Čime se bavite u životu?

Kako je struka bas to za sta si skolovan? https://sr.m.wiktionary.org/wiki/struka
Zar struka nije oblast za koju si strucan?
A kako dokazuješ stručnost? Kako dokazuješ da npr. znaš strani jezik?
Da, može ponekad i bez papira, ali najčešće i najsigurnije je priznatim papirom, dakle diplomom, sertifikatom. Neke poslove bez određenih diploma ne smeš da radiš - da se baviš pravom ili medicinom itd.

A kako dokazuješ stručnost? Kako dokazuješ da npr. znaš strani jezik?
Da, može ponekad i bez papira, ali najčešće i najsigurnije je priznatim papirom, dakle diplomom, sertifikatom. Neke poslove bez određenih diploma ne smeš da radiš - da se baviš pravom ili medicinom itd.
Svakako necu dati da me sisa neko ko ne zna da sisa ali ima diplomu da zna. Nebitno pustimo se sad dokazivanja strucnosti. Pitam sta je strucnost. Ako znas neki link postavi definiciju gdje pise da se pod tim podrazumijeva skolska sprema.

Tu ti kaze da je znacenje izvedeno preko sinonima. A ti nastavi dalje da mislis da je shvatanje struke kao zavrsene odgovarajuce skole komunisticko, iako se identicno shvata i u Nemackoj.
Stvarno ne znam kako je u njemackoj, niti pitam. Vidim ljudi ovdje pisu da rade u trgovini a po tebi ispade da ne mogu da dokazu strucnost jer nwmaju diplomu. Meni ie to komunizam. Je l zna neko odgovor?

Stvarno ne znam kako je u njemackoj, niti pitam. Vidim ljudi ovdje pisu da rade u trgovini a po tebi ispade da ne mogu da dokazu strucnost jer nwmaju diplomu. Meni ie to komunizam. Je l zna neko odgovor?
Ljudi najvise rade u trgovini JER JE DRZAVA prsla, pogledaj oko sebe kada setaa...Najvise diskontu marketi fastfudovi pekare kladionice svuda!!!

Retko ces videti zanatlija koju krojacku radnju il obucara

Mahi shop and go univer lidl idea mikromarket matijević...

Jbg nemaju posla u struci i onda mnogi u diskonte... To nije fer prema onom ko ima trgovačku školu jer se skolovao za to i dobije istu lovu ko onaj sa skolom za cvecara....

Ljudi najvise rade u trgovini JER JE DRZAVA prsla, pogledaj oko sebe kada setaa...Najvise diskontu marketi fastfudovi pekare kladionice svuda!!!

Retko ces videti zanatlija koju krojacku radnju il obucara

Mahi shop and go univer lidl idea mikromarket matijević...

Jbg nemaju posla u struci i onda mnogi u diskonte... To nije fer prema onom ko ima trgovačku školu jer se skolovao za to i dobije istu lovu ko onaj sa skolom za cvecara....
Pa priznajem da ja ne vidim sta to nije fer u istoj lovi za isti posao ( pod uslovim da oboje rade podjednako efikasno ). Nekako mi je komunizam placanje po osnovu skole a ne po osnovu rezultata rada.

Onda je i Nemacka komunisticka, sto je zanimljivo vidjenje.
Socijalisticka.
Ljudi cesto mesaju socijalizam i komunizam.

Inace, struka je deo onoga za sta si se skolovala a sto koristis kroz posao da resis odredjene probleme.
Upravo sam iskovao ovu definiciju :D

Na primer, ja sam se skolovao da budem inzenjer racunarske tehnike i informatike, ali struka, ono cime se bavim, je jedan deo toga: projektovanje arhitekture softvera i pisanje kôda.
Dakle samo jedan deo onoga za sta sam se skolovao.
Tako je i sa vecinom elektroinzenjera, sa matematicarima, sa lingvistima...manje-vise sa svima koji mi padnu na pamet :D

Struka bi bila vise vezana za konkretan posao, dok je strucnost nesto malo šire.

Socijalisticka.
Ljudi cesto mesaju socijalizam i komunizam.

Inace, struka je deo onoga za sta si se skolovala a sto koristis kroz posao da resis odredjene probleme.
Upravo sam iskovao ovu definiciju :D

Na primer, ja sam se skolovao da budem inzenjer racunarske tehnike i informatike, ali struka, ono cime se bavim, je jedan deo toga: projektovanje arhitekture softvera i pisanje kôda.
Dakle samo jedan deo onoga za sta sam se skolovao.
Tako je i sa vecinom elektroinzenjera, sa matematicarima, sa lingvistima...manje-vise sa svima koji mi padnu na pamet :D

Struka bi bila vise vezana za konkretan posao, dok je strucnost nesto malo šire.
A kako onda objasnjavas medicinu ili prava?

Kako monopol? Ne smes da ugrozavas osetljiva prava (na zivot, telesni integritet, slobodi) rizikujuci sa se time bave ljudi koji nisu godine proveli proucavajuci te oblasti po standardima.
Pa ne mogu ja da dobro objasnim zasto jer necu da rizikujem da ovdjw postoje ljudi koji bolje od mene znaju zasto je pripadnost strukovnim udruzenjoma iskazana kroz neke ispite, certifikate itd uslov za obavljanje nekog posla a skola ,ako si je zavrsio ,ti nece dati pravo da se bavis tim poslom. Jednoatavno , struka je zastitila svoja prava da radi neki posao pa ti godine skolovanja i prakse nece dati pravo da to radis.

Pa ne nogu ja da dobro objasnim zasto jer necu da rizikujem da ovdjw postoje ljudi koji bolje od mene znaju zasto je pripadnost strukovnim udruzenjoma iskazanu kroz neke ispite, certifikate itd uslov za obavljanje nekog posla a skola ako si je zavrsio ti nece dati pravo da se bavis tim poslom.
Da. Npr, za vaspitacicu ti treba licenca, za profesora isto, za inzenjera, itd. Dakle fakultet + licenca. Da bi bio lekar u odredjenoj oblasti treba ti specijalizacija, da bi bio sudija, sudijski pomocnik ili advokat, treba ti pravosudni ispit + dodatne licence. Da bi bio drzavni sluzbenik, treba ti drzavni ispit (takodje neka vrsta licence).

Da. Npr, za vaspitacicu ti treba licenca, za profesora isto, za inzenjera, itd. Dakle fakultet + licenca. Da bi bio lekar u odredjenoj oblasti treba ti specijalizacija, da bi bio sudija, sudijski pomocnik ili advokat, treba ti pravosudni ispit + dodatne licence. Da bi bio drzavni sluzbenik, treba ti drzavni ispit (takodje neka vrsta licence).
Eto sad ispade nije bas struka jednako skola. Maglovito je to

Back