Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Po forumima, na FB i na internetu nalazim svakojake posne recepte ali interesuju me provereni.Ako je neka od vas pravila htela bih recept za slane posne stangle sa spanacem, rolat od lista oblande a unutra posni fil ( slan naravno ) i neke bombice koje su od posnih slanih krekera, mleven kikiriki i slicno.
Treba mi za sv.Nikolu jer moji roditelji slave, a mi spremamo pa bih htela nesto da promenimo.Probala sam neko testo sa spanacem ali mi izaslo tvrdo iako ukusno.:heart:

Moram da vas pitam, pravim za rodjendan kuglice od kikirikija gdje ide margarin, jaje, so, brasno i u kuglicu kikiriki i to sve u susam pa se pece. E sad, posto je to prhko tjesto a ja imam nenormalno mnogo posla oko rodjendana, interesuje me da li mogu da napravim takve kuglice npr 4-5 dana ranije, a da za rodjendan te kuglice budu extra ukusa kao i prvi dan kad se naprave??? Sta mislite?

Picture 150.jpg

Posno predjelo prosle godine...:)

Moram da vas pitam, pravim za rodjendan kuglice od kikirikija gdje ide margarin, jaje, so, brasno i u kuglicu kikiriki i to sve u susam pa se pece. E sad, posto je to prhko tjesto a ja imam nenormalno mnogo posla oko rodjendana, interesuje me da li mogu da napravim takve kuglice npr 4-5 dana ranije, a da za rodjendan te kuglice budu extra ukusa kao i prvi dan kad se naprave??? Sta mislite?
Svojevremeno sam na mestu gde je stajala korpica sa pripremljenim štapićima za svadbu mog brata pre serviranja, našla 3-4 štapića koja su slučajno ispala i to bar 10-tak dana nakon svadbe. Zanimalo me je kako izgledaju pa sam probala... Nije im ništa falilo. :zcepanje:
Sastav štapića je vrlo slično tim kuglicama, samo je testo malo masnije... mada, ako je to isti recept za kuglice koji imam i ja, meni se ne dopadaju... ni sveže ni kad odstoje. Zapravo i nema neke razlike...

Po forumima, na FB i na internetu nalazim svakojake posne recepte ali interesuju me provereni.Ako je neka od vas pravila htela bih recept za slane posne stangle sa spanacem, rolat od lista oblande a unutra posni fil ( slan naravno ) i neke bombice koje su od posnih slanih krekera, mleven kikiriki i slicno.
Treba mi za sv.Nikolu jer moji roditelji slave, a mi spremamo pa bih htela nesto da promenimo.Probala sam neko testo sa spanacem ali mi izaslo tvrdo iako ukusno.:heart:
Ja sam jednom za neki dečiji rođendan koji je padao u vreme posta, sa majkom deteta dogovorila da bude sve posno...
I samo sam u postojećim receptima menjala sastojke za posne...
Slično rolatu od lista oblande sam pravila fil za korpice i to tako što sam za osnovu uzela "tofu" sir, dodala malo posnog majoneza (otprilike odnos 2:1), sve se fino umuti u blenderu i to je to. Ostalo dodaješ po ukusu, želji i potrebama: papriku, kukuruz šećerac, šampinjone ili bukovače... setićeš se ti već nečega još pre nego ja ;).
Ja inače nisam ljubitelj svih tih zamena na bazi soje, ali "tofu sir" je odličnog ukusa i baš mi se dopada. Nisam odavno kupovala, ali bio je i neki sa ukusom paprike koji je bio moj favorit ;). Odlično ide i u proju.
Sviđaju mi se i razni namazi na bazi bundevinog semena, suncokreta, kikirikija, badema... Ovde se prodaju u teglicama pod nazivom "puter od..." i odlični su, mada mislim da bi se nešto slično bez problema moglo napraviti i u domaćoj varijanti u dobrom blenderu. Verujem da bi bile odlična osnova za bombice uz dodatak čitavog zrna ili već nečeg drugog...

Ja sam recept za te kuglice od kikirikija nasla na coolinarki, ucinilo mi se da djeluju fine i po komentarima djeluju ok. Nikad nisam radila nikakve slane kuglice, imaju li neke dobro za preporuku a da ne idu pileca prsa u njih??????

Imam ja neke varijante sa krompirom i sirom. Nadam se da ih nisam prepisala sa ove teme, pa da se ne ponavljam:

Slani rafaelo sa krompirom:
1/2 kg krompira
1/2 pavlake
200 g sitno narendanog kačkavalja

Krompir oljuštiti, obariti i umutiti kao pira. Dodati pavlaku, sve sjediniti, pa praviti kuglice i uvaljati ih u rendani kačkavalj. Dekorisati seckanim peršunom. U masu se može dodati seckano suhomesnato, seckane masline, zavisi od ukusa.

Slane kuglice s krompirom
4-5 kuvanih krompira narendati
200 g šunkarice iseći na kocke
3-4 barena jaja narendati
4-5 kiselih krastavčića iseći na kocke

Sve sjediniti, posoliti po ukusu, dodati majonez po potrebi da sjedini masu
Praviti kuglice, uvaljati ih u sitno rendan kačkvalj.
Pre služenja staviti u papirne korpice.

Ohridske kuglice

Umutiti 125 g putera, dodati kašiku senfa, pola kg sira, pa sve dobro umutiti mikserom. U to dodati 200 g sitno seckane šunke, 200 g seckanih krastavčića i šaku seckanih oraha. Praviti kuglice pa ih uvaljati u rendani kačkavalj (oko 200 g).

Pravila sam kuglice i to mislim da sam iskombinovala sve ove recepte. Baren krompir, sir, suhomesnato, krastavčići.... ionako je poenta u tome da se uvalja u rendani kačkavalj. Onda izgleda kao rafaelo.

Da li mi mozete predloziti provereni recept za slanu koru, za slani rolat-zuta kora, a da ne puca? ja imam neki recept sa jogurtom, ukusna je, ali kad je uvijem, puca i cepa se.
Možeš i da skuvaš bešamel... malo gušći (dakle puter, brašno pa lagano dodaješ mleko paziš da se ne naprave grudvice), varijanta je i da umesto brašna staviš griz ili pola-pola pa dodaš 2-3-4 jaja (zavisi od količine)i i sve fino umutiš.
Odličan je i kad se doda spanać, ili se umesto mleka skuva sa paradajizom ili... šta ti padne na pamet. Varijacije su eskonačne ;)

Zamolila bih vas za neki recept sa tunjevinom iz konzerve. Za neko predjelo, salatu...
Posnu varijantu, ali i neku mrsnu ako imate.
Vi ovde svasta lepo pravite pa verujem da je ovo za vas sitnica :)

Evo jednostavne salete: konzerva tunjevine u komadićima, sitno seckan crni luk, malo preprzenog susama, malo ajvara da sve topoveže. Umesto ajvara može da se stavi majonez, a može i jedno i drugo zavisi od ukusa. Pusti mašti na volju.

na predhodnim stranicama sam dala recept za pužiće od tunjevine a u mom albumu imašslike postupka (http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=5677). Ineče radi se od lisnatog testa koje se ražvuče i premaže tunjevinom, urola, iseku se komari prst debline, redja u pleh pospe se malosusama i peče. Jako su ukusni.

Ako voliš špagete možeš danapraviš prelov od konzerve tunjevine i kisele pavlake.Imašobrok za 10 minuta i to bukvalno,

Poslednja izmena:
Možeš i da skuvaš bešamel... malo gušći (dakle puter, brašno pa lagano dodaješ mleko paziš da se ne naprave grudvice), varijanta je i da umesto brašna staviš griz ili pola-pola pa dodaš 2-3-4 jaja (zavisi od količine)i i sve fino umutiš.
Odličan je i kad se doda spanać, ili se umesto mleka skuva sa paradajizom ili... šta ti padne na pamet. Varijacije su eskonačne ;)

i ovo cu da probam, bitno mi je samo da ne puca kad nafilujem :)

Malo, vec zaboravljenih, posnih stvari sa slavske trpeze (podnevna i vecernja varijanta):

attachment.php

attachment.php

Da li neko može da mi pomogne kako da nađem sve ove recepte?Ja ne mogu da se snađem..Najviše me zanima kako je napravila ovaj rolat sa ribom..Znam da je napisala da je od šarana i tofu sira ali treba mi tačan recept..I ako može tačan recept za ove punjene korpice..Molim vas..Ja postim ceo post i ovo će mi baš značiti..

Back