" Cake" u kuhinji...

Videh da se pominje integralni pirinač, pa mi pade na pamet stara caka za kuvanje: Odnos je 1:3 (šoljica pirinča, 3 šoljice vode).
Voda se stavi da provri, doda malo ulja i začina po želji i na kraju pirinač. Malo se kuva tek da se zrna ugreju. Šerpa se poklopi, uveže krpom i stavi između dva perjana (obavezn) jastuka. Ja to uradim ujutro dok se spremam na posao, a kada se vratim, pirinač je mek, topao i rastresit. Znam da postoji Uncle Ben i sl. ali ovo je oproban recept. Naročito je dobar kada pirinač treba za salate, jer zrna nisu slepljena.

Treba mi recept za jedan kolač koji je sličan kakao kockama ali ne mogu da se setim kako se zove.
Uglavnom smesa je skoro ista kao i kakao kocke stim što ispadne žuto bele boje jer ne ide kakao i na kraju se smesa iseče na kocke.
Nakon toga se pravi fil od čokolade i kocke se utapaju u čokoladu a zatim i u kokos.
Ako neko zna o čemu pričam neka odgovori.
Tnx...

Ja mislim da su u pitanju Cupavci, Evo recepta koji ja imam

CUPAVCI
200gr secera umutiti sa 50gr margarina, dodati 2 jaja, 2dl mleka, 1 prasak za pecivo i 250gr brasna. Sipati u podmazan pleh i peci. Gotovo iseci na kocke, valjati u fil pa u kokosovo brasno.
Fil> Na sporetu istopiti 1 kafenu soljicu mleka, 350gr secera, 200gr margarina i 2 vece stangle cokolade ( ja stavim vise)
Valjati u 300gr kokosovog brasna.

Ovo se dogodilo u vreme Bitlsa prvih medju cupavcima.
Meni je dosla najbolja drugarica i kako to samo gimnazijalke znaju naravno da smo pricale o momcima. I jednom momentu u sobu je usla moja mama i upitala " Jasna da li ti volis cupavce?" misleci naravno na kolace a moja Jasna se okrenula i rekla " Pa kako koga teta Anna" I dan danas se smejemo kada se toga setimo.:zcepanje::zcepanje:

Kod mene se ovi kolači nisu zvali "čupavci" več najjednostavnije: kolači sa kokosom.
Ja sam ih oduvek obožavala (probala i teta Irine - super su ;)), ali za moju mamu su to uvek bili "to nije ništa" kolači.
Pošto su se, dok smo bili deca, nedeljom obavezno pravili kolači, kad nas mama pita šta da pravimo, brat je tražio princes krofne, krempite, rolat (sa istim tim filom), a ja - "kolače sa kokosom" pa se često dešavalo da mama napravi i jedno i drugo :zcepanje:.
Jedino što ona baš nije imala vremena da sveki kolač "umače" u preliv, već ih lepo iseče, ostavi u tepsiji i prelije. Gore pospe kokosom i onda budu malo "šareni" negde upiju više, negde ostaju "žuti", a ja sam poznata po "biranju" pa uvek pronađem kraj koji je "najbogatiji" :D.
Ineče, kad smo već kod "caka" i ovih kolača...
U ono ludo vreme kad ništa nije valjalo i kupovalo se sve što nađeš u prodavnici, rečim da napravim "čupavce" i kad se testo ispeklo, vidim da uopšte nije naraslo (ne valja prašak za pecivo :roll:). Pošto ne odustajem lako (već sam dobila "uputstvo": "Baci testo, nije ni za šta!"), lepo uzmem to "nikakvo" testo, izmrvim ga rukom što sitnije i ubacim u onaj fil. Dodam kokosa da zgusne i od te smese napravim bombice!
Imala sam neko društvo, sve su slistili i niko nije pojma imao šta jede! :zcepanje:

Kod mene se ovi kolači nisu zvali "čupavci" več najjednostavnije: kolači sa kokosom.
Ja sam ih oduvek obožavala (probala i teta Irine - super su ;)), ali za moju mamu su to uvek bili "to nije ništa" kolači.
Pošto su se, dok smo bili deca, nedeljom obavezno pravili kolači, kad nas mama pita šta da pravimo, brat je tražio princes krofne, krempite, rolat (sa istim tim filom), a ja - "kolače sa kokosom" pa se često dešavalo da mama napravi i jedno i drugo :zcepanje:.
Jedino što ona baš nije imala vremena da sveki kolač "umače" u preliv, već ih lepo iseče, ostavi u tepsiji i prelije. Gore pospe kokosom i onda budu malo "šareni" negde upiju više, negde ostaju "žuti", a ja sam poznata po "biranju" pa uvek pronađem kraj koji je "najbogatiji" :D.
Ineče, kad smo već kod "caka" i ovih kolača...
U ono ludo vreme kad ništa nije valjalo i kupovalo se sve što nađeš u prodavnici, rečim da napravim "čupavce" i kad se testo ispeklo, vidim da uopšte nije naraslo (ne valja prašak za pecivo :roll:). Pošto ne odustajem lako (već sam dobila "uputstvo": "Baci testo, nije ni za šta!"), lepo uzmem to "nikakvo" testo, izmrvim ga rukom što sitnije i ubacim u onaj fil. Dodam kokosa da zgusne i od te smese napravim bombice!
Imala sam neko društvo, sve su slistili i niko nije pojma imao šta jede! :zcepanje:

Ista situacija, uvek ih je tako spremala osim ako ja ne uzmem stvar u svoje ruke, a kada bi ih tako samo prelila, moja sestra i ja smo jele gornji deo koji je upio preliv, a ostavljale smo onaj donji zuti, e sada vi zamislite tanjir tako polu pojedenih kolaca :hahaha::zcepanje:

Ljudi slava za mesec dana, asvekrva u gipsu. Dajte najbolji recept za sarmu. Hvala
Sarma je jelo koje u mojoj kuci svi obozavaju.Pravim je na sledeci nacin:
U mesavinu mlevenog juneceg i svinjskog mesa,dodam i malo sojinih ljuspica(poparenih).Sitno naseckanu manju glavicu crnog luka, nekoliko cenova belog luka(iseckanih ili propustenih kroz presu za beli luk),vegeta,so,biber po ukusu,malo aleve paprike da dobije lepu crvenkastu boju.Na kg mesa otprilike jednu solju pirinca i 1 jaje.Izmesas sve to i stavljas na list kiselog kupusa ,koji si stanjila na mestu gde je ono zadebljanje,na sredini.Prvo preklopis prema napred(kreces od debljeg dela lista),savijes sa jedne strane ,uvijes rolnicu do kraja i onda na kraju prsom uguras onaj drugi kraj kroz sredinu sarme.Neces pogresiti ni ako savijes sa leve i desne pa onda urolas.
Na dno serpe slozis nekoliko listova kupusa,da prekrije dno i isto tako i kada slozis sarme,prekrijes je listovima kupusa.Izmedju sarmica mozes sloziti suvo meso ili kosti,slaninu.Nalijes sa vodom koju takodje posolis i dodas malo vegete ,poklopis i gurnes u rernu da se krcka.Zacine bolje stavljaj po malo pa na kraju lako dodas ako treba,jer i suvo meso pusti so.Pred kraj kuvanja nalijes malo kuvanog paradajza i pustis da jos malo prokrcka.
Ne znam koliko gostiju imas na slavi?Ja pravim male sarmice i obicno ih previm preko 100 kom.Imam oko 30 gostiju.
Zacine u meso dodajem po ukusu i mogu da probam zivo meso.Sarmu kuvam u rerni jer imas manje posla oko nje i obicno to uradim vece pred slavu.Uvijem ,gurnem u rernu i dok uradim ostalo ona je gotova.Ostavim je u rerni i sutradan samo malo upalim rernu da se dokuva,dobro zagreje).Meni je Arandjeo slava.

Ljudi slava za mesec dana, asvekrva u gipsu. Dajte najbolji recept za sarmu. Hvala

Na 1kg mlevenog mesanog mesa ide solja pirinca, dve srednje glavice crnog luka, 150gr sitno seckane slanine (lepo prosarana, da nije ni puno mesnata, a ni masna).
Luk se sitno isecka i przi se (srednja temperatura) na ulju da postane providan, u to se doda mleveno meso, malo se proprzi da nije zivo, pa se doda pirinac (ja ga prethodno prokuvam par minuta). U sve to dodati slaninicu, vegetu po ukusu i na kraju dodati malo paradaiz pirea (tomatino). Postupak uvijanja je objasnila rzorica.

Ne znam da li se ovo pravo mesto za moje pitanje, ali ne bih da otvorim novu temu. Moje pitanje je upućeno svima koji se bave mešenjem sitnih kolača za prodaju, izvinjavam se onim drugima.
Odajte mi tajnu kako sečete sitne kolača a da svi budu jednaki, po dužini i širini? Nikad krivi. Postoji le neki šeblon ili noš sa uzdužnim i poprečnim sečivima?
Sve lepo napravim ali kad treba da isečem, ko nogama.

Uh,ja ne znam da li ću umeti da ti objasnim,jer sam malo posvađana sa matematikom i pojmovima širina i dužina,ali ću probati.

Ja kolače sečem da budu 4cm dugački,a 1,5cm široki.Prvo odsečem kraj,samo jedan,od kog počinjem merenje,i onda lenjirom i čačkalicom od početka beležim po glazuri na svaki 4cm.Tako i sa suprotne strane kolača,pa kroz te dve tačke uz pomoć lenjira povučem duž.Onda po tim dužima isečem nožem.Dobijem nekoliko lenti širine 4cm.I tada od svake lente odsečem kraj,pa merim po 1,5cm,i sečem .

Ne znam koliko sam ti pojasnila,ali ovo je provereno najbolji način da ti svaki kolač bude jednake dužine.

Back