Ајмо цурице, ајмо дечаци: Данкиње у обавези да се јаве на служење војног рока 1. јула

Da li i žene treba da služe vojsku?

• Da, ravnopravnost podrazumeva i jednake obaveze

glasova: 12 70,6%
  • Ne, žene bar u tom pogledu treba da budu malo ravnopravnije od muškaraca

glasova: 5 29,4%

• Ukupno glasova
    17
Pa ves ti je oznaka za vojnu specijalnost. Tj. to svaki vojnik je po ves određen za jednu aktivnost koja mu je primarna.

Ja sam bio u vojsci posle rata u BiH, prošao sam i pješadijsku i specijalističku obuku za vezistu.
Jedan vod pješadije ima recimo 60 ljudi, to se dijeli u 4 odjeljenja po 15 ljudi.
Od tih 4 odjeljenja svako ima po dvojicu snajperista, dvojicu mitraljezaca, dvojicu sa protioklopnim bacačima itd.
Kasnije sam raspoređen u vod veze na spacijalističku obuku, vozio sam borbeno oklopno vozlio veze koje je išlo i po vodi, amfibija, radio na teleprinteru i američkoj radio stanici. Znao sam da koristim sva sredstva veze koja su tada bila u vojsci, dok mi je specijalnost po ves bila poslužilac na radio-relejnom uređaju 180, čini mi se tako nekako je bila oznaka.
Rec je o vojnicima za posebne namene.

Jedno su ordinarna zanimanja a drugo biti specijalac za borbena dejstva .
Dobro, možda i nije baš prikladna riječ specijalista u punom smislu ali tako je bilo po evidenciji, jednostavno primarna djelatnost u armiji.
Tamo je svačija uloga precizno propisana, to je čitava mašina.

trebaju i žene da služe i kod nas... a i ovo sa lutrijom im je dobro dok ne razviju kapacitete za mnogo regruta...ja bih to napravio da bude kao odlazak na posao...umesto na posao svako ko nije služio vojsku ode u najbližu kasarnu na obuku i tako jedno 3 do 6 meseci...
Ne nego ne treba kod nas ni muski ni zenske....

Rec je o vojnicima za posebne namene.
To je nešto drugo. Imali smo i diverzantski vod a oni su prolazili mnogo težu fizičku obuku od nas. Svi smo imali ujutro fiskulturu a onda mi vezisti odemo da vozimo oklopno vozilo veze a oni usiljeni marš u p.m. neđe daleko pa dođu uveče umorni ko stoka.

Dobro, možda i nije baš prikladna riječ specijalista u punom smislu ali tako je bilo po evidenciji, jednostavno primarna djelatnost u armiji.
Tamo je svačija uloga precizno propisana, to je čitava mašina.
Pa nije tako ...
Ves ti je specijalnost u smislu obucenosti , a ovo sto on kaze specijalna dejstva to ti je formacijski namena jedinice., a uz to ide i dodatna obuka...pa se zato zove specijalac...
Meni nigde u vojnoj knjizici nije upisano specijalne jedinice antiteroristicka dejstva, uza specijalnst ciscenje terena...
Niti ce da iko zna da postoje neke vrste vojnih jedinica, naprave ih samo jedne godine, i niko ne zna za njih.
Zna 6 ljudi iz vojnog vrha, i to samo neka specijalnost, ostali misle obicna jedinica.

Po svemu ostalom izgleda kao obicna jedinica,
Cak nije cesto ni tamo gde su specijalne jedinice.nego je negde cudna a gurnuta odvojeno.
Postoji samo jednu godinu , tj jednu klasu to je pola godine.

Cesto specijalcima zovu one uvek prisutne jedinice lozaje, oni sto non stop hoce da trce uskacu u potoke, i rade poligone...to mi zovemo osice, zebre, kobre, dabre, ja ih zovem osice, i svaka kasarna ih ima i imaju takmicenje poligonskog tipa u okviru vojske...a cesto dobijaju i kopaonik da malo skijaju.
A postoje formacijski jedinice specijalne, koje nisu osice, imaju sposobnost kao foke, i bolje nekad, odabrani pojedinci , VB ili regrutna sluzba ili oba to znaju bas dobro da odrade, i onda takva jedinica ima neke svoje posebne namene...a cesto radi usluzne namene..
Npr takva jedinica ce raditi namenu po vesu , znaci relejac, radar, teleprinterista, vezista linijas, uskocice kad treba...
Poslace grupu iz takve jedinice zato sto imaju rang, tj imaju pristup bez provere, jer su vec provereni , pa npr ako se negde okupljaju generali da proucavaju teren ili imaju GINU, onda ce neposrednu vezu da im pruzi usluzno takva specijalna formacijska jedinica...ili ce neka njihova, ali cesto generali traze ako mogu da dobiju bas usluge specijalne formacijske jedinice...znaju oni sta valja ,nisu tupavi...

Na zalost, danas ljudi hoce sve providno , misle da je sve kao u seoskoj prodavnici , to sto vidis to ti je to , podigni spusti..
A nije tako. obican ves koliko god polozio svoj ves , nema ni zelju ni znanje da odradi pouzdano svoj zadatak..

Evo primer relejac, to ste naveli , tu je osnovni zadatak grupe da na izolovanom polozaju pruza relejnu uslugu , tj prenosenje signala 20 km na sledecih 20km ili 50km najvise.. pri cemu sama mora da se brani i kamuflira na neprijateljskom terenu, kao i da bude mobilna da nestane ako je ganjaju goniometrima..
Ali to je ves obuka, a ono sto nije ves obuka je puno detalja...npr postoji u prirucnicima za taj ves, recenica koja kaze da se svaki deo opreme mora proveriti ne samo okom, nego ako je kabl snazno cimnuti...
To je recimo nesto sto se desilo uzivo , posalju mene kao pripadnika specijalne formacije da pripomognem, ali znate kako je pravilo , cutis i u pozadini si tamo gde ima 30 relejaca, koji su tu po vesu , necu ja da se utrpavam...
E onda je ispalo da nikako ne mogu da uspostave vezu, te jedno te drugo te trece neispravno...
I sad ne znam ko je stvarno korisnik ali dolazi nadredjeni general cele vojne oblasti i naravno izdere se na ove , jer ih mazi i pazi a kad treba da odrade posao , cvrc..
Ode general, a zaebana je situacija, a cela ta grua ne kapira da je zaebana, jer tu je mnogo drugih koji cekaju i zavise od toga da ovi uspostave tu svoju vezu...

I tada nastupaju ljudi iz specijalnih formacija, ako zele i ako smatraju da je vazno.
Jer kad jednom iskocis posle ne mozes da se prikrivas...
Naravno i nije zgodno jer te nece podnositi bar u prvoj sekundi, ali ako imas takta to prodje.
Tu u ovom slucaju je bio zeznut kvar, ali sasvim normalan, oni su probali desetak uredjaja ali uvek vezujuci isti koaksijalni kabl.
Ja sam krenuo istim putem, proveravam kao svaki inzenjer, prvo od napajanja pa emitera, pa antene, pa kabl , ali kabli cimam jako da vidim da li je okk i naravno odmah se prekine...neko od vojnika ga je presekao pa obmotao crnim selotejpom da prikrije i naravno da ne sprovodi signal.
Zamenim kabl, i proradi veza...

Netflix metoda....netflix ima pristup izuzetno sposobni pojedinci vrede ne 3x kao obicni nego 10x od obicnih pojedinaca, a nekad i 100x ako su bas izuzetno sposobni , i jedan obican pokvari grupu od 20 sposobnijih pojedinaca..to je pristup netflixa...a i googla...

Iz ocaja je general dosao posle pola sata , i dobio informaciju da je problem resio vojnik dopune, a ne KV ekipa koja je tih 30 ves obucenih strucnjaka...lokalno pozicioniranih i placenih po ugovoru , mozda su neki i redovni vojnici.
Ali posle toga ne mozes nazad, jesi formacijski totalno druga jedinica, ali onda krenu zahtevi , trazenja, urgencije , pozajmice, general hoce narocito ako ima vise takvih okupljanja vaznih licnosti i operacija, da mu bude sve cakum pakum i onda krene otimacina za pojedincima specijalnih formacijskih jedinica iako to nije njihova osnovna namena...
Namena moze biti i upad u BIA, npr , VB moze ne iz zle namere, ali moze i to zahtevati , da se neopazeno udje i izadje iz zgrade BIA odredjen sprat, iako je pod strogim nadgledanjem..
A da, specijalne formacije ne znace samo vojska na terenu u blatu , postoje vojne formacije koje su u gradu...znaci usred grada Beograda npr..
Ne moraju imati vojnu uniformu , a obicno imaju...to je ipak nesto sto je svojstveno vojsci , uniforma...ali nije blato...uostalom rang 1 pri generalstabu nikad blato nece videti , ili hoce kad je operacija na terenu , a u normalnim uslovima su i dalje vojnici i u vojnoj uniformi , a rade organizacioni i sekratrski posao uz obaveznu proveru i obezbedjenje....zato moraju da budu telesno podobni , mora da bude visina veca od 191cm , a tezina veca od 79 kg...
Nema tenkista u generalstabu...ali naravno korupciijom se moze sve..

ili svako ili niko, poenta bojnig roka je pripravnost za ratno stanje, zar ne? Pa ako je rat i zenama je rat.
mada naravno da zenama treba prilagoditi na osnovu njihovih mogucnosti.
U Izraelu zene sluze vojni tok, pa sta im fali.
Ona bas naprotiv vaze za jake zene

DANKINJE! IDEMO U RAT DA SE BIJETE!

NEKE CETE DA POGINETE - A NEKI CEMO DA SE VRATIMO

URSULA NAZZI VON DER LEJEN z:D

mistakes-were-made-ursula-von-der-leyen.gif

Ozalice vas Ursula prigodno ako zaginete na Grenlandu z:D

ili svako ili niko, poenta bojnig roka je pripravnost za ratno stanje, zar ne? Pa ako je rat i zenama je rat.
mada naravno da zenama treba prilagoditi na osnovu njihovih mogucnosti.
U Izraelu zene sluze vojni tok, pa sta im fali.
Ona bas naprotiv vaze za jake zene
Ako pogledamo novu ratnu doktrinu , to vise nije covek u blatu i vodi , omiljeni bosanski princip ratovanja...
To je dete koje igra igricu i navodi dron, zatim robot koji dobija zadatak od nekog odgovornog lica, zatim nisandzije, racunaci , obavestajci , ne fizicki nego uz pomoc instrumenata...elektronsko izvidjanje, samo nisam siguran da sli sam dobar naziv upotrebio..

Tako da se prema tome i definise spremnost i obucenost...
Naravno da to obuhvata i mentalnu i fizicku obucenost, ali ne naviku da siluju fizicki vojsku do iznemoglosti ....to vise nije potrebno..
Uostalom to nikad nije ni bilo potrebno , ja nikad nisam bio maltretiran, ali sam bio svaki dan aktivan i hteo ne hteo na kraju si toliko kondiciono jak da si jaci od onih koji su svaki dan cepali mars od 20 km...iskreno ne znam koliko km su cepali..

Ali su izmuceni a vremenom i foliraju...ili krivinare...samo znam da bez drila itekako mozes da napravis mocnu jedinicu sa takvim sposobnostima da padobranska moze da se ceska....naravno svakom svoje, padobranska je bolja za neke stvari , i to za svoje stvari...ali kazem da moze bez izivljavanja da se napravi sposobnost koja je mocna..

Ako pogledamo novu ratnu doktrinu , to vise nije covek u blatu i vodi , omiljeni bosanski princip ratovanja...
To je dete koje igra igricu i navodi dron, zatim robot koji dobija zadatak od nekog odgovornog lica, zatim nisandzije, racunaci , obavestajci , ne fizicki nego uz pomoc instrumenata...elektronsko izvidjanje, samo nisam siguran da sli sam dobar naziv upotrebio..
jes vala, sad bi jos i ispalo da bi najbolji dronosta bio neki gejmer od 15 godina

Ајмо цуруце, ајмо дечаци: Данкиње у обавези да се јаве на служење војног рока 1. јула​

Pogledajte prilog 1703482

КОПЕНХАГЕН – Младе Данкиње могле би да буду позване на служење војног рока већ од 1. јула 2025. године, изјавио је данас тамошњи министар одбране Троелс Лунд Пулсен.

„У светлу тренутне ситуације у одбрамбеној и безбедносној политици, оружане снаге треба да регрутују више људи, и стога је важан сигнал да се до 1. јула 2025. године успостави пун паритет између жена и мушкараца”, рекао је Пулсен.

Џеј Ди Венс у петак у посети Гренланду

Првобитно је новим оквирним споразумом, којим се дужина војног рока повећава са четири на 11 месеци, предвиђено да се младе жене позивају од 2027. године, преноси Бета-АФП.

Конкретно, жене које напуне 18 година после 1. јула 2025. биће позване да учествују на Дану одбране 2026. године, годишњем догађају на којем млади морају да учествују на лутрији.

Они извлаче број који одређује да ли морају или не морају да служе војску, у случају да је број добровољаца недовољан.

Као одговор на растућу претњу коју представља Русија, Данска је у фебруару саопштила да ће издвојити додатних 6,8 милијарди евра за одбрану у наредне две године.

Прошле године је већ било повећање за 5,4 милијарде евра.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...ezi-da-se-jave-na-sluzenje-vojnog-roka-1-jula

Opa Đurđo, u EU i ženski rod mora u vojsku. Da li bi ovo trebalo uvesti i kod nas?
Ajdemo u planine, jer tamo nema zime...:cool:

Sve verujem da se kad stanuju zajedno ne izvekecu svako popodne....ako ako .....to je team building u vojnoj jedinici....kako spreciti nove generacije da postanu gejevi....u vojsci....eto jednog solidnog resenja...

Ja jesam imao zensku jedinicu pored moje spavaonice, i jedini sam imao pristup njima, cak tri kapetana vojne policije, ali obicne, ne ono bezbednjaci su nagledali tu zensku jedinicu, nema sanse da te ne vide ako si duze od 15 min pored njih..
Ali renome je renome...em u gradu , em garantuju i one za mene a i naculi kapetani za mene da sam pouzdan do daske i dopustise..
Sto je jos veci apsurd, vidjali me stalno kako bezim iz kasarne, oni vezbaju u tom nekom parku , udaljeno od kasarne, a i ja tamo dok ne proradi gradsko setaliste...niti pitaju imam li dozvolu , samo otkud tu , ja kratko pobegao da ne slusam svadje u kasarni u jedinici....sto jeste istina..

Ali to moze tamo gde je vojska vojska...cudno zvuci...

Samo se kod nas ljudi ovako raduju svom umisljaju tudje propasti... To je odlika uzvisenog nebeskog naroda..."Ali oni su nas bombardovali"....
Ništa više prosečni Srbin, veliki patriota, ne voli nego tuđu propast, pristao bi i na sopstvenu propast samo ako bi to značilo i propast za njegove umišljene neprijatelje.

Pa nije tako ...
Ves ti je specijalnost u smislu obucenosti , a ovo sto on kaze specijalna dejstva to ti je formacijski namena jedinice., a uz to ide i dodatna obuka...pa se zato zove specijalac...
Meni nigde u vojnoj knjizici nije upisano specijalne jedinice antiteroristicka dejstva, uza specijalnst ciscenje terena...
Niti ce da iko zna da postoje neke vrste vojnih jedinica, naprave ih samo jedne godine, i niko ne zna za njih.
Zna 6 ljudi iz vojnog vrha, i to samo neka specijalnost, ostali misle obicna jedinica.

Po svemu ostalom izgleda kao obicna jedinica,
Cak nije cesto ni tamo gde su specijalne jedinice.nego je negde cudna a gurnuta odvojeno.
Postoji samo jednu godinu , tj jednu klasu to je pola godine.

Cesto specijalcima zovu one uvek prisutne jedinice lozaje, oni sto non stop hoce da trce uskacu u potoke, i rade poligone...to mi zovemo osice, zebre, kobre, dabre, ja ih zovem osice, i svaka kasarna ih ima i imaju takmicenje poligonskog tipa u okviru vojske...a cesto dobijaju i kopaonik da malo skijaju.
A postoje formacijski jedinice specijalne, koje nisu osice, imaju sposobnost kao foke, i bolje nekad, odabrani pojedinci , VB ili regrutna sluzba ili oba to znaju bas dobro da odrade, i onda takva jedinica ima neke svoje posebne namene...a cesto radi usluzne namene..
Npr takva jedinica ce raditi namenu po vesu , znaci relejac, radar, teleprinterista, vezista linijas, uskocice kad treba...
Poslace grupu iz takve jedinice zato sto imaju rang, tj imaju pristup bez provere, jer su vec provereni , pa npr ako se negde okupljaju generali da proucavaju teren ili imaju GINU, onda ce neposrednu vezu da im pruzi usluzno takva specijalna formacijska jedinica...ili ce neka njihova, ali cesto generali traze ako mogu da dobiju bas usluge specijalne formacijske jedinice...znaju oni sta valja ,nisu tupavi...

Na zalost, danas ljudi hoce sve providno , misle da je sve kao u seoskoj prodavnici , to sto vidis to ti je to , podigni spusti..
A nije tako. obican ves koliko god polozio svoj ves , nema ni zelju ni znanje da odradi pouzdano svoj zadatak..

Evo primer relejac, to ste naveli , tu je osnovni zadatak grupe da na izolovanom polozaju pruza relejnu uslugu , tj prenosenje signala 20 km na sledecih 20km ili 50km najvise.. pri cemu sama mora da se brani i kamuflira na neprijateljskom terenu, kao i da bude mobilna da nestane ako je ganjaju goniometrima..
Ali to je ves obuka, a ono sto nije ves obuka je puno detalja...npr postoji u prirucnicima za taj ves, recenica koja kaze da se svaki deo opreme mora proveriti ne samo okom, nego ako je kabl snazno cimnuti...
To je recimo nesto sto se desilo uzivo , posalju mene kao pripadnika specijalne formacije da pripomognem, ali znate kako je pravilo , cutis i u pozadini si tamo gde ima 30 relejaca, koji su tu po vesu , necu ja da se utrpavam...
E onda je ispalo da nikako ne mogu da uspostave vezu, te jedno te drugo te trece neispravno...
I sad ne znam ko je stvarno korisnik ali dolazi nadredjeni general cele vojne oblasti i naravno izdere se na ove , jer ih mazi i pazi a kad treba da odrade posao , cvrc..
Ode general, a zaebana je situacija, a cela ta grua ne kapira da je zaebana, jer tu je mnogo drugih koji cekaju i zavise od toga da ovi uspostave tu svoju vezu...

I tada nastupaju ljudi iz specijalnih formacija, ako zele i ako smatraju da je vazno.
Jer kad jednom iskocis posle ne mozes da se prikrivas...
Naravno i nije zgodno jer te nece podnositi bar u prvoj sekundi, ali ako imas takta to prodje.
Tu u ovom slucaju je bio zeznut kvar, ali sasvim normalan, oni su probali desetak uredjaja ali uvek vezujuci isti koaksijalni kabl.
Ja sam krenuo istim putem, proveravam kao svaki inzenjer, prvo od napajanja pa emitera, pa antene, pa kabl , ali kabli cimam jako da vidim da li je okk i naravno odmah se prekine...neko od vojnika ga je presekao pa obmotao crnim selotejpom da prikrije i naravno da ne sprovodi signal.
Zamenim kabl, i proradi veza...

Netflix metoda....netflix ima pristup izuzetno sposobni pojedinci vrede ne 3x kao obicni nego 10x od obicnih pojedinaca, a nekad i 100x ako su bas izuzetno sposobni , i jedan obican pokvari grupu od 20 sposobnijih pojedinaca..to je pristup netflixa...a i googla...

Iz ocaja je general dosao posle pola sata , i dobio informaciju da je problem resio vojnik dopune, a ne KV ekipa koja je tih 30 ves obucenih strucnjaka...lokalno pozicioniranih i placenih po ugovoru , mozda su neki i redovni vojnici.
Ali posle toga ne mozes nazad, jesi formacijski totalno druga jedinica, ali onda krenu zahtevi , trazenja, urgencije , pozajmice, general hoce narocito ako ima vise takvih okupljanja vaznih licnosti i operacija, da mu bude sve cakum pakum i onda krene otimacina za pojedincima specijalnih formacijskih jedinica iako to nije njihova osnovna namena...
Namena moze biti i upad u BIA, npr , VB moze ne iz zle namere, ali moze i to zahtevati , da se neopazeno udje i izadje iz zgrade BIA odredjen sprat, iako je pod strogim nadgledanjem..
A da, specijalne formacije ne znace samo vojska na terenu u blatu , postoje vojne formacije koje su u gradu...znaci usred grada Beograda npr..
Ne moraju imati vojnu uniformu , a obicno imaju...to je ipak nesto sto je svojstveno vojsci , uniforma...ali nije blato...uostalom rang 1 pri generalstabu nikad blato nece videti , ili hoce kad je operacija na terenu , a u normalnim uslovima su i dalje vojnici i u vojnoj uniformi , a rade organizacioni i sekratrski posao uz obaveznu proveru i obezbedjenje....zato moraju da budu telesno podobni , mora da bude visina veca od 191cm , a tezina veca od 79 kg...
Nema tenkista u generalstabu...ali naravno korupciijom se moze sve..
Sama skraćenica ves znači vojno-evidencijska specijalnost. Mislim da je svako nakon dvije godine vojnog roka na određenom vojnom uređaju specijalista za isti.

Ništa više prosečni Srbin, veliki patriota, ne voli nego tuđu propast, pristao bi i na sopstvenu propast samo ako bi to značilo i propast za njegove umišljene neprijatelje.
Ja sam da kazem prosao dosta zemalja, upznao ljudi i mislim da nigde nema te tolike zelje za tudjom nesrecom...Sigurno da negde ima, ali ja se nisam sretao sa tim...Verovatno da ima na Balkanu kod ovih okolnih naroda, a upereno protiv nas, mada ovoliko, nisam siguran...Mi imamo tu ljubav prema tudjoj nesreci sto se tice celog zapadnog sveta(kome i sami pripadamo)...

Back