Dobro, možda i nije baš prikladna riječ specijalista u punom smislu ali tako je bilo po evidenciji, jednostavno primarna djelatnost u armiji.
Tamo je svačija uloga precizno propisana, to je čitava mašina.
Pa nije tako ...
Ves ti je specijalnost u smislu obucenosti , a ovo sto on kaze specijalna dejstva to ti je formacijski namena jedinice., a uz to ide i dodatna obuka...pa se zato zove specijalac...
Meni nigde u vojnoj knjizici nije upisano specijalne jedinice antiteroristicka dejstva, uza specijalnst ciscenje terena...
Niti ce da iko zna da postoje neke vrste vojnih jedinica, naprave ih samo jedne godine, i niko ne zna za njih.
Zna 6 ljudi iz vojnog vrha, i to samo neka specijalnost, ostali misle obicna jedinica.
Po svemu ostalom izgleda kao obicna jedinica,
Cak nije cesto ni tamo gde su specijalne jedinice.nego je negde cudna a gurnuta odvojeno.
Postoji samo jednu godinu , tj jednu klasu to je pola godine.
Cesto specijalcima zovu one uvek prisutne jedinice lozaje, oni sto non stop hoce da trce uskacu u potoke, i rade poligone...to mi zovemo osice, zebre, kobre, dabre, ja ih zovem osice, i svaka kasarna ih ima i imaju takmicenje poligonskog tipa u okviru vojske...a cesto dobijaju i kopaonik da malo skijaju.
A postoje formacijski jedinice specijalne, koje nisu osice, imaju sposobnost kao foke, i bolje nekad, odabrani pojedinci , VB ili regrutna sluzba ili oba to znaju bas dobro da odrade, i onda takva jedinica ima neke svoje posebne namene...a cesto radi usluzne namene..
Npr takva jedinica ce raditi namenu po vesu , znaci relejac, radar, teleprinterista, vezista linijas, uskocice kad treba...
Poslace grupu iz takve jedinice zato sto imaju rang, tj imaju pristup bez provere, jer su vec provereni , pa npr ako se negde okupljaju generali da proucavaju teren ili imaju GINU, onda ce neposrednu vezu da im pruzi usluzno takva specijalna formacijska jedinica...ili ce neka njihova, ali cesto generali traze ako mogu da dobiju bas usluge specijalne formacijske jedinice...znaju oni sta valja ,nisu tupavi...
Na zalost, danas ljudi hoce sve providno , misle da je sve kao u seoskoj prodavnici , to sto vidis to ti je to , podigni spusti..
A nije tako. obican ves koliko god polozio svoj ves , nema ni zelju ni znanje da odradi pouzdano svoj zadatak..
Evo primer relejac, to ste naveli , tu je osnovni zadatak grupe da na izolovanom polozaju pruza relejnu uslugu , tj prenosenje signala 20 km na sledecih 20km ili 50km najvise.. pri cemu sama mora da se brani i kamuflira na neprijateljskom terenu, kao i da bude mobilna da nestane ako je ganjaju goniometrima..
Ali to je ves obuka, a ono sto nije ves obuka je puno detalja...npr postoji u prirucnicima za taj ves, recenica koja kaze da se svaki deo opreme mora proveriti ne samo okom, nego ako je kabl snazno cimnuti...
To je recimo nesto sto se desilo uzivo , posalju mene kao pripadnika specijalne formacije da pripomognem, ali znate kako je pravilo , cutis i u pozadini si tamo gde ima 30 relejaca, koji su tu po vesu , necu ja da se utrpavam...
E onda je ispalo da nikako ne mogu da uspostave vezu, te jedno te drugo te trece neispravno...
I sad ne znam ko je stvarno korisnik ali dolazi nadredjeni general cele vojne oblasti i naravno izdere se na ove , jer ih mazi i pazi a kad treba da odrade posao , cvrc..
Ode general, a zaebana je situacija, a cela ta grua ne kapira da je zaebana, jer tu je mnogo drugih koji cekaju i zavise od toga da ovi uspostave tu svoju vezu...
I tada nastupaju ljudi iz specijalnih formacija, ako zele i ako smatraju da je vazno.
Jer kad jednom iskocis posle ne mozes da se prikrivas...
Naravno i nije zgodno jer te nece podnositi bar u prvoj sekundi, ali ako imas takta to prodje.
Tu u ovom slucaju je bio zeznut kvar, ali sasvim normalan, oni su probali desetak uredjaja ali uvek vezujuci isti koaksijalni kabl.
Ja sam krenuo istim putem, proveravam kao svaki inzenjer, prvo od napajanja pa emitera, pa antene, pa kabl , ali kabli cimam jako da vidim da li je okk i naravno odmah se prekine...neko od vojnika ga je presekao pa obmotao crnim selotejpom da prikrije i naravno da ne sprovodi signal.
Zamenim kabl, i proradi veza...
Netflix metoda....netflix ima pristup izuzetno sposobni pojedinci vrede ne 3x kao obicni nego 10x od obicnih pojedinaca, a nekad i 100x ako su bas izuzetno sposobni , i jedan obican pokvari grupu od 20 sposobnijih pojedinaca..to je pristup netflixa...a i googla...
Iz ocaja je general dosao posle pola sata , i dobio informaciju da je problem resio vojnik dopune, a ne KV ekipa koja je tih 30 ves obucenih strucnjaka...lokalno pozicioniranih i placenih po ugovoru , mozda su neki i redovni vojnici.
Ali posle toga ne mozes nazad, jesi formacijski totalno druga jedinica, ali onda krenu zahtevi , trazenja, urgencije , pozajmice, general hoce narocito ako ima vise takvih okupljanja vaznih licnosti i operacija, da mu bude sve cakum pakum i onda krene otimacina za pojedincima specijalnih formacijskih jedinica iako to nije njihova osnovna namena...
Namena moze biti i upad u BIA, npr , VB moze ne iz zle namere, ali moze i to zahtevati , da se neopazeno udje i izadje iz zgrade BIA odredjen sprat, iako je pod strogim nadgledanjem..
A da, specijalne formacije ne znace samo vojska na terenu u blatu , postoje vojne formacije koje su u gradu...znaci usred grada Beograda npr..
Ne moraju imati vojnu uniformu , a obicno imaju...to je ipak nesto sto je svojstveno vojsci , uniforma...ali nije blato...uostalom rang 1 pri generalstabu nikad blato nece videti , ili hoce kad je operacija na terenu , a u normalnim uslovima su i dalje vojnici i u vojnoj uniformi , a rade organizacioni i sekratrski posao uz obaveznu proveru i obezbedjenje....zato moraju da budu telesno podobni , mora da bude visina veca od 191cm , a tezina veca od 79 kg...
Nema tenkista u generalstabu...ali naravno korupciijom se moze sve..