Cemu sluzi istorija na Balkanu?

Ja mislim da je istorija vazna, ali ja sam filozof pa to tako vidim.
Iako ljudi stalno lazu pa lazu i vladaoci , jos vise od ostalih, to i dalje ne znaci da se negde nece provuci obican zivot, ne u novinama direktno ali negde sa strane...

Istorija tek tako i pruza izvor neke vestine i znanja...dok je ovako samo skup podataka za mitomane....

Iako sustina npr istorije od 1987 do danas uopste nije poznata ljudima, zabelezena istorija takodje ima znacaj, prvo kao spis godisnjih inflacija iako je i to falsifikat, ali po tome se racunaju penzije....
I po tome opstaju neke partije, i po tome ljudi razmisljaju , tj prave se da razmisljaju...

Sta bi vi istinu , pa retko ko zeli a retko ko i zasluzuje istinu....
Ali cesto se vidi sledece....ma koliko oblacili u zlato i lazi , na kraju se pojavi ono sto je bilo....Ma koliko se Srbi velicali kao moralni , na kraju ispliva nemoral...eto npr to..
Ma koliko pricali kako su super ratnici , ustvari ispliva da su sve svoje pobede dobijali na tacni od ljudi kao sto su Misic, koji je cak i prosio izmedju dva rata....ali je platio miraz za cerke....drzao do svog obraza onako kako ga je on shvatao....
A to je najvise sto mozete ocekivati od coveka, ne doslednost, eeee tu je caka, nego guranje da izgura ono sto smatra vrednostima...Doslednost je tu , ali ne seljacka, ej ako si posten, budi posten u svakom trenutku , to je seljacka psihologija, i ne vredi raspravljati sa takvim osobama...oni ce uvek biti dogmate, seljaci , seljoberi i moralno superiorni a smradovi...
I oni su prvi u redu za pisanje istorije....uvek prvi u redu..

Zato su ovde pomenuti, ne zato sto su uzor...

Eto , npr kakav sam ja filozof kad nisam procitao pola vaznih filozofskih dela....
Ali tu je u pristima izvire iz ostalih dela, u praksi narocito...
Dakle ranije je moglo da prodje iz sudbina ljudi , iz dnevnika koje sam nasao u kuci jednog diplomate , vrlo visokog , nivoa Andrica, kako je bio stvarni zivot u Srbiji izmedju dva rata i sta nije idealizacija nego stvarno stanje...

Ali sad se gleda TV i opet se ne zapamti duze od 2 meseca ono sto je receno...
Dakle sto se tice istorije dolaze smutna vremena...jer se zapisi vade iz secanja ljudi sto je nepouzdano ili iz zapisa vlasti sto je jos nepouzdanije....
Vlast , cak i ja kad bih bio vlast, ne bih mogao da; to radim....da budem potpuno transparentan, obesile bi me budale i glupaci u roku od 2 meseca, jer bi se njima cinilo da je moglo mnogo bolje, a zaebani su glupi ljudi kad misle da bi oni mogli bolje a blage veze nemaju ali im to ne smeta..

Cemu sluzi istorijska nauka danas na Balkanu? I diskusija o istoriji sa Balkancima uopste?

Da li je da se stvarno razmjene znanje, otkrica, itd, ili da se utrka ko ce bolje da pogura svoju naciju i falsifikovati/izostaviti sve podatke koji kontradiktuju njihove tvrdnje?

Da li balkanski narodi zele da uce o istoriji, o istini, ili samo traze sta im odgovara da bi oni ,,pobjedili" ostale?

Da li smatrate da su balkanski narodi u nekom ,,hladnom ratu" izmedju sebe? Ako jeste - sta je razlog, cemu to nas vodi? Bez provokacija hvala.

🙃🙃
IMG_6047.jpeg

Cemu sluzi istorijska nauka danas na Balkanu? I diskusija o istoriji sa Balkancima uopste?

Da li je da se stvarno razmjene znanje, otkrica, itd, ili da se utrka ko ce bolje da pogura svoju naciju i falsifikovati/izostaviti sve podatke koji kontradiktuju njihove tvrdnje?

Da li balkanski narodi zele da uce o istoriji, o istini, ili samo traze sta im odgovara da bi oni ,,pobjedili" ostale?

Da li smatrate da su balkanski narodi u nekom ,,hladnom ratu" izmedju sebe? Ako jeste - sta je razlog, cemu to nas vodi? Bez provokacija hvala.
Istorija sluzi kod nas za propagandu tj politicke svrhe i to sto smo u hladnom ratu govori sve koliko je Blakan zaostao.

Istorija služi da se iz nje izvuku neke pouke i da se nešto radi na drugačiji način. Međutim, mi balkanci istoriju doživljavamo previše emotivno umesto razumom. Pa kao odgovor na stvari koje nam se ne sviđaju, biramo inat umesto promena.

Na primer, Sloba je imao spor sa zapadom. Malo se ku*čio i dobili smo vaspitnu. I sad, pošto je on imao taj spor, sve sledeće generacije moraju da ga naslede. Kad ja kažem "treba da idemo u Nato, tamo nam je sav srpski svet, tamo je saradnja, standard, napredak...", ljudi kažu "pa kako ćemo kad je Sloba imao spor sa njima?!". Ljudi ne kapiraju da ne moramo generacijama sa koleno i koleno da prenosimo sporove, to je besmisleno. I u Evropi je svako sa svakim ratovao, pa prođe vreme, dođu nove generacije, krenu da sarađuju. Međutim, balkanski mentalitet je poseban i vrlo naopak. Pa kad kažeš Nato, ne ne, ne može, imali smo spor sa njima, pa kad kažeš Hrvatska... a ne, ne može ni to, i sa njima smo imali spor... a Bugarska, kuku leke, još gore, i sa njima smo imali spor... a EU, pa ne može ni EU, tamo smo isto sa svima imali spor... pa kad ih pitam kakav spor, oni izvlače neke primere iz istorije. I to je glavna poenta, mi sa svim tim državama nemamo nikakvih sadašnjih sporova već se vazda pozivamo na istoriju gde je neko naš imao spor sa nekim njihovim gde više od tih ljudi niko nije živ. I onda pošto smo imali te sporove u istoriji, to mora večno da se prenosi sa kolena na koleno, i tako, pošto smo sa svima imali neki konflikt i više nema država za saradnju, mi tražimo rešenja na istoku. Potpuno naopako i retardirano.

Ako bi kojim slučajevem Srbija mogla da se preseli na istok, to bi mnoge obradovalo, tamo je čista istorija, to je najbitnije, čak više i nego standard i način života... pa onda kad bi vremenom i sa njima napravili sporove (svet bez sporova nije moguć), onda bi verovatno kukali kako nas i oni mrze i gledali da se preselimo na Mars. Kakve veze ima što nema vazduha, bitno da se beži tamo gde je istorija čista. Jer se sporovi inače ne mogu rešavati, može samo da postoji inat i bežanje.

Zato što niko ovde ne vidi budućnost zato se i priča samo o prošlosti.

Ne pamtim kad je ovde neko pomenuo nešto konstruktivno... Crnogorci u 2023 prvi put dobiju autoput i priča se o tome kao da je neko svetsko čudo... Znači oni su nas doveli na nivo da se divimo otvaranju 15 km autoputa...

Plus što ovde svako besramno može da izmisli šta god... Kao što Šiptari sada izmišljaju da su naši manastiri njihovi... Kao što imaš Hrvate koji pričaju da je Tesla Hrvat... Kao što muslimani pričaju da su oni ne znam ni ja šta, a potpuno zaboravljaju činjenicu da do dolaska Otomana na Balkan ovde islama nije ni bilo.

Npr, muslimani isto tako sad pričaju kako im je Alija veliki tvorac države, dok jasno može da se nađe kako su se roditelji zvali Aliji i jasno je da su Srbi...

Čemu služi istorija na balkanu?
U celini ne znam. Ali što se tiče "srba", tu mi se se čini da služi u političke svrhe.
Pođimo samo od Nikole Tesle, velikog naučnika koji je rođen u Hrvatskoj🇭🇷.
Srbalji će reći da je bio srbin samo zato što mu je otac bio sveštenik u toj nekoj pravoslavnoj crkvi.

Nikola Tesla je rano otišao u Sjedinjene Države🇺🇸, tamo je stekao sve uslove da se razvije kao naučnik i izumitelj dvosmerne električne struje. Da je bio zaluđen religijom ne bi se u potpunosti posvetio nauci, i sigurno ne bi postigao velika dela.
No međutim, on je osećao da treba otići iz te zabiti, da mu je to predodređeno.
Nikola Tesla je bio amerikanac🇺🇸 kao i mnogi drugi doseljenici u Ameriku. Ali eto srbaljski nacionalisti će podgrejati kolektivnu sujetu "srba" i reći Tesla bio srbin😐
Srbaljski nacionalizam!
Put u propast!

Prilozi

• tesla1.jpg
    tesla1.jpg
    123,6 KB · Pregleda: 0
Kao i dokaz da se neko zvao srbinom u Bosni prije 19 vijeka :D

1. The first recorded mention of Bosnia was written during this period by the Byzantine emperor Constantine VII Porphyrogenitus, who described "Bosona" as a district in "baptized Serbia."

2. TVRTKO KOTROMANIC (b. c. 1338--d. 1391), probably the greatest ruler of Bosnia, ruling as Bosnian ban (provincial lord, subservient to the king of Hungary) from 1353 and king of the Serbs and Bosnia from 1377.

3. The Ottoman Turks invaded Bosnia in 1386, and after many battles it became a Turkish province in 1463. Hum held out longer under rulers who styled themselves herceg ("duke") of St. Sava--a name recalled today in Herzegovina.

Da li smatras da su balkanski narodi u nekom "hladnom propagandnom ratu" u kojem je iskoriscena istorija?

Гусле су су чувари српске историје

Народи отпали од Срба како је који окапатор пролазио нашим простором Муслимани,Хрвати,Другоцрногорци и Другосрбијанци углавном имају измишљену историју

Neki narodi na Balkanu izučavaju istoriju naučnim pristupom dok je neki falsifikuju pa izmišljaju neke nove jezike, pisma i nacije poput bosanske ili crnogorske kako bi sakrili svoje srpske korijene.
Nema nikakvih srbskih korena, sve je to Laž.
Car Dušan se onodobno proglasio za cara "srbljem i grkljem", drugim rečima za cara robljem,
lat. serv-serb znači sluga.
Vuk Karadžić je u delu "srbi svi i svuda" pominje narod koji se zove srbi ili srblje pravoslavne, katoličke i muhamedanske veroispovesti. To je bio generički naziv za svo potlačeno stanovništvo tog doba.
Ilija Garašanin u dokumentu govori o bošnjacima muhamedanske, pravoslavne i katoličke veroispovesti u Bosni🇧🇦, nema govora o srbima.
U novo vreme imamo "srbina" Novak Đokovića koji je ništa drugo do pikator teniske loptice, potpaljivač kolektivne sujete "srba" živi u kneževini Monako, mlati milione💵, maše "tri prsta", viče srbsko Kosovo🇽🇰, a baškari se po belom svetu dok siroti narod se bori za koricu suva 'leba".

Zato sam shvatio da je Bosna🇧🇦 moja kolevka, domovina iz koje vučem poreklo. Ne želim da budem srbin, sramotno je !

Car Dušan se onodobno proglasio za cara "srbljem i grkljem", drugim rečima za cara robljem,
Vuk Karadžić je u delu "srbi svi i svuda" pominje narod koji se zove srbi ili srblje pravoslavne, katoličke i muhamedanske veroispovesti. To je bio generički naziv za svo potlačeno stanovništvo tog doba.
Ilija Garašanin u dokumentu govori o bošnjacima muhamedanske, pravoslavne i katoličke veroispovesti u Bosni🇧🇦, nema govora o srbima.
U novo vreme imamo "srbina" Novak Đokovića koji je ništa drugo do pikator teniske loptice, potpaljivač kolektivne sujete "srba" živi u kneževini Monako, mlati milione💵, maše "tri prsta", viče srbsko Kosovo🇽🇰, a baškari se po belom svetu dok siroti narod se bori za koricu suva 'leba".

Zato sam shvatio da je Bosna🇧🇦 moja kolevka, domovina iz koje vučem poreklo. Ne želim da budem srbin, sramotno je !
Ali riječ "Srbin" nema korijene od latinske serv već od slavenske Sorab Srb, Sjarb što znači dobar čovjek i domaćin.

Nema veze, neću ni ja više da budem Srbin, nije fensi.

Срби као народ који живи у Босни се спомињу још у 10 вијеку

Back