Secate li se

Onaj električni nož za sečenje hleba.

Svaka iole bogatija kuća je to imala, a bio je potpuno besmislen, jer š.k.k. ti treba električni nož da sečeš hleb.... ali je bilo moderno plus taj ekstra dizajn... :)
aaaaa da, svemirski dizajn!
kupovalo se kao cento gradi

moja keva: esi video onaj cento gradi sto pere i pegla
ja: video sam, to ne radi
moja keva: ma radi gledala ja, da kupimo?
ja: a da ne kupimo?

(nekoliko dana dzvankanja)
(kupio cento gradi)

ja: kevo evo nasao sam ti jedva jedan cento gradi, tuca u prodavnici
moja keva: bas si zlatan, sacu ja to da vidim, ode sa smeskom na licu

(maje se ovamo onamo 2 sata, dolazi kod mene u sobu)

moja keva: e znas sta, ovo nista ne radi onako kako je prikazano
ja: rekoh ja pre - a da ne kupimo.
moja keva: (odlazi snuzdeno, srusen svet, meni zao)

(cento gradi stoji na polici jedno 2 nedelje - iz sentimentalnih razloga)

ja: kevo, sta cemo sa ovim cento gradi? da bacimo ionako nista ne radi samo zauzima mesta i skuplja prasinu?
moja keva: (rezignirano) - baci!
ja: ok, al' samo da te zamolim da se ne pecas na sve sto vidis na TV.

Poslednja izmena:
1000003993.jpg

1000003995.jpg

Poređano po godinama, od gore ka dole idu novčanice iz 1953, 1955, 1963, 1965 itd.
Može da se vidi kako su se novčanice iz SFRJ menjale i kako je dinar devalvirao i gubio moć.
Iz '80tih nedostaje tj 85 nema druga Tita i novčanice od 5000 din. Već koju godinu kasnije bilo je sve više nula.

Elem, ove novčanice su obeležile mnoga detinjstva i za jednu crvenu moglo je mnogo toga da se kupi.

Da pocnem.

Evo jedan predmet iz proslosti. Da li ga prepoznajete i/ili cemu je sluzio? Da li ste ga imali u dzepu ili skolskoj torbi ?

Pogledajte prilog 1775823

Ko ima nesto slicno zagonetno nek postavi.
Sprej za inhalaciju i zapušene sinuse. Stalno sam ga koristila i onu kremu kao groždana mast što miriše na mentol, kad namažeš ispod nosa, diže te iz mrtvih.😁

Da pocnem.

Evo jedan predmet iz proslosti. Da li ga prepoznajete i/ili cemu je sluzio? Da li ste ga imali u dzepu ili skolskoj torbi ?

Pogledajte prilog 1775823

Ko ima nesto slicno zagonetno nek postavi.
Pazi, ovo ti je pravi (stari, prastari) Vicks inhalator, domaci i ovde proizveden u "Neveni" Leskovac. :mrgreen:

IMG_20250827_031322.jpg (Ne znam kako se toliko zaprljao, verovatno od premestanja iz jednog ugla u drugi, godinama. Mirise jos i danas, ali sam naredni kupila tek za vreme korone, i tako ovaj cuvam jos.).

Ali evo jos par stvari koje cuvam iz tog vremena pocetka 80-tih:

IMG_20250827_031102.jpg "Pravi" Labello, koji se proizvodio kod nas tj, u Hrvatskoj.

I "prava" grozdana mast, koju je pravio Luxol Zrenjanin.

IMG_20250827_031144.jpg

Back