Capoeira (kapuera)

• Začetnik teme Začetnik teme Kapoerista
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
alehandro:
hahahahahahahahahahahahahaha ja sam mrtav pijan i sad cu da lupam gluposti * ga nisam mogao da sacekam zurezu tako da sam se snasao za neko vreme ljudi ovo je do jaja pises a ne znas sta :) ludnica eeeeeee sve vas bre volim najbolji ste bre do jaja :)a da moze i ovako :) :D :lol:
VELIKI POZDRAV OD MENE
AXE

Rasicu najjaca si likcina!!!!! :D :D :D U ovom trenutku te SKROZ kapiram i morao sam da napisem nesto!!! Ocekujem LUDNICU od zurke i brdo crnog piva!!! 8)
POZDRAV za sve!!! od mene (a.k.a MALI)

Ko se ovde skuplja? Capoeristi,a???Jel neko zna o chemu se radi na ovom forumu??Ili vam je dosadio telefon i treninzi pa sad ovo mesto sluzi za priche o zurkama,napijanjima,novim koktelima,...A gde vam je ovde Capoeira :?:
Sad se dobro zamislite,..ko zna shta je Capoeira,ko zivi Capoeiru...Ko ovde provodi vreme chekajuci da prochita neshto pametno?Kakav je ovaj forum primer i kakve mi to informacije dajemo(osim na prvim stranama)?Ej,...bili smo najchitanija tema dok niste pocheli da prichate o svemu i svachemu ovde...!!!!

Neka sada ostanu oni koji ce raditi neshto i praviti od ove teme ono shto bi trebala da bude,a oni koji hoce da pricaju o izlascima,da se dogovaraju kad-gde-kako,da prichaju o koktelima,pivima i napijanjima,....e za vas cu JA lichno otvoriti novu temu - I TO U "OSTALIM SPORTOVIMA"...Gde ste vi nashli da caskate... :roll:

Dosta mi je da chitam gluposti,a ko ima i malo razuma i pameti,neka pishe na OVU temu !!!

Ajmo sad,...ko sad ima da pishe neshto pametno - i to iskljuchivo o Capoeiri??!!Kome je mozak josh u kafani,neka preskochi forum... :!:

Axe !!!

Stilovi CAPOEIRE:

Postoje dva glavna stila Capoeire, Capoeira REGIONAL I Capoeira ANGOLA.

CAPOEIRA -REGIONAL-
Stvorena od strane cuvenog mestre-a Bimbe (1900-1974), I ona je najrasprostranjeniji stil kapoere.
Veoma brza igra. Igraci se krecu maksimalno brzo, koristeci celokupan fond capoeira tehnika.Ovo je igra u kojoj igraci mogu da istraze “borbu”Capoeire .Odgovori na napad I refleksi moraju da budu na najvisem stepenu da bi se igrao regional,da biste reagovali bez razmisljanja na brze I mocne Capoeira udarce.

CAPOEIRA –ANGOLA-
Mestre Pastinha(1889-1981), cestit Angola majstor zajedno sa Mestre Bimbom je izucio ovakav stil igre.
Capoeira Angola je Capoeira u svom istorijskom,sirovom obliku. Angola ima svoj ekskluzivan stil.Angola ritam je obicno sporiji I igraci su veoma ekpresivni igrajuci veoma blizu I nisko.Angola igre su duge I kao I ostale igre Capoeire testiraju mentalnu koncentraciju isto kao I fizicku kondiciju.Zastitni znak Capoeira Angola-e je “Mandinga” koja oznacava smicalice,zamke,prevare ali I bistrinu misli.

Druga dva stila Capoeire su: SAO BENTO GRANDE DE ANGOLA(Benguela) i
JOGO DE DENTRO

SAO BENTO GRANDE DE ANGOLA(Benguela)
Ovu igru je kreirao Manoel dos Reis Machado,legendarni Mestre Bimba. Igra se na ritmu srednje brzine I to je igra u kojoj capoeristi testiraju jedan drugog,igraju blizu I razvijaju kompleksne poteze.Tehnicki I kondiciono veoma zahtevna,naglasava koriscenje celokupnog fonda capoeira tehnike, uz vodjenje racuna o samoj formi.Kako se tehnike kristalisu I postaju prirodni pokret,povisuje se forma capoeiriste kao I funkcionalnost samih tehnika koje postaju mocno oruzje.

JOGO DE DENTO
Je veoma tehnicka igra kontinualnog kretanja.Prostor za igru je polovina Rode I u tako malom prostoru,kretanje mora bitifluidno I odmereno.Znaci tu dolaze do izrazaja tehnike tj strategije pokreta blize zemlji,bez previse otvaranja I bez visokih akrobatskih tehnika Capoeire.
Ova igra je prepuna trikov,zamki I ekspresivnih pokreta koji skrivaju

AXE

Capoeira Pesme:
Tipovi pesama

U kapoeri postoji više razlicitih tipova pesama. Uobicajene su kratke pesme, zvane "Corrido". Ove pesme se sastoje od refrena i nekoliko stihova koji su promenljivi, i podložni improvizaciji. Primer ovog tipa pesme je "São Bento Me Chama", koja ima jednostavan refren, i oko milion stihova, koje možete govoriti bilo kojim redom.

Drugi tip "corrido"-a je u stvari duži tip. Primer je pesma "Marinheiro So". Ovde reci imaju utvrdjen, fiksiran redosled, i pricaju pricu. "Parana" je takodje ovoj grupi, ali ima toliko puno verzija, i redosled je za nijansu fleksibilniji.

Treci tip pesama, je u stvari prvi. to je "Ladainha", uvodna pesma. Ona se peva najcešce na pocetku velike Rode, i opisuje dogaðaje iz istorije kapoere, evocira neke davno zaboravljene rituale, i, vrlo cesto, opisuje nešto što ce uskoro da se odigra. Primer je susret dva majstora capoeire, kada se vrlo cesto desi da oni "na smenu" pevaju ladainhu, pozdravljajuci jedan drugog kroz pesmu. Ne igra se dok se peva ladainha, vec se ceka njen kraj, koji se zove "chula", što je cetvrti i poslednji tip pesme.

"Chula" je pesma iskazivanja poštovanja. Svom majstoru, samoj Rodi, gostima, igracima capoeire, casovima koji teku, itd. Iza nje, kad se ona ZAVRŠI, pocinje "Roda de Capoeira" pevanje "corrido"-a.

Meðu pesmama se nalaze i neke Maculele i Samba pesme, koje se pevaju u capoeira Rodama, i pored toga što dolaze iz dve, takoðe brazilske, ali i po filozofiji, i po praksi, potpuno razlicite aktivnosti. Maculele se danas uci u mnogim kapoera školama, kao detalj i uvid u prebogatu kulturu Brazila.

Improvizacija

Kao i ostale stvari u kapoeri, pevanje pesama se oslanja na aplikaciju improvizacuije na standardnu formu pesme. Možete da ubacite ime svoje grupe u pesmu, ili ime svoga Mestrea, na primer... Ili možete da zamenite stihove da opisuju situaciju u Rodi, što se stalno dešava. Na primer kada akcija postane brza i tvrda, možete pevati "Quebra Gereba!" (razbi tikvu) da dodate ulja na vatru. Ili ako se desi da neko nekoga tokom jake igre, jogo duro, udari, možete pevati "O menino choro!" (decak place). Èak i da izmišljate svoje pesme, nijedna verzija capoeira pesme nije "prava verzija". Razlicite regije, škole i ljudi imaju svoje verzije pesama. Na ovaj nacin pesme ce uvek biti sveže i nove, i capoeira ce nastaviti i na taj nacin svoj razvoj.

Birimbao…

Donesen u Brazil oko 1500.godine od strane Bantu robova koji su ga koristili za cuveni ples koji se zove CAPOEIRA.
Birimbao ili kako je ranije nazvan –sveti instrument- je takodje znacio komunikaciju izmedju robova koji su hteli da se usprotive svojim gazdama.
Napravljen je od drvenog luka (od specijalne sorte drveta koje se zove BIRIBA),zice koja je zategnuta od vrha do donjeg dela biribe,tikve koja je pri njenom dnu otvorena I koja sluzi kao rezonator,koja je prikacena konopcem na donjem delu luka tj. samog birimba-a na nekih 15-ak cm…
Pomeranjem tikve napred I nazad od trbuha pravi se zvuk slican wah-wah efektu.Takodje mozete menjati osecaj svakog zvuka.
Za sviranje Birimba-a potreban vam je prut tj. stap kojim cete udariti zicu,kamen ili novcic koji sluzi za pritiskanje same zice, I jedan caxixi ili hasisi koji sluzi kao zvecka.

U sustini postoje tri razlicita zvuka:
1. ZVECKA ili CENGRTALJKA
-kada je kamen na samo par milimetara udaljen od zice,ovaj zvuk se dopunjuje I hasisijem.
2. Niski Zvuk
-se dobija tako sto udarite zicu ispod pozicije kamena ali da pritom ne pritiskate zicu tim istim kamenom.
3.Visoki Zvuk
-se dobija time sto jako pritisnete kamen uz zicu I udarite po njoj.

Pomeranjem tikve napred I nazad I promena polozaja kamena,birimbao vam dozvoljava da stvorite I nove note tj.zvukove.

CAPOEIRISTA 4 LIFE

Izvini Sanha!!! :oops: :roll:
Sve sto si rekla je skroz ok! ALI
Ako pogledamo malo ranije strane(sto sam ja i video)vidi se kako se TI dogovaras oko izlaska, pominju se razne zurke i "pijanke" itd.
Da ne ispadne da ja sad bacam neki hejt, moram da se izvinim tebi i ostalima koji su se mozda nasli uvredjenim. I'm SORRY! :cry:

E a sad malo o Capoeiri :!: :!:
Vecina ljudi iz Senzala kluba zna da se svaki vikend, tacnije nedeljom, ako je lepo vreme nalazimo na Adi ciganliji! Ja sam juce bio prvi put i prijatno sam se iznedadio! Imali smo Birimbao i djuskali smo dok nije pocela kisa! Jedino je bedak sta nas je bilo malo, mozda desetak! Zato koristim priliku da pozovem SVE koji su za neko capoeira zezanje da dodju u nedelju u 13:00h kod stonehendza na Adi!! Ponavljam AKO JE LEPO VREME jer se desilo da neki likovi dolaze i kad pada kisa! :lol: :D
Toliko od mene!
AXE

*Fast Man*:
Izvini Sanha!!! :oops: :roll:
Sve sto si rekla je skroz ok! ALI
Ako pogledamo malo ranije strane(sto sam ja i video)vidi se kako se TI dogovaras oko izlaska, pominju se razne zurke i "pijanke" itd.
Da ne ispadne da ja sad bacam neki hejt, moram da se izvinim tebi i ostalima koji su se mozda nasli uvredjenim. I'm SORRY! :cry:

E a sad malo o Capoeiri :!: :!:
Vecina ljudi iz Senzala kluba zna da se svaki vikend, tacnije nedeljom, ako je lepo vreme nalazimo na Adi ciganliji! Ja sam juce bio prvi put i prijatno sam se iznedadio! Imali smo Birimbao i djuskali smo dok nije pocela kisa! Jedino je bedak sta nas je bilo malo, mozda desetak! Zato koristim priliku da pozovem SVE koji su za neko capoeira zezanje da dodju u nedelju u 13:00h kod stonehendza na Adi!! Ponavljam AKO JE LEPO VREME jer se desilo da neki likovi dolaze i kad pada kisa! :lol: :D
Toliko od mene!
AXE

Nece niko nikome da se izvinjava,...shta sam JA pisala na ranijim stranam,moja je stvar,kao shto je i vasha ova pricha o...da ne ponavljam...Ja nisam nikada pominjala pijanchenja,jesam kafe i kontakte izmedju nasha dva kluba,...a to bi mogli malo i da pokrenemo,a??Shto VI svi ne biste pozvali CEO Angola klub na Adu,da zajedno napravimo rodu,kao pochetak leta,...Shto se samo vi skupljate na jednoj strani,mi na drugoj...Ajde,...-dolazim ja na Adu ako bude lepo vreme,ako ne,javicu preko foruma...

A ko hoce da se zeza ovde,majke mi cu vam otvoriti novu temu,pa prichajte,...

Ovde je Capoeira !!

Izvinjavam se svima koji su se nashli uvredjeni,neka shvate shta je ovo,...i onako je Capoeira slabo zastupljena u tudjim mozgovima,a ovim zezanjem ce se izgubiti...

Axe !!!

Ja kad sam napisao pozivam SVE mislio sam SVE (iskreno mrzelo me da pisem: Pozivam clanove Senzala i Angola kluba i njihove prijatelje koji bi da gledaju) :wink:
Bilo bi EXTRA kad bi svi ljudi iz oba kluba dosli i kad bi organizovali tu letnju rodu :D

o boze jednom dodjem pijan na forum i nastane bre frka pa da li bre mogu jednom u zivotu da se napijem ko covek :cry: znate li vi angolerosi da se zajebavate malo ili sedite po ceo dan i mislite samo jedno 'CAPOEIRA'.izadjite malo-zivnite.pivo ne ujeda :?

DECO BRE!!!!!!!!!!! koji vas je djavo napandrknuo pa se sad tu preganjate :?:

Ili sto bi Mile (tranzisn) rekao ALOOO BREEEE!!!!!

Dakle da rezimiramo:

:arrow: Nasa dva kluba postoje zahvaljujuci ljudima koje povezuje ista ljubav ka istoj stvari
:arrow: Da, to su sve mladi ljudi koji se i van treninga dosta druze i ne zive samo od capoeire i da neki pd njih neminovno lupaju gluposti ali zato ih i volimo (jer bi u suprotnom bili jednom zauvek odrasli i tako to...)
:arrow: Da, to ukljucuje ponekad i zurke (ovo je tek druga za pola godine) ali ne neminmovno i pijanke
:arrow: Da, to ukljucuje uzivanja u prirodi i sportu na adi vikendom kad je lepo vreme
:arrow: Da mi mozda ovde ne polemisemo danonocno o tehnikama, mestreima, pesmama, seminarima, skolama, instrumentima razmeni opreme i muzike jer o tome diskutujemo (cak vrlo bucno) kad se sretnemo ali zato spremno odgovaramo na postavljena nam pitanja

I sto sad da to ne bude tema polemisnja na forumu :?:
Mnogi drugi forumi capoeire na netu se zasnivaju na slicnom principu!

Juce nam je vas klubas (Nemanja) bio na treningu pa sam mu rekla a sad Sanha kazem i tebi daj dodjite na zurku bre :!:

Ukoliko nisam u pravu ispravite me ili cak prozivajte (jer i toga je bilo) ali mene to ne tangira mnogo jer znam zasto sam ovo napisala :!:

Takodje znam sta meni u zivotu znaci capoeira a isto tako znam da mi nije preterano stalo do misljenja nekog zalutalog sa strane na ovaj forum jer ako ga zaista zanima capoeira posetice sajt i dopasce mu se pre svega duh zajednistva koji se bas i ne srece u svakom klubu a ogleda se upravo ovde :!:

Cast svima na ovom forumu... ( A bog zna da ovde ima mnogo ljudi koje ja poznajem i licno gotivim... )
Ali, MEU DEUS! Moram reci, ovo mora biti jedan od GLUPLJIH na kojima sam bila ( o, da, dobro sam napisala! )

Cinjenica da se ovde dopisuju ljudi iz kluba ( sa nekim occasional guest-om ) koji se i inace vidjaju - samo doprinosi tome da ovo sve zvuci kao telefonski razgovor... "E, 'ajde da se vidimo tada..." I tako to. Ali, naravno, 'slobodna' ( virtuelna ) zemlja, svako moze pisati o cemu hoce...

Kad je tema capoeira, ni tu stvar nije mnogo bolja -sve je u fazonu "Ja volim kapueru i sada cu vam objasniti kako je ja kapiram" . Ok. Neko voli da pise sastave. Ajde i to.
Devojko sa Angole, vidim ja da ti to volis i to je ql, ali zar ne mislis da je malo dosta post-ova na temu "Angola je moj zivot, i zasto vi iz Senzala kluba ne napravite neki korak ka medjusobnom zblizavanju..." Ja bih rekla da je taj korak nacinjen, a apsolutno svako sam odlucuje i ima slobodu da dodje na bilo koji trening ( ili zurku ) koju drugi klub organizuje...
I toliko o tome.

Ja razumem mladalacki entuzijazam ( zaboga, pa capoeira je u pitanju! ) i kako je sve to divno, krasno i lepo ( ali, podsetimo se medju kakvim ljudima je je capoeira potekla - i robovi sigurno nisu bili u fazonu 'pticice i cvece', itd. )

Evropljani VOLE capoeiru i pricaju o tome na sva usta, a Brazilci je RADE.
Mislite o tome...
Adeus :wink: :wink: :wink:

p.s. Da ne ispadne da sam samo mracna danas...

SE NãO TIVESSE AMOR MELHOR ERA TUDO SE ACABAR 8) 8) 8)

Sanha:
Mnogo sam ljudi uvredila,iscimala,...sad se svi javljaju...

Pa,ajde,...videcemo shta ce biti na kraju od ovog foruma...

Uzivajte,nema svadje,raspravljanja,...radite shta vam se radi...

Axe !!!

Uvredili ste mi Sanjicu...ccc...
Ovako nesto nije trebalo da se dogodi ovde na forumu kapoere...

*******...nismo svi isti...

prepustamo forum u druge ruke!!!
ako neko zna bolje da odrzava ovaj forum neka se slobodno prijavi...DIZEM RUKE

p.s.Vidimo se u rodi

"Zivka"...meni je to chudno mnogo,ali dovoljno dobar razlog za odjavljivanje...
Neka neki novi ljudi ili vec oni koji imaju neshto vishe da kazu preuzmu sve,kao shto Jeasus kaze,...Shta cemo mi ovde vishe,odradili smo svoje...

Pozdrav svima,...svraticu ponekad...

P.S. Jeasus,...izvini,...nema vishe svrhe,...izvini :cry:

Axe !!!

Ustvari imam komentar jer sam sinoc sa Diablom i Rasicem pricala o ovome i pogadja me licno pa cekaj malo mi smo se svi slozili oko tri stvari:

-ko je otvorio ovaj forum?
-Ko se bunio zato sto je forum takav kakav jeste?
-ko treba da otvara novu temu?
-da li je nama ovde neko smetao?

Na kvalitetu istog se da poraditi ali na jedan drugaciji nacin!
a ti fedja nisi realan uopste!!!

Back