Svako ko se dobro razumije u ove stvari (a to vidim, ti očito nisi), zna da Dukljanske Crkve N E M A prije no što su je Nemanjići ponovno stvorili 1198. godine. Uzimajući ovo, mislim da je svaka opcija o mogućnosit nastanka Nepoznate Barske Hronike smještena za XII. vijek u 90% alternativi nemoguća, a sa mnom se slažu i brojni moderni naučnici, a vjerujem da ćeš i ti, ako upotrebiš nešto što se zove korteks

2. Imaš jednu izuzetno neprijatnu količinu drskosti, jer:

a) ignorišeš da tri različite teme sve moje poruke usmjerene ka tebi

b) ignorišeš jednu privatnu poruku (a i jednu javnu) na tvom profilu

c) očekuješ jednako tretiranje, i to osobe koja se ovdje busa nacionalizmom, a ne zna je li ko Nikoli unuk, ili praunuk, i priča da je Dušan bio makedonski, a ne srpski car napominje Štedimlijine izmišljotine i to kroz polucitate...

Budi malo realan, za promjenu. :dontunderstand:

1. Svako ko se dobro razumije u ove stvari (a to vidim, ti očito nisi), zna da Dukljanske Crkve N E M A prije no što su je Nemanjići ponovno stvorili 1198. godine. Uzimajući ovo, mislim da je svaka opcija o mogućnosit nastanka Nepoznate Barske Hronike smještena za XII. vijek u 90% alternativi nemoguća, a sa mnom se slažu i brojni moderni naučnici, a vjerujem da ćeš i ti, ako upotrebiš nešto što se zove korteks

2. Imaš jednu izuzetno neprijatnu količinu drskosti, jer:

a) ignorišeš da tri različite teme sve moje poruke usmjerene ka tebi

b) ignorišeš jednu privatnu poruku (a i jednu javnu) na tvom profilu

c) očekuješ jednako tretiranje, i to osobe koja se ovdje busa nacionalizmom, a ne zna je li ko Nikoli unuk, ili praunuk, i priča da je Dušan bio makedonski, a ne srpski car napominje Štedimlijine izmišljotine i to kroz polucitate...

Budi malo realan, za promjenu. :dontunderstand:

Na ovi forum ignorisem samo ljude koji ne spadaju u ove dvije grupe:

- oni koji vrijedjaju (njih volim da dizem na sprdnju)
- oni koji izbiljno pricaju o istoriji (sa njima volim da vodim fin dijalog)

Posto ti ne vrijedjas, ne spadas u prvu grupu. Evo ti jedan od primjera zasto ne spadas u drugu:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=8177531&postcount=204

I mani veru, veliki deo teritorija naseljenih Srbima bio je po raskolu crkve po zapadnim rimskim uticajem, dok kasnije Nemanjici nisu ucvrstili pravoslavlje.

Tesko ces manut vjeru kad se Srbi identifikuju sa vjerom. "Nema krsta bez tri prsta" danasnji simbol srpske nacije. Ja mislim da je kod vas vjera i nacija tako poistovjecena da su oni koji su prelazili u neku drugu vjeru odma prestajali da budu Srbi. Sto ti mislis?

Tesko ces manut vjeru kad se Srbi identifikuju sa vjerom. "Nema krsta bez tri prsta" danasnji simbol srpske nacije. Ja mislim da je kod vas vjera i nacija tako poistovjecena da su oni koji su prelazili u neku drugu vjeru odma prestajali da budu Srbi. Sto ti mislis?

Pricamo o periodu pre oko 10 vekova, a ti pominjes tekovinu XIX veka :)

Na zalost, Srbi katolici i muslimani su se utapali u Hrvate i danasnje Bosnjake muslimane.

Poslednja izmena:
Na ovi forum ignorisem samo ljude koji ne spadaju u ove dvije grupe:

- oni koji vrijedjaju (njih volim da dizem na sprdnju)
- oni koji izbiljno pricaju o istoriji (sa njima volim da vodim fin dijalog)

Posto ti ne vrijedjas, ne spadas u prvu grupu. Evo ti jedan od primjera zasto ne spadas u drugu:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=8177531&postcount=204

1. Misliš li ti iskreno da ti spadaš u drugu grupu (glasine od Štedimlije, Dušan makedonski car itd... da ni ne pominjem svašta još što si rekao)? :dontunderstand:

2. Cause & effect. Činjenica jeste da kauzalnost u tvom slučaju ima obrnut pristup. Jer ti si me ignorisao do tog posta, a od njega više ne. :rtfm:

Nemam podatke o tome, ali mi je logicno da su Srbi zivjeli tamo dje su nazvali svoju drzavu Srbija. Osim toga, Srbi su ekavci, a Dukljani ijekavci.

Hajde sada ozbiljno i da raspravimo: Da li si ti zaista u uvjerenju da su Dukljani i Srbi 'prave Srbije' kako je neki nazivaju (haj'mo reć' da Srbi nisu živjeli izvan te sićušne oblasti, hipotetički) govorili ijekavicom i ekavicom...prije 1.000 godina? Mislim, da li ti to stvarno vjeruješ? :dontunderstand:

Slično pitanje za makedonskog cara, Dušana.

Mani vjeru za period kada je većina Srba katoličko, i kada ni crkve nema (koja je nastala, ne zaboravi, tek 1219. godine). :P

Kada se i pravoslavna vjera u potpunosti identifikovala sa srpskim narodom...data su i već skoro svi stanovnici Duklje takođe pravoslavni.

Nemoj i ti ka Slaven, no davaj citate i podatke odakle su ti citati izvadjeni.

"ka Slaven"? :eek: Jezik pregrizao!

(Tako su govori, zbirka na stotina izjava Crnogoraca / o Crnogorcima, Crnoj Gori, nedovršena) http://forum.krstarica.com/threads/217761

(Vizantijski izvori o Duklji) http://forum.krstarica.com/threads/215006

(Katolički izvori o Boki i Crnoj Gori) http://forum.krstarica.com/threads/219748

(Neki novi izvori) http://forum.krstarica.com/threads/235663

I ovo je samo jedan mali i sićušan djelić, jer ja zaista nemam slobodnog vremena i-ha-ha...

Ono na šta Vuk misli je odlomak iz Enciklopedije Britanike o Crnoj Gori:

The Slav peoples were organized along tribal lines, each headed by a župan (chieftain). In this part of the Adriatic littoral, from the time of the arrival of the Slavs up to the 10th century, these local magnates often were brought into unstable and shifting alliances with other larger states, particularly with Bulgaria, Venice, and Byzantium. Between 931 and 960 one such župan, Česlav, operating from the županija of Zeta in the hinterland of the Gulf of Kotor, succeeded in unifying a number of neighbouring Serb tribes and extended his control as far north as the Sava River and eastward to the Ibar. Zeta and its neighbouring županija of Raška (roughly modern Kosovo) then provided the territorial nucleus for a succession of Serb kingdoms that in the 13th century were consolidated under the Nemanjić dynasty. (See Serbia: Medieval Serbia.)

O najstarijoj istoriji Duklje, ništa nije poznato, i o toj Sklaviniji imamo najskromnije podatke. Jedino nam je poznato je da je bila pod vizantijskom upravom, dok je veći dio današnje Crne Gore (zapadno-sjeverni) bio pod Časlavom Klonimirovićem (vidjeti i "Kotorske medaljone" Rista Kovijanića, koji je raspravio i Časlavovu vlast nad gradom Kotorom).

A što se tiče i religije, hajdemo iz Britanike i taj djelić o kojem si pričao, Stari Crnogorče:

Although the Serbs have come to be identified closely with the Eastern Orthodox tradition of Christianity, it is an important indication of the continuing marginality of Zeta that Michael, the first of its rulers to claim the title of king, had this honour bestowed on him in 1077 by Pope Gregory VII. It was only under the later Nemanjić rulers that the ecclesiastical allegiance of the Serbs to Constantinople was finally confirmed. On the death of Stefan Dušan in 1355, the Nemanjić empire began to crumble, and its holdings were divided among the knez (prince) Lazar Hrebeljanović, the short-lived Bosnian state of Tvrtko I (reigned 1353–91), and a semi-independent chiefdom of Zeta under the house of Balša, with its capital at Skadar. Serb disunity coincided fatefully with the arrival in the Balkans of the Ottoman armies, and in 1389 Lazar fell to the forces of Sultan Murad I at the Battle of Kosovo.

Back