Citati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravlje nadmašuje sva materijalna dobra - zdrav siromah, zaista je srećniji od bolesna kralja.

Da bi se priznala tuđa vrednost, treba imati sopstvenu.

Čovek okrutan prema životinjama ne može biti dobar čovek.

Retko kada pomišljamo na ono što imamo,
a gotovo uvek na ono što nam nedostaje.

Budala ima veliku prednost pred pametnim čovekom,
uvek je zadovoljan samim sobom.

Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti.

Sudbina meša karte, a mi igramo.

Čovek pun duha, i u potpunoj samoći se izvanredno zabavlja svojim mislima.

U samoći bednik oseća svu svoju bedu, veliki duh svu svoju veličinu.

Bogatstvo je nalik morskoj vodi - što je više pijemo, to smo žedniji.

A. Šopenhauer

Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini i najćešce bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogucih tokova, a u drugi ce me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog odredjenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati u toku miješanja. Ne možeš je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš ili potoneš.

Meša Selimović

Oni koji imaju snagu da se u tišini približe, lako mogu ustanoviti da je to sredstvo uspješnije od riječi. Ima izražaja u očima kojih nema u jeziku, a više priča dolazi s blijedih usana, nego što ih uho može primiti. I sjaj i bol dubljih raspoloženja jest da izbjegavaju stazu zvuka.

T. Hardy

Za smeh je, pre svega, potrebna iskrenost, a zar ima iskrenosti kod ljudi? Za smeh je potrebna nezlobnost, a ljudi se najčešce smeju pakosno. Iskren i nezlobiv smeh znači veselost, a zar ima kod ljudi u današnje vreme veselosti i umeju li ljudi da budu veseli? Veselost coveka je najvidnija crta njegova, koja ga najviše odaje. Jedan karakter dugo ne možete upoznati, ali čim se čovek bar jedanput nasmeje sasvim iskreno, pokazaće vam se njegov celi karakter odmah kao na dlanu. Samo čovek vrlo visokog i vrlo sretnog razvitka ume da bude veseo i da zarazi druge, to jest neodoljivo i dobrodušno veseo. Ne govorim o njegovom umnom razvitku, nego o karakteru, o celom čoveku. Na taj način, ako želite da prozrete coveka i da upoznate njegovu dušu, ne posmatrajte kako ćuti ili kako govori, ili kako plače, ili čak kako se uzbuđuje plemenitim idejama, nego bolje da pogledate ... kako se smeje. Ako se dobro smeje, znajte da je dobar čovek.
Ja, zato dobro znam da je smeh najsigurnija proba duše. Pogledajte dete: jedino deca umeju da se dobro smeju do savršenstva i zbog toga i jesu privlačna ! ...
F.M. Dostojevski

Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto sasvim drugo, sasvim različito. Treba mnogo, mnogo naivnosti za pravu, čistu radost. Prava je radost ustvari bezrazložna. U tom i jest njena čudesna ljepota.

Vladan Desnica

Posrćem, padam, ustajem... Teškom mukom nastavljam dalje, ali idem naprijed... Sve sam željnija i sve više i više se penjem. Nazirem sve širi horizont. Svaka je borba - pobjeda.

Helen Keller

I kada vas gađaju kamenjem, guraju u stranu, vuku unazad, vi nastavite. Slijedite svoj cilj, polako koračajte, istrpite svaku nedaću i uspjeh je neminovan. Onda ćete se osvrnuti, pogledati sve njih, bijednike, koji i dalje stoje na istom mjestu i rade to isto drugima. Ovog puta, vas će veličati, govoreći da su oni zaslužni za vaš uspjeh. Oprostite i sažalite se, neka nisu pomogli, vi ste uspjeli, a oni su ostali iza vas.

Slаvišа Pavlović

Neki ljudi se očaravaju stvarima koje ne znaju
stvarima od kojih ni koristi ni štete nemaju.
Ima umišljenih koji svemir svojim ogledalom smatraju,
a vlastitu sjenku mjesečinom na kojoj stvari blistaju.

Gibran

Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!

Ko nema u glavi ima u nogama, ko nema u nogama ima u banci, ko nema u banci ima nešto u Grockoj, ko nema ni u Grockoj – naći će mu se nešto u mokraći.
Niko baš nije da nema nigde i ništa.

Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.

Ulažite u stomak!
To ulaganje daje brze i vidljive rezultate.
Ulaganje u glavu je dugoročno i neizvesno.

Ne trčite za ženama da se ne sudarite sa onima
koji od njih beže.

Volite svoju decu i kad su kriva,
jer ce ih život kažnjavati i kad nisu.

U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga.
Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.

Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj,
sem para, roditelji ništa nisu mogli dati.

Hrabri muškarci treskaju vratima kad dolaze u kuću,
a kukavice samo kada odlaze.

Deco, možete misliti kakav je život kada je
od kolevke pa do groba najlepše đacko doba.

Kada razmišljate o ženi svog života,
dozvolite i majci da konkuriše za to visoko zvanje.

Fudbal okuplja dve vrste muškaraca: one koji nemaju devojke i one koji imaju žene.

Duško Radović

7NU33.jpg

Sve naše umovanje svodi se na to da popuštamo osećajima

Puno je bolje znati ponešto o svemu nego znati sve o jednoj stvari.

Srce ima svoje pameti, koja ne poznaje pamet.

Ljubav nema godina. Ona se uvek rađa

Nemoguće je razumom shvatiti šta je Bog i šta je duša u čoveku. Isto tako teško je zamisliti da Boga nema i da nema duše u čoveku

Paskal

Najjači je onaj čovek koji uspe da pobedi sebe a ne druge; a najbogatiji je onaj koji se bez lutanja više šeta u dvorani svoje sopstvene prirode, nego na kraljevskim stepenicama
Dučić

Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.

I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.

I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.

Ljubav dugo trpi, blagotvorna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,

Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,

Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,

Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

Sv. Apostol Pavle

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back