Crvena Hrvatska

najveci_izdajnik

Zainteresovan član
Poruka
108
Crvena Hrvatska

Dakako da ime samo po sebi ne mora biti razlog za paniku, ali dvoznačnost se u ovom dijelu svijeta širi poput koncentričnih krugova pogađajući nas onda kada smo za takvo što najmanje spremni
[font=Geneva,Arial,Helvetica,Swiss][/font]
[font=Geneva,Arial,Helvetica,Swiss]Posljednjih svibanjskih dana zatekao sam se u Crnoj Gori. Obilazeći znane i manje znane punktove, šireći oči u Kotoru, Budvi i Sv. Stefanu, ali isto tako u Cetinju i Virpazaru, u meni su se sudarali osjećaji toplog i hladnog. Ono prvo bilo je uvjetovano temperaturom i ljepotom krajolika, ono drugo spoznajom da od svoje kobi čovjek ni uz najbolju volju ne može pobjeći.
Silom prilika, etničko ime Crne Gore, države ili segmenta države koja ima 14 tisuća kvadratnih kilometara i nešto više od pola milijuna stanovnika, u jednom času počelo se rimovati s toponimom Ravne gore, one iste na kojoj su sljedbenici Draže Mihailovića netom održali četnički miting. Dakako da ime samo po sebi ne mora biti razlog za paniku, ali dvoznačnost se u ovom dijelu svijeta širi poput koncentričnih krugova pogađajući nas onda kada smo za takvo što najmanje spremni.

Huriti
Sjećam se kako sam svojedobno, bez namjere da povećavam dimenzije svoje matične zemlje, dokazivao jednom znancu da je u Poljskoj, uz gornju Vislu, postojala Bijela Hrvatska i da se to ime održalo ondje do sredine 19. stoljeća. Tragovi hrvatskog imena očuvani su među Slovencima, Slovacima, Lužičkim Srbima, Makedoncima i Grcima. Prije koju godinu Tihomir Mikulić objavio je knjigu »Otvoreni pečati«, dokazujući da Hrvati potječu od Hurita, indoeuropskog naroda koji je tri tisuće godina prije Krista naseljavao maloazijski dio današnje Turske.
Priznajem da su mi takva razmatranja daleka barem isto toliko koliko i teorije o iranskom podrijetlu Hrvata. Ali nekim uzročno-posljedičnim slijedom, podudarnost između imena Crne Gore i Ravne gore zazvala je misao o Crvenoj Hrvatskoj! Našim sunarodnjacima, pogotovo onima koji bi rado proširili nacionalne međe, slabo su ili nikako poznate teorije o Crnoj Gori kao prastaroj hrvatskoj zemlji.
Ne kanim ih podgrijavati ni podržavati, ali jedno neobavezno landranje Crnom Gorom čini se kao dobrodošao povod da na njih ipak podsjetim. U novije vrijeme teze o Crvenoj Hrvatskoj najdosljednije je podupirao Savić Marković Štedimlija (1906-1971). Osim što bi mogao poslužiti kao predložak za film ili biografski roman, Štedimlijin životopis dovoljno je provokativan, a u nekim detaljima gotovo nevjerojatan, da ga valja rekapitulirati. Štedimlija se rodio u Stijeni Piperskoj, u Crnoj Gori, a poslije školovanja po svim mogućim mjestima i gradovima posvetio se književnom i publicističkom radu.
Njegovi najpoznatiji naslovi su »Gorštačka krv«, »Skidanje maske«, »Simulanti u socijalnoj literaturi«, »Crnogorci u Jugoslaviji«, »Rusija i Balkan« i drugi. Prije pola stoljeća, u svibnju 1955. godine, dotični gospodin Štedimlija osuđen je u Zagrebu na osam godina strogog zatvora. Da bi priča bila potpuna, ne treba zapostaviti činjenicu da je na visokoj kazni inzistirala unitaristička Crna Gora čiji je legitimitet optuženik tako tvrdoglavo i konzekventno osporavao.

Povijest
U knjizi »Crvena Hrvatska«, objavljenoj prvi put 1937. i reprintiranoj 1991. godine, Štedimlija je nastojao dokazati da su na tlu današnje Crne Gore nekoć obitavali Hrvati. Uporište za takve tvrdnje nalazio je u Ljetopisu popa Dukljanina i crnogorskim toponimima kao što su Hrvatske Livade, Rvati i Rvaši. Crvena Hrvatska prostirala se od Duvna do Drača, a njen etnonim postupno se pretopio u etnonim Crna Gora, jer je u 12. stoljeću ušla u sastav Nemanjine države.
To su sasvim šturo prenesene teze na kojima je Štedimlija gradio famu o Crnoj Gori kao pradomovini Hrvata. Ne spominjem ih zato da bih ih podržao nego zato da bih opet jednom upozorio na paradoks povijesti: do jučer smo u društvu Crnogoraca živjeli pod istim krovom, onda smo se u jednom kanibalskom ratu našli u suprotstavljenim taborima, a sada odnekud, kao snomorica ili replika nikada dokraja ispričane priče, izranjaju fantazme o crnogorskoj ili Crvenoj Hrvatskoj!
Štedimlija je dijelio stajališta crnogorskog nacionalističkog pokreta, za vrijeme Pavelićeva režima radio je na uspostavljanju hrvatske pravoslavne crkve, a poslije Stare Gradiške, dio kazne odslužio je na Golom otoku. Kako navodi Branimir Donat, koji je za svojih zatvorskih dana upoznao Štedimliju, na Goli otok nisu ga premjestili zbog odgojnih nego zdravstvenih razloga. Ali i prije nego što je osuđen u Zagrebu, Štedimlija je deset godina čamio po sovjetskim gulazima. Za boravka u Austriji, Rusi su ga zarobili i odveli u zatočeništvo čiji pravi razlozi nisu nikada rasvjetljeni. Uglavnom, intimna povijest tog književnika i žurnalista toliko je brutalna i fantastična koliko je brutalna i fantastična povijest sama po sebi. Od Štedimlijine sudbine, shvaćene kao pasije na koju je čovjek uvijek iznova osuđen, put me vodio prema Dobroti u kojoj stoluje don Branko Sbutega.

Župnik
Ako je bedasto doći u Rim, a ne vidjeti papu, promašenim se čini doći u Crnu Goru i ne vidjeti don Branka. Sve je bilo u znaku dobrote i ljepote, što ih don Brankovo stolno mjesto na različite načine naprosto zaziva. Taj svećenik i kancelar kotorske biskupije već davno je pretvoren u jednu od crnogorskih institucija, iako je njemu do nečeg takvog najmanje stalo. Da jest, ne bi onako rogoborio protiv svih nacionalizama i partikularizama koji smrde po nečovještvu i koji s autentičnim crkvenim poslanjem nemaju baš nikakve veze.
U minulim godinama, a i danas, Branko nije pristajao uz one koji su ratove uzvisivali do svetosti i koji su fanatizirali mase, svjestan da je zbiljska promjena moguća samo onda ako je svatko spreman mijenjati samoga sebe. Kršćanstvo se ne može braniti nikakvom ideologijom i nikakvim ekstremizmom. Župnik iz Dobrote shvatio je to davno, nudeći dijalog, a ne mržnju ili guranje glave u pijesak.
Dobrota! One šparoge, onaj brodetto od škarpine, rukola i vino, jednako su djelovali kao i nezaustavljivi vodopadi njegovih riječi. Otac mu je bio pomorski kapetan i čini se da otvorenost i znatiželju taj čovjek s kolarom nosi u genima. Proletio sam u najkraćem roku bibliotekom s desecima tisuća knjiga i manuskripata i zastao pred golemom freskom u crkvi, koju je po Brankovoj narudžbi izveo Edo Murtić
. Sve je djelovalo kratko, ali dovoljno dugo da shvatim zašto je Branko magnetizirao tolike vjernike, ali i one koji s oltarom i relikvijarom nemaju nikakve veze. Po dolasku u Podgoricu, uzeo sam u ruke tjednik »Monitor« u kojem don Branko ironično tvrdi da im ne treba pamet, nego da im trebaju umorni parajlije međunarodne provenijencije. Aman, gdje sam to bio: u Crnoj Gori ili u (crvenoj) Hrvatskoj? :mrgreen:
[/font]
 
Па моје мишљење ти се неће свидети ни мало тако да не знам да ли да уопште улазимо у полемику, уосталом шта рећи о човеку чији је највећи литерални домет фалсификовање, и то крајње банално, познате "Ој свјетла мајска зоро"?!
 
Moje je mišljenje da su se Crnogorci počeli osvjestćivati njihova hrvatska podrijetla, a to će na vašu žalost najteže past vama, Srbijancima. Čitao neke bilješke i Ive Pilara kako i Štedimlijino čvrsto mišljenje da nije u srednjovjekovnoj crnogorskoj državi živjelo do samo Hrvata i Skipetara. Ima čak i jedna dobra analiza 1939. u koju je Štedimlija sudjelovao kak se u fizionomiji Crnogoraca može ustanovit koji bija skipetarskog podrijetla (obično koščata, špicasta lica i lubanje, tjela s malo sala nesklona gojenju, izražene runjavosti osobito ispod nosa i na licu), u glavnome se bavili stočarstvom i hrvatska tipa rasna, visoka, svjetla tena i kose, širokih ramena i okrenuta trgovini i pomorstvu. Tvrdi se da su se osobito prvi prestrojili u pravoslavlje,izjašnjavali se kao Srbi, dok su drugi ostali vjerni kultu sjedinjene Svete apostolske crkve.
Čini mi se da i ove raspre na vjersku osnovu imaju u korjenu potajnu želju da Crnogorci,koji jesu Hrvati, raskinu s poganskim kultom nacionalne crkve se vrate općem kršćanstvu, vjeri sviju nacija.

Moram priznat glede oviju tipa da je prvi po mojoj osobnoj ocjeni ovdje nazočniji, većma u brdima, a nemalo i kod mene iztočnije u Hercegovini :mrgreen: . Postoje brojne svjedočbe (primjerice spisi Anta Starčevića) o dosjeljenju Skipetara zapadno.
 
Све би то било у реду али ако узмемо у обзир када су се Арнаути доселили на ове просторе, тачније- кад су стигли као турске керовође, изађе да на наведеним просторима није било никога.
Ако мислиш да ћеш неког увредити тиме што нас поредиш са Арнаутима грдно се вараш, има и горих у региону, Арнаути барем нису никога трпали у конц-логоре.

Него, не рече ми ништа по питању фалсификата, шта би?!
 
Што се тиче Цркве ипак сте друга лига, као што си и сам рекао припадаш Светој апостолској цркви а је Светој Христовој Цркви.
Најжалије у свему томе је то што сте злоупотребили Апостоле у профаној борби за доминацију на тржишту где је све могуће па чак и купити опроштење греха.
Него, јел' истина да је отпали римски епископ непогрешив?
 
Ne mogu da verujem kakve sve nebuloze necu procitati na forumu.Te gluposti sto ti iznosis USTASO ne mogu da podnesem.
Na osnovu cega ti tvrdis da su Crnogorci ustvariHrvati?Daj neki jak argument.

Pozivas se na izvore Stedimljie i Pilara koji su bili jedni od najvecih srbomrza.Daj mi nekog neutrealnog nadji molim te.

Na osnovu "Hravtskih livada" on tvrdi da je Crna Gora zemlja Hrvata!?****** pa vecu glupost nisam procitao u ovoj godini a bojim se ni u prosloj

Crna Gora je oduvek bila srpska zemlja i u njoj je ziveo srpski narod ali srpski.To jasno govori ne samo Petar II Petrovic Njegos, vec i Sveti Petar Cetinjski, zatim kralj Nikola i ostali Petrovici.Pre njih to isto govorili su i Crnojevici a pre njih i Balsici.
 
Župnik
Ako je bedasto doći u Rim, a ne vidjeti papu,

Nema nista normalno ni da se vidi ako ce mo realno da govorimo.Te vase pape su gledano kroz istoriju uvek bili medju prvim zagovoracima svetskih genocida poslednji je bio u 2 svetskom ratu (zvnicni) nezvanicni u ovim nedavnim ratovima koji je opet bio pod okriljem Rimokatolicke crkve.A neka mi Gospod Bog oprosti al ni u toj katolickoj crkvi nije sve bas normalno jel ima ijedna godina kad nije uhapsen neki katolicki pop za pedofiliju.
 
Ама људи друга лига је у питању што дозвољавате да вас изнервира, па усташе се хране туђом душевном и физичком патњом.
 
drvo kad seces i obradjujes nastaje otpad zvani iverje koji uglavnom istruli e to ste vi bato sto ste veru i poreklo promenili za veceru .

najzalije je sto ne zelite da samo prihvatite cinjenicu da ste nekad srbi bili pa izmisljate neka svoja porekla prisvajate nesto sto je tudje.

samo me zanima da li nekad dobije te cir na zelucu od te srpske krvi koja tece vasim venama.

ne mrzim vas samo vas prezirem.

a sto se tice crnogoraca sretan put ako zele da budu crveni hrvati
 
Savic Markovic Stedimlija

Rodjen je negdje 1906. ili 1907. godine u Stijeni, tadasnjoj Knjazevini Crnoj Gori, kao pripadnik Pipera. Posao je u poznatu gimnaziju u Podgorici, ali nije bio dobar ucenik pa je promijenio nekoliko skola u srbijanskome dijelu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca prije nego sto je zavrsio osnovno obrazovanje. Kao i mnogi istocni Jugoslaveni koji nijesu uspjevali upisati najblize fakultete i odlazili na zapadni dio zemlje gdje je zahtjevanje bilo nize (npr. srpski glumac Miodrag Krivokapic), preselio se u Zagreb u kome je proveo ostatak svog zivota, nakon upisa Zagrebackoga Sveucilista, na kojemu je studirao Pravo i Filozofiju. Proucavajuci hrvatske poglede na crnogorsku istoriju, posvetio je svoj zivot istrazivanju licnosti i njezinom radu, Ive Pilara, hrvatskoga nacionalistickoga ideologa 19. stoljeca koji je bio otac ideje da je Crna Gora sastavni dio hrvatskog nacionalnog korpusa.

Postao je zagovornik ideje posebnosti Crnogorske nacije, i njine srodnosti Hrvatima, znatno blize nego Srbima, nastavljajuci rad i istrazivanja njegova ideologa Pilara. Bio je zagovornik ideje da crnogorski i susjedni slaveni pripadaju zapadnoj civilizaciji, a nikako istocnoj srpskoj, te da im je blize katolicanstvo. Svoje stavove, medju njima i otvorena tvrdnja da on nije Srbin, objavio je 1937. godine u jednom kratkome pamfletu koji je objavio u Spljetu (iliti Splitu kako se danas sluzbeno naziva), "Crvena Hrvatska". Izrazio je tvrdnje da su Crveni Hrvati, nasuprot glavnim Bijelim Hrvatima, nastanili izmedju ostalih i prostore nekadasnje Duklje, te da su oni preci i mnogih Srba iz primorja, ukljucujuci i Crnogoraca. Iskazao je teoriju da je rijec "Crna Gora" nastala evolucijom od rijeci "Crvena Hrvatska", zasta je ismejavan tog vremena. Iste godine on aktivno krece u kampanju osvescivanja hrvatstva u Crnogoraca, ponekad izmisljajuci price posvecene tome i objavljivajuci npr. onaj "Obzor" u Srbobranu.

1941. prikljucio se Ustaskome domobranskom pokretu i postao je desna ruka Ante Pavelica, poglavnika Nezavisne Drzave Hrvatske, kao i ucestvovao u njezinoj administraciji. Pokretac je neuspjelog pokreta stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve. Kada je ubrzo potom crnogorski kolaboracionist Sekula Drljevic protjeran iz fasisticke marionetske Nezavisne Drzave (Kraljevine) Crne Gore, on se prikljucio njegovoj crnogorskoj vladi u egzilu, "Crnogorsko nacionalno vijece", gdje je bio ministar spoljnjih poslova i radio da organiziranju crnogorske narodne vojsce od Cetnika uz ustasku pomoc. Pred kraj rata Crvena Armija ga je uhvatila, ali su jugoslavenski partizanski zvanicnici protestovali i zastitili ga od iminentnog strijeljanja. Poslije rata je zaposlen u Jugoslovenskom leksikografskom zavodu, kada se i prestao baviti svojim stavovima, koje je u napustio. Umro je 1970. i sahranjen je na slavnome Mirogojskom groblju nadomak Zagreba. Njegove knjige su u Hrvatskoj Franje Tudjmana ponova objavljivane i njegova ideologija ponovo pokrenuta u Hrvatskoj.
 
Ma nije bre, stari izvori pominju stvarno crvene i Bele hrvate. Isto tako pominju i bele Srbe. Belo je u ranom srednjem veku bilo sinonim za nekrsteno.Tako je bela Srbija zapravo nekrstena Srbija. A bez vecih dilema se moze reci da je velika vecina stanovnistva Duklje, Zahumlja i Neretve bila srpske nacionalnosti( u ranom srednjem veku). Ko ne veruje nek procita Konstantina Porfirogenita i njegov spis O upravljanju carstvom koji je uz mnoge mane i nedostatke ipak najbolji izvor za proucavanje juznoslovenskih naroda u ranom srednjem veku. Mislim da su poglavlja od 32. do 39. posvecena srpskom narodu gde su jasno i pobrojane teritorije u koijma ovaj narod zivi, a za Hrvate nisam siguran tacno koja poglavlja zauzimaju ali su negde pored nas.
 
Kakva tema! Bwahahahahahahahaha - VESTI IZ NESVESTI!!!! Umesto da ove teme zatvaramo cim se pojave, one se vuku po arhivama i iskopavaju kad kome sta zatreba! Treba napraviti podforum "Vesti iz nesvesti" i tu trpati sve teme ovog tipa!

Pitam se sta bi se desilo sa nekom iredentistickom temom, poput ove, da sutra osvane na nekom od foruma nasih suseda (ne)prijatleljskih.... Ban i zakljucavanje, jel tako? Tako!
 
Ma nije bre, stari izvori pominju stvarno crvene i Bele hrvate. Isto tako pominju i bele Srbe. Belo je u ranom srednjem veku bilo sinonim za nekrsteno.Tako je bela Srbija zapravo nekrstena Srbija. A bez vecih dilema se moze reci da je velika vecina stanovnistva Duklje, Zahumlja i Neretve bila srpske nacionalnosti( u ranom srednjem veku). Ko ne veruje nek procita Konstantina Porfirogenita i njegov spis O upravljanju carstvom koji je uz mnoge mane i nedostatke ipak najbolji izvor za proucavanje juznoslovenskih naroda u ranom srednjem veku. Mislim da su poglavlja od 32. do 39. posvecena srpskom narodu gde su jasno i pobrojane teritorije u koijma ovaj narod zivi, a za Hrvate nisam siguran tacno koja poglavlja zauzimaju ali su negde pored nas.

Odma poglavlje o Srbima...i ne, ne, nema nidje Crvenih Hrvata. :roll:
 
cinjenicom da ste crnogorce uspjeli popravoslavit ide samo njima na stetu,tada bivaju odsjeceni od zapadnoevropskog kulturnog utjecaja.samo da podsjetim, katolicanstvo u crnoj gori je bilo u primjeni i prije nego u nekim djelovima hrvatske,kao i u srbiji,dok se niste okrenuli braci bugarima i ispalili papu.

postoji puno dodirnih tocaka izmedju hrvata kao naroda i crnogoraca,koja govore u prilog crvene hrvatske,prezimena,toponimi,pisani dokumenti kroz povijest,turski putopisi....al naravno po starom isprobanom receptu,onda srbi stupaju na pozornicu.totalna odsjecenost od matice,okruzenje i ti ljudi bivaju prepusteni sami sebi ali se uspijevaju organizirat kao crnogorski narod.

imam prijateljicu iz crne gore ,srca crne gore,pravoslavna,cija se baba zove ruza martinovic!!!
kako je moguce da tako jako i frekventno hrvatsko ime i prezime postoji i u centralnoj crnoj gori?
 
cinjenicom da ste crnogorce uspjeli popravoslavit ide samo njima na stetu,

Јесте, Чврснице, генијалче наш, ја и људи из мог краја смо ишли по Црној Гори и "поправослављали" људе... и од тих дичних "Црвених Хрвата" Балшића, Црнојевића, Арсенија III Црнојевића, Карађорђа, династије Петровић, па све данас до модерних "Црвених Хрвата" Милошевића и Караџића правили некакве Србе.

tada bivaju odsjeceni od zapadnoevropskog kulturnog utjecaja.

Више је једна православна Војводина део "запада", него цео католички континентални Балкан.

postoji puno dodirnih tocaka izmedju hrvata kao naroda i crnogoraca,koja govore u prilog crvene hrvatske,prezimena,toponimi,pisani dokumenti kroz povijest,turski putopisi....al naravno po starom isprobanom receptu,onda srbi stupaju na pozornicu.totalna odsjecenost od matice,okruzenje i ti ljudi bivaju prepusteni sami sebi ali se uspijevaju organizirat kao crnogorski narod.

Глупости. Исто тако могу рећи да постоји већа сличност између Хрвата и Словенаца, него између Хрвата и Херцеговаца.

imam prijateljicu iz crne gore ,srca crne gore,pravoslavna,cija se baba zove ruza martinovic!!!
kako je moguce da tako jako i frekventno hrvatsko ime i prezime postoji i u centralnoj crnoj gori?

Сунце моје, имена Мартин, Марјан, Иван, Антоније (Анта), Степан, Векослав, Матија (Мата) и многа друга нису монопол једне нације конституисане у 19. веку, него је слика мало шира. :)

А за твоју информацију, срећо моја, име Мартин се давало и даје међу Србима по Црној Гори, Војводини, Централној Србији, међу Македонцима и даље на исток међу Бугарима. И свугде имаш адекватна презимена, изведена из некадашњег патронима: Мартиновић, Мартинов, Мартиноски итд. А такође и женско име Марта.

Не можеш селективно причати о стварима, и на основу (намерно) непотпуне слике извлачити нетачне закључке. На пример, глупост са "Црвеном Хрватском", која није никад ни постојала, а они који тврде да јесте, не знају кад. Пар аутора је једну географску област која би се могла назвати и "Јужном Далмацијом" назвала "Црвеном Хрватском", и то је у реду, јер црвена боја означава југ, а политички утицај Хрватске се можда чак и у једном периоду ширио и дотле. Али називати то становништво "Црвеним Хрватима" само на основу тога... па то су бесмислице. То је као када бисмо Хрвате и Славонце звали "Јужним Мађарима" или "Црвеним Мађарима" или "Шареним Угрима". Је ли мађарски краљ држао те области? Јесте. Да ли је држао Аграм (Загреб), Варажд (Вараждин) и Есек (Осијек)? Јесте. Ерго, становници Хрватске и Славоније су Јужни Мађари. А исто се може видети и по сличностима "Хрвата" и Мађара. На пример, презимена. Хорват. То је мађарска реч за становника Хрватске, и Мађара из Хрватске - чисто мађарско презиме. Или Молнар. Молнар на мађарском значи млинар, значи опет мађарско презиме. И тако миц по миц, нову "науку" да направимо.

Смејурија, као и влашке бајке... Романофони Власи у срцу Хрватске у 19. веку и "Црвени Хрвати" по Зети и Захумљу. Свашта. :lol:
 
Лично, у "Црвеној Хрватској" не видим ништа нити чудно, нити толико невероватно, али, колико примећујем, међу историчарима има спора око ње, и постоје они који је до краја негирају. Али то све на страну, говоримо о средњем веку... па и Душан је држао целу Албанију и добар део Грчке, као што су и мађарски краљеви држали Војводину, Мачву и Београд. Али само на основу хипотезе о хрватским границама у једном временском раздобљу вршити на тај период пројекцију садашњости и данашњег концепта државе, па свуда у њеним границама аутоматски проналазити Хрвате (и то још у бојама), то је заиста равно томе када би неко за данашње становништво Хрватске и Славоније говорио да су пореклом од "Црвених Мађара", или када би неко Албанце и пола Грчке називао "Црвеним Србима".
 
Лично, у "Црвеној Хрватској" не видим ништа нити чудно, нити толико невероватно, али, колико примећујем, међу историчарима има спора око ње, и постоје они који је до краја негирају. Али то све на страну, говоримо о средњем веку... па и Душан је држао целу Албанију и добар део Грчке, као што су и мађарски краљеви држали Војводину, Мачву и Београд. Али само на основу хипотезе о хрватским границама у једном временском раздобљу вршити на тај период пројекцију садашњости и данашњег концепта државе, па свуда у њеним границама аутоматски проналазити Хрвате (и то још у бојама), то је заиста равно томе када би неко за данашње становништво Хрватске и Славоније говорио да су пореклом од "Црвених Мађара", или када би неко Албанце и пола Грчке називао "Црвеним Србима".

Naravno, to je glupo. Crveni Hrvati su, po meni:
ili hrvatski komunisti, ili hrvatski Indijanci. :mrgreen:
 

Back
Top