Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Ja sam skoro pripremala meni za dijabetičara.. nije isto; ali bilo je mnogo namirnica koje nisu dolazile u obzir. Šećer (tu je skoro sve industrijsko - i kečap, majonez..); kvasac (znači hleb, kifle...); i još štošta... mast, orasi, svinjsko meso uopšte...
Kod mene ima l slika i recept - cvetići sa palentom; u palentu može bilo koje zrnevlje, a kao fil takođe svašta - nešto sa sirom, cveklom, šargarepom, lukom, paprikom, paradajzom...
Može piletina ili ćuretina sa ananasom, salata sa šargarepom i celerom..
Punjeni šampinjoni...

Pileca salata
300 g pileceg belog mesa, 150 g pecenog kikirikija, 300 g susama, 1 ( 200 ml ) casa pavlake, 1 casa krem sira, so
Pileće belo meso skuvati i kada se prohladi sitno iseckati.Peceni kikiriki sitno iseckati.Susam proprziti na tiganju na suvo. Sjediniti pavlaku i krem sir i u smesu dodati belo meso, kikiriki i na susam.Sve lepo izmešati i posoliti po ukusu.

Salata "Romeo i Julija"
500 gr (sto sitnijih) makarona, 1 kgr pileceg belog mesa, 200 gr mariniranih sampinjona, 4 sargarepa.
Pilece meso skuvati zajedno sa sargarepom. Skuvano meso odvojiti od kostiju i koze, iseci na stapice. Sargarepu iseci na stapice. Sampinjone ocediti i iseci na krupnije komade.Makarone skuvati u slanoj vodi, isprati i ocediti. Meso, sargarepu, pecurke i makarone pomesati, dodato soli i bibera po ukusu i preliti sa majonezom koji ste prethodno razredili sa belim vinom i dodali seckan persun.Dekorisati crnim i zelenim maslinama bez kostica, moze i crvena paprika iz tursije.

Bakina salata
500 gr svezeg kravljeg sira, 100 gr crnih maslina bez kostice, 1 tanki struk mladog praziluka, 100 gr seckanih oraha, 4 kasike maslinovog ulja, po zelji soli, bibera, 100 ml kisele pavlake. Sve iseckati i pomesati.Za dekoraciju masline i palma od praziluka.

Indijska salata
2 praziluka seckana na kolutice, 2 pileca bela mesa seckana na kockice (prethodno skuvana) ili 400 gr. pilece sunke iseckane na kockice, 200 gr.kisele pavlake, 200 gr.majoneza, 1 kasika senfa, 50 gr.semenki suncokreta, 50 gr. seckanog kikirikija, 1 kasicica karija, sok od 1 limuna,so, biber.

Urnebes salata
700 gr urda, 100 gr tvrdi kravlji sir, 2 zdenke, 1 kasika ajvara, 2 kasike majoneza, 2-3 cesnja belog luka sitno seckanog, bukova paprika (mlevena ljuta paprika), soli, persuna, 100 gr. seckanih oraha.

Slane rafaelo kuglice od piletine
400 g pileceg mesa, 250 g pilece sunke, 200 g krem sira, 1 kasicica senfa, 150 ml kisele pavlake, 3 kisela krastavcica, so, biber po ukusu, каckavalj.
400 g pileceg mesa skuvati i samleti u blenderu ili na masini za meso.Dodati 250 gr samlevene pilece sunke, 200 g krem sira, 1 kascicu senfa, 150 ml pavlake, 3 rendana krastavcica, so i biber po ukusu.Sve dobro zamesiti, praviti bombice i uvaljati ih u sitno izrendan kackavalj.

Jednom sam na jednoj slavi jela salatu sa kikirikijem bila je divna medjutim zena kod koje se narucuje naravno nedaa recept,pa ako ima neka od vas nek postavi ako nije problem....pozdrav...inace sve pohvale za sve vas...od predjela do torti sve je fantasticno...njam njam...
Morala bi biti malo preciznija... Kikirikija ima u dosta salata, pokušaj da nam je opišeš, odnosno da definišeš čega je sve bilo u toj salati.
Ovako, teško da neko može znati šta si ti jela na slavi ;)

Slana torta od oblandi sa kikirikijem Sastojci 3 lista oblande 250g kajmaka 200g zdenka sira(topljivi sir u trouglicima) 50g majoneza 400g sampinjona 3 jaja 100g kackavalja(zuti tvrdi sir) 200g sunke so, biber za posipanje 100g slanog kikirikija zelene masline sa paprikom Priprema
Skuvajte jaja i sitno ih izrendajte. Sampinjone isecite na listice, pa izdinstajte u tiganju i zacinite ih solju i biberom. Stavite u cediljku da se ocedi visak tecnosti i da se prohlade.
Oblande prepolovite po duzini na jednake delove. Kajmak mutite mixerom, pa mu dodajte zdenka sir, i majonez. Mutite dok se ne stvori homogena masa.
Na 4 oblande nanesite ravnomerno fil(oko 2 kasike otprilike) – glatka strana je na gore. Redjajte:list oblande-sampinjoni;list oblande-rendana jaja;list oblande-rendani kackavalj;list oblande-sitno iseckana sunka.
Petu oblandu stavite preko ostalih (nenafilovanu). Preko torte stavite tezak predmet kako bi se filovi slepili.
Posle otprilike sat vremena, izvadite tortu iz frizidera i premazite je celu preostalim filom.
Krupno sameljite kikiriki i pospite po torti. Isecite na parcad i ukrasite kolutovima maslina.
neka Vas ne buni, 1/2 jednog lista oblande ostaje, jer se torta redja u 5 slojeva. Ako zelite sve da iskorstite, mozete ubaciti jos neku vrstu nadeva ili duplirati jedan od postojecih.

nisam spremala samo sam nasla na nekom sajtu mislim da si na ovaj recept mislila

ja sam pravila neke kuglice,onako iz glave,pa da podelim recepte:
sitan sir 300 gr,kasika kisele pavlake,200 gr seckane sunke,100 gr maslina seckanih.dobro izmesati i praviti kuglice i valjati u rendani kackavalj
druga varijanta je da se umesto maslina ubaci przeni kikiriki i da se uvalja u kikiriki,
a treca varijanta je da seubace 3 kasike prepecenog susama i da se uvalja u susam i mak
slike cu postaviti malo kasnije

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

i evo sta sam ja pravila

Poslednja izmena:
POSNO!!!!!!!!!!!!!
ROLAT OD SOMA
Snicle od soma lagano istucati, poprskati sokom od limuna i ostaviti da odstoje jedno 10-15 min. Premazati svako parce senfom, preko, blitvu barenu, pa stap od posnog kackavalja, urolati, premazati ponovo svaki rolatic senfom, pa u prezle pomesane sa susamom, redjati u podmazan pleh i peci
SLANE PALACINKE
Palacinke- kisela voda, brašno, sasvim malo kvasac i so izjednaciti i peci palacinke
Fil. sojine pahuljice potopiti u vrucu vodu s malo vegete i ostaviti da nabubre pa ih dobro isprati.
Luka izdinstati pa dodati seckane pecurke i dinstati dok voda ispari, dodati dobro isprane sojine pahuljice i sve dobro izmesati posoliti pobiberiti i filovati palacinke. Svaku palacinku premazati senfom, uvaljati u prezle, redjati u podmazan pleh preko rendan margarin I zapecite u rerni.
PLJESKAVICE -POSNE
Filete oslica ili soma samleti na vodenicu za meso, samleti i 1 glavicu crnog luka, dodati sojine pahuljice, predhodno da nabubre u vrucu vodu i dobro isprane, alevu papriku, 1-2 cena belog luka, malo prezle, malo gustina, so, vegetu, biber sve dobro izmesiti.
Praviti pljeskavice, dobro ih stiskati izmedju dlanova, valjati u prezle i prziti.
POSNI RAZNJICI
Na stapic redjati neizmenicno-kocku od soma, crvenu papriku, luka, plavi paradajz, tikvicu, posoliti, poprkati maslinovim uljem i peci na rostilj.

Back