Čemu uči Islam?

fighter vs 9/11

Ističe se
Poruka
2.239
بسم الله الرحمن الرحيم
bismillahir-Rahmanir-Rahim
(U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog)

Zdravo svima, svjestan sam da su ovdje pretezno hriscani, a to je i jedan od glavnih razloga otvaranja teme. Naravno, ne ubjedjivanja, vec edukacije. Kako sam ja voljan da ucim o drugim religijama, tako smatram da su i drugi jer (sa)znanje je nesto najmocnije u ovom zivotu. Samo saznanjem mozemo doci do Istine, ma kakva ona bila (saznanje da je nesto ispravno ili ne). Dakle, tema uopsteno o islamskom ucenju (iskljucivo Kur'an i hadisi).

I unaprijed da odgovorim ljudima koji ce pitati zasto ovo radim:

Al'Asr - Vrijeme
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
1. Tako Mi vremena, -
2. čovjek, doista, gubi,
3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje

Ash-Shua'ra' - Pjesnici
45. Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.
46. I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način, - ne i sa onima među njima koji su nepravedni -, i recite: "Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, a naš Bog i vaš Bog jeste – jedan, i mi se Njemu pokoravamo."

S obzirom da je uvodna poruka, necu dugo...
Da ne bih isao copy/paste, evo linka o ISLAMSKIM SHARTOVIMA ili 5 stubova vjere:
http://www.praviput.com/knjige/iman_i_islam/5.html

Naravno, mozete davati komentare kakve god zelite. Kome je stalo da nesto nauci, naucice. Ko zeli da zatvori oci i vjeruje u ono u sta zeli, moze i to. Samo znajte da komentarima govorite vise o tome kakvi se vi i koliko vas je Hriscanstvo ili koja vec religija naucila!

Mudžemi ibn Jahja veli da je Muhammed a.s. rekao: “Govorite istinu, i kada vidite (kad vam se čini) da je u njoj propast, pa zaista je u njoj spas. I klonite se laži, pa kada vidite (kad vam se čini) da je u laži spas, zaista je u njoj propast.” (Hennad, - Hasen)

Kazivanje o Ibrahimu alejhis sellam
[PRVI DIO]

On je Ibrahim sin Taliha, oca su mu još zvali i Azer zato što je pomagao svom narodu - azerehum. Kazivanje o Ibrahimu, a.s. je u Allahovoj Knjizi spomenuto na 73 mjesta, u 25 sura. Zamislite samo veličinu tog poslanika i značaj i pouke onoga što se njemu dogodilo. On je potomak Sam ibn Nuha,a.s. Živio je na sjeveru Iraka, u Babilonu, velikom gradu sa naprednom civilizacijom, gradu sa raširenim idolopoklonstvom. Allah, dz.s. kaže:
"Vi ste" - reče on - "mimo Allaha kumire prihvatili da biste u životu na ovome svijetu međusobne prijateljske odnose održavali." (Al-'Ankabut, 25.)
Nisu znali obožavati Allaha, a da mu ne pripisuju sudruga i druga božanstva.
Kad on ocu svome i narodu svome reče: "Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?" (Al-Anbiya, 52.)
Oni odgovoriše: "I naši preci su im se klanjali." (Al-Anbiya', 53.) O njihovom obožavanju kipova Allah, dž.š. kaže:
I kaži im vijest o Ibrahimu
kada je oca svoga i narod svoj upitao: "Čemu se vi klanjate?"
a oni odgovorili: "Klanjamo se kumirima i povazdan im se molimo."
On je rekao: "Da li vas oni čuju kad se molite, ili da li vam mogu koristiti ili naškoditi?"
"Ne, odgovoriše ali mi smo upamtili pretke naše kako tako postupaju." (As-Šu’ara', 69.-74.)

Dakle, idolopoklonstvo je nešto što su ovi bili naslijedili. Poče ih Ibrahim, a.s. opominjati. Zašto čovjek obožava Boga? Da ga pozove kad mu zatreba, da mu se odazove i jedino On mu podari ono što mu treba. Obožava Boga zato što mu On podari zakon (šerijat) pa zna sta je istina i kuda je pravi put. Zato obožava Boga! Da mu dadne ono što je korisno, a sačuva ga onoga što je štetno. Ovi kipovi ne čuju, ne mogu koristi pribaviti niti kome nauditi. Kako ćeš, insanu, kipovima robovati!? Ali, slijepo povođenje i slijeđene drugih, pokvaren ljudski um ih učini takvim idolopoklonicima. Ibrahim, a.s. ih poče istrajno pozivati Istini. Sam Ibrahim, nikada i nijednog trena nije obožavao kipove.
Mi smo još prije Ibrahimu razboritost dali i dobro smo ga poznavali. (Al-Anbiya1, 51.)

kaaba.jpg

Spomeni, u Knjizi, Ibrahima! On je bio istinoljubiv, vjerovjesnik.
Kada je rekao ocu svome: "O oce moj, zašto se klanjaš onome koji niti čuje niti vidi, niti ti može od ikakve koristi biti?
O oce moj, meni dolazi znanje, a ne tebi; zato mené slijedi, i ja ću te na pravi put uputiti;
o oce moj, ne klanjaj se šejtanu, šejtan je Milostivom uvijek neposlušan;
o oce moj, bojim se da te od Milostivog ne stigne kazna, pa da budeš šejtanu drug," (Maryam, 41 .-45.)
Obožavanje kipova je ustvari obožavanje šejtana! Kakav je bio odgovor Ibrahimovog oca Azera na ovaj lijepi poziv?
Otac njegov je rekao: "Zar ti mrziš božanstva moja, o Ibrahime? Ako se ne okaniš, zbilja ću te kamenjem potjerati, zato me za dugo vremena napusti." (Maryam, 46.)... znaci: dugo vrijeme, zadugo. Ibrahim, a.s. iz blagosti i ljubavi prema ocu reče:
"Mir tebi!" - reče Ibrahim. "Moliću Gospodara svoga da ti oprosti, jer On je vrlo dobar prema meni." (Maryam, 47.)
Obećavao je da ce moliti Gospodara da mu oprosti, ali kasnije, kad se uvjerio u njegovo neprijateljstvo prema Allahu, odrekao ga se:
A što je Ibrahim tražio oprosta za svoga oca bilo je samo zbog obećanja koje mu je dao. A čim mu je bilo jasno da je on Allahov neprijatelj, on ga se odrekao. Ibrahim je doista bio pun sažaljenja i obazriv. (At-Tawba, 114.)
Nije dozvoljeno tražiti oprost za nevjernika. Oni koji su zanijekali Allaha, za njih nije dozvoljeno kazati ( nepoznata arapska riječ) Allah mu se smilovao, niti je dozvoljeno to reci njihovim porodicama.
Moliću Gospodara svoga da ti oprosti, jer On je vrlo dobar prema meni. (Maryam, 47)
... znaci vrhunac počasti prema nekome. Allah,dz.s. je veliku pošast ukazao Ibrahimu,a.s. i zbog toga je prozvan halilullah -Allahov prijatelj. Halilulah je napunjenost srca ljubavlju. Ibrahim,a.s., je bio jedan od Allahu najdražih ljudi. I napusti Ibrahim,a.s. svoga oca i svoj nevjernički narod.
I napustiću i vas i sve one kojima se mimo Allaha klanjate i klanjaću se Gospodaru svome; nadam se da neću biti nesretan u klanjanju Gospodaru svome. (Maryam, 48.)
Ibrahim,a.s. je tada bio mladić od 1 6 godina. Mlad, ali poslanik, poziva svoj narod ovakvim pozivom. Poče razmišljati. Donese čvrstu odluku da dokrajči korijen zla. Izvor zla su ovi kipovi! Poče prijetiti kako ce ih on lično sve polupati. O toj prijetnji, Allah, dz.s. kaže:
Tako mi Allaha, ja ću, čim se udaljite, vaše kumire udesiti!
(Al-Anbiya1, 57.)Nije to rekao sebi u bradu, nego je to javno obznanio. U drugom ajetu se kaže:
"Čuli smo jednog momka kako ih huli"' rekoše '"ime mu je Ibrahim." (Al-Anbiya', 60.)Dakle, stvar je bila javna, ne kao što vêle neki mufesiri da je to bilo tajno. Čekao je Ibrahim,a.s. dan kad kod kipova neće biti nikoga. Ali ovi kipovi su božanstva, neprestano je neko pored njih. Ljudi bi neko vrijeme ostavljali hranu pred njih potom bi tu istu hranu nosili kucama i pojeli je vjerujuci da je takva blagoslovljena od njihovih božanstava.
Dugo je Ibrahim čekao priliku da bude sam sa kipovima. I konačno, dočeka pravu priliku! Njegov narod je imao praznik igre, zabave, jela i pica koji su provodili izvan grada. Ostavljali bi toga dana hranu pred kipove da je "blagoslove", a na kraju dana bi se vratili po tu istu hranu kako bi je pojeli.
Ljudi počeše u ranim jutarnjim satima napuštati grad. Ibrahim, nije želio ići sa njima. Sta je tebi, upitaše. Gledao sam u zvijezde i u njima vidio da ću danas biti bolestan. Muhammed, s.a.v.s. je rekao:
"Slagao je, ali je ta laž bila u ime Allaha". Slagao je kako bi polupao kipove. O ovom događaju govore ajeti mudri:
Mi smo još prije Ibrahimu razboritost dali i dobro smo ga poznavali.
Kad on ocu svome i narodu svome reče: "Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?"
Oni odgovoriše: "I naši preci su im se klanjali." "I vi ste, a i preci vaši su bili u očitoj zabludi" - reče. "Govoriš li ti to ozbiljno ili se samo šališ?" - upitaše oni.
"Ne"' reče - "Gospodar vas je Gospodar nebesa i Zemlje, On je njih stvorio, i ja ću vam to dokazati.
Tako mi Allaha, ja ću, čim se udaljite, vaše kumire udesiti!"
I porazbija ih on u komade, osim onog najvećeg, da bi se njemu obratili. (Al-Anbiya',51.-58.)O navodnoj Ibrahimovoj bolesti Allah,dz.s. kaže:

I on baci pogled na zvijezde,pa reče: "Ja ću se, evo, razboljeti! i oni ga napustiše, uzmaknuvši."(As-Saffat, 89. -90.)Sad dolazi prizor dijaloga Ibrahima,a.s. sa kipovima. Zateče mnogo hrane pred njima.
A on se kumirima njihovim prikrade pa reče: "Zašto ne jedete?"
(As-Saffat, 91.)
Vidi koliko samo hrane pred vama, sta je, zašto ne jedete, što su vam sve džabe donijeli!
Sta vam je što ne govorite? (As-Saffat, 92.)
I krišom im pride desnom rukom ih udarajući. (As-Saffat, 93.) U drugom ajetu se kaže:
I porazbija ih on u komade, osim onog najvećeg, da bi se njemu obratili. (Al-Anbiya1, 57)
Polupa kipove, ostavi ih u takvom stanju a najvećeg od njih ostavi čitavog i još mu o vrat objesi sjekiru kojom je polupao druge kipove, i ode. Vratiše se ljudi svojim idolima, zaprepaštenje je bilo veliko! Božanstva su im polupana. Gospodar njihov je mrtav.
I još gore, Gospodar im je ubijen.
Kako je to moguće!?

"Ko uradi ovo sa bogovima našim" - povikaše oni - "zaista je nasilnik?" (Al-Anbiya1, 59.)
"Čuli smo jednog momka kako ih huli"' rekoše '"ime mu je Ibrahim."
"Dovedite ga da ga ljudi vide" - rekoše - "da posvjedoče."
(Al-Anbiya',60.-61.)Privedoše Ibrahima,a.s. i odrediše termin suđenja. Svi stanovnici Babilona su bili prisutni na tom suđenju. Njihovo prisustvo je bilo upravo ono što je Ibrahim,a.s. priželjkivao. Poče suđenje. Rekoše:
"Jesi li ti uradio ovo s bogovima našim, o Ibrahime?" - upitaše. (Al-Anbiya, 62.)
"To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju govoriti" -reče on.
I oni se zamisliše, pa sami sebi rekoše: "Vi ste, zaista, nepravedni!"
Zatim glave oboriše i rekoše: "Ta ti znaš da ovi ne govore!"
"Pa zašto se onda, umjesto Allahu, klanjate onima koji vam ne mogu ni koristiti niti od vas kakvu štetu otkloniti?" upita on.
"Teško vama i onima kojima se, umjesto Allahu, klanjate! Zašto se ne opametite?" (Al-Anbiya1, 63. -67.)

Sve to je bilo uzalud, suprotno onome što im je razum nalagao, Ibrahimov narod opet odabra obožavanje kipova.
Pa mu narod trkom dođe.
"Kako se možete klanjati onima koje sami klešete? - upita -
kad Allah stvara i vas i ono što napravite?" (As-Saffat, 94. -96.)Njihova božanstva su uništena. Sta ima gore od toga! AU, uprkos tome, ostaše vjerni svome nevjerovanju. Poče prijetnja Ibrahimu, lomačom..

Kazivanje o Ibrahimu alejhis sellam
[NASTAVAK]

"Pripremite za njega lomaču" - povikaše - "pa ga u vatru bacite?"
(As-Saffat, 97.)
Sta su uradili? Odabraše čvrsto zemljište i kamenom ga ogradiše. Narediše svim stanovnicima da učestvuju u pripremanju lomače i nošenju drva za nju. Ljudi počeše donositi drva, cak i djeca i iznemogli starci. Smatrali su to velikim sevabom, i donosili su sve dok lomača nije bila veličine velike građevine. Potom zapališe vatru i postaviše katapult. Katapult je bilo oruđe sa kojim su u ratovima na neprijatelje ogromno kamenje sa velike udaljenosti bacali. Staviše Ibrahima,a.s. na kraj katapulta. Tada bi dova Ibrahimova. Dova nevoljnika, očajnika, potrebnih i ozlojađenih. Buharija u svom Sahihu biljezi da je Muhammed, me, rekao:
"Dovoljan je nama Allah i divan lije On Zaštitnik",je dova koju je izgovorio Ibrahim kada je bačen u vatru. (Buhari, hadis 4197.)
Dovoljan ti je Allah! Ne treba ti mimo njega bas niko! I zato, na Njega se osloni!
Biljezi se u nekim predajama, u kojima ima slabosti, kako je Ibrahimu, dok je letio zrakom ka vatri, došao Džibril i rekao:
-O Ibrahime, treba li ti nešto? On mu reče:
-Od tebe ne, a od Allaha da.
U drugoj predaji stoji kako je Melek kise zatražio od Allaha dozvolu da spusti kišu kojom bi ugasio Ibrahimovu vatru. Ali je Allahova odredba bila i od toga čudnija.
"O vatro ' rekosmo Mi - "postani hladna i spas Ibrahimu!"
(Al-Anbiya',69.)I oni mu htjedoše postaviti zamku, ali ih Mi onemogućismo.
(Al-Anbiya1, 70.)Pade Ibrahim,a.s. u vatru. Allah, dz.s. tu vatru učini hladnom. Ibnu Abbas veli: "Da nije Allah,dz.s.rekao (arapska riječ-nepoznata)- i spas hladnoća bi mu naudila". Vatra ne može spržiti, osim sa Allahovom dozvolom. Nož ne može sjeći bez Allahove dozvole. Ova stvorenja nemaju samostalnu moć, njihova moć dolazi od Allaha, On je taj koji im daje i koji uzima te mogućnosti.
I pade Ibrahim u vatru u kojoj mu se cak ni odjeća ne zapali, jedino uze na rukama izgori, ali mu ruke ne oprži. Neka je Slavljen Svemogući Allah,dz.s. Ljudi su nestrpljivo očekivali prizor ugljenisanog Ibrahima,a.s. Ugledaše Ibrahima, čudnog li čuda, usred vatre uživa.
Zabilježene su predaje u kojima je Ibrahim, a.s. rekao:
"Nije bilo ljepšeg dana od onog kojeg sam u vatri proveo".
Hladovina i mir! Vrhunac blagodati i uživanja. Ljudi su bili u čudu izgubljeni. U tolikoj vatri, a ne go ri! Ko je čudo, kakav znak, mudžiza se događa pred ocima njihovim. Potom Ibrahim izađe pred njih, zdrav, čitav, bez ikakvih posljedica od vatre užarene.
I pored svega toga, znaka očitog, niko osim Luta, a.s. ne povjerova u ono čemu ih je Ibrahim pozivao. Naravno, Ibrahimova zena Sara je vjernica bila, ali ce nju Ibrahim oženiti nakon ovog događaja.
Zamislite, u cijelom Babilonu samo Ibrahim a.s. i Lut a.s.vjernici. Allah, dz.s. kaže:
I Lut mu jedinï povjerova!. (Al-'Ankabut, 26.)Kad i nakon svega toga odbiše vjernici postati, Ibrahim izgubi svaku nadu u svoj narod. Božanstva im polupana, čudo ocima vidjeli, sta treba još da učini da bi izgovorili LA ILAHEILLALLAH!?
Za vijest Babilona je čuo car toga vremena. U predajama se kaže kako je on vladao većinom zemlje. Zvao se Nimrud. Naredi da mu se dovede onaj koga vatra spržiti nije mogla. I dovedoše Ibrahima, a.s. pred Nimruda. Poče ga ispitivati o njegovom Gospodaru, Kur'an o tome govori sljedeće:
Zar nisi čuo za onoga koji se sa Ibrahimom o njegovu Gospodaru prepirao, onda kada mu je Allah carstvo dao? Kad Ibrahim reče: "Gospodar moj je Onaj koji život i smrt daje"' on odgovori: "Ja dajem život i smrt!" - "Allah čini da Sunce izlazi sa istoka" - reče Ibrahim - "pa učini ti da grane sa zapada!" I nevjernik se zbuni. A Allah silnicima neće ukazati na pravi put.
(Al-Baqara, 258.)
U komentaru riječi (nepoznato arapsko pismo)- onda kada mu je Allah carstvo dao -predaje kažu da su zemljom istinski vladala samo četverica vladara jedan od njih je i Nimrud, pored Zul Karnejna i Nabukadonosura, koji je pobio zidove. Nimrud je bio apsolutni vladar toga doba.
U komentaru "Ja dajem život i smrt!" se kaže da je Nimrud naredio da mu se dovedu dvojica osuđenika na smrt, pa je rekao: "Ovu dvojicu sam osudio na smrt, ubijte ovog, a pustite tog. Ja život i smrt dajem!" To je nešto sasvim različito od onoga što mu je Ibrahim, a.s. dokazivao. Ko daje izvorni i stvarni život i smrt? Nije se želio sa inadžijom prepirati, takvima je bolje navesti jači dokaz od njihovog.
"Allah čini da Sunce izlazi sa istoka" reče Ibrahim - "pa učini ti da grane sa zapada!" (Al-Baqara, 258.)Nimrud obori glavu, zbuni_se i bez riječi osta:
I nevjernik se zbuni. - A Allah silnicima neće ukazati na pravi put. (Al-Baqara, 258.)
Podučen onim što se dogodilo sa Ibrahimom u Babilonu nije želio da se to ponovi, Nimrud mu reče: "Odlazi od mené, ne želim te u svojoj blizini!" Ibrahim napusti Irak ï ode u Sam, u Palestinu i nastani se u mjestu zvanom Harran. Oženjen je bio Sarom za koju se kaže da na zemlji nije postojala ljepša zena od nje, osim Hava.
Najljepša žena na svijetu! I niko nije vjerovao sa Ibrahimom i Sarom, osim Lut, a.s.
I Lut mu jedini povjerova! A Ibrahim reče: "Ja se selim onamo kuda mi je Gospodar moj naredio, jer je On, uistinu, silan i mudar." (Al-'Ankabut, 26.)I spasismo i njega i Luta u zemlju koju smo za ljude blagoslovili.
(Al-Anbiya',71.)I tako Ibrahim, a.s. posta jedan od stanovnika Harrana. Poče pozivati taj narod u islam. Oni nisu obožavali kipove, nisu obožavali ni Allaha, obožavali su zvijezde. Ibrahim, a.s. im htjede pokazati kako je obožavanje zvijezda zabluda. Njihovo obožavanje zvijezda bilo je noću, Ibrahim jedne noći izađe sa njima da im dokaze zabludu očitu:
I Mi pokazasmo Ibrahimu carstvo nebesa i Zemlje da bi čvrsto vjerovao. (Al-An'am,75.)Allah, dz.s. mu je otvorio vidike, vidio je nebesa, zvijezde, planète, vidio je carstvo nebesa i Zemlje! Allah mu je otklonio ograničenost i manjkavost ljudskog pogleda pa je vidio ono što danas teleskopi vidjeti ne mogu.
... da bi čvrsto vjerovao. (Al-An" am, 75.)Da li bi onaj ko vidi carstvo nebesa i Zemlje obožavao zvijezde?! To je jedan od belaja pojedinih mufesira koji misle da je Ibrahim obožavao zvijezde i da ga je Allah tek nakon toga uputio pravilnom obožavanju Njega. To je velika greška i iskušenje kod tih komentatora Kur'ana. Allah, dz.s, nakon što mu je pokazao carstvo nebesa i Zemlje, kaže:
Stvaranje nebesa i Zemlje je sigurno veče nego stvaranje roda ljudskog. (Al-Mu'min, 57.)A koliko ima znamenja na nebesima i na Zemlji pored kojih prolaze, od kojih oni glave okreću! (Yusuf,105.)
Vidio je Ibrahim carstvo, vidio nadmoć i čvrsto je vjerovao u Allaha,dz.s..Izlazeći sa narodom Harrana želio je pokazati im ispravno vjerovanje. Allah, dz.s. kaže : " i kada u ajetima koji govore o tom događaju, harf «fa» je ovdje - veznik i - nastavak onog što je bilo nakon što je vidio carstvo nebesa i Zemlje.
O izlasku Ibrahima, a.s. sa narodom Harrana Kur' an kazuje ovako:
I kad nastupi noć, On ugleda planetu. (Al-An' am,76.)Ovdje se jasno očituje preciznost kur' anskog izraza. U vedroj noći prije nego se pojave zvijezde, vidi se planeta koja svijetli poput zvijezda. Arapi je zovu Zuhra. Kod nas je poznata kao zvijezda Danica. Dakle, sustinski se radi o planeti, iako ljudi misle da je riječ o zvijezdi.
... i reče: "Ovo je Gospodar moj!" (Al-An'am,76.)
Vjera tog naroda je nalagala da svako izabere sebi, za svoje božanstvo, zvijezdu koja mu se sviđa. Ibrahim je to rekao rugajući im se. Sta je to kad svako sebi izabere Boga kojeg on hoće!
Kako je noć odmicala, odabrana zvijezda bi nestajala. Sta to bi, sad trebam Gospodara, a njega nema. Nestao! I sta sad?
A posto zade, reče: "Ne volim one koji zalaze!" (Al-An'am, 76.)

mozda ce ovo delovati ko opstrukcija
ali manje me smara pricha premijera koji je ujedno ministar finansija iako smara kosmichkim poredjenjima
od toga shta je neki tamo nekad tamo a mozda i nije reko dok je mislio da je zemlja plocha

hello moze neki zdrav razum

prestanite da se izivljavate nad zenama
pustite ih da obuku shta oce ili nista ako nece
malo slobode
malo manje terorizma

onda cemo lako o islamu

do tad odhebite u velikim skokovima

@Faust... Zene se pokrivaju po svojoj volji. Inace im nista ne koristi. Lako ces ti shvatiti Islam, samo ugasi TV, moze?

Mislim, zivim u mjestu gdje dosta zena nosi hidzab i svaka nosi hidzab zbog pokornosti Bogu. Koja ne zeli, ne nosi.

Prestanite da pitate nemuslimane o Islamu i Muhammedu a.s. i muslimanskim zenama. Ispiraju ti danonocno mozak o tome da su zene muslimanke pod nasiljem. I da ima toga, to nije Islam.
Jesi li hriscanin?! Jesi li znao da Bibliji strozije i od Kur'ana naredjuje pokrivanje zena? A zasto o tome ne znas? Pa zato sto ne praktikujete. A uvijek ce biti popularna nepokornost Bogu! Od togase treba sramiti, ne misliti da je to borba za slobodu! Bog te je stvorio, Njemu ces se i vratiti! Htio to ili ne!

ZAŠTO POSTOJIM?

Možeš li zamisliti milijarde ljudi koji žive na ovoj Zemlji kako su doskora bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki? Te su kapljice ''porasle'' i ''razvile se'' u različite organe koji čine čovjeka. Jedna od tih kapljica bio/bila si i ti! Zamisli samo, ti, uspravno i razumno ljudsko stvorenje, koje radi i razmišlja, hrani se i oblači, učestvuje u društvenim tokovima i utječe na njih.

http://4.***************/_LTgGvDJTo9g/SVqFEIlvX6I/AAAAAAAABpI/tQHFlROIb2c/s400/quransibha.bmp

POČETAK

Možeš li zamisliti milijarde ljudi koji žive na ovoj Zemlji kako su doskora bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki? Te su kapljice ''porasle'' i ''razvile se'' u različite organe koji čine čovjeka. Jedna od tih kapljica bio/bila si i ti! Zamisli samo, ti, uspravno i razumno ljudsko stvorenje, koje radi i razmišlja, hrani se i oblači, učestvuje u društvenim tokovima i utječe na njih. Ti, ljudsko stvorenje koje ima roditelje i prijatelje, imaš svoje ciljeve i stremljenja, sretne trenutke i žalosti.... upravo ti, bio si doskora jedna mala kapljica sjemena! A prije kapljice nisi bio ništa! Da! Baš ništa! Upitaj se gdje si i šta si bio prije 100 godina? ''Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan?'' (Kur'an, 76/1)

SKLAD

Molim te, razmisli o organima svoga tijela – oni se iz samo jedne kapljice razvijaju do odreðene granice, a zatim njihov razvoj prestaje. Svaki organ ima svoju precizno odreðenu veličinu i funkciju i svi zajedno u veličanstvenom skladu i harmoniji čine tijelo čovjeka. Ako bi pojedini organi nastavili da rastu preko mjere, kako bi izgledalo ljudsko tijelo? Zamisli čovjeka kojem se ruke vuku po zemlji! Ili čovjeka kome je glava veličine jabuke! Ili...! Pa da li znaš ko je ''programirao'' te kapljice da ''rastu'' i da se ''razvijaju'' do odreðenih granica i ko je dao da iz samo jedne kapljice izrastu svi ti organi koji čine čovjeka?

OTKUD?

Dozvoli mi da te upitam: Kada bi znao da ćeš oslijepjeti, šta bi dao da sačuvaš svoj vid? Sigurno bi dao sve što imaš! A kada bi znao da ćeš izgubiti svoje noge, šta bi dao da do toga ne doðe? Sigurno bi dao sve što imaš! A da li možeš dvaput uzastopno dati sve što imaš? No, ti nikad i nisi dao ništa, a imaš prije svega dušu i razum, a potom tijelo, imaš oči, uši, ruke, noge, imaš srce, pluća, bubrege i mnoge druge organe čiju funkciju možda i ne znaš, a bez kojih ti je normalan život nemoguć. Meðutim, jesi li ikad razmislio ko ti je sve to podario i zašto? Je li to možda ''majka priroda'' koja niti vidi, niti čuje, niti razuma ima? Je li ti ona mogla dati ono što ni sama nema?

KO NAMA UPRAVLJA?

čovjek pored svoga razuma i velikih intelektualnih sposobnosti nije u stanju da upravlja većinom svojih organa od kojih mu zavisi život, organa čiji nepravilan rad uzrokuje mukotrpne bolesti, a često i smrt. Pogledaj srce koje radi danonoćno bez tvog utjecaja na njegov rad, bez dogovora s tobom, usmjereno je svojoj funkciji i odreðena mu je uloga i ti nisi u stanju mijenjati zakonitosti po kojima ono radi. Jesi li se ikad upitao ko je to ''naredio'' srcu da pumpa krv u sve dijelove tijela i danju i noću? Jesi li možda ti srcu odredio ulogu, ili tvoji roditelji, ili...? Tvoja krv koju pumpa srce je dragocjena tečnost bez koje ne možeš živjeti, ali se u njoj takoðer nalaze štetne tvari koje te mogu ubiti, ako se ne odstrane iz tvog tijela. Meðutim, ti imaš bubrege koji prečišćavaju krv izdvajajući iz nje sve štetne materije. Znaš li ko je taj ko ti je prije svega podario bubreg, a potom ga ''podučio'' da izdvaja štetnu tvar, a da ostavlja krv da nesmetano teče?

PITANJA

Jesi li sebi ikada postavio prethodno spomenuta pitanja? Nekad se upitaš kako su nastale planine, mora i jezera, upitaš se kako je i kojom tehnologijom proizveden neki automobil ili avion, ali kako to da se nikad nisi upitao ko je tebe ''proizveo''? Ništa od spomenutih stvari nije slučajno nastalo, pa tako ni ti. Odakle dolaziš? Zašto postojiš?

ODGOVOR

Pogledaj u sebe i oko sebe, i razmisli! Zar je sve što vidiš moglo postati samo od sebe? Ništa ne nastaje samo po sebi, nego sve ima svoj uzrok, pa tako i ti imaš svoj uzrok postojanja. Ti imaš Gospodara koji te je stvorio i koji ti je dao da živiš na ovoj Zemlji, Gospodara koji je prauzrok svemu, Boga Jedinog, Uzvišenog. Sve što vidimo na Njegovu veličinu upućuje, sav sklad Njegovog stvaranja govori nam o veličanstvu Njegovom. Kada vidiš kvalitetan proizvod ili kakav sofisticirani ureðaj, diviš se, kako njemu, tako još više njegovom proizvoðaču. Preko tog proizvoda ili ureðaja spoznaješ sposobnosti, znanje i veličanstvenost njegovog proizvoðača. Meðutim, jesi li se ikada zadivio Stvoritelju nebesa i Zemlje, Stvoritelju čovjeka? Kakvo li je tek Njegovo znanje i kako li su tek uzvišena Njegova svojstva i sposobnosti?

SVRHA

Svaki proizvod ima svoju svrhu i ništa nije bez cilja i namjene proizvedeno. Pitaš li se kada, je li nas Gospodar stvorio bez cilja i na ovoj nas Zemlji bez upute ostavio? Svaki proizvoðač na svoj proizvod obavezno stavi uputstvo za korištenje kako bi kupci znali da ga na pravi način upotrijebe i da ga ne pokvare. Uzvišeni Gospodar poslao je nama ljudima, iz Svoje milosti, uputstvo i to po najčasnijim i najmoralnijim pojedincima iz ljudskog roda u čiju iskrenost niko ne sumnja, a čije je biografije historija vjerno sačuvala. To su poslanici i vjerovjesnici koji su nam od Gospodara donijeli uputstvo, Božije knjige u kojima je uputa za ljude, a koje niko neće pročitati a da neće shvatiti da su od Gospodara svih svjetova. Preko njih, poučio nas je da je cilj našeg bivstvovanja na Zemlji robovanje Gospodaru Uzvišenom: ''A džinne i ljude stvorio sam samo da Meni robuju'' (Kur'an, 51/56). Poučio nas je kako da se koristimo svime što nam je dao, počevši od našeg razuma i tijela, preko svega ostalog što je na Zemlji i nebesima stvorio.

UPUTSTVO

Posljednja Božija objava, posljednja časna knjiga koja je derogirala prijašnje objave i koja važi do Sudnjega dana, a koja je uputa svim ljudima bez obzira na naciju i boju kože, jeste Kur'an. Kur'an je objavljen posljednjem Božijem poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, s.a.v.s., i on nas uči kako da na najljepši način provedemo život na ovome svijetu i kako da se adekvatno pripremimo za život koji dolazi poslije smrti. ''Onome ko radi dobra djela, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili'' (Kur'an, 16/97); ''A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti'' (Kur'an, 20/124). A da li si ti ikada otvorio i čitao Kur'an? Jesi li ikada otvorio tu knjigu da vidiš šta ti tvoj Stvoritelj i Stvoritelj nebesa i Zemlje poručuje? Zamisli samo, Onaj koji te stvorio i oblik ti dao, Onaj koji te ''programirao'', obraća ti se i daje ti savjete i upute! Ta činjenica mora da te potakne da doðeš do jednog primjerka Kur'ana i da poðeš čitati, i nedvojbeno ćeš se uvjeriti da je to govor Gospodara koji stvara, stvara čovjeka od ugruška.

POVRATAK

''Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka odreðenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.'' (Kur'an, 39/42) Da, ti ćeš umrijeti, možda već noćas. A zatim? Tvoj Gospodar Allah stvorio te je iz samo jedne kapljice koja prije toga nije bila ništa, pa je On dao da ona ''poraste'' i da se iz nje razvije tvoje tijelo. A On će to tijelo, nakon tvoje smrti, ponovo proživjeti i sa dušom ga spojiti i ti ćeš se pred Njim na Velikom danu obreti. ''Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini, i od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori, i zar Taj nije moćan da mrtve oživi?'' (Kur'an, 75/36-40) USPJEH ''Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti ono što ste svojim djelima zaradili, i ko bude od Vatre udaljen i u Džennet (Raj) uveden – taj je uspio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslaðivanje.'' (Kur'an, 3/185) Ko me stvorio? Zašto postojim? Kuda idem? Gdje je kraj? Kako da uspijem? Odgovori su u Kur'anu i ništa te ne košta da ih potražiš, zato, ne oklijevaj!

Svako živo biće će smrt okusiti i Nama ćete se poslije vratiti. (Kur'an, Ankebut 57.)

Poslanik Muhammed s.A.w.s. je rekao:
»Radi za Ovaj Svijet kao da ćeš živjeti vječno, a radi za Budući Svijet kao da ćeš umrijeti sutra!«

Islam nas uči kakvi trebamo biti i kada je u pitanu život ali i smrt. Smrt za muslimana je jedna stvarnost, veličanstvena u svojoj mudrosti i jednostavnosti, nikako katastrofa.
Smrt je ustvari jedna vrsta proživljenja. To je odvajanje duše od tijela, te njeno upućivanje u 'kuću prvog nagrađivanja-kažnjavanja.' Smrt ne znači prestanak života. Naprotiv! To je samo promjena čovjekova načina života u drugim uvjetima. Prema tome, smrt je jedna promjena stanja, svojevrsno novo rođenje.

Prenosi se od Ibn Abbasa, Allah bio zadovoljan njime:
»Jednog dana Allahov Poslanik s.A.w.s. je sjedeći proučio Kur'anski ajet: "A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki ispruže ruke svoje prema njima." Zatim je rekao:
'Tako mi Onog u čijoj je ruci Muhammedova duša, niti jedna duša ne napusti Dunjaluk a da prije toga ne ugleda svoje mjesto u Džennetu ili Džehennemu! U tom trenutku se pred njom poredaju dvije skupine meleka na dvjema stranama, a lica su im kao sunce. Umirući pogleda u njih i tada ništa drugo ne vidi iako se vama čini da gleda u vas. Kod svakog meleka se nalaze ćefini i balzam. Ako je umirući vjernik tad ga obraduju Džennetom i kažu: - Dobra dušo, izađi u Allahovo zadovoljstvo i Njegov Džennet! Allah ti je pripremio počast koja je bolja od cijelog Dunjaluka i svega što je na njemu. – Tako ga neprestano obveseljavaju i kreću se oko njega. Nježniji su prema njemu i pažljiviji od majke prema svome djetetu. Zatim mu počinju vaditi dušu ispod svakog nokta i zglavka, koji tako umiru jedan za drugim. Njemu to biva lahko iako ga vi vidite u muci, sve dok mu duša ne dođe do pod grlo. Njoj je, doista, teže napustiti tijelo nego što je djetetu ostaviti matericu svoje majke. Tad svaki od prisutnih meleka poželi da je on uzme. Međutim, uzima je hazreti Azrail (melek smrti).'

glasswingbutterfly.jpg

Potom je Pejgamber s.A.w.s. proučio Kur'anski ajet: "Reci: Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti!"

'Azrail a.s. je zatim stavlja u bijele ćefine i uzima sebi u naručje. On joj je, uistinu, privrženiji nego što je žena svome tek rođenom čedu! Duša tada zamiriše mirisom ljepšim od miska. Meleki ga uzdižu i raduju mu se. – Dobro došla dobra dušo i mirisu lijepi – govore oni. – Gospodaru naš, Ti je blagoslovi, i nju i tijelo iz kojeg je izašla! – Zatim se počnu s njome uspinjati... U kosmosu postoje jedna posebna bića čiji broj samo Allah zna, koje duša zapahne mirisom ljepšim od miska, zbog čega je oni blagosiljaju i raduju joj se. Kada joj se otvore vrata Nebesa, blagosilja je svaki melek na svim Nebesima kroz koja prođe sve dok se ne zaustave pred Vladarem, Silnim. – Dobra došla dobra dušo – kaže joj On, Uzvišeni – i neka je blagoslovljeno tijelo iz kojeg si izašla! – Kada Allah Preuzvišeni nekog pozdravi, pozdravlja ga i sve ostalo i od njega biva otklonjena svaka teškoća. Zatim Allah kaže za ovu dobru dušu: - Uvedite je u Džennet i pokažite joj njeno mjesto u njemu. Predočite joj i sve počasti i blagodati koje sam joj pripremio! Zatim je vratite na Zemlju, jer Ja sam odredio: od nje sam vas stvorio, u nju ću vas vratiti i ponovo iz nje izvesti! A tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, duši će biti teže napustiti Zemlju nego što joj je bilo napustiti tijelo! Reći će: 'zašto me vraćate u to tijelo u kojem sam već jednom bila?!' 'Naređeno nam je tako,' biće odgovoreno, 'i to ti je neizbježno.' Zatim se spuste s njom, izvade je iz ćefina i očiste, a potom je postave između tijela u kojem se nalazila i ćefina u koje je bila umotana.'«

Allahov Poslanik s.A.w.s. je rekao i sljedeće:
»Svakome od vas kada umre, njegovo mjesto se izlaže s večeri, pa ako je džennetlija tada mu se predočava njegovo mjesto među džennetlijama, a ako je džehennemlija predočava mu se mjesto među stanovnicima džehennema i kaže: 'To je tvoje mjesto kada te Allah na Sudnjem Danu proživi.'«

Back