Caffe "Na psihoterapiji kod čika Frojda"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
imaš problem da budeš ono što jesi. ne ni sa verom u boga, ni onim šta emo muzika/stil oblačenja predstavlja.
tebe je strah da pokažeš ljudima da je to ono gde se pronalaziš i što te trenutno definiše.
ako ti prija da slušaš odredjenu vrstu muzike, slušaj je. ako ti odgovara da se tako oblačiš, obuci se.
isto tako ako ne vidiš poentu u takvom oblačenju i skretanju pažnje na sebe time, onda nemoj.

eto mog skromnog laičkog mišljenja.
sad da sačekamo da brua prodje mamurluk :lol:

e, ovako... u mojoj porodici svi veruju u Boga... do skoro i ja sam slepo verovala. U poslednje vreme se cesto zapitam: Sta ako je sve to laz? Sta ako Bog ne postoji?
Moje pitanje nije da li on zaista postoji vec mi nije jasno da li verujem u njega. Osecam se kao nevernica i kao da izdajem nekoga....
drugi problem: kao sto mi samo korisnicko ime kaze - slusam emo, tj. od skoro sam pocela. To je muzika u kojoj se u potpunosti pronalazim. Ceo zivot sam nekako smorena i uopste nisam dozivljavala muziku kao nesto posebno zato sto nisam nasla nesto sto mi odgovara ( do sada), medjutim plasim se da to iskazem. Plasim se osude ljudi... plasim se da slusam emo u autobusu z straha da ce se slusalice iskljuciti i svi je cuti, plasim se da moja mama slucajno jednom ne cuje (ona bi me odmah prozvala narkomankom i bogohuljkom i ostalim pokemonima), plasim se da kazem drustvu sta slusam... Zbog cega?
I sad ponovo ono religijsko: Emosi nose crno, skloni su depresiji, nose djavolje znake, sminkaju se u crno, vriste u pesmama. Kada malo bolje razmislim - to je previse ekstremno. Svako se bori za nesto, ali za sta se oni bore? Da li su oni normalni tj. da li sam ja normalna? (evo ga pitanje, premijerno, prvi put postavljam samoj sebi)
Nadam se da sam na pravom mestu, da cu naici na razumevanje i odgovore... Ne razumem sebe zato sto kako god da okrenem nesto mi ne stima ( ne pase xD)
ocekujem dug odgovor kao sto je pitanje, dragi gos'n psihoterapeutu... Zasto te ja placam?! xD

Koliko imas godina? Sledi svoje instinkte,ali ako ti ne stoji lepo taj emo stil nemoj se tako oblaciti. To sto si ti u emo fazonu ili nisi ne cini te nista menjim ili vecim emosom. :lol: Svi tinejdzeri su manje ili vise depresivni,a sta ko slusa nikog nije briga sve dok neko ne namece nekom nesto. Mozda te malo budu zezali u pocetku,ali nemoj da se ljutis i shvatas to ozbiljno vec se i ti nasali na svoj racun. A to u busu sto se plasis,opusti se i prestani se brinuti nikog nije briga sta slusas. Okani se samo religije,to je glupost. Nemoj da se bojis da budes svoja i da imas svoje misljenje.

@moj offtopik savet ti je da batalis emo jer je glup pravac. :D Bolje pocni da slusas metal,pank ili pak folk tu je perspektiva! Za par godina ces i to isfurati... :D

Hvala na savetima, zaista znace...
Imam 15 godina...
sto se religije tice - svi ljudi koje poznajem veruju u Boga... kod mene je problem sto i verujem i ne verujem... vise ni sama ne znam. Da li vi verujete u Boga?
sto se muzike tice- kao sto vec rekoh ni sama ne vidim svrhu njihovog postojanja... osecam se kao da sam u nekoj sekti, a o5 se bas tu pronalazim i trazim utociste od surove realnosti. Ko bi mene razumeo...
Samo imam utisak da bih razocarala sebi veoma drage ljude svojim trenutnim stavovima :(

evo ja ne verujem, ali pametnije je da zadržiš svoj stav o verovanju/postojanju Boga za sebe
jer znam iz ličnog iskustva da su u srednjoj me zamalo proglasile vešticom drugarice iz odeljenja
jer sam na jednom času gradjanskog pomenula kako ne verujem u Boga. :lol:
njima je to bilo čudno, pa su pokušavale da me 'preobrate', jer to tako ne valja da ja mislim,
a da ne pominjem koliko je to tek kontraefekat imalo.
prema tome, bolje da se ne izjašnjavaš po tom pitanju nego lepo za sebe zadržiš to i mirna ti glava :)

evo ja ne verujem, ali pametnije je da zadržiš svoj stav o verovanju/postojanju Boga za sebe
jer znam iz ličnog iskustva da su u srednjoj me zamalo proglasile vešticom drugarice iz odeljenja
jer sam na jednom času gradjanskog pomenula kako ne verujem u Boga. :lol:
njima je to bilo čudno, pa su pokušavale da me 'preobrate', jer to tako ne valja da ja mislim,
a da ne pominjem koliko je to tek kontraefekat imalo.
prema tome, bolje da se ne izjašnjavaš po tom pitanju nego lepo za sebe zadržiš to i mirna ti glava :)

heh, da znas da si u pravu...
ali cudno je to kad 9 godina ides na veronauku... kad malo bolje pogledas ceo svet se vrti oko religije, cak i ratovi...
ja se plasim da kazem da ne verujem, da ne bih bila gresnica i nevernica u Bozijim ocima... Ne znaci li to da u stvari verujem u Boga? (od ovoga zna da zaboli glava) :/

Da li bogu zaista treba da ga neko obozava ako je on sve stvorio? Nije li onda bog ne savrsen? Zasto osudjuje ljude na vecni pakao ako je njegova milost i ljubav neizmerna? Ako je svemoguc,zasto ne "popravi" sve lose ljude koji su zli i ne posalje ih u raj? Zasto dozvoljava silne ratove i posasti i nesrece,silovanja,ubistva...?? Bog ne postoji. Cak iako postoji,onda nije potpuno dobar.

Da li bogu zaista treba da ga neko obozava ako je on sve stvorio? Nije li onda bog ne savrsen? Zasto osudjuje ljude na vecni pakao ako je njegova milost i ljubav neizmerna? Ako je svemoguc,zasto ne "popravi" sve lose ljude koji su zli i ne posalje ih u raj? Zasto dozvoljava silne ratove i posasti i nesrece,silovanja,ubistva...?? Bog ne postoji. Cak iako postoji,onda nije potpuno dobar.

Kako glupo razmisljanje, nemam rijeci...

Emogirl, ja cu ti dati odgovor ali nikada ne volim da pisem ofrlje i kratko.....Hteo sam da te pitam koliko imas godina jer od toga zavisi tvoja klinicka slika ali posle sam procitao da imas 15 god....Bas kao sto sam i mislio.....

Nista se ne brini, ima resenja, reci cu ti, a do tada samo da ti kazem da se ne brines i da je to karakteristicno razmisljanje za tvoj uzrast, kognitivno afektivne veze su ok, proces trazenja i formiranja identiteta je u toku, sve je to deo normalnog odrastanja pojedinca.....Neki prodju ovaj period bez nekog razmisljanja i samopreispitivanja, a ti eto jos i razmisljas sto je po meni plus....Ne zelis da se utopis u masu, zelis da eksperimentises, slusas svoje unutrasnje impulse, zelis da budes svoja, zelis da sledis svoja osecanja i osete a ne da se konformises u vrsnjacku grupu i spoljasnji sistem....E sada ovo u tvom razmisljanju dolazi na kontradikciju u sadasnjem sistemu i ti se pitas a sta sada, sta je isparvo uraditi i kako? Gde? Koliko? Za ovakve ljude kao ti je ovo mana u tinejdzerskom periodu ali veruj mi kasnije kada se izgradi licnost ovo postaje plus jer ces znati ko si, sta si, imaces svoje cvrste stavov i razmisljaces svojom glavom, u odnosu na one koji su se "samo utopili" i prebrinuli sve svoje probleme.E sada u moru svih tih psiholoskih promena mlad covek olako ostane zbunjen i izgubljen u ovom svetu odraslih i ne moze bas lako da se uklopi...

Znaci nista lose nije sa tobom - normalan proces odrastanja, ali postoje neke sugestije koje ce ti pomoci da sve to lakse prebrodis i dozivis.....

A sto se tice emo muzike imas na pdf muzika emo temu pa ako si nova u EMO subkulturi procitaj malo tu temu i informisi se...
Pozdrav...

Poslednja izmena:
heh, da znas da si u pravu...
ali cudno je to kad 9 godina ides na veronauku... kad malo bolje pogledas ceo svet se vrti oko religije, cak i ratovi...
ja se plasim da kazem da ne verujem, da ne bih bila gresnica i nevernica u Bozijim ocima... Ne znaci li to da u stvari verujem u Boga? (od ovoga zna da zaboli glava) :/

Sve cu ti ovo objasniti - samo polako strpi se (a znam da je to nesto najgore sto mogu traziti od tebe - strpljenja najmanje imaju mladi ljudi)

PAzi ovako - Nemoj da se uplasis ali - TI NE VERUJES U BOGA!
Sa druge strane ti se plasis Boga zbog klasicnog emocionalnog uslovljavanja - plasena si i zastrasivana iz mnogih izvora kada se poemne rec Bog - kao i ostali vernici koji veruju iz STRAHOpostovanja a ne zbog slobono donete odluke da veruju ili kao proizvod intelektualnog rada...

Sa trece strane ti si samosvesna, uvazavas Boga i religiju i ljutis se na sebe jer "ne verujes" tj ne volis sto osecas taj oset da Ne verujes zapravo.....NE ZELIS DA BUDES LICEMER I DA KAO VERUJES I KAZEM " MA JA BRE VERUJEM" A ZNAS U DUBINI DUSE DA NE VERUJES.....

E takvi emogirl prvi idu u pakao (ne ti nego drugi) - Ti i da ne verujes i da postoji stvarno Bog (a niko nema dokaza ni da postoji ni da ne postoji) BOG CE TEBE NAGRADITI JER SI BILA ISKRENA I JER SI ZELELA DA VERUJES ALI ETO IMALA SI NEKI PODSVESNI OSECAJ DA NE POSTOJI ZA KOJI TI NISI KRIVA, KAO STO NISI KRIVA JER OSECAS IMPULS DA UNESES HRANU U TELO I ZADOVOLJIS PRIMARNI NAGON EROS ZA ODRZANJEM ZIVOTA.....

PO meni, u svakom slucaju ti ispadas dobra i ok osoba, prvo sto duboko preispitujes sebe a to je malo redji slucas za tinejdz populaciju, drugo - sto si veeeoma iskrena i sto postujes i gledas da ne uvredis neku religiju, subkulturu i ljude oko tebe......Neko bi rekao - JA to i to radim i to i to verujem ko ima nesto protiv moze da mi ovo ono.....Ali ti ne.....Ti bas imas veeeliku stopu superega ili morala koji bas mucno opterecuje tvoj EGO ili JA - svesno ja tj svesno ti , i to je i vise nego pozitivna osobina u bilo kom drustvu.....

Znaci odgovor na tvoje pitanje je - Ti zelis da verujes, imas postovanje i uvazavanje ali tvoji impulsi i nagovestaji tela ti govore racionalno da Bog ne postoji, i to nije nista lose - i ja to isto osecam tako eto i Saint, a ja sam ranije isto prolazio kroz tvoje faze sto se tice religije - bio sam mnoooogo veliki vernik i sve radio lepo po bibliji (bez fanatizma) da sam ja na kraju zakljucio da moj mentalni i intelektualni sklop ne moze da prihvati ideju da Bog zaista postoji, to mi je bilo kao da mi neko kaze Deda Mraz postoji aj sad veruj, ako ne verujes nece ti dati poklon za novu godinu (analogija=ides u pakao)! Kada sam dostigao taj intelektualni nivo da sam shvatio da ja ZAPRAVO NE MOGU DA VERUJEM U BOGA ja sam onda skroz izasao iz religije JER NE ZELIM DA BUDEM LICEMER KAO OSTALI - DA SE DEKLARISEM KAO VERNIK A ZAPRAVO U SEBI ZNAM DA SU TO PRICE ZA MALU DECU!

U pocetku me je bilo strah kao i tebe, pa sam se tu nesto izvinjavao Bogu, i na kraju sam rekao - AKO BOG POSTOJI NEKA ME KAZNI, ALI KONTAM DA CE ME NAGRADITI JER SAM BIO ISKREN I LEPO SVE PRIZNAO, BOG CENI ISKRENOST A NE LICEMERSTVO - PRE CE UCI U RAJ NAJGORI GRESNIK KOJI SE ISKRENO POKAJE I KAZE ISTINU NEGO GULJAVI POP KOJI JE LICEMER!

Znaci ja sam sada agnostik - ne negiram Boga ali i ne verujem slepo...Otvoren sam za sve mogucnosti....Ne volim da se deklarisem ni kao vernik ni kao nevernik....Ako Boga dokazu i ako sidje na zemlju ja cu ga prihvatiti, ako ga ne dokazu, onda ostajem ovo sto jesam i to je to....

Tako da eto emogirl, nisi jednia na svetu kja ima te probleme, imaju i mnogi tih nedoumica....I opet kazem ti - nije nista lose to sto sve zamisljas, mislis, bijes glavu u zid :dash: Kazem ti, to je pozitivno sve, eto i ja sam takav bio, pa sam dogurao u zivotu stvarno, skoro na svim poljima naspram ostalih......

I promeni aktivnost ispod nicka, kako "ko bi tebe razumeo", ti si ljudsko bice a postoji nauka koja objasnjava ponasanja i dusevni zivot ljudskih bica....Evo za pocetak ja te razumem i to jasno kao dan, doduse ja sam strucnjak za te oblasti :D ali kladim se da cete i ostali razumeti, a naravno bice i onih koji te nece razumeti kao i onih koji ce te razumeti ali ce te napadati da bi ti zadali emotivne probleme....Takvi smo mi ljudi.....To je sve psihologija homo sapiensa.....
:bye:

a mene? Mene? Sto si mene izostavio? :(

ZA TEBE NEMA POMOCI :tease::tease::tease:

Salim se ima, ima ali eto prevideo sam....MA ja tako - neke poruke primetim a neke ne - selektivno opazanje :hahaha::hahaha::hahaha:

Eto skoro sam svima odgovoriona pdf zdravlje za vezbanje samo nisam saint hahaha:hahaha:

Po neki put mi promakne....

Iskreno mislim da je tvoj slucaj malkice teze prirode nego emogirl-in kod nje su to neke normalne pojave u odrastanju a kod tebe, hm :think::think: ne znam ne mogu ovako olako da odgovorim, moram malo da vidim sta si pre pisao i sta si se sve zalio, znam da si jos negde pisao, u kafani ili tako nesto...Uglavnom kada sve procitam i lepo razmislim napisacu neki odgovor ili cu te pitati jos neka pitanja....

Bitno je da za svakog ima pomoci i sve se moze vratiti u normalnu SMAO JE VEOMA BITAN FAKTOR DA TAJ NEKO ZELI DA MU SE POMOGNE I DA ZELI DA PROMENI NESTO.....BEZ TOGA SVE JE SKORO PA UZALUD......COVEK STVARNO MORA DA BUDE STRUCNJAK JEDAN U MILION DA BI TAKVIM OSOBAMA POMOGAO, A KADA JE OSOBA SVESNA I ZELI DA POMOGNE SAMA SEBI I DA SE PROMENI - ONDA JE SVE LAKSE I MOZE SE RECI DA JE VEC NA POLA PUTA DO RESENJA PROBLEMA.
:bye:

hvala ti na tako obimnom odgovoru, procitala sam ga vise puta i svaki put sam ga sve vise razumela... drago mi je sto me razumes,ali znam da nece moci svako, sto je tesko...
i ja sam ceo zivot vernik, i dalje se osecam tako ali se sve cesce pitam - sta ako je sve to prica za malu decu, kao Deda Mraz...
ali ja sebe ne vidim kao ateistu, ne vidim sebe da ne slavim hriscanske praznike, ne nosim brojanice, ne prekrstim se pred neki vazan ispit...
Da li je vec sve to gotovo i ja ne verujem u Boga sa velikim uzvicnikom kao sto si rekao ili sam jos na granici i moze svasta da se desi?
@User Friendly , izvini, stalno upadam u tvoj termin za terapiju xD

Kako glupo razmisljanje, nemam rijeci...

PA dobro, mozda nije tvoje misljenje,takvo ali nekom drugom mozda nije glupo jer je svako subjektivan i subjektivno dozivljava objektivnu stvarnost...
A pogotovo kada je rec o religiji!

Tu nema glupih i pametnih hipoteza po meni, mnogi filosofi su posrnuli a mi cemo sada da "provalimo stos" ....

Religija je i licna i intimna stvar tako da je izuzetno tesko polemisati objektivno o njoj.....Mada ja sam siguran da mnogo vise vernici diskriminisu nevernike nego nevernici vernike....Nevernik kaze verniku samo - ja u to ne verujem, a vernik nema sta drugo da kaze nego uvredu - Ti si glup, ti ces goreti u paklu itd....Mislim nisu ni vernici krivi, njima vera (obicno hriscanska a mozda i ostale) nalazu da tako govore nevernicima i da ih zastrasuju....Vernici ne govore ovo namerno da bi zastrasivali druge, to je plan nekih visih mocnika, vernici to govore iz srca a pogotovo prijateljima jer i oni sami veruju u to....

Tako da ni jedan komentar u vezi religije nije glup, treba samo paziti da se ne diskriminise niko kao i da se ima odredjeni stepen postovanja prema necijem izboru i ako bas dodje do kompleksne rasprave da se ipak malo uzme u obzir selekcija upotrebljavanih termina, jer nesto mozemo reci i drugim terminima a da dobijemo isti efekat za ono sto smo umislili a u isto vreme da izbegnemo situaciju da direktno ili indirektno uvredimo sagovornika!

Pa zato sto si bio kreativan i otvorio fine teme.

A sto te nije bilo?
Vidis da se kafana umrtvila. :think:

A to......HAha nisam ni provalio..Ma ja i ne gledam reputacije, niti me zanimaju niti bilo sta pisem zbog njih a i ne volim da se dodvoram ljudima zbog istih...Kada vidim da nekom pise u aktivnosti hoce malo reputacije dobijem ospice.....Isto tako ne volim ni "prijatelje" na forumu, svi koji su mi prijatelji u principu su mi poslali zahtev, ja izbegavam jer mislim da to menja na neki nacin buducu komunikaciju i argumentovanje sa njima, tj postajemo subjektivni ili bolecivi da im iznosis argumente pa se sve nesto snebivas i "moras" se sloziti sa njima ili ostaviti neodgovoreno....

A nisam dolazio - Pa ima vise razloga - malo i da se odmorim, malo sam i izgubio energiju za forum - dosadi, imao sam i guzvu na poslu puno, jurio sam i neku muzicku opremu non-stop i tako to, nisam cak stizao ni u teretanu da idem......

Sada praznici pa malo da dam oduska ha ha!

KAfana se bas umrtvila kada sam dosao i video da i dalje stoji moj post kao zadnji bas me prosla neka jeza, reko sta li je ovo....

Ali mozda i bolje , to mozda znaci da je besmrtna pocela da izlazi po lepom vremenu mozda sa nekim novim drustvom ili seta stalno nekog novog kucnog ljubimca, a nocu spava....
Tako da sve ima i svoje dobre i svoje lose stvari.....
Prolece sa lepim vremenom je konacno doslo pa se nadam da ce svima sve krenuti na bolje i da ce svi imati vise energije.....

A to......HAha nisam ni provalio..Ma ja i ne gledam reputacije, niti me zanimaju niti bilo sta pisem zbog njih a i ne volim da se dodvoram ljudima zbog istih...Kada vidim da nekom pise u aktivnosti hoce malo reputacije dobijem ospice.....Isto tako ne volim ni "prijatelje" na forumu, svi koji su mi prijatelji u principu su mi poslali zahtev, ja izbegavam jer mislim da to menja na neki nacin buducu komunikaciju i argumentovanje sa njima, tj postajemo subjektivni ili bolecivi da im iznosis argumente pa se sve nesto snebivas i "moras" se sloziti sa njima ili ostaviti neodgovoreno....

A nisam dolazio - Pa ima vise razloga - malo i da se odmorim, malo sam i izgubio energiju za forum - dosadi, imao sam i guzvu na poslu puno, jurio sam i neku muzicku opremu non-stop i tako to, nisam cak stizao ni u teretanu da idem......

Sada praznici pa malo da dam oduska ha ha!

KAfana se bas umrtvila kada sam dosao i video da i dalje stoji moj post kao zadnji bas me prosla neka jeza, reko sta li je ovo....

Ali mozda i bolje , to mozda znaci da je besmrtna pocela da izlazi po lepom vremenu mozda sa nekim novim drustvom ili seta stalno nekog novog kucnog ljubimca, a nocu spava....
Tako da sve ima i svoje dobre i svoje lose stvari.....
Prolece sa lepim vremenom je konacno doslo pa se nadam da ce svima sve krenuti na bolje i da ce svi imati vise energije.....

Kod svih nas povremeno dodje do zasicenja forumom.

Lepo sto se bavis muzikom.
I ja sam nekada davno, a sad je samo slusam.

U to ime, nesto brzi ritam:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back