Buve, krpelji i ostala gamad

Ja bih samo da (po ko zna koji put! :roll:) ponovim upozorenje: Sve je jeftinije od lečenja!
Ne samo materijalno, već mnogo više fizički i emotivno.
Mi smo, prve godine kada smo imali Donu (ranije nije bilo toliko te žgadije, niti je bilo toliko zaraza, pa su "služile" i obične ogrlice) koristili Virbakov preparat (na preporuku veterinara) i "zakačili" smo krpelja. Dona je imala pet ipo meseci, i njena (i moja) najveća sreća je u tome što sam je već tad jako, jako dobro poznavala. Jela je, ali manje. Igrala se, bila vesela, ali... nekako drugačija. Čak me je i veterinar belo gledao kad sam je odvela, samo što je bio suviše kulturan da mi kaže kako sam paranoična.
Sve u svemu, ovde sam naišla na podatke i na potrebu da proverim kakva joj je mokraća. Bila je tamna, lečili smo je i, Bogu hvala, izlečili, ali tkva tri dana ne bih nikom poželela!
Ni jedno sredstvo nije 100% sigurno, ali smo ostali pri "virbaku" jer se lakše nabavlja i jer nema falsifikata. Pretpostavljam da je tada dejstvo oslabilo jer je ona rasla i, kad smo joj ga stavili, imala je manje od 12kg, za mesec ipo, kada se sve desilo, imala je 15-tak.
:rtfm:Obavezno stavite svojim psima zaštitu!

E *** Ljiljo,baš mi krivo...možete li spavati noćas od neprijatnog mirisa? :(

Ma spavali smo. Njih dve spavaju u donjoj dnevnoj sobi same (mislim niko ne spava u toj sobi= a meš spava u hodniku. Ali cela kuća smrdi. I jutros ih onjuškam (mislila sam izvetrelo je možda) a one i dalje smrde. Tako da je danas kupanje a Meša će prebrisati truleksom umočenim u rastvor sirćeta i vode. Ako i njega okupamo ima da visi nedelju dana na žici za sušenje pošto ne može da stane u mašinu za sušenje veša :hahaha::dash:
I tako dadoh pare bez veze i svi se namaltretirasmo.

e smeh sad i ja razmisljam, pa pre desetak godina nije bilo toliko ove gamadi. ajde znalo se za buve, kad uleti u "leglo", onda ih moja dovati i dok ih ne istrebi ne odustaje, ali krpelji nisu bili toliko zastupljeni, ogrlica je uglavnom resavala stvar!

Da, ja pamtim borbu sa buvama, ali krpelji su poceli mnogo kasnije da bivaju neugodni i ucestali. Al' kad bolje razmislim, Bingo je zamalo stradao od piroplasmoze (tad bas nije bila cesta) pre oko 10-11 godina sto znaci da ih je i tada bilo, krpelja mislim, i da ni tada nisu "postovali" front line zabranu:sad2: Doduse, tada sam stavljala Bingu front line 3-4 puta godisnje, ne preko zime, a macama dva puta, u prolece i krajem leta:think:

E pa ovo što sam kupila, u spreju nemoj slučajno neko još da kupi. Toliko smrdi da je to užas. naprskala sam Mazu i Mašu, utrljala u dlaku a Meša sam samo malo jer mi ludak nije dozvoljavao, tede da me pregazi. Tako da je on ostao nepoprskan čekajući svog ljubljenog gazdu da se sa njim lomata. Ove dve toliko smrde, ruke mi i posle 15 pranja smrde. Sutra deca imaju zadatak da ih okupaju u kadi, dobro obrišu peškirima i neka se jure po sobama dok se ne osuše jer je napolju ledeno. One se brzo osuše pa je sva sreća što su me ledja bolela pa nisam sa onim monstrumčićem mogla da se natežem inače bi i on sutra bio kupan a kako bi ga osušili to ne znam.
Sredstvo se zove PETVITAL proizvodjač Kanina zapremina 250ml i košta 1525 dinara. Bacih pare. Sigurno tera buve i krpelje pored ovolikog smrada:dash:

A aktivna supstanca je...? Smrde i Leskopan i Neostomosan i od njih sam odustala odavno jer se Gizmo posle par dana oporavljao od blažeg trovanja a smrdeo je nenormalno sve do prve kiše posle koje bi ga napadale buve! Pa još ako je to pobelelo u dodiru sa vodom, bačene pare ne 100 nego 200%! Što kaže Smeh, Virbac je zakon!

Dustvo, hitno mi treba savet:sad2: Stavila sam Zoni veceras virbac ampulu i sad joj nije dobro, skunjala se sva i trese se...:sad2: Nema temperaturu, bar ne mogu da osetim, ali nesto joj nije dobro. Da li je moguce da je reakcija na ampulu? Bila je vesela i normalna sve dok joj nisam to stavila. Sta da radim? Noc je...

Dustvo, hitno mi treba savet:sad2: Stavila sam Zoni veceras virbac ampulu i sad joj nije dobro, skunjala se sva i trese se...:sad2: Nema temperaturu, bar ne mogu da osetim, ali nesto joj nije dobro. Da li je moguce da je reakcija na ampulu? Bila je vesela i normalna sve dok joj nisam to stavila. Sta da radim? Noc je...

Joj, Neno, ja ne znam. Nikada mi se to nije desilo. Možda i nema veze sa ampulom, šta znaš. Zar nema dežurni na Vet.fak.?

Nema temperaturu, merila sam malopre. I vodila sam je napolje, normalno je piskila i kakila, samo malo cudno hoda, kao da je ne slusaju nogice:sad2: Mislim da je u pitanju lakse trovanje i to od ampule... Jesenas sam joj stavljala front line i nije joj nista bilo, a sad je ovo virbac, ima drugaciji sastav, ne znam:sad2:

Sad sam procitala ponovo uputstvo, da, ima u retkim slucajevima pojava tih simptoma, ona je i povratila jednom veceras, ima i tremor i neraspolozena je. Sve to opisano, ima u retkim slucajevima. Izgleda da smo mi taj redak slucaj.:sad2: Utesno je sto kazu da brzo prolaze ti simptomi i da nije potrebna nikakva akcija.

Ona je sad malko bolje, sad hoce da spava. Nadam se da ce noc biti mirna i da ce sutra sve biti ok.

Dobro jutro. Nama je noc bila relativno mirna, nije se dogadjalo nista gore,ali nije bila ni uobicajena. Zone je otisla u drugu sobu da spava, prvi put, zavukla se u cosak i nije htela da pridje nikome. Od jutros je neraspolozena, pomalo drhti, drema sklupcana na krevetu. Vodila sam je napolje, obavila je mali poslic normalno, ali nece nista da se igra, juri golubove i sl. sto inace radi redovno.

Sacekacu jos neko vreme da vidim sta se desava, pa cu je eventualno voditi kod veta. Nema temperaturu i nije vise povracala, samo ono jednom sinoc.

Rekoh sinoc da u uputstvu pise da moze biti, veoma retko, takvih simptoma. E sad, da li smo mi to "veoma retko"?:sad2:

Ja verujem da ste u "veoma retko" ali opet mislim da bi bilo dobro da, ako si u prilici, odete do veta. Ako ni zbog cega drugog ono zato sto on mozda ima neku precicu kako da joj brze bude skroz bolje, da ti kaze da li to sto si joj dala sada ima funkciju (ili kada tako reaguje propadne i dejstvo).......

Svakako cu konsultovati veta, zbog nje, a i zbog svih drugih kuca koje moraju dobiti zastitu od krpelja, samo je pitanje koju? Jutros cujem moju zaovu, za cije sam dve kuce kupila iste virbacove ampule ali ih ona jos nije stavila, uplasila se dobro, nije to bas prosto, otrujes sopstveno psetance, iz najboljih namera naravno, ali joj od namera nije bolje:sad2:

A stoji i mogucnost da je Zoni nesto drugo u pitanju a samo se poklopilo sa ampulom. Moram kod veta, otici cu.

Drustvo, dobar dan! Nama je pala stena sa srca, vratili smo se od veta i sa jurnjave sa drugarima (sto vam samo po sebi nesto govori:)) Zone je sasvim ok, samo je jos pomalo van forme, nije mogla da trci vise od pola sata, umorila se...:) Vet kaze, prolazna reakcija na sastojke ampule, nista strasno, samo cemo sledeci put da vidimo da je ipak vratimo na front line koji je bolje podnosila. I poslusala sam nasu mm, dala joj sira i jogurta i njene tabletice kalcefos i eto, sve se sredilo:super:

Eto, zapamtite ovo nase iskustvo, ako se slucajno jos kome desi, a toplo se nadam da nece:D
:bye::bye::bye:

joj kad dodjem ovako posle nekog vremena, pa naletim na dramu i ne mogu da strcim brzo niz stranu da vidim da li je sve ok... ljubac veliki za zone!!! drago mi je da se ponovo igra!

drugari a jel su vec krenuli krpelji? mislim sneg je sto ste poceli sa ampulama?

inace na onom skaliburovom spotu pise da je: 6 meseci trajna ogrlica za ZECKEN i 5-6 za neku drugu gamadiju tipa komarce (zecken mislim da su krpelji) a 4 meseca za FLOHEN ( a to su buve valjda).

mene jedino za sve te preparate nervira jer su to u sustini insekticidi koji jesu otrovni i ima upozorenje na svakoj ovakvoj ogrlici da se izbegava kontakt sa samom ogrlico, a i dlaka im mirise na nju cak i kada je skinete, i kako kad ja gileta mazim, grlim i sl?

Back