Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Nije problem da pišem i ovde. Recepti su već napisani negde (?) ako me ubiju moderatori.... kuvajte mi žito.

ROLAT OD SOMA : Snicle - filete soma lblagoo istucati, poprskati sokom od limuna i ostaviti da odstoje 15-tak min. Svako parče premazati senfom, preko toga staviti obarenu blitvu 1-2 listića, na to staviti tofu sir isečen na štapiće (ili nekog drugog posnog ili mrsnog kackavalja). Šnicel urolati i svaki rolatić premazati ponovo namazati senfom, pa uvaljati u prezle pomešane sa susamom. Redjati u podmazan pleh (ja stavim pekpapir) i peci. Kada se ohlade seci parčiće.

SLANA TORTA (losos I spanać - originalni recept):
Skuvati u 1/2l vode i malo soli 6 kasika gustina. Kada se ohladi dodati 1/2 margarina I 200gr. posnog majoneza, penasto umutiti pa podeliti na dva jednaka dela. U jedan staviti 300gr. dimljenog lososa a drugom delu dodati 300gr. obarenog i dobro izgnjecenog spanaca.
Filovati kore, poslednju ne premazivati, pritisnuti nekim plehom, dovoljo je 1h pa onda premazati tankim slojem majoneza i posuti rendanim kackavaljem.

Umesto lososa ja stavim dimljeni šaran i to duplu meru jer ne delim fil i ne stavljam spanać.

Korpice sam punila Posnom ljutom salatom i salatom od tunjevine (recept sam pisala neki dan na prethodnoj strani)
Posna ljuta salata(Ljuta salata od paprike sa pečurkama i kikirikijem)

Materijal:
½ kg pečenih i oljuštenih crvenih paprika (iz friza)
oko 300gr (1/2 tegle) mariniranih pečurki
oko 300gr (1/2 tegle kiselih krastavčića
2-3 obarene šargarepe
100-150 gr tofu sira (može pola običnog – pola dimljenog)
100- 200 gr posnog majoneza
oko 50gr pečenog seckanog kikirikija (puna šaka)
1-2 kašičice senfa
1 šoljica ljutog kečepa
1 šoljica pečenog susama
ulje, so, biber po ukusu

Ko voli baš ljuto može dodati nekoliko ljutih pečenih paprika ili malo tucene (kad pravim za goste ne stavljam papričice jer svi gosti ne vole mnogo ljuto).

Dobro oceđenu pečenu papriku na kratko prpržiti na malo ulja I staviti na papir ili u cediljku da se ocedi ulje, pa ih iseckati na ne mnogo sitne kockoce. Marinirane pečurke, kisele krastavčiće, obarenu šargarepu, tofu sir I kikiriki iseckati (može kao za rusku salatu ali ne previše sitno). Pa pomešati sa paprikama. U masu dodato susam, kečep, senf i majonez pa posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro izmešati i sipati u činiju za serviranje serviranje. Ukrasiti po želji: posuti iseckanim

Poslednja izmena:
POSNA KAVURMA

4 struka praziluka
300g sojinih ljuspica
500g pecurki
2 sargarepe
200-300 gr dimljene ribe
zacini: so, biber, aleva paprika
4dl piva
1-2 kasika brasna ili gustina

300g sojinih ljuspica potopiti u vrelu vodu, ostaviti da odstoji.
Izdinstati 4 struka praziluka, dodati seckane pecurke, soju, usitnjenu dimnjenu ribu i rendanu sargarepu, dodati zacine.Dinstati treba dok ne bude suvo.
Sipati u vatrostalnu ciniju i peci 10 minuta na 150C.
Umutiti pivo, brasno i kasiku aleve paprike, preliti preko smese u vatrostalnoj ciniji, protresti i vrtiti u rernu jos 10-tak minuta dok sva tečnost ne ispari.

Količina je baš, baš pa ja pravim od pola mere.

Poslednja izmena:
j210 pišem ti recepte na pp da ne opterećujem temu.
Evo i dela ovogodišnje slavske trpeze

attachment.php

Posna kavurma
attachment.php

Dobar recept teško da može da optereti temu - naprotiv.
Slike su, ipak, samo ilustracije.
Zapravo bi idealno bilo kada bi uz ono što se na slici vidi postojao i recept.

jedan veliki, veliki, veliki.....................poljubac za tebe..Hvala ti do neba..
Msneki, ova kavurma mi izgleda zanimljivo..Jel ukusa kao prava ??Mora da su ti gosti smazali sve sa stola..

Ovde smo svi tu kada nešto zatreba da pomognemo. Kavurma je ukusna (naravno oukusima se ne diskutuje) dominira ukus praziluka ali ti možeš kasnije da remetiš odnose namirnica pa će ti dominirati ukus one koja ima najjači miris. Ovde možeš da dodaš i kuvani grašak na primer i odmah ćeš dobiti drugačiji ukus. Slobodno se igraj.

Evo i ja da prilozim jedan recept na zadatu temu.Cini mi se da takvog nema na ovim stranama,a ukoliko recept postoji i promakao mi je,izvinjavam se.Rec je o torti sa sirom.Potrebno je za osnovnu smesu: 1/2 kg brzog sira i 1/2 margarina,to sjediniti pa podeliti na 3 dela.Za prvi sloj pomesati 200 gr sitno seckanog parizera.Za drugi sloj 1 kasiku ajvara i malo aleve paprike.Za treci sloj 150 gr.pecenog susama i 150 gr. mlevenih oraha.Tortu dobro ohladiti pa seci na kockice.Slicicu trenutno nemam,ali stavljam je prvom prilikom kad je napravim,a pravim je cesto.Nadam se da ce vam se torta dopasti i da cete uzivati isto koliko i mi.:bye:

Drage moje djevojke i žene..
Sasvim slučajno sam naišla na ovaj forum i oduševila se vašim kreacijama ugodnim ne samo oku nego vjerujem i nepcu.
Upravo sam se registrirala na forum i sada trebam vašu pomoć.
Molim konkretne ideje sa receptima za jednu proslavu od oko 40 ljudi.
Obzirom da će baza biti jaretina i odojak s ražnja,trebam dakle neke vrste priloga i male zalogaje za predjelo.
Htjela bi izbjeći klasične priloge tipa francuske/ruske salate,gravče na tavče i slično.
Jako mi je bitno da se mogu pripremiti dan ili dva ranije jer nažalost neću imati pomoć.
Ovo što gledam na vašim slikama je umjetnost,no ja neću imati puno vremena pa bi bilo poželjno da su recepti brzi a efektni oku i nepcima.
Svaka pomoć je dobrodošla,nadam se da će mi netko odgovoriti. :)))

Drage moje djevojke i žene..
Sasvim slučajno sam naišla na ovaj forum i oduševila se vašim kreacijama ugodnim ne samo oku nego vjerujem i nepcu.
Upravo sam se registrirala na forum i sada trebam vašu pomoć.
Molim konkretne ideje sa receptima za jednu proslavu od oko 40 ljudi.
Obzirom da će baza biti jaretina i odojak s ražnja,trebam dakle neke vrste priloga i male zalogaje za predjelo.
Htjela bi izbjeći klasične priloge tipa francuske/ruske salate,gravče na tavče i slično.
Jako mi je bitno da se mogu pripremiti dan ili dva ranije jer nažalost neću imati pomoć.
Ovo što gledam na vašim slikama je umjetnost,no ja neću imati puno vremena pa bi bilo poželjno da su recepti brzi a efektni oku i nepcima.
Svaka pomoć je dobrodošla,nadam se da će mi netko odgovoriti. :)))
Posto moja prva poruka nije uspesno poslata,evo da probam ponovo,nadam se da Vam nije kasno.Na str.4 imate recepte za vrlo ukusne namaze,salate i rolate.Iz nekog mog iskustva znam da rolate mozete spremiti i nekoliko dana ranije pa da ih eventualo filujete dan pre proslave.Slane torte su uvek interesantne,a na str.5 imate recept za tortu sa paprikama.Nisam sigurna gde sam videla recept za tost tortu pa evo da zapisem mozda Vam koristi.POTREBNO JE:1 PAKOVANJE TOST HLEBA,200-300 GR MAJONEZA,300GR KECAPA,4 KRASTAVCICA,200GR SUNKE,100GR KACKAVALJA.POMESATI PAVLAKU,MAJONEZ,SUNKU I KRASTAVCICE PA PODELITI NA 2 DELA, VECI I MANJI,PA U MANJI DODATI KECAP.REDJATI TOST-ZUTI FIL-TOST-CRVENI FIL.PREMAZATI PAVLAKOM I POSUTI REND.KACKAVALJEM. NAPRAVITI 1-2 DANA RANIJE PA SECI NA KOCKICE. Takodje na francuski hleb mozete pored gore pomenutih namaza staviti pecenicu,suvi vrat...i dekorisati paradajzom,krastavcem,paprikom,zel.salatom,rukolom,ima milion kombinacija,ali svakako ne treba preterivati.Zalogajcici ce biti veoma zanimljivi.Eto,nadam se da sam Vam barem malo pomogla:)

kao sto sam obecala,pisem recepte
.ajvar kocke treba po originalnom receptu da idu sa spanacem,ali sam ja stavila koru sa makom
6belanaca,5 kas brasna,4 kas maka,malo soli.dobijenu koru sam presekla na pola i dobila 2,jer mi je veliki pleh.
fil:1/2kg sira,3 kas ajvara,1 pavlaka ili krem sir i 5 palacinki koje filujete po zelji(pavlaka,sunka kackavalj).ja ih nisam bas najsjajnije uvila.namazete koru filo,poredjate palacinke i prostor izmedju popunite filom.malo namazete i drugu koru pa onda preeklopite.odozgo po zelji

rozen torta
pakovanje rozen korica
200gr margarina,100gr majoneza,600gr feta sira,250 gr krem sira(vajkrem),1 pavlaka.sve izmsati i filovati kore.na fil narendati sunku,preko sunke kora-fil-sunka....
torta bude jako velika,ja pravim pola mere sa 5 korica koje presecem na pola pa stavim odozgo da dobijem tortu od 10 kora.i to bude 1,5 kg ili 30-33 parcica kao sto vidite na slici.a extra je ukusa.

Back