vuk_
Domaćin
- Poruka
- 3.870
I da ne spomene nikada u životu to, pa čak ni njegovi sapudnici, Hrvati?..i da sasvim suprotno prenosi?
Cisto" zataskavanje" u strahu od velikosrpske azdaje

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I da ne spomene nikada u životu to, pa čak ni njegovi sapudnici, Hrvati?..i da sasvim suprotno prenosi?

I Dalmatinci su iskljucivo Dalmatinci![]()

Jok. Dalmatinci su isključivo Hrvati, izuzev štogod Talijana i Srba.![]()

Pa ni ja ne znam zasto bi ga neko spominjao kao "arhonta Hrvata"![]()
Ukoliko vec govorite o vajnoj Crvenoj Hrvatskoj, iz jednog krajnje nepouzdanog dela, cemu uopste pominjanje Srba u Duklji.... Pa i dalje na zapad![]()
Ma jasna stvar![]()

I ja sam cuo da su prije dva-tri vijeka neki Crnogorci posli za Istanbul i tamo im rekli da ce im nac prevodioca na srpski, a oni odgovorise da oni pricaju hrvatski. Nijesam bas dobro zapamtio kako je to bilo, ali na to se svodi.
Vladika Vasilije (1750-1766) pise "Istoriju Crne Gore" i pominje Crnogorce kao, citiram: "slavenosrpski narod", a Albance kao "ilirsko-srpski narod".
...и изабране народе албанске, њима и другим илирско-српским народима посла обећање пуно свакојаких задовољстава.

Provedena genetska istraživanja britanskih genetičara u južnoj Dalmaciji uspoređivana s genetskim materijalom iz starohrvatskih grobova iz vremena nakon seobe naroda, ukazuju da današnji stanovnici Dalmacije dijele preko 75% genetskog materijala sa Starohrvatima, za razliku od sjevernih Hrvata gdje je taj postotak manji.![]()

Jedan bizantski kroničar (u fusnoti ne piše koji, ali naći ću ga) piše da je Mihajlo kralj "onih koji se zovu Hrvatima". Dakle, ne radi se o podacima iz LJPD-a, nego od strane bizantskog kroničara.

Sumnjiv je meni taj Porfirogenet.Srbi su bili inkorporirani u Bizantsko Carstvo. Njemu je itekako bilo stalo proširiti malo njihovu jurisdikciju, jer bi time ujedno i Bizantu "ušminkao" granice.
![]()
Koliko su arhonti Duklje bili Srbi, ni to nije posve jasno, jer zašto bi netko spominjao Mihajla kao "arhonta Hrvata"?No dobro.
![]()
Orione, već smo o tome raspravili - taj Skilicin nastavljač brka Srbe i Hrvate, tj. ne brka, već su za njega sinonim, i tako čas koristi "Srbi", a čas "Hrvati". Ovi slučajevi su jedini (što nije slučaj kada su u pitanju Srbi - te iz toga ja vidim pravedno Šišićevu interpretaciju da se pod tim Hrvatima prosto kriju Srbi) spomeni Dukljana kao Hrvata u povijesti, odnosno od Bizantinaca.
Tako je Porfirogent zaboravio spomenuti da su Dukljani Srbi, Skilica je pobrkao Hrvate i Srbe i dalje što ja znam. Neki zbrčkan narod ti Bizantinci, zar ne? 
Nešto su puno ti Bizantinci brkali i griješili, ne čini li ti se?Tako je Porfirogent zaboravio spomenuti da su Dukljani Srbi, Skilica je pobrkao Hrvate i Srbe i dalje što ja znam. Neki zbrčkan narod ti Bizantinci, zar ne?
![]()
Ionako bolje da verujes u genetiku, zar ne![]()

Eto ti odgovor kod Slavena o kojem se kroničaru radi. Ivan (Jovan, a zapravo Ioannes Scylitza) Skilica.![]()

Nešto su puno ti Bizantinci brkali i griješili, ne čini li ti se?Tako je Porfirogent zaboravio spomenuti da su Dukljani Srbi, Skilica je pobrkao Hrvate i Srbe i dalje što ja znam. Neki zbrčkan narod ti Bizantinci, zar ne?
![]()

Prve godine njegovog carstva, 11. indikta, narod Srba, koje i Hrvatima nazivaju, krenu da potpuno osvoji Bugarsku.
A pobiju i mnogo Bugara, zarobe i onog koji je u Hrvata bio odmah posle Petrila, i vezanog ga odvedu caru.
Ne narod, nego istorijski izvori iz tog vremena su takvi![]()
No ako ces da kritikujes tu donekle aljkavost tih istorijskih izvora, poput Starcevica i Stedimlije, to je savrseno tvoje pravo![]()
Ionako bolje da verujes u genetiku, zar ne![]()

sto se genetike tice,danasnji srbi imaju samo 1/6 slavenskih gena.dovoljno govori za sebe![]()

Skilica nije brkao Hrvate i Srbe - on nije ni spominjao Hrvate uopće, a i s tim, u Duklji, nalazio je Srbe.
Mlađi izvori?LjPD je nastao u periodu od XIII. do XV. stoljeća.
Najraniji su bili u opticaju i krajevi XII. st. ali je sada ovo odbačeno u potpunosti i nitko ne razmatra više da je moguće da je nastao tako rano (kako je Ferdo Šišić mislio i zasnovao).
Ljetopis popa Dukljanina je pisan o vrijeme prije Nemanjickog osvajanja Duklje, sto je jasno svakome ko ga je procita.
Jok. To je jedna dezinformacija, koja se širi i dan danas putem kvazi-istoričara, prvenstveno ovih koji propagiraju ideju Crvene Hrvatske.
Mislim jedino ako misliš da je Pop Dukljanin bio vidovit i uspio pogoditi čudnovato stvari koje su se desile mnogo nakon što je napisao to djelo. Sada li ispade Dukljanin crnogorski Nostradamus?
Šalu na stranu, jasno je svakome ko ga je pročitao, da, a baš zato ja mislim da ti nisi.
Inače, bilo bi zaista fascinantno da je on bio sveštenik nepostojeće crkve. Onda bi ispalo da je Dukljanin pronašao vremeplov i otputovao u prošlost, što bi i moglo objasniti kako bi on mogao znati što se kasnije dogodilo, samo što je to veći SF od (perfektnog) predviđanja.
Crnogorski Nostradamus ili samo Putnik kroz vrijeme?
Šalu na stranu, svakome ko je dobro proučio ovo pitanje, jasan će biti moj stav - da je Nepoznata barska hronika nastala negdje početkom 13. vijeka, ili bliže polovini, s vrlo manjom vjerovatnoćom da je nastala kasnije (a ako ćemo u godine, može biti negdje u rasponu između 1198. i 1266. godine, vrlo vjerovatno bliže centru).
Dje to bio vidovit. Samo daj citat iz Ljetopisa, posto ja to ne vidjeh.
Ne sjećam se konkretno, ali mogu potražiti i provjeriti.
Krivo. Skilica je tajn koji za dukljanskog kralja Mihajla kaže da je arhont Hrvata, tj. onih koji se zovu Hrvatima.

Skilica:
".........Jovan posla caru koji je boravio u Solunu deset kentenarija zlata, ali brod zahvaćen olijnim vetrom, udari na ilirske obale i razbi se. Zlato prigrabi Stefan Vojislav arhont Srba, koji je bio pre kratkog vremena pobegao iz Carigrada i povratio svoju teritoriju proteravši odande Teofila Erotika....".
![]()
I sto sad to treba da dokaze? Njegov unuk, Bodin, je prozvan Carem Bugara, a vas samozvani Car Dusan nije ima titulu "Srpski Car", vec "Makedonski Car".
), i sam znas sta treba da znaci

I? Ocemo li s tim citatom?
Krivo. Skilica je tajn koji za dukljanskog kralja Mihajla kaže da je arhont Hrvata, tj. onih koji se zovu Hrvatima.
Skilica:
".........Jovan posla caru koji je boravio u Solunu deset kentenarija zlata, ali brod zahvaćen olijnim vetrom, udari na ilirske obale i razbi se. Zlato prigrabi Stefan Vojislav arhont Srba, koji je bio pre kratkog vremena pobegao iz Carigrada i povratio svoju teritoriju proteravši odande Teofila Erotika....".
![]()