Čoporativnost

Ima razlike između čoporskog pisanja i imanja zajedničkog mišljenja.

Kad u poruci neko napada "protivnika", svađa se s njim, raspravlja (što može da bude i skroz legitimno jer i ovaj se možda svađa, provocira), kvalifikuje ga... i neko to lajkuje ili se nadovezuje na tu poruku i nadodaje svoje onda je to čoporsko delovanje.

Ako se lajkuju poruke koje sadrže zajednički stav o nekoj temi, ali nisu usmerene protiv drugog diskutanta iako takvih istomišljenika može da ima daleko više od tog diskutanta suprotnog stava, onda to nije čoporsko udruživanje nego većinsko mišljenje. Iako tom usamljeniku može da deluje da su svi protiv njega.
Primetila sam da ovde neki lajkuju i poruke za koje je utvrđeno da nije samo njihovo mišljenje samo iz razloga animoziteta prema drugom članu koga napadaju.

Nedavno sam na jednoj temi svedočila udruženom napadu svih muškaraca sa teme na jednog koji se nije slagao sa dominantnim "muškim" stavom na temi.
Zašto kod muškaraca dominira taj čoporativni pristup i ko je tu kome vuk?

Da li imate hrabrosti da izrazite mišljenje koje je suprotno mišljenju većine u nekoj muškoj grupi?
Da, i rado to činim.

Nedavno sam na jednoj temi svedočila udruženom napadu svih muškaraca sa teme na jednog koji se nije slagao sa dominantnim "muškim" stavom na temi.

Da li imate hrabrosti da izrazite mišljenje koje je suprotno mišljenju većine u nekoj muškoj grupi?
Uvijek I zato Sam van corpora odkad znam za sebe

Po tome sam poznat, samo me retko baš u čoporu saleću i nabeđuju da sam реder, ustaša, autošovinista i antisrbin zbog mojih stavova i mišljenja. A meni nekako oko srca toplo kad god se to desi.

Nikad ne potcenjuj snagu budale u većoj grupi

S druge strane...ako je ta usamljena jedinka destruktivna po društvo, poželjno ju je srediti pa makar i čoporski jer će u suprotnom ona sigurno napraviti svoj čopor s kojim će uništavati.

Ne znam o cemu se radi i sta je bio kamen spoticanja, ali nije neobicno da drustvo (verbalno, a ponekad i fizicki) grupno regulise „nepodobno ponasanje“.
Nekada je to opravdano i pozeljno, ali se i cesto zloupotrebljavalo, pa su se progonili oni koji se na neki nisu uklapali u mainstream.
U grupi je lakse, jedinka se oseca prihvacenom, podrzanom u svom misljenju i opravdanom u svojim postupcima.

Back