Kafić Čadjava mehana- Knjiški moljci XXXV

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slažem se, samo problem i jeste u tome što su ljudi masovno sveli veru na tradiciju, što nije ni približno jednako. Jeste tradicija super i to treba da se neguje, ali ne kao puka spoljašnjost bez suštine.
Istina, ponegdje se to svelo na tradiciju, ali dok god se poštuje da tvoj bližnji ima pravo na vlastiti doživljaj istog (i da je obostrano, naravno) mi je u redu.
A ovo što kažeš "puka spoljašnost bez suštine", upravo zato sam spomenula dio koji mi je u svemu tome najbitniji, ozračje koje pritom nosimo u sebi.

Ali da nije baš najgore, jer ako ostane dio, treba i popiti, jel? 😄

Gulaš sa vinom ;)

Snowko, jesi usisao stan? Kad ideš po novu posteljinu? :zper:

Nisam još, javili mi juče da ce posiljka da kasni što znaci da nema još usisivača.
Za posteljinu možda za vikend ili sutra kad se naspavam.

Istina, ponegdje se to svelo na tradiciju, ali dok god se poštuje da tvoj bližnji ima pravo na vlastiti doživljaj istog (i da je obostrano, naravno) mi je u redu.
За Православне Хришћане вера је суштина идентитета и нема везе Руси,Срби или који год то је основа на којој се гради све.
Римокатолици су потпуно другачији то су два недодирљива и неупоредива света суштински гледано.
Заједништво породице се гради на истој вери пре свега а онда на истим гледиштима о свакодневници и зато треба да се бира своје,што каже изрека "свака птица своме јату лети".
Пусти се у породицу неко другачији и ту сталне свађе,проблеми,расправе,главобоље јер свако вуче на своју страну.

Кад неки странци хоће да им се објасни лако је,Хришћанство се дели на православне и римокатолике с' тим да су сви православни исти а даље подела римокатолика спада у оквир стручњака.Они детаљишу те поделе и приближавају им полако ако их занима.

За Православне Хришћане вера је суштина идентитета и нема везе Руси,Срби или који год то је основа на којој се гради све.
Римокатолици су потпуно другачији то су два недодирљива и неупоредива света суштински гледано.
Заједништво породице се гради на истој вери пре свега а онда на истим гледиштима о свакодневници и зато треба да се бира своје,што каже изрека "свака птица своме јату лети".
Пусти се у породицу неко другачији и ту сталне свађе,проблеми,расправе,главобоље јер свако вуче на своју страну.

Кад неки странци хоће да им се објасни лако је,Хришћанство се дели на православне и римокатолике с' тим да су сви православни исти а даље подела римокатолика спада у оквир стручњака.Они детаљишу те поделе и приближавају им полако ако их занима.
Kako to misliš "pusti se u porodicu"? Tko koga pusti?
Uglavnom, nemam problema s ovim što govoriš.
I moj post nije išao u tom smjeru.

Mi tih problema nemamo.
Poštujemo se međusobno.

Ne znam što bih rekla osim da je vjera stvar izbora.
Није јер којој је породици неко рођен у тој је вери,ако су његови или њени у православљу православне је вере,ако су будисти будистичке,римокатолик римокатоличке,ислам ислам исламске.
То су крвне везе идентитета које неко може да негира али стигну кроз живот.

A ako se netko vjernikom i smatra, ok za liturgiju, ali ovi običaji su (barem po mom mišljenju) nešto lijepo, ali ne zato što se to tako mora ili je grijeh ako se ne učini. Bitnijim smatram ponašanje pojedinca prema zajednici. Duh i ozračje koje svatko nosi u sebi. Razumijevanje i poštivanje kad je riječ i o različitosti.
Има много оних који верују у оно што им се исплати али у православљу је све што се ради контра грех и искупљење је кроз пост,молитву а римокатолици све праштају ако је за добро вере.
Једно су верници декларативни а друго они што заиста верују,два потпуно различита света и зависи како ко гледа на одлазак душе у Рај или Пакао.

Opet vidim dva tvoja potpuno ista posta. :trlja:
Kako ponedjeljak, što je u ponedjeljak?

Baguje mi net pa su zato 2.

Nemam pojma sta je u ponedeljak.
Mislim da to ima veze jer su primili hriscanstvo od Vizantije, posle se okrenuli Katolicima pa su u medjuvremenu pojavio Jan Hus koji je sve to doveo u pitanje a posle njega rat izmedju Katolika i Protestanata gde je Prag menjao ruke vise puta i na kraju komunisti vladali pola veka.
Sada vise praznuju sve to zbog tradicije a velika vecina su ateisti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back