Chinchile

Prelepe su,ja imam muzijaka starog 3 godine...Neverovatno mi je na pocetku bilo koliko je to inteligentna zivotinja! Kavez si super uradio,volela bih da ja imam smisla za pravljenje ali ...
Tako da sam kupila kavez na 4 sprata a on je poprilicno zadovoljan:rumenka:

He he, kakve tri pufnice imas NEBOYSHA :super:
Stvarno su prelepe, jako pametne i zanimljive zivotinje. Mene su odusevile.
Gresna mi dusa, ali dok se nisam "upoznala" nisam predpostavljala da su tako pametne :zstidljivko:

Evo i ja malo da se hvalim, poceo sam da pravim kavez. evo slika da vidite malo, jos uvek nije gotov, treba unutra da napravim jedan sprat i jos nekih ideja imam, ako imate vi neku ideju da dodate sta bi mogao jos da uradim pisite.

Evo i slika:
img0631resizedto320x480.jpg

img0637resizedto320x480.jpg

img0633resizedto720x480.jpg

img0649resizedto720x480.jpg

Dimenzije: visina 100cm, duzina 65cm, sirina 50cm

Rad u toku...

Prve dve se vidi kavez. ;)

Poslednja izmena:
POZZ SVIMA, Citam vase rasprave o cincilama i dosta su mi pomogle o odabiru prave hrane i podloge na na kojima treba da spava i kako da odrzava higijenu.
danas sam kupio cincilu. zanima me koliko vremena joj treba da se oslobodi i da postane druzeljubiva (znam da kao i svaka zivotinja kad dodje u novu sredinu malo je povucena)? Ova je stara izmedju 3-4 ,meseca.

POZZ SVIMA, Citam vase rasprave o cincilama i dosta su mi pomogle o odabiru prave hrane i podloge na na kojima treba da spava i kako da odrzava higijenu.
danas sam kupio cincilu. zanima me koliko vremena joj treba da se oslobodi i da postane druzeljubiva (znam da kao i svaka zivotinja kad dodje u novu sredinu malo je povucena)? Ova je stara izmedju 3-4 ,meseca.

Ne dugo. Davaj joj samo poslastice iz ruke i zavolece te vrlo brzo :)

Kviz odgovori:
1. Životni vek: 15-20g
2.109- 120 dana
3.Kako kome meni jesu!
Vidiš da sam ih imala puno a kada su se rodile činčilice, skida se daska da bi majka bila sa bebom, i ne kupa se u vulkanskom pesku, hrani se i mešavinama, granulama, mora da ima piljevinu, pije vodu na flašici sa pipetom, mora da se češlja krzno... obično su budne noću i spavaju danju!

Poslednja izmena:
Kviz odgovori:
1. Životni vek: 15-20g
2.109- 120 dana
3.Kako kome meni jesu!
Vidiš da sam ih imala puno a kada su se rodile činčilice, skida se daska da bi majka bila sa bebom, i ne kupa se u vulkanskom pesku, hrani se i mešavinama, granulama, mora da ima piljevinu, pije vodu na flašici sa pipetom, mora da se češlja krzno... obično su budne noću i spavaju danju!

:worth:

hehe..

:D:D:D Vidiš?:D ipak sam ih imala mnogo, a otvor kuda prolazi mužjak se zatvara kada se rodi beba! I moraju da imaju nešto na čemu će oštriti zubiće!

Poslednja izmena:
Ćaos! Evo mene opet ovde. :D
Da mali je porastao,ima 5 meseci i preko 500g pa se i ne primećuje neka razlika...
Neću ga odvajati od ovo dvoje...Inače tata Đole ga je naučio ko je alfa mužijak...
Nadam se da neće biti problema,jer sam čitao dosta slučajeva gde na taj način žive...
Za sada sve ide po planu..:D
Diksi je ženka koja ne dopušta tako često da se pari...ima 2 ipo god i samo 2 legla i oba puta po jednu bebicu...
Tako da se neće brzo napuniti kavez..:D

Ovo su starije slike od pre 1 ipo mesec....
Đole

Gizmo

Diksi i Gizmo

Diksi

Kažete bučne su noću...? hahaha
Ja imam njih 3 i psa u sobi i nikada me nisu probudili ali kaže sestra iz druge sobe da se čuju noću i da je bude :D :D

Poslednja izmena:
Ova u tegli je dobra :mrgreen: Spremna za zimnicu.

5 meseci, skoro pa odrastao u potpunosti. Samo moras staviti u kavez tu teglu sa peskom, vidis da prave nered po tepihu :)

Male plisane igrackice :klap:

_NEBOYSHA_ Gledam sad nesto ovaj tvoj kavez... Koliko kosta ova zica kod tebe u Zrenjaninu? Hteo sam da napravim jedan veci kavez, a nasao sam tu zicu samo na jednom mestu i kosta 410 din m2 sto mi deluje stvarno preskupo.

Ovako, posto sam nova na forumu, prvo da kazem da i ja imam dve cincilice...

Prelepe su.. Imaju sada oko 3 meseca, jedan je muzjak, on je mladji malo, a druga je zenka...
Imam sada jedno pitanje... Posto su zajedno u kavezu, cesto znaju da se potuku malo.. To me malo brine, s obzirom na to da muzjak pokusava da se pari sa zenkom, a ona ne zeli... Dakle, prvo pitanje je: da li smem da ih drzim i dalje zajedno?

Drugo pitanje je vise tehnickog karaktera :)

Da li bi neko mogao da mi objasni da li postoji razlika u njihovim polnim organima, posto sam kupila muzjaka (svetlo sivog) od barakude i zenku takodje, ali je ona tamno siva. On mi je rekao da je svetlo sivi muzjak, a ona zenka, a meni se cini da su im polni organi identicni. Posto sam nova u svemu ovome, zanima me da li je to zaista moguce?

Sad znam da sam mozda dosadna, ali imam i trece pitanje... :)

Muzjak ima malo vecu fleku bez krzna sa desne strane vrata, to me jako brine i ne znam sta da radim, pa mi treba vasa pomoc... Fleka je otprilike precnika 3-4 cm, i nisam je do juce primetila, pa sam juce poludela od brige i ne znam sta treba da radim, da li da ga odnesem veterinaru ili neko ima mozda odgovor.

Posto nemam pojma kako da ubacim sliku da pogledate, neka mi pravo neko i u tome pomogne... :)))

Hvala!

Poz. Dobrodosla na forum.

Sada si i mene zabrinula :confused: da nisam mozda prevideo i greskom ti dao dva muzjaka.

Obavezno uslikaj i stavi sliku.
Kad uslikas i stavis sliku na komp treba da odes na neki hosting sajt kao sto je recimo http://imageshack.us/. Videces sivo dugme Browse Klikni na njega i nadji gde ti se slika nalazi na kompu. Onda klikni na ono plavo dugme Upload now. Ako su slike prevelike pre uploada mozes uraditi prepakivanje slike. Iznad dugmeta "Upload Now" imas Upload Options / Resizing >> kad tu kliknes spustice se opcije i mozes staviti da sliku prepakuje, najbolje 800x600 ili 640x480

Kad kliknes na "Upload Now" sacekaj da postavi sliku i automatski te prebaci na stranicu gde je slika. U gornjem desnom uglu ce se nalaziti mala verzija tvoje slicice, klikni jednom da malo uveca, i jos jednom da u potpunosti uveca. Onda kopiraj adresu ili link u sastavu poruke izmedju IMG tagova.

Primer

^ Umesto ovog link slike stavis adresu odnosno link slike. To ponovi za sve slike koje imas.

Uslikaj i postavi polne organe ovde da vidimo sta je tacno u pitanju.

Muzjak

chilliismale.jpg

Kod muzjaka imas anus onda veliki razmak (kozica) i zavrsava se malom dzombom

Zenka

pepperisfemale.jpg

Kod zenke ide anus i odma dzombica. Nema razmaka.

Stvarno se lako gleda pol kod cincila i ako sam pogresio stvarno sam krelac i izvini i gledacu da sto pre prepravimo gresku i da ti donesem i zamenim.

Ja nisam primetio fleku kad je bio muzjak kod mene. Obavezno uslikaj i to mesto da vidim sta je. Mogucnost je da se stvarno potukao, ili se ocesao, ogrebao, moguce je da je pilc koji se lako regulise ali neverujem posto se on javlja oko ociju, njuske ili usta najcesce ili je mozda nesto trece. Nemogu znati napamet dok nevidim, zato molim te postavi sliku.

Poz

Poslednja izmena:
Imamo gljivice :(
Pokusala sam sliku prosli put da ubacim ali mi nije uspelo na kraju ni poruku da posaljem.
Opala mu je dlaka na celoj desnoj strani glave sad vec, a pocela je oko njuskice sada i sa leve strane glave i oko ociju. Sta da radim?
Ima li neko neki predlog?
Mazem mu Daktanol, ali se opadanje ne zaustavlja.
Inace, veterinari su mi rekli da to sto opada da je to vec obolelo mesto i tek kada mu opadne sve (na svim obolelim mestima), da ce tada moci poceti da raste novo krzno.

Da li neko zna, ako je slucajno imao iskustva sa ovim, koliko traje lecenje i da li postoji neki delotvorniji lek protiv gljivica za cincile?

Zahvalna sam za svaki savet i predlog koji mi napisete, posto ne znam sta vise da radim.

Inace, ne znam kako je dobio gljivice... Citala sam o tome nesto, ali period inkubacije je od 8 do 20 dana, a ja sam ga dobila pre 20 dana. Sada se vec brinem, posto sam shvatila da ima tu flekicu bez krzna vec nedelju dana.

2mdsc00452uj

Ovo je od pre nedelju dana, a sad nisam slikala, ali ci videti da slikam pa da stavim da pogledate.

Da li ih pustas da se kupaju u vulkanskom pesku? Trebalo bi da ih pustas svaki dan ili svaki drugi dan minimum 5 min. Tako odmascuju svoje krzno i skidaju prljavstinu iz njega. Pogotovo je vazno ako se cincila slucajno pokvasi. Posto imaju izuzetno gusto krzno voda nemoze da se dobro osusi i jedini nacin da se osuse je upravo kupanje u pesku.

Nadji u nekoj poljoprivrednoj apoteci vinogradarski sumpor (netreba ti puno, uzmi najmanje pakovanje) Pomesaj Vinogradarski Sumpor i puder u razmeri 1:1. Dobro izmesaj ova dva zajedno i pobrini se da nema grmuljica. Jednu kafenu kasicicu ove smese pomesaj sa vulkanskim peskom. 1 kasicica smese ide na jednu casu peska (ona plasticna od jogurta casa). Dobro izmesaj sa peskom i opet ponavljam da nesme da bude grmuljica.

Pustaj cincile da se "kupaju" u tako pripremljenom pesku svako vece na 5-10min.

Situacija bi trebala da se brzo popravi i da vidis kako raste nova dlaka. Ako posle desetak dana nevidis da nova dlaka raste, utrljaj direktno smesu (sumpor/puder) tu gde je dlaka opala, samo nemoj da utrljavas blizu ociju i njuske, ako udahne ili mu udje u oci moze da se iziritira i da te ujede. I operi ruke posle toga

Ok poz. Nemoj da se brines i javi sta se desava. :bye:

Poslednja izmena:
Evo i ja da se nadovežem na prethodni post.Ja sam mojima tek skoro počela da stavljam tu smešu sa peskom,jer mi je jedna činčila imala upalu oka,blagu,prošlo ga je posle 3 dana terapije.
Medjutim krzno mu je sa te strane bilo nevidjeno masno od te masti za oči, i posle mi se činilo kao da je dlaka malo opala u tom delu.Preventivno sam im svima stavila da se kupaju u tom pesku sa sumporom i puderom.

Ovako izgleda taj sumpor

Sumporprah-1.jpg

Svetlo zelene boje i užasnog mirisa,nosila sam masku

sumporF-1.jpg

U većoj posudici je smeša sumpora sa baby puderom,a u manjoj sumpor

fungi-1.jpg

^
Da, to je to. Neverovatno je kojom brzinom ovaj sumpor/puder mesavina pobije parazite sa koze. Cincila bi vec posle dva kupanja u potpunosti trebala da prestane da se cese i ubrzo da se vidi nova dlaka kako raste.

A _NEBOYSHA_ djavole jedan :D

Krstarim malo ovim forumom zekoiprijatelji i gledam ove rucno pravljene kaveze za cincile kad eto te tamo. Vidim ja nesto mi poznat taj kavez. I tamo te hvale na sva zvona :mrgreen:

Svaka cast :ok: :klap:

Back