Чедомир Антић

Како се отишло од теме, поводом задњих изнешених тврдњи осврнућу се на неке уписе на одговарајући темама Јасеновац - истине и лажи и Геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској.
Могу само поновити:
У сваком случају Чедомир Амнтић заслужује признање што се са Ненадом Кецмановићем у времену када је Српска константно на удару, клеветана, сатанизована, латио овог задатка. Ако се негдје машило, а ко ради и гријеши, олако изнесене неке тврдње, наводи, временом се то да поправити.
Како други свјетски рат није уско поље Антићевог изучавања псврта на тај период позвао се на студију и изучавање Драгана Цветковића што је уобичајено код таквих радова што сам и примијетио;
Чедомир Антић се у свом раду позвао на студију и изучавање Драгана Цветковића уважавајући или дајући предност његовом раду у односу на друге радове. И то је уобичајени приступ код историчара код обраде материје, позову се кроз фусноту на рад другог историка или неки историјски извор. А у образложењу некад напишу само који је рад или извор у питању, некад ако сматрају потребним дају краће или шире објашњење зашто су се на наведени рад позвали.
Такође а како сам већ написао;
Увјерен сам да ових прозивки као и неких које ће се може бит појавити, везано за његове радове не би било (а већ сам чуо раније за те прозивке од стране једног ошинутог политичара савременог потурице из Српске), да није Антићевог заступања мишљења које се очигледно многикма не допада, што би рекао наш народ, "превише је п**** уз вјетар", но то је реакција на коју слободномислећи људи морају бити спремни када износе ставове.
Увјерен сам да су прозивке (и ове и неке друге које ће се појавити) више реакција због неких Антићевих ставова везаних за актуелна политичка дешавања.

На ту тему је имао речи Ковић не видим да га је неко оспоравао у томе ни овде. Међутим пописаних жртава има око 250000 заборавио сам али отприлике је однос 1:3 ова табла што си поставио не може да се увећа ни да се види шта пише боље изнеси егзактне податке да причамо описно сад о стварима које су математика и цифре.

Ković se ne bavi uopšte Drugim svetskim ratom, pa i da je imao neke reči (ne znam sad, iskreno) o Aušvicu, Treblinki ili Majdaneku pak i sl. nije nešto što bi bilo preterano relevantno, jer takve neformalne izjave nemaju težinu i ne mogu se staviti u istu ravan sa naučnim radovima i njihovim rezultatima.

Ković se ne bavi uopšte Drugim svetskim ratom, pa i da je imao neke reči (ne znam sad, iskreno) o Aušvicu, Treblinki ili Majdaneku pak i sl. nije nešto što bi bilo preterano relevantno, jer takve neformalne izjave nemaju težinu i ne mogu se staviti u istu ravan sa naučnim radovima i njihovim rezultatima.
Конкретно о умањивању жртава Аушвица и казнама прописаним за то. Видећу да пронађем клип па ћу ти поставити.

Међутим постоје размимоилажења по питању ових тема (жртве током другог свјетскох рата, жртве на простору ендехазије и посебно жртве логора Јасеновца), за Србе преболних да је тешко и мучно о томе писати, и међу историчарима задњих деценија који су се бавили овом материјом.
Душан Никодијевић у књизи "Јасеновац између броја и жртве" (овдје) из 2019.године, о чијем раду Предраг Марковић позитивноо пише
Pogledajte prilog 1711017
износи битно другачије податке у односу на оне које у својој студији износи Драган Цветковић, на коју се позвао у књизи Чедомир Антић, или прецизније Антић и Кецмановић.

Cvetković je u međuvremenu revidirao svoje nalaze. Mislim da je o tome bilo već reči. Procenti stradalih su u skorije vreme bili uvećanih za različite logore koje je istraživao, za izvestan udeo. Tako da rad na koji se Antić pozvao ne oslikava nužno trenutni stav tog istoričara, koliko me sećanje služi.

Ovde niko ne tvrdi da postoji savršena procena. Procene su različite i na njima se istražuje. Nedavno smo prikazali i nezavistan rad jednog istoričara, Aleksandra Andrića.

Ako je moja opaska bila shvaćena na taj način kao da sam tako nešto tvrdio, to je nesporazum. Ono što jesam tvrdio, naime, jeste da u srpskoj istoriografiji (i ne samo srpskoj) postoji jedan prilično jasan, nedvosmisleni konsenzus oko toga da su sve te brojke od 500.000 do 1,4 miliona stradalih u Jasenovu komunistička fantazija bez ikakve stvarne osnove.

Dušan Nikodijević, kojeg si citirao u ovoj objavi, zapravo ne donosi uopšte ništa drugačije podatke od svih onih koje smo do sada pominjali, pa do stava koji je Antić izneo. I to on vrlo jasno i iznosi, što kroz svoju procenu od 99-208 hiljada jasenovačkih žrtava, što kroz ovu opasku na 207. str. knjige na koju si se pozvao:

D. Nikod.png

Da citiram još jednom jasno šta piše D. Nikodijević na 207. str. knjige Jasenovac između broja i žrtve iz 2021. godine, vezano za nalaze Zemaljske komisije Hrvatske iz 1946. godine: na osnovu opisa masovnih zločina koji su izneti u njenom izveštaju...ni na koji način se ne može zaključiti ono što je ta komisija zaključila vezano za broj stradalih.

Znam da postoje ljudi, pre svega starija populacija, koja je proživela dobar deo života u Jugoslaviji, pa im gornje navedene činjenice štrče kao trn u oku (kao i da se godinama ovde bukvalno histerisalo na datu temu, od prvog puta kada sam to spomenuo), ali one njih ne možemo obrisati samo zbog to se nekome ne sviđaju. I isto tako o njima ne odlučujem ja. Nemam nikakav uticaj kojim bih ih mogao nekako ćiribu-ćiriba obrisati, kao što nema ni nijedan drugi član foruma.

На ту тему је имао речи Ковић не видим да га је неко оспоравао у томе ни овде. Међутим пописаних жртава има око 250000 заборавио сам али отприлике је однос 1:3 ова табла што си поставио не може да се увећа ни да се види шта пише боље изнеси егзактне податке да причамо описно сад о стварима које су математика и цифре.
Да, кроз овај текст
Може ли се замислити како би израелска јавност реаговала на премијера који би усред Тел Авива пружио јавну подршку институцији која се бави умањивањем броја жртава Аушвица? Да подсетим, број жртава Јасеновца се са прихваћених 500.000-700.000 своди на 80.000-120.000 зато што за сада имамо око 80.000 имена жртава, док званична (и законом заштићена) процена броја жртава Аушвица износи око 1.100.000, при чему постоји списак од само 445.163 имена, и то не убијених, него оних за које се зна да су били заточеници овог логора.
Конкретно о умањивању жртава Аушвица и казнама прописаним за то. Видећу да пронађем клип па ћу ти поставити.
Да, у осамнаест земаља (овдје) законски се забрањено негирање, а у неким умањивање размјера или броја жртава, банализација злочина геноцида.
Најстроже је то законски уређено у Израелу и Њемачкој.

Како се отишло од теме даћу свој осврт и када су у питању ови наводи и када је у питању малициозна пфрозиа о (не)компетемнтности (наравно увијек оних који износе по прозивачу "нежељено" мишљење) неких историка, на одговарајућој теми Јасеновац - истине и лажи.

Ne shvatam koji je razlog pominjanja da je oko 400-ak hiljada aušvičkih žrtava popisano. To nema nikakve veze bukvalno ni sa čim što sam ja ovde napisao.

To što je nešto manje od 450 hiljada duša do sada popisano da je nastradalo u Aušvicu nema apsolutno nikakav rehabilitujući faktor po pitanje inicijalnih i kasnije za komunističko vreme prihvaćenih procena od oko 4-9 miliona aušvičkih žrtava, tj. na stav nauke koji je gotovo jednoglasan što se tiče tih starih procena.

Da li je brojka žrtava iz aušvičkih logora 2 ili 3 puta veća (ili koliko god) u odnosu na popisane žrtve, stvarno ne znam kakvog uticaja ima.

Poslednja izmena od moderatora:
Од ботовања и загађивања дневном политиком, није имун мни овај потфорум, што видимо из птретходно објсаве гдје је овај **** приложио неку кретенску емисију кроз коју се нигдје не помиње нити игдје везе са историчарем Чедомиром Антићем.

Но да се вратимо теми, историчару Чедомиру Антићу.
Чедомир Антић и Предраг Марковић су урадили један занимљив пројекат, и један нови и приступ и експеримент од стране српских историчара.
Кроз рад "Алтернативна историја Србије" покушали су урадити реконструкцију алтернативне историје земље српске и српске нације, како би ишли процеси у случају другачијих одлука, оријентација, исхода неких догађаја. Код таквог пројекта, неизбјежне су мањкавости, као и тенденциозност, ту се често помијешају жеље са реалним сагледавањем но рад који биу могао бити занимљив читаоцима и који може помоћи анимацији циљне групе да се више заинтерисује за српску историју.

Од ботовања и загађивања дневном политиком, није имун мни овај потфорум, што видимо из птретходно објсаве гдје је овај **** приложио неку кретенску емисију кроз коју се нигдје не помиње нити игдје везе са историчарем Чедомиром Антићем.

Но да се вратимо теми, историчару Чедомиру Антићу.
Чедомир Антић и Предраг Марковић су урадили један занимљив пројекат, и један нови и приступ и експеримент од стране српских историчара.
Кроз рад "Алтернативна историја Србије" покушали су урадити реконструкцију алтернативне историје земље српске и српске нације, како би ишли процеси у случају другачијих одлука, оријентација, исхода неких догађаја. Код таквог пројекта, неизбјежне су мањкавости, као и тенденциозност, ту се често помијешају жеље са реалним сагледавањем но рад који биу могао бити занимљив читаоцима и који може помоћи анимацији циљне групе да се више заинтерисује за српску историју.

Ovde je (na ovoj temi) bilo reči o buntu akademske zajednice, čiji je najistaknutiji predstavnik rektor Vladan Đokić, a protiv koga se sprovodi jedna orkestrirani medijska kampanja po gotovo svim medijima u Srbiji. I to dosta prizemna, jer ljudi govore o karakteristikama njegovog fizičkog izgleda, kao dokaz da je čovek ološ.

Takođe je profesor Čedomir Antić - kojem je ovaj gospodin, uzgred budi rečeno, rektor - iznosio kritičke stavove po pitanju njegovog iznošenja podrške blokadama i plenumima. Tako da, ne samo što se nalaze na suprotstavljenim krajnostima tumačenja aktuelne društvene situacije u akademskoj zajednici, već ga je Antić i lično kritikovao u javnosti.

Tako da je to što sam naveo itekako u sklopu ove teme, za razliku od nekih drugih (ne mislim na tebe, čisto da se razume) koji na sve moguće načine rastegljivo shvataju stvari i kače YouTube snimke sa izjavama nekih ljudi na teme ovde.

Да, кроз овај текст

Да, у осамнаест земаља (овдје) законски се забрањено негирање, а у неким умањивање размјера или броја жртава, банализација злочина геноцида.
Најстроже је то законски уређено у Израелу и Њемачкој.

Како се отишло од теме даћу свој осврт и када су у питању ови наводи и када је у питању малициозна пфрозиа о (не)компетемнтности (наравно увијек оних који износе по прозивачу "нежељено" мишљење) неких историка, на одговарајућој теми Јасеновац - истине и лажи.
Хвала за ово искрено ме је мрзело да тражим али искрено навикао сам само да нас Вучић прави луде и још неки појединци али буквално луде и кад каже неки реномирани историчар ТИШИНА!
Ковић је НЕОЗБИЉАН!
Хвала!

Хвала за ово искрено ме је мрзело да тражим али искрено навикао сам само да нас Вучић прави луде и још неки појединци али буквално луде и кад каже неки реномирани историчар ТИШИНА!
Ковић је НЕОЗБИЉАН!
Хвала!

Bukvalno si ti jedini forumaš koji je napisao da je Ković neozbiljan na celoj temi.

Bukvalno si ti jedini forumaš koji je napisao da je Ković neozbiljan na celoj temi.
Да ја сам написао а ти си написао да су је смањивање жртава холокауста и Јасеновца мејнстрим и да нико озбиљан не прихвата те цифре.
И да смањивање жртава холокауста није кажњиво.

Пошто Ковић апсолутно негира све што си рекао по теби би био неозбиљан иако знам да немаш храбрости да то напишеш па сам написао ја уместо тебе.

Да ја сам написао а ти си написао да су је смањивање жртава холокауста и Јасеновца мејнстрим и да нико озбиљан не прихвата те цифре.
И да смањивање жртава холокауста није кажњиво.

Пошто Ковић апсолутно негира све што си рекао по теби би био неозбиљан иако знам да немаш храбрости да то напишеш па сам написао ја уместо тебе.

Nigde nisam napisao da je 'smanjivanje žrtava holokausta i Jasenovca' mejnstrim.

Ono što jesam napisao jeste da su te inicijalne poratne procene raznih komunističkih komisija podvrgnute kritici i odbačene kao meritoran istorijski izvor za utvrđivanje broja žrtava.

Ako smatraš da Ković negira ono što sam napisao, ti bi morao da dokažeš da je po njegovom sudu u Aušvicu stradalo 4 ili 8 miliona ljudi. A to, kao što smo već videli, definitivno nije istina. Iznad je postavljen citat:

док званична (и законом заштићена) процена броја жртава Аушвица износи око 1.100.000

Nosam proveravao, ali Khal Drogo u principu kači vrlo precizno citate.

Ovo znači da si Ković takođe (jednak kao i svi drugi) odbacuje zastarele i prenapuhane procene aušvičkih žrtava, kao i manje-više svi ostali istoričari.

Tako da ne znam kako ti može pasti na pamet da negira...kada...je okačeni citat doslovno komplementaran onome što sam ja napisao na ovoj temi (pa i Antić, Kovićev ljuti suparnik).

Ako možda neko nešto nije razumeo, hajde da probamo još jednom nanovo kristalno jasno ponoviti: procena žrtava Aušvica nije nikakva brojka koju je ustanovila neka komisija za zvanično utvrđivanje zločina. Ta je procena definisana na osnovu revizije koja je bila napravljena od strane istoričara tokom 1980-ih godina i posle pada Berlinskog zida, preko 4 decenije nakon što je taj logor smrti prestao funkcisati i na osnovu ideje revizije (do tada) zvanične brojke od 4.000.000 mrtvih. I koja je kao posledica te revizije i kritičkog preispitivanja - ne samo u vreme pada komunizma, već svakim daljim istraživanjem do danas - u potpunosti odbačena od strane kompletne istoriografije (inicijalnu procenu od 8.000.000 žrtava da ni ne pominjemo).

Poslednja izmena:
Nigde nisam napisao da je 'smanjivanje žrtava holokausta i Jasenovca' mejnstrim.

Ono što jesam napisao jeste da su te inicijalne poratne procene raznih komunističkih komisija podvrgnute kritici i odbačene kao meritoran istorijski izvor za utvrđivanje broja žrtava.

Ako smatraš da Ković negira ono što sam napisao, ti bi morao da dokažeš da je po njegovom sudu u Aušvicu stradalo 4 ili 8 miliona ljudi. A to, kao što smo već videli, definitivno nije istina. Iznad je postavljen citat:

док званична (и законом заштићена) процена броја жртава Аушвица износи око 1.100.000

Nosam proveravao, ali Khal Drogo u principu kači vrlo precizno citate.

Ovo znači da si Ković takođe (jednak kao i svi drugi) odbacuje zastarele i prenapuhane procene aušvičkih žrtava, kao i manje-više svi ostali istoričari.

Tako da ne zna
Da, došlo je i to je potpuno opšte prihvaćena činjenica. Bukvalno ne postoji niko ozbiljan ko je dovodi u pitanje.

Posle pada komunista, brojke aušvičkih žrtava ošišane su za veliku većinu. Umanjene su za preko 80% u odnosu na prve prcoene komisija, odnosno za oko dve trećine u odnosu na brojke koje su kružile u vreme komunističke epohe.

Danas apsolutno niko bio on Nemac, Poljak, Jevrejin ili ko god dalje, ne dovodi u pitanje da su brojke aušvičkih žrtava bile izuzetno prenapuhane.

Stara tabla na memorijalnom logoru, koja je bila tu u vreme komunista, uklonjena je.

Pogledajte prilog 1711192

Na njeno mesto postavljena je nova, sa značajno manjom brojkom procene žrtava.

Pogledajte prilog 1711193

Tako da bi mogao prestati da pišeš da nigde nisi čuo za to i da bi neko završio u zatvoru zbog nečega...što doslovno svi pričaju.

Ovo, naravno, nije nikakav specifikum vezan striktno za logor Aušvic. Ovo je opšte mesto za sve koncentracione logore koje su držale Sile Osovine u vreme Drugog svetskog rata. Svi su imali nekoliko puta uvećane brojke žrtava, od prvog do zadnjeg. Izjaviti tako nešto nije jeres i sasvim sigurno ne konstituiše krivično delo, te se radi o prilično univerzalno prihvaćenoj činjenici u istoriografiji.

На примеру овога у назначеним земљама би било кривично дело.

На примеру овога у назначеним земљама би било кривично дело.

Aha, i zašto onda bukvalno niko nikada - i nigde - nije bio kažnjen. Ne kažnjen, nego doslovno nikada nigde protiv nikoga nije bila čak ni neka krivična prijava podneta. 😂

Evo i Ković tvrdi da je u Aušvicu nastradalo samo 1,1 milion. I on navodi revizionističku (umanjenu) brojku, isto. Dakle, i njega moramo u zatvor s obzirom da drastično umanjuje numeričke vrednosti tragedije aušvičkog koncentracionog logora?

Aha, i zašto onda bukvalno niko nikada - i nigde - nije bio kažnjen. Ne kažnjen, nego doslovno nikada nigde protiv nikoga nije bila čak ni neka krivična prijava podneta. 😂
То већ не знам многи нису у затвору који би требали бити и против многих људи нису поднете кривичне пријаве а требале би бити. Ја сматрам да се Пумпачи боре за то сад зашто је тако како јесте на овом примеру не знам нити смо се бавили тиме уопште.

То већ не знам многи нису у затвору који би требали бити и против многих људи нису поднете кривичне пријаве а требале би бити. Ја сматрам да се Пумпачи боре за то сад зашто је тако како јесте на овом примеру не знам нити смо се бавили тиме уопште.

Ovde govorimo o potpuno univerzalnim, opšte prihvaćenim procenama broja žrtava Aušvica. Zašto bi neko tražio da se poništi zadnjih skoro 40 godina istoriografije, te da se vratimo natrag na izvorne procene i ponovo povećamo brojku sa oko 1,1 na 4 miliona?

Da tražimo reviziju revizije tj. povratak na staro? Da li postoji i jedan jedini razlog za tako nešto?

Znaš li i jednu jedinu osobu na celoj planeti zemlji koja se zalaže za to? Ko god bio. Nemac, Poljak, Jevrejin, Rus, šta god. Makar 1 jedinog na ceeeelom svetu. Ima li toga? Ili da strpamo sve ljude koji se bave Drugim svetskom ratom kolektivno u zatvor možda, listom?

Staljinistički teror i propisana istina šta neko negde, to je jedini cilj i to je jedina pravda?

Ovde govorimo o potpuno univerzalnim, opšte prihvaćenim procenama broja žrtava Aušvica . Zašto bi neko tražio da se poništi zadnjih skoro 40 godina istoriografije, te da se vratimo natrag na izvorne procene i ponovo povećamo brojku sa oko 1,1 na 4 miliona?

Da li postoji i jedan jedini razlog za tako nešto?
Искрено нисам о томе ни говорио већ о овим другим стварима везаним за Аушвиц.
Дакле на 45000 пописаних добијамо цифру 1.1 милон!
Добијамо број пописаних пута 2.44
Што би значило да на 80000 пописаних у Јасеновцу добијамо 195200
а на 85000 пописаних
207400

Искрено нисам о томе ни говорио већ о овим другим стварима везаним за Аушвиц.
Дакле на 45000 пописаних добијамо цифру 1.1 милон!
Добијамо број пописаних пута 2.44
Што би значило да на 80000 пописаних у Јасеновцу добијамо 195200
а на 85000 пописаних
207400

I, šta sad s tim?

Šta to menja, demantuje ili pojašnjava?

Da li išta?

Back