civilno sluzenje vojnog roka

bobanms:
NIJE PATRIOTIZAM da uzmes pusku i da raspalis po svima .
Alo ljudi proslo je to vreme sad se drzava brani i gradi mozgom
a ne silom i nasiljem . Kao prvo razmislite malo gde nas je dovelo
to nase vojnicko i tradicionalno razmisljanje . Svaki hostapler gleda da se
docepa uniforme bilo plave ili zelene kad proceni da nije sposoban ni za sta drugo
(cast izuzecima retkim) . Veci je patriota covek koji otvori neku firmu ili donese neki
kapital u ovu sirotu zemlju od neke nabedjene vojnicine koji galami i vitla sa
puskom a kad zasere pobegne iz zemlje i ostavi nas da mi ispastamo
za nesto sto nismo uradili . Na ime patriotizma oni su se napljackali i obezbedili
sebe i pokolenja a nas upropastili i osramotili. Prvo su nas huskali da mrzimo
slovence i hrvate pa amerikance a sad im prodali nase fabrike i doveli ih u
srbiju a nas teraju da radimo kod istih za smesne pare . Izgleda da je
u srbiji patriotizam usko vezan za interes . E kad je tako onda neka lepo
plate ljude da budu vojnici kad je sve za pare naci ce se ljudi koji ce
sebe da vide u toj prici ali za prave pare 2000 - 3000 evra. Kad je sve
kapitalizam neka bude i vojska ,ne moze da to ostane po starom a sve da se
promenilo. CIST RACUN kako neko rece. :!:
Eto jel vidis kako mozes lepo da pises samo kad se uozbiljis...
Sve sto si rekao je istina....nazalost....

sta fali civilnom sluzenju...
mada, ono sto je lose kod ovakvog kocepta sluzenja je to sto mi odema tamo i sviramo ku**cu...u svim 'razvijenim' zemljama civilno sluzenje podrazumeva obucavanje ljudi da mogu da pomognu u pozaru, poplavi, zemljotresu...da pruze prvu pomoc i tako dalje...
a ovo sto mi radimo je samo korak ka unistavanju vojske...profesionalna vojska mora da postoji, i odredjena obuka koju bi svako morao da prodje, ali se kod nas sve toliko raspalo da je suludo govoriti o bilo cemu...
cast izuzecima kao sto je whitenicky...
Tj...da ponavim....jedan whitenicky, koji je Vojnik, i koji to radi zato sto voli, vredi vise nego 10 blejaca kao sto sam recimo ja...
White verovatno i zna kkavo je stanje sad u vojsci...kakvo je stanje recimo na strazama...mogu da se kladim, da je u ovom trenutku 50% strazara pijano, 30% drogirano, dok preostalih 20% cuva strazu...Sad da nas napadne armija od 1000 ljudi osvojili bi srbiju za 2 sata...

Obersturmfuehrer:
sta fali civilnom sluzenju...
mada, ono sto je lose kod ovakvog kocepta sluzenja je to sto mi odema tamo i sviramo ku**cu...u svim 'razvijenim' zemljama civilno sluzenje podrazumeva obucavanje ljudi da mogu da pomognu u pozaru, poplavi, zemljotresu...da pruze prvu pomoc i tako dalje...
a ovo sto mi radimo je samo korak ka unistavanju vojske...profesionalna vojska mora da postoji, i odredjena obuka koju bi svako morao da prodje, ali se kod nas sve toliko raspalo da je suludo govoriti o bilo cemu...
cast izuzecima kao sto je whitenicky...
Tj...da ponavim....jedan whitenicky, koji je Vojnik, i koji to radi zato sto voli, vredi vise nego 10 blejaca kao sto sam recimo ja...
White verovatno i zna kkavo je stanje sad u vojsci...kakvo je stanje recimo na strazama...mogu da se kladim, da je u ovom trenutku 50% strazara pijano, 30% drogirano, dok preostalih 20% cuva strazu...Sad da nas napadne armija od 1000 ljudi osvojili bi srbiju za 2 sata...
Potpuno si u pravu.
Siguran sam da ima dovoljno ljudi u nasoj Srbiji kao sto je White i da ce oni i da budu pocetak prave profesionalne srpske vojske.Nadam se da ce to biti ubrzo i da ce se vratiti cast i poverenje vojsci.
Tada ni ove teme nece imati smisla posto nece biti civilnog a ni redovnog sluzenja vojnog roka.Pozdrav svima .

bass:
Potpuno si u pravu.
Siguran sam da ima dovoljno ljudi u nasoj Srbiji kao sto je White i da ce oni i da budu pocetak prave profesionalne srpske vojske.Nadam se da ce to biti ubrzo i da ce se vratiti cast i poverenje vojsci.
Tada ni ove teme nece imati smisla posto nece biti civilnog a ni redovnog sluzenja vojnog roka.Pozdrav svima .

Pozdrav i tebi bass - veruj mi i ja bih iskreno voleo da sto pre dodje do toga , zasto neko da sluzi na silu a nikada ga to nije privlacilo, mi koji smo za ovo vezani ceo zivot odradicemo to za vas , iskreno ja da nisam ovo sto jesam ... nakon svih ovih desavanja i pljuvanja ... otisao bi na civilno , najverovatnije u gradsku biblioteku , barem da se nacitam knjiga i ubijem dosadu !!! Pozdrav svima ! :wink:

whitenicky:
PROTIV : Znas brate vec zbog cega , posto radim u VSCG , to su za mene mamini sinovi koji nisu spremni za disciplinu i dril koji nigde nisu imali niti ce imati .

OPRAVDAVAM : Ozenjen , ima porodicu , ima privatan biznis koji moze da radi posle radnog vremena dok sluzi civilno, da ima bolesne roditelje, da je jedini koji radi u kuci , da je debil - znaci nesposoban da drzi metlu kamoli pusku , da ima gusenje prema uniformi i oruzju - ali opravdano bez foliranja , ako je bolestan ili ima psihickih problema .

Slazem se sa ovom porukom.

Kao pripadnik 63.Padobranske Brigade, protiv sam tog "civilnog sluzenja vojnog roka"
Sam naziv nema smisla. Ako je nesto civilno onda je to civilno. Ne moze da bude "vojnog"
kad se vec zove civilno.
To je izmislio neki tip koji planira da ovu drzavu ostavi bez zastite.
Ali maminim sinovima to odgovara. Pa lepo "patriote" idite tamo, cuvajte i pazite stare i bolesne po bolnicama,starackim domovima... To je human gest ali odsluzi brate vojsku tih pisljivih 5-6 meseci pa se posle bavi humanim i dobrotvornim radom.
Svako ima pravo na svoje misljenje, ako vam odgovara to civilnog sluzenja vojnog roka izvolite pozdravljam vas izbor.
Vojnici ! Vama svaka cast sto ste se i pored ocajne situacije u vojsci javili u kasarne sirom nase zemlje.

Ja vise mogu ovoj zemlji da pomognem kao neurohirurg da lecim te vojnike i ostali narod. Nego da sedim u "zatvoru" nekoliko meseci i gubim od mog zivota. To vreme mogu da provedem u ucenju , ili u nekoj stranoj zemlji na simpozijumu, ili u laboratoriji......

Mislim da cu i ja uskoro civilno,da radim u jednoj firmi gde cu steci praksu,koja ce mi valjati za dalje zaposlenje a ko zna mozda i ostanem tu da radim :)
a obersturmi mislim da ti je bolje bilo da sluzis vojsku nego da cistis groblja!
ko zna mozda vas po kazni i oteraju na sluzenje zbog [[po meni extra dobrog :)]] sajta.cccc

Meni ova zemlja nikada nije nista dala niti zastitila moje interese. Samo uzimala, uzimala i uzimala. Za sve sam se sam izborio i bogami mukotrpno radio i na kraju sam dobio skoro nista, a oni koji nista nisu radili su dobili sve moje zasluge umesto mene. Svedok sam toga vec 19 godina. Evo vam primeri. Treca godina srednje skole meni je biologiju predavala jedna zena koja je isterana iz 3 skola i lecena je na psihijatriji. Ja idem na takmicenje iz bios, osvojim 4 mesto na republickom, imam vec 2 publikacije u vezi biologije i ona mi zakljuci 1 i nastavno vece mi popravi na 2. A zakljuci 5 jednom selcu koji ne zna ni sta biologija izucava. Kad je izasao da odgovara pitala ga produzenu mozdinu i on je rekao medla blangat umesto medulla oblongata i ona mu dala 5. A mene pita hirurgiju, patologiju, fiziologiju, anatomiju i onda mi da 1 kad sve znam. Isti slucaj 4. godina. A u cetvrtoj jos imam sve 5 iz hemije, najbolji u skoli i ona mi zakljuci 4 a ovima koji su imali 1 na polugodji i sve ostale 1 zakljuci 5. Takodje zakljuci jednoj devojci koja ima IQ 76 peticu. Zato sto je njena mama to platila kao sto je i platila da se sakriju rezultati IQ testa. I sad ja upisem medicinu i placam 1000e godinu iako samo bio na takmicenju iz bios, imam sada vec 4 naucne publikacije, i uradio prijemni medju najboljima, ali ocene iz srednje "skole".Pa mi kazite da li ova zemlja zasluzuje da je branim. PRE CU DA JE IZDAM NEGO DA JE BRANIM. A to sto u tu vojsku moze da ode svaki idiot, to je druga prica. Znam momka kome je 3 puta sudjeno za napad hladnim oruzjem. Jednom za oruzana placku, i jednom za obijanje stana. Nikad nije osudjen nego je proveo 20 dana na posmatranju u psihijatrijskoj ustanovi i pusten uz lekove koje naravno ne pije. I onda je otisao na regrutaciju i dobio pesadiju, i po njegovim recima jedva ceka da dobije pusku. A verujte mi upucace prvog ko mu se obrati, pa makar bio to i njegov nadredjeni. Pa srecno ljudi.

Vidi ovako, ima ona "ne pitaj sta drzava moze da ucini za tebe, vec ti mozes za nju za nju"
Hocu da kazem da prica moze da se dvostruko protumaci. Ipak si ti taj koji ima u ovom slucaju izbor i ti moras da resis te dileme. Budi srecan da imas izbor, mnogi nisu imali !
Sto se tice ovoga da u vojku ide svaki idijot, to nije nista novo. Oduvek bilo i bice. Sposobni su i oni sa minusom mozga, tako je bar u opisu vojne obaveze. To se narocito vidi sad kad obrazovaniji vecinom biraju civilno, dok delikventi po zakonu ne mogu da izbegnu sluzenje. Dakle vojska je vise kriminalizovana zbog regruta.

Pozzzzzzzzz

Mislim, da to da moze dvostruko da se protumaci, kod nas, u Srbiji, u ovo vreme, jednostavno ne pije vodu. Da smo mi neka Norveska ili USA, pa da nasa zemlja ima perspektivu, ili ne znam sta - OK, razmislio bih. Razmislio bih i da je SFRJ u pitanju. Ali sada, u ovakvim uslovima, i pod utiskom svega onoga sto nam se desavalo, a zasta je drzava (i ne samo nasa) odgovorna, ne dolazi u obzir.

Ma meni moja drzava nista nikada nije dala, samo uzimala. Drzava je tu da prvenstveno zastiti interese svojih gradjana. Da sprovodi pravdu. Da obezbedi jednake mogucnosti zaposljavanja. Da obezbedi obrazovanje na nivou. A sta je nasa drzava od toga uradila? NISTA!!! A sad da mi trazi da idem u vojsku, i da je branim. NE!! Neka mi plati debelo za svaki dan koji idem u vojsku!

Back