gost 268930
Poznat
- Poruka
- 8.832
Crkva je bila izgrađena na Petru, koji je bio vođen Duhom Svetim
Jesi li uopste procitao moj post?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako ovaj tekst sagledamo u kontekstu, možemo da vidimo da Crkva nije bila sagrađena na Petru, već na Hristu. U prethodnim stihovima Isus je upitao učenike šta ljudi govore o Njegovom identitetu. Učenici su odgovorili da su mišljenja podeljena. Neki su govorili da je on Jovan Krstitelj, neki da je Ilija, dok su drugi mislili da je on Jeremija ili jedan od proroka. Tada je Isus upitao: “A vi šta mislite, ko sam ja?” Na to je Petar odvratio: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga!” Potom mu je Isus rekao: “Ti si Petar (petros – kamen, komad stene) i na toj steni (petra – stena, gromada – velika, temeljna stena istine koju je Petar upravo identifikovao) sagradiću svoju Crkvu.” Stena na kojoj je trebalo da bude sa građena istinska Crkva povezana je s Petrovom izjavom “ti si Hristos”. Tako je istinski temelj na kojem je sagrađena Crkva sam Hristos, a ne Petar. Petar je i sam naglasio da je Hristos “ugaoni kamen”, temeljna stena. On je rekao za Hrista da je “kamen koji odbaciše zidari... i nema ni u jednom drugom spasenja” (Dela 4:11,12).
Crkva je sagrađena na Hristu i ne postoji drugi temelj jer “temelja drugog niko ne može postaviti osim onog koji je već postavljen, koji je Isus Hristos. Kada je Isus govorio o građenju svoje crkve na steni, učenici nisu iz toga shvatili da on uzvisuje Petra tako da on postaje njihov "papa", jer dva poglavlja kasnije pitaju Isusa “ko je najveći”.Da je Isus učio da je Petar taj na kome treba da se sagradi Crkva i da taj stih zaista dokazuje da bi Petar trebalo da bude papa, učenici bi sigurno znali ko je najveći među njima. Do vremena Kaliksta, koji je bio rimski biskup od 218-223. godine, tekst iz Mateja 16:18 nije bio korišćen za dokazivanje da je Crkva sagrađena na Petru i da je rimski biskup njegov naslednik.
А и ја теби кажем да си ти Петар, и на томе камену сазидаћу Цркву своју,

Jesi li uopste procitao moj post?
Znaci ne treba nam Isus? Dovoljan je Petar? Da slavimo Petra kao spasitelja?Opet citiraš tuđe tekstove bez navođenja izvora?
http://www.scribd.com/doc/56280577/7/DA-LI-JE-PETAR-BIO-PRVI-PAPA
Šta nije jasno u rečenici:
Uvek se nađe neki pametnjaković da kaže "pa znate, Hrist je zapravo mislio da kaže..."![]()
Pa je li crkva Petar ili telo Hristovo?Еклисија је врло телесна, јер једемо Тело и пијемо Крв Христову. тако Он обитава у нама, и ми у Њему. то је Црква.. Тело Христово.

Znaci ne treba nam Isus? Dovoljan je Petar? Da slavimo Petra kao spasitelja?
Pa je li crkva Petar ili telo Hristovo?![]()
Hrist je spasitelj koji je svojim rečima rekao da će Petar biti stena na kojoj će Hrist sagraditi svoju crkvu. Ne znam kako jednostavnije da ti objasnim.

...rece Kalikst,prvi put od pojave hriscanstva, 218.godine.![]()

Da, ali Krv i Telo su simbolički, ne doslovno predstavljeni, au Ekklesiji učestvujemo putem transsupstancijacije vina i hleba.
Jevanđelja su napisana mnogo pre 218. godine.![]()
218.godine.Hrist je spasitelj koji je svojim rečima rekao da će Petar biti stena na kojoj će Hrist sagraditi svoju crkvu. Ne znam kako jednostavnije da ti objasnim.

Ma neeeeeee???
Ali je Kalikst prvi put rekao ovo 218.godine.![]()
Ako ovaj tekst sagledamo u kontekstu, možemo da vidimo da Crkva nije bila sagrađena na Petru, već na Hristu. U prethodnim stihovima Isus je upitao učenike šta ljudi govore o Njegovom identitetu. Učenici su odgovorili da su mišljenja podeljena. Neki su govorili da je on Jovan Krstitelj, neki da je Ilija, dok su drugi mislili da je on Jeremija ili jedan od proroka. Tada je Isus upitao: “A vi šta mislite, ko sam ja?” Na to je Petar odvratio: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga!” Potom mu je Isus rekao: “Ti si Petar (petros – kamen, komad stene) i na toj steni (petra – stena, gromada – velika, temeljna stena istine koju je Petar upravo identifikovao) sagradiću svoju Crkvu.” Stena na kojoj je trebalo da bude sa građena istinska Crkva povezana je s Petrovom izjavom “ti si Hristos”. Tako je istinski temelj na kojem je sagrađena Crkva sam Hristos, a ne Petar. Petar je i sam naglasio da je Hristos “ugaoni kamen”, temeljna stena. On je rekao za Hrista da je “kamen koji odbaciše zidari... i nema ni u jednom drugom spasenja” (Dela 4:11,12).
Crkva je sagrađena na Hristu i ne postoji drugi temelj jer “temelja drugog niko ne može postaviti osim onog koji je već postavljen, koji je Isus Hristos. Kada je Isus govorio o građenju svoje crkve na steni, učenici nisu iz toga shvatili da on uzvisuje Petra tako da on postaje njihov "papa", jer dva poglavlja kasnije pitaju Isusa “ko je najveći”.Da je Isus učio da je Petar taj na kome treba da se sagradi Crkva i da taj stih zaista dokazuje da bi Petar trebalo da bude papa, učenici bi sigurno znali ko je najveći među njima. Do vremena Kaliksta, koji je bio rimski biskup od 218-223. godine, tekst iz Mateja 16:18 nije bio korišćen za dokazivanje da je Crkva sagrađena na Petru i da je rimski biskup njegov naslednik.
Matej,16,23: А Он (Isus) обрнувши се рече Петру: Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско.
Znaci crkva je nastala na sotoni kao temelju?![]()
Biće da je Hrist to prvi rekao:
A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.
Matej XVI:18
Na kojem kamenu? Ne izvlaci iz konteksta.
Na kamenu koji je Petar, jer Petar u prevodu sa grčkog znači "stena". Kao, na primer, slike na stenama, petroglifi.

Odlicno.Onda se pokatolici jer postoji predanje da je Petar prvi papa.
не постоји.
тзв ''Петрова служба'' је учење које се из Рима шири тек у каснијим вековима, и није део Предања Цркве.
On se zove Simon Petar,Simon znaci pijesak.
Nije rekao:Ti si Petre stijena na kojoj cu osnovati crkvu.
Matej,16,23: А Он (Isus) обрнувши се рече Петру: Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско.
Znaci crkva je nastala na sotoni kao temelju?
Petar je i sam naglasio da je Hristos “ugaoni kamen”, temeljna stena. On je rekao za Hrista da je “kamen koji odbaciše zidari... i nema ni u jednom drugom spasenja” (Dela 4:11,12).![]()
Gubiš se. Polako, koncentriši se, nije o glavu.

Ma važi...samo se pitam što gubim vreme sa takvima...
Znaci crkva je nastala na sotoni kao temelju?
Aha.A pravolsavno predanje je "ispravnije" od katolickog?
Petar je crkva,ti rece,a on je bio u Rimu:
Simon Peter is venerated in multiple churches and is regarded as the first Pope by the Roman Catholic Church.
http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Peter