Cenovnik Božji

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Definisi svest: sta je, odakle proizilazi i kako funkcionise?

Kako nesto moze postojati, a gle: nematerijalno?

Zar nematerijalno ima egzistenciju? :hahaha:
Definicija pojma svesti je rekurzivna, jer mi ne posedujemo aparat kojim bi smo je pojmili - osim same svesti. Sama reč podrazumeva sve kognitivne i ostale procese koji se odvijaju u mozgu čoveka. Postoji čitava nauka koja se time bavi, tako da nema potrebe za razvodnjavanjem diskusije, uz malo istraživanja možeš i sam naći mnoge odgovore.

Inače, sam pojam se često i kolokvijalno koristi (ostao bez svesti, nesvest, itd.) što dodatno komplikuje stvar.

Postoje mnoge stvari koje ne postoje nigde van naše svesti. (vreme, npr.)

Definicija pojma svesti je rekurzivna, jer mi ne posedujemo aparat kojim bi smo je pojmili - osim same svesti. Sama reč podrazumeva sve kognitivne i ostale procese koji se odvijaju u mozgu čoveka. Postoji čitava nauka koja se time bavi, tako da nema potrebe za razvodnjavanjem diskusije, uz malo istraživanja možeš i sam naći mnoge odgovore.

Inače, sam pojam se često i kolokvijalno koristi (ostao bez svesti, nesvest, itd.) što dodatno komplikuje stvar.

Postoje mnoge stvari koje ne postoje nigde van naše svesti. (vreme, npr.)

Dobro i zlo;)

Ja nisam vernik. Možda (tačnije, sigurno) ne znam dovoljno o verama koje vladaju u svetu, ali mogu da kažem za pravoslavlje da je, u osnovi, vera koju treba poštovati, jer ne ugrožava prava drugih ljudi, odnosno onih koji ne veruju ili su druge vere, te ljude koji veruju, po svojoj osnovi, čini boljim ljudima.

Ipak, iako problem nije u veri, ljudi su jednostavno takvi (pa i oni "Božji") da od svega mogu da naprave dobar posao, da mogu dobro da zarade na tuđoj muci.

Pitam se da li iskrenim vernicima smeta što samo malo fali da se po crkvama izlepe cenovnici za "usluge" (ili bez navodnika?).

Meni to jako smeta, iako nisam vernik. Jednostavno, ono materijalno je zavladalo i onima koji posreduju između ljudi i Boga, u težnji da, navodno, razviju ono duhovno u njima. :confused: Još veći problem je to što cene tih usluga nisu uopšte naivne. Možda cenovnik ne bi ni bio problem da su cene simbolične (premda sam cenovnik nema nikakvog smisla).

Zato se, isto tako, pitam, da li sveštenici, koji tarifiraju usluge u crkvi, uopšte veruju u Boga? Možda veruju da im je sam Bog poslao cenovnik? :think:

P.S. Verovatno ima sličnih tema, ali nisam uspeo da nađem.
Не него нису прави.Поштш су се продали за вечеру.Што не би продавали и услуге?

u manastiru kraj Beograda ne naplacuju krstenje

moja drugarica se krstila tamo i kada su rekli koliko para da daju monah se uvredio

E pa taj paroh ... neznam kako da ga pohvalim u ovoj jadnoj Srbiji i to u Beogradu

U Gracu kod Raske je juce paroh rodom iz Beograda naplatio 6000 din ocu deteta a kumu 2000 plus babe daju peskire carape i kilo ljute rakije obavezno.

Uzgred opelo je 6000 a za socijalne slucajeve 4000

Juce je taj pop imao dva krstenja i zaradio za dva sata hiljadu dinara vise nego nego sto je minimalac u Srbiji a u ovom kraju ga svi koji rade primaju.

Pa gde su kolaci panaije vodice i slicno od oko 400 i vise kuca na ovoj Gradackoj parohiji

Проблем је у томе што многи виде Цркву као сервис за обављање верских потреба који им затреба пар пута у животу : крштење , венчање, опело или слава.
И онда у маси трошкова за храну , пиће, ресторан, поклоне, музику, фотграфа-ако је весеље - јавља се и неки поп коме нешто треба да се плати.

То људе буни, јер нису свесни како та парохија којој формално припадају функционише све време и шта би било кад би сви верници били као они.

Прочитајте Дела апостолска и видите да су први хришћани доносили своју имовину апостолима да је употребе на добро Цркве, а тешко ће данас неко после крштења да приложи плац или стан Цркви.

Исто тако на Западу се све цкве издржавају од месечне чланарине, док код нас тога нема. Колико плати један католик или протестант у Немачкој, ако плаћа сваки месец 3% ?

Zalosno je to sto je jeftiniji sunet nego krstenje

Mislim da bi bilo dobro da se i u crkvi uvede trziste
Znaci da moze da se bira svestenik koji je bolji pevac bolji covek koji je jeftiniji sa uslugama itd
Medjutim mi smo ograniceni na po jednog koji nam je patrijarsija odredila i gotovo.
Sada su uveli da mozes dete krstiti samo u svom manastiru a i vencanja su zabranili sa drugih parohija pa vise nemozete videti vesele svatove i povorke automobila sa zastavom i sirenama putevima prema manastirima u selima koja su na umoru...

Ja nisam vernik. Možda (tačnije, sigurno) ne znam dovoljno o verama koje vladaju u svetu, ali mogu da kažem za pravoslavlje da je, u osnovi, vera koju treba poštovati, jer ne ugrožava prava drugih ljudi, odnosno onih koji ne veruju ili su druge vere, te ljude koji veruju, po svojoj osnovi, čini boljim ljudima.

Ipak, iako problem nije u veri, ljudi su jednostavno takvi (pa i oni "Božji") da od svega mogu da naprave dobar posao, da mogu dobro da zarade na tuđoj muci.

Pitam se da li iskrenim vernicima smeta što samo malo fali da se po crkvama izlepe cenovnici za "usluge" (ili bez navodnika?).

Meni to jako smeta, iako nisam vernik. Jednostavno, ono materijalno je zavladalo i onima koji posreduju između ljudi i Boga, u težnji da, navodno, razviju ono duhovno u njima. :confused: Još veći problem je to što cene tih usluga nisu uopšte naivne. Možda cenovnik ne bi ni bio problem da su cene simbolične (premda sam cenovnik nema nikakvog smisla).

Zato se, isto tako, pitam, da li sveštenici, koji tarifiraju usluge u crkvi, uopšte veruju u Boga? Možda veruju da im je sam Bog poslao cenovnik? :think:

Moje je mišljenje da ili ne veruju ili su u dilemi, ali da iskreno veruju, ovo se ne bi dešavalo.
(izuzeci uvek postoje, naravno).

Želim da čujem stav vernika o ovome. Da li postoji način na koji ovo može da se opravda (mada sumnjam)?

P.S. Verovatno ima sličnih tema, ali nisam uspeo da nađem.

Šta će ljudi, pa moraju i oni od nečega da žive, a odavno su, za razliku od mnogih vernika, shvatili, da od Božije pomoći nema nikakve vajde.

Има начин којим може да се реши проблематика пчаћања свештеника.А то је преко месечних давања за издржавање свештеника.

Ја знам да су поједини свештеници имали земљу од које су живели.А ово што ти пишеш волео бих да објасниш на који начин.Јел је например неко крштавао своје дете,а заузврат плаћао то у оном што производи на имању уколоко је живео на селу?

E moj brate SKUP je ulaz u PRAVOSLAVNU VERU
Nije pravoslavna vera jedina u kojoj se dobro živi na račun varanja prostog naroda.

islam_money.jpg

Најбоље би било кад би сви били око истински православног свештеника и давали колико је довољно да он има пристојан живот као свештеник.
.

Pastva mora da izdržava sveštenike,to je normalna stvar,ali ne smije sveštenik da ima cjenovnik, eovoliko za krštenje,onoliko za pomen..to je već simonija i ona je osuđena i od otaca crkve a prvi primjer imate u Novom Zavjetu.Druga je stvar što ima mnogo lažnih pastira-vukova u jagnjećoj koži.Njih treba razobličiti,a pastire dobre treba podržavati,opet sva je suština u tome da li sveštenik pripada pravoj ili lžecrkvi

Evo poslah dvije poruke no za sad su na "obradi".U Pravoslavnoj crkvi ne smije ništa,ama baš ništa da se naplaćuje.Dobrovoljni prilozi vjernika su nešto drugo i to je vid pod kojim se crkva izdržava.
A čim neko izađe sa cjenovnikom,ili smatra za obavezno da mu se daju pare e taj sveštenik nema blage veze sa Pravoslavljem.Kod nas je nastupilo vrijeme totalnog materijalizma a samim tim i totalne otpadije.Poslije 50 godina komunizma i komunističke prevare đe su našem jadnom i izmučenom narodu poturili crvene popove i episkope špijune UDB-e koji su se listom školovali na zapadu šta možete očekivati nego simoniju i ostale grozne stvari.Crkva(mislim na ovu zvaničnu)mora potpuno da se promjeni,reorganizuje,prvo se moraju odreći svih jeresi koje propovjedaju(ekumenizam,primat pape i dr) da imaju pravoslavno ispovjedanje vjere a pošto su izgubili apostolsko prejemstvo moraju prvo pokajane vladike da se opet rukopolože od strane Istinske Pravoslavne Crkve.Tu slijedi "debelo oranje"...Ali daleko su oni od toga,radije će da zamajavaju nesrećni narod...

Back