Chinchile

Nemora posebna piljevina, samo sto krupnija to bolja. Kad budes kupovao cincilu na tom mestu kupi i peska. Pesak dugo traje posto se samo proseje kad se isprlja. Sto se tice hrane oni jedu granule koje se prave iskljucivo za njih, ali ako ti je problem da nabavljas granule mogu da jedu i seno. Bale sena sigurno imas negde u selu da uzmes. Seno moze da bude kao osnovna hrana, a kao dodatak ponekad im daj nekog zrnevlja (zito, jecam...) Vole ponekad da grickaju i jabuku.

Mozes drzati jednu, nebi trebalo da je toliki problem. Ti ces joj biti drusto :) ali siguran sam da ces posle nekog vremena hteti da joj nabavis drustvo i da imas male :)

E ljudi ja vam se ponovo obracam.... Moja tetka me ubedjuje da chinchile izazivaju alergiju, pogotovu je los taj vulkanski pesak.... Sad razmisljam da li da je uzmem jer sam cuo da ona zivi i do 20 godina pa bi mi bilo zao da ja kasnije dam nekom, ili da ode kod krznara...

Da izazivaju alergiju. Ja ih imam 3 i moja sestra je alergična na njih.Suze joj oči i kija.
Nemora da znači da je od peska.Alergična je i na bebicu koja još nije bila u pesku.Problem su njihove dlake koje lete po celoj sobi.

E ljudi ja vam se ponovo obracam.... Moja tetka me ubedjuje da chinchile izazivaju alergiju, pogotovu je los taj vulkanski pesak.... Sad razmisljam da li da je uzmem jer sam cuo da ona zivi i do 20 godina pa bi mi bilo zao da ja kasnije dam nekom, ili da ode kod krznara...

:hahaha:

pa pa paranoja

Mrzi me da sad ulazim u raspravu sta su alergije i sta ih izaziva, a i nije tema o tome(ukratko, alergiju moze da izazove i prasina i sunce, i polen, dlaka svake zivotinje, ukljucujuci i dlaku drugog coveka... i mali je procenat takvih ljudi).

Sledeci put je pitaj za izvor takve informacije. Siguran sam da ce reci da je cula od prijateljice koja je cula od prijateljevog prijatelja... Mislim... sta reci. A moguce je da je osoba koja se svega nepoznatog plasi, za koju je i najmanja promena u bilo cemu oko nje katastrofa.
Znam kako je ziveti sa takvom osobom. Mozes pokusati da je ubedis u suprotno ali siguran sam da bilo kakva razumna rasprava nece pomoci, kao sto sam rekao znam takve osobe. Najbolja sansa je da uzmes zivotinju i vremenom ce se svi ukucani navici na nju.

Svaki put kad sam hteo da imam bilo koju zivotinju nailazio sam na pakao od roditelja. Bilo je svacega "Prenose zaraze, besnilo...", "Privuci ce pacove, nakotice nam se zmije oko kuce" ...mislim svega je bilo.

I nemoj dopustiti da te takvi ljudi plase njihovim neznanjem i babskim pricama. Ako ti nesto nije jasno imas internet i prouci sve sto te zanima.

Poslednja izmena:
Da izazivaju alergiju. Ja ih imam 3 i moja sestra je alergična na njih.Suze joj oči i kija.
Nemora da znači da je od peska.Alergična je i na bebicu koja još nije bila u pesku.Problem su njihove dlake koje lete po celoj sobi.

Ok. Necu da kazem da nikad nisam kinuo kad sam kod cincila. Cincila je zivotinja koja moze da se linja, kao i svake druge zivotinje. Kad recimo leti dlaka i udahnem je naravno da cu imati reakciju (kijanje) normalna reakcija na strani organizam, takodje ako mi upadne u oko prasina, od recimo piljevine, u oko naravno da ce suziti.

Mozda nisam fer. Nikad nisam bio sklon alergijama ninasta, a ni ljudi koji su oko mene tako da nemam mnogo prakticnog iskustva sto se njih tice. Nekazem, tvoja sestra mozda ima alergiju, ali mozda je i sasvim normalna reakcija na strane dlake koje se nalaze u njenoj blizini.
Postoje i ljudi koji su alergicni na dlaku macke, ali nije fer klasifikovati ceo maciji rod kao zivotinju koja izaziva alergije. Tako nije istina ni da su cincile zivotinje koje izazivaju alergije. Mada eto postoji mali procenat ljudi koji ima preterane reakcije na zivotinjsku dlaku.
Pogledaj ovde na 0:30
Postoje ljudi koji bi dobili napad panike kad bi bili u blizini tih dlaka.

U vecini slucajeva alergija je preterana reakcija organizma na stvari koje su inace normalne za 95% ljudi.Recimo kad neko zivi u "sterilnim" uslovima non stop, kad tad ce doci u situaciju da se nadje...neznam, obicna prasina oko njega, Organizam posto nije imao gotovo nikad kontakta sa tako necim reagovace kao da je napadnut i moze da dodje do burne reakcije gusenja, crvenila, nadutosti... i ko zna cega. Obicna prasina, koja je za gotovo sve ljude najnormalnija svakodnevna stvar.

Hocu da kazem da netreba da te plasi da uzmes neku zivotinju u strahu da po pravilu ta vrsta izaziva alergiju. Sanse da bas ti budes alergican su jako male.

Moja cincila se jako oseca... pa dali postoji nesto da neutralise taj smrad? hvala ;)

Probaj da stavis ovo sto se mackama stavlja u posudu gde obavljaju nuzdu, a odgore tanak sloj obicne piljevine.
Ja zivotinje nedrzim u kuci, sve su u posebnim prostorijama samo za njih, tako da nikad nisam razmisljao da im stavljam ovako nesto pa ti govorim samo iz pretpostavke.

_NEBOYSHA_ ih drzi u sobi, ako se nevaram, pa ce ti mozda on dati bolji odgovor.

Da ja moje držim u sobi.Kao podlogu stavljam im strugotini/piljevinu. Uvek stavim preko 5cm.Menjam im na 7 dana.Njih je troje.Ali zbog velike površine gde obavljaju nuždu (100cm x 60cm) oni se ne osete...možda malo šesti i sedmi dan ali nije strašno...;)

Da ja moje držim u sobi.Kao podlogu stavljam im strugotini/piljevinu. Uvek stavim preko 5cm.Menjam im na 7 dana.Njih je troje.Ali zbog velike površine gde obavljaju nuždu (100cm x 60cm) oni se ne osete...možda malo šesti i sedmi dan ali nije strašno...;)

OK, hvala puno, i ja sam poceo bas da stavljam malo vise piljevine i ne oseti se sad tako jako. ;)

img9611u.jpg

img9746o.jpg

img9736u.jpg

evo i ja malo da se hvalim... :D

Da li neko zna gde mogu da kupim malo veci kavez za cincilu?

Ja po Novom Sadu gledam i svi su losi, nije to to.

traze od 3 500 do 4 000 dinara,ok nije mi zao da dam te pare ali onda hocu da bude nesto sto vredi a ne kad poraste da ne moze da se pomera.

hvala ;)

traze od 3 500 do 4 000 dinara,ok nije mi zao da dam te pare ali onda hocu da bude nesto sto vredi a ne kad poraste da ne moze da se pomera.

hvala ;)

Ne gajim cicncile,ali da imam makar jednu ja bih joj kupila onaj veliki kavez za pse,trixy proizvodi,jeste skup ali je ogroman :D

hvala ;)

Da... ti gotovi kavezi u PetShop-ovima znaju da budu precenjeni.

Ako imas malo volje mozes sam napraviti ogroman kavez bez mnogo truda. Nadji gde imaju zicu na prodaju i kupis recimo ovakve http://www.sugar-gliders.com/images/store/good-cage.jpg. Mislim da sam video da je takva zice 250 din metar kvadratni (ima i jeftinije). Izracunas koliki hoces kavez kupis zice, a dve strane zice spojis vezicom (te vezice ces naci tamo gde prodaju i zicu).

Na taj nacin 1m x 1m x 1m kavez ce te izaci oko 1500 din. Mozda malo vise kad se doda tacna za pod. Cak ako nemas volje da sam radis, mozes otici kod nekog limara, predlozis mu sta zelis i on ce ti to napraviti po mnogo jeftinijim cenama (ako ides kod limara gledaj da sam kupis potreban materijal, izadje mnogo jeftinije nego da on nabavlja)

Alternativno mozes potraziti malo po netu polovne kaveze za cincile. Uglavnom su 50 evra 3 komada. Jedan kavez je dimenzija 80cm x 50cm x 49cm. Kupis 3 kaveza, stavis ih jedan na drugi i spojis ih i dobio si jedan ogroman kavez za 4500 din.

Eto i _NEBOYSHA_ je sam pravio kavez, mada se mora priznati da je ono njegovo stvarno remek delo.

Da... ti gotovi kavezi u PetShop-ovima znaju da budu precenjeni.

Ako imas malo volje mozes sam napraviti ogroman kavez bez mnogo truda. Nadji gde imaju zicu na prodaju i kupis recimo ovakve http://www.sugar-gliders.com/images/store/good-cage.jpg. Mislim da sam video da je takva zice 250 din metar kvadratni (ima i jeftinije). Izracunas koliki hoces kavez kupis zice, a dve strane zice spojis vezicom (te vezice ces naci tamo gde prodaju i zicu).

Na taj nacin 1m x 1m x 1m kavez ce te izaci oko 1500 din. Mozda malo vise kad se doda tacna za pod. Cak ako nemas volje da sam radis, mozes otici kod nekog limara, predlozis mu sta zelis i on ce ti to napraviti po mnogo jeftinijim cenama (ako ides kod limara gledaj da sam kupis potreban materijal, izadje mnogo jeftinije nego da on nabavlja)

Alternativno mozes potraziti malo po netu polovne kaveze za cincile. Uglavnom su 50 evra 3 komada. Jedan kavez je dimenzija 80cm x 50cm x 49cm. Kupis 3 kaveza, stavis ih jedan na drugi i spojis ih i dobio si jedan ogroman kavez za 4500 din.

Eto i _NEBOYSHA_ je sam pravio kavez, mada se mora priznati da je ono njegovo stvarno remek delo.

Hvala za ideju to cu i uraditi... nije mi tesko da napravim kavez. ;)

NEBOYSHA stvarno ti je kavez... svaka cast!!! :D

Back