Čakre

Živorad Mihajlović Slavinski (1937.) je osamdesetih godina u Beogradu bio magičar, ezoterik i psiholog. Diplomirao je psihologiju i posvetio se nju ejdž alternativnim traganjima za znanjem, zanimajući se za ezoterijske oblasti kao što su ji džing, joga, kabala, magika, tantra, drvo života i intezivi prosvetljenja.
Metoda ,,Intenziv prosvetljenja” dolazi od duhovnog učitelja sa Zapada, Čarsla Brenera. Slavinski ju je među prvima praktikovao u Srbiji. Iako je bio optuživan za sektašenje, njegovi radovi uticali su na mnoge novotalasne umitnike i muzičare u Beogradu.
Slavinski je i dalje aktivan kao izdavač i predavač na ezoteričnim kursevima.
sad malo jasnije

Živorad Mihajlović Slavinski (1937.) je osamdesetih godina u Beogradu bio magičar, ezoterik i psiholog. Diplomirao je psihologiju i posvetio se nju ejdž alternativnim traganjima za znanjem, zanimajući se za ezoterijske oblasti kao što su ji džing, joga, kabala, magika, tantra, drvo života i intezivi prosvetljenja.
Metoda ,,Intenziv prosvetljenja” dolazi od duhovnog učitelja sa Zapada, Čarsla Brenera. Slavinski ju je među prvima praktikovao u Srbiji. Iako je bio optuživan za sektašenje, njegovi radovi uticali su na mnoge novotalasne umitnike i muzičare u Beogradu.
Slavinski je i dalje aktivan kao izdavač i predavač na ezoteričnim kursevima.
sad malo jasnije
Yebiga, on umro.

Joga čakre (energetski centri)

Energetska dimenzija svakog čoveka prožeta je hiljadama kanala (naddi) koji se ukrštaju, prepliću čineći nepreglednu mrežu. Po svom izgledu mreža nadija najviše podseća na mrežu krvnih i nervnih sudova, s tom razlikom što se energetska mreža prostire i izvan fizičkog tela.
Osnovni energetski tok smešten je duž kičmenog stuba, od osnove do temena glave (sushumna naddi). U njemu se susreću dve energetske struje (ida i pingala). Jedna polazi iz središta zemlje i kreće se na gore, a druga započinje put iz sveobuhvatnog Univerzuma, a kreće se prema središtu Zemlje.
“Čovek kao spona između neba i zemlje” nije samo pesnička metafora, igra reči, već realnost koja svoju potvrdu pronalazi u energetskom kretanju, pulsaciji. Duž centralnog energetskog stuba (sushumna nadi) smešteni su osnovni energetski centri (čakre), koji isijavaju i usisavaju energiju povezujući nas sa okruženjem. Svojim izgledom najviše podsećaju na fluidne vrtloge.
Čakre su, dakle, energetski centri. Čakra u prevodu znači točak.
Svi posedujemo određenu energiju koja čini naše energetsko polje – auru. Senzibilitet energije energetskih centara (čakri) posledica su našeg emotivnog, psihičkog i fizičkog stanja. One su transformatori kosmičkih ulaznih energija i naših manifestnih (izlaznih) energija. Svaki energetski centar (čakra) ima svoj prednji i leđni aspekt sa kojim čini par. Prednji aspekti energetskih centara odgovaraju osećanjima, leđni su povezani sa voljom, dok centri glave odgovaraju umnim procesima. Svaki energetski centar povezan je sa određenim psihološkim funkcijama, sa po jednom žlezdom sa unutrašnjim lučenjem, nervnim spletovima i čitavim grupama organa u telu.

Jos malo necega sto sam ustanovio kroz svoja iskustva.

Cakre su kompleksne, tj. slozene i kompozitne, a ne jednostavne i jednodimenzionalne kako to ume da se predstavlja po internetu. A neke od tih predstava budu i, meni se cini, prilicno pogresne.

Tako npr. 2. cakra nije samo u vezi seksa, hrane i tih zivotnih stvari, ona ucestvuje i u kreativnosti. Uz sve to, ima i nesto sto je mnogo vitalnije i sto cesto moze da se sretne na pocetku rada na sebi / unutrasnjih radova ako neko iz korena menja pogled na svet. Tu su bukvalno temelji naseg sveta i to je nesto najvitalnije nakon prezivljavanja kojim se bavi 1. cakra. Ko je npr. ispunjen neizvesnoscu da li, sta i kad nesto lose moze da mu se desi definitivno time treba da se pozabavi, i uz to ako treba da obrati paznju i na cakru 1 (da se oslobodi strahova).

4. cakra – cesto vidim kako se kaze ljubav pa ljubav. Ja bih rekao da u srcu ne treba dominantno nositi ljubav kao da je sama sebi svrha, nego treba nositi ispravnost. Ispravnost u smislu da iskreno volite i hocete da budete cisti i ispravni. U toj ispravnosti su sacinjene i optimalne mere ljubavi i zahvalnosti. Ne treba se drogirati i opijati tim osecajima pa sve puno voleti ili biti na svakoj sitnici super zahvalan, biti super pozitivan i ponasati se ko na drogama, nego ih treba imati u optimalnoj, odgovarajucoj meri - koliko osetite da vam odgovara. Ko ovo stanje ne moze brzo i lako da postigne, treba da se baci na unutrasnje radove i da sledi taj kako-treba osecaj.

Kreativnost

Nisam u kreativnost mnogo pronikao ali mogu da naslutim sledece. Kreativnost je kompozitna stvar. U njoj na nekom osnovnijem nivou ucestvuje 2. cakra, i na visem nivou 10. cakra (Divine Creativity). 10. cakra osim sto nam omogucava nas rad je valjda na neki specifican nacin i povezana sa univerzumom. Kako ovo tacno funkcionise ne znam, samo znam da te originalne ideje mogu u manjoj ili vecoj meri da nam dodju iz univerzuma. Ljudi sa puno kvalitetnih i originalnih ideja verovatno koriste ovu cakru u nadprosecnoj meri.

Sto se tice povezanosti sa univerzumom, nacelno smo povezani kroz 7. i 12. cakru (Stellar Gateway), ali mislim da nam ta povezanost ne donosi ideje, rekao bih da za to specijalno sluzi 10. cakra.

Nikola Tesla je u svojoj autobiografiji napisao da postoji neko jezgro u univerzumu u cije tajne nije pronikao, ali zna da je od njega dobijao informacije i da je ono zasluzno za sva njegova otkrica i patente.

Mozda glavna i najinteresantnija sekundarna cakra je Bindu - nalazi se unutar glave, otprilike gore pozadi, kroz nju prolaze mnogi energetski tokovi i ona nam dodaje mladost i vitalnost.

Sigurnost u sebe i druge daje treća čakra​

Treća čakra – unutrašnje Sunce, sigurnost u sebe – sigurnost u druge. Tasovi vage našeg života su u ravnoteži, ako je u balansu treća čakra (centar koji se nalazi u predelu stomaka, dva do tri prsta iznad pupka). Treća čakra je mesto naše vitalne energije, unutrašnje moći koja nam daje svetlost i svesnost. Ona je naše unutrašnje Sunce i ima svoje ogledalo u Suncu koje nas greje spolja. I baš kako nam spoljašnje Sunce daje toplotu i greje nas čak i kada mislimo da previše greje, ili premalo, ono ne mari za naše mišljenje. Nastavlja da sija i greje onako kako mu je prirodno dato.

Otvaranje srčane čakre​

Sjednite prekriženih nogu. Neka se vrhovi palca i kažiprsta dodiruju. Stavite lijevu ruku na svoje lijevo koljeno, a desnu ruku ispred donjeg dijela grudne kosti (malo iznad solarnog pleksusa).

Koncentrirajte se na srčanu čakru u visini srca. Vibrirajte zvuk YAM.

Mudre za srčanu čakru​

Gjan mudra
Gjan mudra

Četvrta ili Srčana čakra smještena je u sredini grudi i balansira energije naše tri niže i tri više čakre, što možemo da osjetimo kao dah koji pleše između tijela i duha primajući ljubav. Kao centralna u nizu od sedam čakri, ona ujedinjuje naše fizičke i duhovne aspekte i predstavlja most među svjetovima tijela, uma, emocija i duha.
Sanskrtsko ime za srčanu čakru je ‘Anahata’, što znači ‘nepovrijeđena“. Otvoreno i „nepovrijeđeno“ srce možemo imati kada otpustimo sve vezanosti i povrede iz odnosa te pronađemo ljubav, opraštanje i saosjećanje, kako za druge, tako i za same sebe.
Element povezan sa srčanom čakrom je vazduh, a boja sa kojom rezonira je zelena – boja koja balansira i iscjeljuje, potiče novi rast, promjenu i transfromaciju te predstavlja nadu i radost. Sa čakrom srca, odnosno ljubavlju, rezonira i ružičasta boja.
Fiziološki, srčana čakra je povezana sa zdravljem našeg fizičkog srca i respiratornog sistema, kao i žlijezdom timus i našim imunim sistemom.
Anahata je odgovorna za balansiranje suprotnih energija, yin i yang – kroz srce istražujemo alhemiju spajanja muškog i ženskog ili animusa i anime.

Meni su izgleda blokirane 4. i 5. čakra. Može li više o tome ?
4 - oslobadjaj se od tuge i ogorcenja. ne mislim da to podrazumeva da svima sve oprostis (neke stvari su prilicno neoprostive), nego je samo dovoljno da te to ne drzi vise, to sada pripada proslosti, a ti si u sadasnjosti okrenuta ka buducnosti i ides dalje.

5 - to je malo specificna i kompleksnija cakra i odgovorna je pre svega za govor i percepciju.

Na svakoj od cakri mozes da poradis na nacin na koji mislis / osetis da ti odgovara - ja bih preporucio da probas tonove / frekvencije, koji osim sto energizuju odgovarajucu cakru omogucavaju da efektno utones u nju, da naidjes na blokade i da ih se oslobodis - tako npr. mozes i da se rasplaces zbog necega sto te aktivno drzi u cakri 4 a ti toga ovako nisi bila svesna (ovo plakanje je dobro). Takodje moze da se desi odlozeni efekat - da kasnije nakon slusanja (obicno u toku spavanja) krenu neke stvari da izlaze.

I kad radis ove stvari, pogotovo ako si na samom pocetku a tuge i ogorcenja ima puno, kreni polako i postepeno, nemoj previse odjednom (sta je prava mera a sta je previse to ce ti osecaj pokazati).

Spomenuh ranije afirmacije i aformacije (pitanja). Aformacije su generalno efektnije, ali na duze staze mozda je najbolje kombinovati.

Otkad sam krenuo da ih koristim (prvo afirmacije od 2020, a aformacije sam otkrio 2021.), zarada u toku 2021 mi se otprilike utrostrucila, a da pritom nisam radio nista specijalno i vanredno da bih te pare zaradio (prethodnih godina zarada mi je rasla samo postepeno). Takodje, situacija sa mojim metabolizmom i kilazom se znacajno popravila (bio sam dosta nagojen, sada mi je visak kilograma dosta blazi), bez dijeta i bez puno fizickih aktivnosti (koji ne resavaju uzrok problema).

Takodje, kada je u pitanju metabolizam i kilaza, izgleda da pojacani rad na cakrama 0 i 1 (ili samo 1) pomaze. Tako da onaj ko hoce da smrsa, moze da proba da kombinuje aformacije i slusanje frekvencija za cakru (0) i 1.

Back