Književnost Čarls Bukovski

''Genius is the ability to say a profound thing in a simple way"

njegov bunt i protest protiv puritanskog nacina zivota je prikazan u totalnoj ironiji i sarkazmu na najjednostavniji nacin...
ne mora ono sto ne kapiras, da bude dobro :shock:

south:
''Genius is the ability to say a profound thing in a simple way"

njegov bunt i protest protiv puritanskog nacina zivota je prikazan u totalnoj ironiji i sarkazmu na najjednostavniji nacin...
ne mora ono sto ne kapiras, da bude dobro :shock:

Koriscenje ironije i sarkazma preko svake mere i nije neki podvig. Svako moze da podrzi Bukowskog koristeci jevtine trikove o jednostavnosti njegovog pisanja i o trabunjaju o antikonformizmu.

O POEZIJI:
Uvek ću se sećati dvorišta u osnovnoj školi i mališana koji su na pomen reči ,,pesnik” ili ,,poezija” počinjali da se smeju i rugaju. A kapiram i zašto – zato što je poezija lažna. Ona je lažna i snobovska vekovima unazad. Previše je patetična. I precenjena je. To je gomila smeća. Poezija je već vekovima skoro totalno sranje. Čista prevara, lažnjak.

Ne bih želeo da me pogrešno razumeju, bilo je i nekoliko veoma dobrih pesnika. Kao onaj Kinez Li Po. (Čuveni kineski pesnik 701-762. Otišao je od kuće sa 19 godina i živeo sa taoističkim pustinjacima. Poznat je po raspusničkom životu i pijančenju. – Prim. prev.) On je bio u stanju da unese više osećanja, realizma i strasti u samo četiri ili pet jednostavnih stihova nego što većina pesnika može na četrnaest ili petnaest stranica svog sranja. A i lokao je vino, takođe. Običavao je da plovi u čamcu niz reku, zapali svoje pesme i pije vino. Vladari su ga voleli zato što su razumevali ono što je pisao... i naravno, spaljivao je samo loše pesme. (smeh)

Ono što ja pokušavam, izvinite me što sebe stavljam u prvi plan, je da prikažem život najamnih radnika, prostih ljudi... ženu koja vrišti na čoveka kad se vrati kući. Suštinu stvarnosti svakodnevnog življenja... nešto što se retko pominjalo u poeziji u prethodnim vekovima. Reći ću to jednostavno: poezija vekovima unazad je čisto sranje. I to je sramotno.

poem19821122savethetreeqt5.jpg

" Pesme poslednje zemaljske noći" i ona divna dirljiva priča- o najlepšoj Devojci u kraju (možda se baš tako i zove),. Znate ona Devojka sa divljom crnom kosom i istim takvim srcem, koja je uvek nosila rolke, jer je imala crveni ožiljak na vratu, koji je sama sebi poklonila, razbijenom flašom. Znate sigurno, ona Devojka, koja se na kraju priče ubila, a stari Buk je nikada nije prežalio. Ako se setite kako se priča zove, molim Vas, podsetite me.Pozdrav od samouke

mala atomska bomba

o, dajte mi malu atomsku bombu
nista posebno
sasvim malu
dovoljnu da ubije konja na ulici

ali nema nikakvih konja na ulici

dobro, dovojnu da obori cvece u vazi

ali ne vidim nikakvo
cvece u vazi

dovoljnu onda
da uplasi moju ljubav

ali ja nemam nikakvu
ljubav

dobro
dajte mi onda atomsku bombu
da se izribam u kadi
kao prljavo i drazesno dete

(imam kadu)

samo malu atomsku bombu, generale
prcastog nosa
ruzicastih usiju
sto vonjas kao gace u julu

mislite li da sam lud?
ja mislim da ste vi
ludi
zato sto tako mislite:

posaljite mi jednu pre nego sto
neko drugi to
ucini

Imam
ispod kreveta
baš ono što tražiš
Kada pada kiša
osluškujen je
hoće li
napokon
razneti
moje jeftine slike
slike iz detinjstva
na kojima se još uvek
smeje
Zbog mora
crvenog kupaćeg iz dva dela
i u parket urezanog broja
telefona
nekoga
koga sam poželela
prvi put
u svom kratkom životu
atomske bombe
Kada sija sunce
na silu je izbacujem
na terasu
Pravi je Čarobnjak za cveće
posebno petunije
Noću je
ubeđujem da skoči
da odleti na krov
hotela Slavija
ko što je to radila nekad
pre nego što su joj
prikačili
bojevnu glavu

...
I bila je neka cudna vrsta majmuna
zaboravio sam kako se zove
bio je gore na pregradi, taj muzjak,
bacio se na zenku i odradio stvar
a onda se
svalio na ledja i kezio se,
a ja rekao mojoj devojci;
idemo, najzad se desilo nesto.

Kod mene, pricali smo o tome.

Zooloski je bas tuzno mesto,
Rekao sam,
svlaceci se.

samo ona dva majmuna izgledaju srecno,
rekla je,
svalceci se.

jesi li videla izraz na licu tog majmuna?
Pitao sam je.

Ti bas tako izgledas posle onoga,
Rekla je

Kasmnije sam u ogledalu video
Neku cudnu vrstu majmuna i
Pitao se za zirafe i
Nosoroge i slonove. Posebno za
Slonove.

Moracemo opet u
Zooloski vrt.

svrati i do Nojeva, obavezno...Što se tiče Lavova, tako je Beba Mala Devojčica prvi put videla kako se to radi.Strašno sam se začudila, sa svojih osamnaest, kada sam uvijena u zeleno ćebe, pola sata čekala likujući urlik, još sam malo razočarana, što Muški Ljudi to ne umeju, za razliku od Ženskih Ljudi, kji savršeno, samo malo tiše režopredu

Back