Književnost Čarls Bukovski

14.41h Opština, kancelarija, zabrinuta lica kolega sapatnika - sada bi, možda rekao "jbg i posao i stan i kredit i to što ništa nisam jeo od prekjuče, idem, danas da se napijem ko čovek, i kresnem nešto dobro".

hmm, da li znate da je 12 godina radio nocnu smenu u posti, i to najgori,najzamorniji posao - razvrstavanje koverata.... i da je njegovom izdavacu bilo potrebno dosta truda da ga ubedi da ostavi taj stalni posao i da se baci samo na pisanje. Nekako mi ne deleje tako leprsavo kako ste ga vi opisali.... :]

A tek priče! Mislim da se zove " Najlepša devojka u kraju". Nosila je uvek rolku, da joj se ne vidi " dugački, crveni, ružni ožiljak na vratu", pila je ko muško, bila je nešto mlađa od Buka, a on je bio zaljubljen ko klinac....na kraju je ipak uspela da izvrši samoubistvo...
Da prica se zove "Najlepsa zenska u kraju" i nalazi se u zbirci pripovedaka "Price o obicnom ludilu"...Iz te knjige preporucujem "Dolar i dvadeset centi" ,"Sest inca","Puska cetrdeset pet za kiriju","Divna ljubavna prica"...

Ingeniozan covek. Sjajan je, obozavam ga. Tako jednostavan stil pisanja, kratke recenice, laka forma, cita se u dahu, a tako puno,puno poruka,da pri svakom novom citanju otkrijem nesto novo.

Carls Bukovsi ili njegov alter ego Henri kinaski je covek koji neprestano pije,cesto menja zene i ako nije lepotan,na kraju krajeva to klasicnu lepotu i ne trazi kod zena,ima cireve na ledjima,stidi se svojih saka jer su malene i podsecaju na zenske ali se ponosi razvijenim nogama...
Citao sam nekoliko njegovih knjiga (Zene,bludni sin,pulp ili sund(parodija na detektivske romane),price o ludilu,fotografije iz pakla i mozda jos neku al isad ne mogu da se setim...
Romane sam citao u jednom dahu,bez prestanka od pocetka do kraja,najslicnije gledanju filma, a sto se prica tice mislim da su kvalitetnije od romana,fotografije iz pakla sam citao relativno mlad ali citajuci pricu "cebe" ja sam umirao od smeha,procitam par recenica i smeh 2-3 minuta.Sad sa neke vremenska distance nalazim da je ta prica koliko komicna toliko i stavicna.
Sve u svemu dela Carsa Bukovskog nikada nece biti zaboravljena i uvek ce imati svoju publiku.

Njega ili ljudi vole ili ne, sredine nema, mada sam ja više ta sredina... Na momente ima nečeg fascinirajućeg, kako je neko rekao - sažet, a pun poruka i filozofije, čak i onda kada odlazi u nešto što bi neki okarakterisali kao vulgarnost... ali kod njega je to izraz posebnog ludog genijalstva...
Razumem ljude koji ga vole, obožavaju, ali ja volim više pisce na ''drugi kalup''...
To je stvar ličnog doživljaja i izbora...

Od Bukovskog nisam chitala samo Holivud.
Obozhavam njegove pesme, omiljena mi je "Chudo najkracje traje".
Knjige: Bludni Sin, Zhene, Beleshke starog pokvarenjaka, Post Office (ova mu je prva), Pulp, Dnevnik, kao i zbirke pesama...

Stvarno fenomenalan chovek. Neko je gore napisao da mu se sve knjige svode samo na sex i alkohol... Ne bih se slozhila, ima tu mnoooooogo vishe od samo sexa i alkohola. :roll:

Neću da komentarišem ništa samo ću da ti pokažem ovo: :super: u znak slaganja...

Nisam ga čitala dve godine... i sada mi se javila neopisiva želja za njegovim delima...
Bukovski mi je jedan od dražih pisaca iz prostog razloga što sam uspela da se saživim sa njim, čak i da pronađem deo svog detinjstva u Bludnom sinu. :)
Faktotum mi je, možda, najdraže delo, i Bludni sin, naravno; Šund mi se najmanje dopada.
Pesme, onako, u principu nisam ljubitelj istih... Mada, pomenuta Čudo najkraće traje je lepa.

Back