Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Imamo li mi recpte za ove rolate? Mene zanimaju ovaj sa makom, pretpostavljam, i sa maslinama. Kako slažeš masline da dobiješ ovako lep presek?
Sve je to ovde već pisano više puta. Možda su samo kombinacije malo drugačije.
Rolat sa makom (testo) je neko ostavljao i ovde... Pravi se od belanaca, malo soli, brašna (recimo 2,5 kašike na 5 belanaca) i nemlevenog maka (recimo 3 kašike na 5 belanaca). Kod mene je sve to "otprilike i u zavisnosti od veličine pleha. Kad se ovaj rolat filuje, bitno je staviti neki masniji fil jer je kora skroz "suva". Ja obično za osnovu koristim kajmak ili puter. Sad sam dodala i malo žumanaca (kuvanih) zbog boje. Preko fila sam slagala pečenicu i listove kačkavalja (malo deblje sećeno).
Osnova testa za sva tri druga rolata je ista/slična: jaja, brašno, jogurt, malo ulja i prašak za pecivo. U taj sa maslinama je ubačena crvena sitna paprika, u jedan žuti dinstani praziluk i kockice šargarepe, u drugi žuti kuvani kukuruz. Filovi su na bazi sira i pavlake, u jednom ima malo majoneza. Masline ređam pažljivo jednu do druge ali pre toga posečem krajeve. Kobasica je "levačka" (spakovano je pet komada naziv je "levački štapići").

attachment.php

mamamajo, sve vam je savrseno. ma, ne samo vase, od svih zenskih ovde. ali ja eto, ipak da priupitam vas za savet, ili mozda ideju. pravim uskoro cerki 18 rodjendan, na +40 ( :) ), bice svasta nesto I nasa omiljena I nezaobilazna slana torta od pohovanih paprika. e sad, sta je pitanje:uvek mi ispadne I vise nego odlicno ali mi mnogo vremena oduzima pohovanje svake paprika pojedinacno. imate li ideju ili jos bolje recept kako da te paprika nekako "ispohujem" u koru. mislila sam da npr na pek papir razlijem malo poh mase (ili orly mase) pa naredjam paprika pecene I ociscene I onda opet zalijem orly masom. jednom sam probala ali je ispalo... nikakvo :( mislim da bi to sa "korom" bilo prakticnije I sto se ustede vremena tice a I lakse za secenje. ili, pak, imate neki drugi "tajni" recept da posle idealno isecem te kocke?
hvala jos jednom na ovim blagougodnim fotkama, idejama, savetima.

pozdrav!

moze li malo pojasnjenje za jednu plavusu (meni, na zalost, za prvi put treba nacrtati, a posle se, jer sam vizuelni tip, setim ;) ) - da li topao rolat uvijete u vlaznu krpu, sacekate da se ohladi pa tek onda u kesu I friz ili je postupak malo drugaciji. svakako cu probati ovo jer ce mi ustedeti vreme pripreme cerkinog punoletstva, ali bolje da se detaljno raspitam... nadam se da ne zamerate...pozdrav!

moze li negde link za tu ljutu meksicku salatu, molim vas. nova sam I jos uvek se slabo snalazim ovde pa svako-malo nesto zapitkujem. ali obecavam da, kad se malo uhodam, necu toliko dosadjivati :rumenko:
Nije nikakav problem što ti pitaš. Problem je što mi nismo tu da odgovorimo :(
Za meksičku salatu evo ti neka osnova:
http://www.coolinarika.com/recept/931673/
Sve ostalo je stvar ukusa i improvizacije.
Ja nisam zamrzavala testo za rolat, ali pretpostavljam da ako ga uviješ kako to inače radiš i sačekaš da se ohladi pa u foliju i u zamrzivač - nećeš pogrešiti.

jel moze malo objasnjenje za ovo cuvanje u frizu. evo moje interpretacije, tj. kako ja mislim da bih trebala uraditi ali me,molim vas, ispravite ako gresim: rolat uvijem u krpu jos dok je topao, a kad se ohladi ubacim sa sve tom krpom u kesu za zamrzivac i zamrznem? ili ga zamrzavam jos toplog?
Slogi koru za rolat uviješ u vlažnu krpu i ako je čuvaš 1-2 dana stavi u fružider, ako treba duže da ti stoji onda stavi u friz i izvadi kada ti treba.

Back