Caffe "Na psihoterapiji kod čika Frojda"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
„Šta ti je? Neraspoložen?"
„Strašno neraspoložen."
„Uzmi još jedan apsint. Halo, kelner. Još jedan apsint za senjora."
„Strašno sam neraspoložen", rekoh. ,
„Popij to", reèe Bil. „Popij polako."
Poèelo je da se smrkava. Fijesta se nastavljala. Oseæao sam da me piæe hvata, ali se nisam ni najmanje oraspoložio.
„Kako se oseæaš?"
„Strašno se oseæam."
„Još jedan?"
„Neæe ništa pomoæi."
„Probaj. Èovek nikad ne zna; možda æe baš taj pomoæi. Hej, kelner! Još jedan apsint za senjora!"
Usuo sam vodu pravo u apsint i promuækao ga, umesto da sipam polako. Bil stavi unutra grumen leda. Jednom kašièicom sam promešao led po zagasitoj, mutnoj teènosti.
„Kakav je?"
»Fin."
„Nemoj tako naglo da piješ. Smuèiæe ti se."
Spustio sam èašu. Nisam mislio naglo da pijem.
„Nakresao sam se."

ја све преживљавам што и моја деца
ваљда је то нормално за све маме

недавно је мој млађи син, 1. разред рекао учитељици неприкладне речи (није псовка, ал близу)
собзиром да то није лепо, ја га подучим да се сутрадан извине учитењици, што је он и учинио
+ одем ја у школу да питам шта је то било, да ето ја поразговарам са учитељивом
кад она мени "немој да ме давиш" и рекла је да не прихвата извињење и шта њу брига како и шта ми њему допуштамо код куће..(ово последње сматрам чак врло врло ниским ударцем...ебига сваки дан висим у школи питам распитујем се, контролишем домаћи, исправљам са часа, она мени тако...па ко га је подучио да се извини и да не сме више тако да се понаша?)
као, њој било криво што јој он то реко пред колегама...аха, сујета је у питању, дакле :zper: ко да су колеге све бајне и сјајне њихова гoвнa миришу, извинте на изразу
после тога није више имала замерке на њега, а ја не могу да се одупрем утиску да је она умислила да је тиме постигла да ја боље васпитавам дете код куће
да ствар буде гора, дете ми се упишкило и укакило на часу јер није смео да пита да изађе у веце, а она ни да ме позове да дођем по њега у школу

то је било пре више од недељу дана, али ја сам још под утиском, још то не могу да избацим из главе

ја све преживљавам што и моја деца
ваљда је то нормално за све маме

недавно је мој млађи син, 1. разред рекао учитељици неприкладне речи (није псовка, ал близу)
собзиром да то није лепо, ја га подучим да се сутрадан извине учитењици, што је он и учинио
+ одем ја у школу да питам шта је то било, да ето ја поразговарам са учитељивом
кад она мени "немој да ме давиш" и рекла је да не прихвата извињење и шта њу брига како и шта ми њему допуштамо код куће..(ово последње сматрам чак врло врло ниским ударцем...ебига сваки дан висим у школи питам распитујем се, контролишем домаћи, исправљам са часа, она мени тако...па ко га је подучио да се извини и да не сме више тако да се понаша?)
као, њој било криво што јој он то реко пред колегама...аха, сујета је у питању, дакле :zper: ко да су колеге све бајне и сјајне њихова гoвнa миришу, извинте на изразу
после тога није више имала замерке на њега, а ја не могу да се одупрем утиску да је она умислила да је тиме постигла да ја боље васпитавам дете код куће
да ствар буде гора, дете ми се упишкило и укакило на часу јер није смео да пита да изађе у веце, а она ни да ме позове да дођем по њега у школу

то је било пре више од недељу дана, али ја сам још под утиском, још то не могу да избацим из главе

Pazi ovo moze da bude veliki problem..... Da li se dete upisklilo i ukakilo namerno ili iz straha (mada ne razumem toliki strah da pita uciteljicu a do juce je imalo slobodu da je vredja) , ili je pak to uradilo jer nije moglo da kontrolise defekacije odn mokrenja?

Ukoliko je ovo drugo slucaj, ovde se radi i o regresiji, i obicnos e desava kod dece nocu dok spavaju, deca se vracaju na raniji stadijum zrelosti kako bi zaokupila nasu paznju (to sve rade podsvesno) jer imaju neki problem , obicno veliki stres, trauma, psihicki poremecaj..... Tada se mora raditi na resavanju uzrocnika problema ili ima da se nastavi ovo.

ako je dete to uradilo jer je bilo toliko preplaseno da nije smelod a izadje ili pita - onda ok sto se tice te psihicke strane, ali opet nije dobro jer nam ovo otvara nova vrata i kazuje da je totalno poremecen odnos izmedju deteta i ucitelja, mislim, bas je tesko da neko sebi svesno dozvoli da se uneredi na casu, ok strah, strah, strahopostovanje prema ucitelju, ali kada prigusti da se zadovolje primarni nagoni i izvrsenje nuzdi, onda sve to pada u vodu i deca znaju i da istrce iz ucionice....

Tvoje dete je prestraseno cim je to sebi dopustilo.....Moras mnogo da pricas sa njim, i objasnis mu lepo STA SE SME U SKOLI A STA NE, STA MOZE DA TRPI A STA NE, STA SME DA RADI A STA NE SME....... Znaci nije lepo vredjati uciteljicu, ali ako se osecas krivim za to (sto i treba) to ne znaci da si kaznjen da je pitas bilo sta normalno ili pak da ces trpeti posledice u nekom drugom segmentu.....Deca su deca a ne odrasli , tako da se njima ne zamera (tj mi im ne zameramo a oni moraju da osecaju kao da su krivi) deca se samo izvode na pravi put ponasanja, a nikako diskriminisu.

Posalji dete da ode kod skolskog pedagoga i psihologa , a odi i ti i popricaj sa njima, ovo je veoma vazna stvar.

Kako su reagovali drugari, mislim, da li je to neko primetio, da li se to zna? Najbolje bi bilo da ostane tajna, inace moze da postaje trajna trauma za njega i da ga prati do 90-e godine zivota, kada ce se npr penzioneri sprdati sa njim kako je "usranko" i sta mus e desavalo u skoli....Pa odatle moze da izadje i neki nadimak i da mu se zagorca celo skolovanje, ta vrsnjacka grupa je neumoljiva kada krene sa odbacivanjem i diskriminacijom.....

Tako da gledaj sto pre da resis taj problem dok se ne produbi na svim poljima.

Sto se tice uciteljice, pusti je, ona je kakva takva je, ne trosi energiju na to, gledaj kako da najbolje zbrines dete u datoj situaciji i sa onim sto imas od uslova.

Detetu se mora predociti da je uciteljica ljuta na njegovo ponasanje (i navesti koje, zasto kako) a ne na NJEGA U GLOBALU, i da ono i dalje ima sva ista prava kao i sva ostala druga deca.

Svi mi znamo kako se osecamo iznutra , pa i da nas ne pusti autoritet napolje u wc, bolje je i izaci i izneveriti uciteljicu nego se unerediti i sebi stvoriti strahovitu traumu zbog toga, ako vec covek ne moze da izdrzi.

Zamislite kako je tom jadnom detetu kada bi odrastao covek imao proliv i slobodno se seckao po gradu a kada ga pritera on ne sme da udje u neki wc, nego se uneredi na javnom mestu i trpi to, a okolina to vidi. To je velika trauma.

па видели су другари, нормално да су видели, а и намирисали
нека деца су испричала и родитељима
ал ми није познато (иначе би ми реко) да је у разреду смишљен неки надимак
иначе ја сам чула кад смо полазили тог дана кући да му је један мали рекао нешто као"сам си крив, што ниси отишао у веце", ја сам том малом рекла, пази ти да се то теби не деси..
иначе, мислим да је учитељица била мало претерала, одн мало превише пооштрила став према њему од грубих речи па на овамо, ал да је увидела тог дана кад се упишкио, па је, мислим, нашла неку средину у наступу према њему,у међувремену
видело се из авиона да мом детету није ни мало пријатно, нисам га грдила, ваљда је то битно
иначе, ја и учитељица смо се договориле да га још не шаљемо код педагога, прво да пробамо нас две да га средимо, мислим његово понашање,
да ме не схватите погрешно, ја знам да моје дете није цвећка, прзница је он, наљути се брзо и лако....и то што јој је упутио грубе речи тог дана , разлог томе је исто његова љутња на њу јер му није дала да се игра са децом из старијих разреда , коју он иначе познаје.....а није му дала да се игра са њима јер је почело неко хушкање међу њима, и она је хтела да их растави, повукла га је за мајцу и онда је он реко то што је реко
такође, да ме не схватите погрешно, не сматрам учитељицу лошом, задовољна сам њеним радом у целини гледано, само ме је веома погодио њен наступ тог дана "немој да ме давиш" и "не прихватам извињење" ми одзвањају у глави још увек иако се то десило пре десетак дана

па видели су другари, нормално да су видели, а и намирисали
нека деца су испричала и родитељима
ал ми није познато (иначе би ми реко) да је у разреду смишљен неки надимак
иначе ја сам чула кад смо полазили тог дана кући да му је један мали рекао нешто као"сам си крив, што ниси отишао у веце", ја сам том малом рекла, пази ти да се то теби не деси..
иначе, мислим да је учитељица била мало претерала, одн мало превише пооштрила став према њему од грубих речи па на овамо, ал да је увидела тог дана кад се упишкио, па је, мислим, нашла неку средину у наступу према њему,у међувремену
видело се из авиона да мом детету није ни мало пријатно, нисам га грдила, ваљда је то битно
иначе, ја и учитељица смо се договориле да га још не шаљемо код педагога, прво да пробамо нас две да га средимо, мислим његово понашање,
да ме не схватите погрешно, ја знам да моје дете није цвећка, прзница је он, наљути се брзо и лако....и то што јој је упутио грубе речи тог дана , разлог томе је исто његова љутња на њу јер му није дала да се игра са децом из старијих разреда , коју он иначе познаје.....а није му дала да се игра са њима јер је почело неко хушкање међу њима, и она је хтела да их растави, повукла га је за мајцу и онда је он реко то што је реко
такође, да ме не схватите погрешно, не сматрам учитељицу лошом, задовољна сам њеним радом у целини гледано, само ме је веома погодио њен наступ тог дана "немој да ме давиш" и "не прихватам извињење" ми одзвањају у глави још увек иако се то десило пре десетак дана

Dobro na srecu oni su svi mali jos uvek pa nema onih podmuklih vredjanja kao u kasnijim razredima. Mada nikada se ne zna, uvek se nadje neki mali zloca da zagorca nekom skolovanje.

Lepo je sto nisi grdila sina, jer vidis on je kritike preozbiljno shvatio, da cak nije hteo ni svoje nuzde da izvrsi nego je trpeo jadnicak dokle je mogao. Taman posla jos da vices na njega sto mu se to desilo, onda bi dete bilo potpuno pogubljeno, ne bi znao sta da radi kada.

Objasni mu lepo da to nije lepo da se radi i da uvek pita kada ne mzoe da izdrzi , da ode do toaleta, to nije ni zdravo da se trpi a nije ni neka odlika kulture, i nema nista lsoe da ode do wc-a .
Radi sa njim puno, kontrolisi mu ponasanje i istovremeno uci sta se mzoe a sta ne, sta je lepo a sta ne. Stavljaj njega u situacije u koje je "onaj drugi" pa ga pitaj kako bi se on osecao.
i uvek pokazi da dete volis, a da neke njegove postupke ne volis i ponasanje. Isto tako to treba i uciteljica da radi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back