Buve, krpelji i ostala gamad

Potreban mi je savet - kupila sam Tediju onu ogrlicu protiv buva Kiltrix i danas sam tek skupila hrabrost da mu je stavim. Problem je u tome sto na kutiji pise da je ta ogrlica extra toksicna, da ne sme da se pipa a da se posle ruke temeljno ne operu, da deci pas sa tom ogrlicom ne sme ni da se problizi, jednom recju zlo u obliku ogrlice.
Mene sad zanima da li je to bas tako strasno, jer sam iskreno receno spremna da je bacim na djubre (iako kosta poprilicno) i da se oslonim samo na sampon protiv gamadi.

Mačkiću pretpostavljam da je na prethodnim stranama neko već spomenuo - ja sam mojoj maci stavila jednu ampulu frontline-a jesenas prošle godine, svaki dan je čačkam i drpam i prveravam da nema opet neku buvu i stvarno nema, valjda bi primetila i po češanju. E sad, ona je sterilisana pa slabo boravi napolju, i kad izađe uglavnom je u ulazu pa verovatno i nema odakle da pokupi buve ponovo, čisto sumnjam da ta jedna ampula deluje baš toliko dugo...

Ranije sam stavlja ampule na njega, medjutim one nista ne koriste protiv krpelja. Cak vise ne ni protiv buva, doduse sada postoji frontline kombo pa je on bolji za buve ali krpelje nikako. Prethodnih godina sam mu krpelje skidala kad ih vidim da mile po njemu (to radim i sada jer su se vec pojavili), neke ne vidim na vreme pa se zakace, a ne bih bas da se kockam sa time koji je krpelj zarazen a koji ne.
Inace ova ogrlica stvarno ima uzasno neprijatan miris, skinula sam mu je kad smo dosli kuci, i morala sam da mu operem taj deo vrata jer je miris ostao na njemu a i ostaje na ruci kad ga pomazim.

Koje je boje ta ogrlica, kako izgleda kutija i sta pise, koja je aktivna supstanca? Probaj da nadjes u apoteci, naravno, veterinarskoj, Virbakovo sredstvo na fazon Frontline-a, duplo je jeftinije a Gizmo je jako dugo miran od buva a s obzirom da se smuca po sumi punoj krpelja a nema ni njih, pretpostavljam da je i po tom pitanju okej. Jedino sto se ono sipa duz cele kicme a ne samo na greben.

Ако је браон огрлица онда сам и ја њу куповала, била је једина од ефекта од свих ствари које сам користила, само уз њу мој пас више никад није имао буве. Ако је зелена, онда је то та која није баш ефективна. О ваљда нисам побркала боје, а мислим да нисам.

Ogrlica je svetlije boje, nesto kao bez, boja koze, i nju mi je veterinarka preporucila, samo me eto interesuje da li je zaista toliko otrovna koliko pise, i da li moram da perem ruke svaki put kad pomazim psa? E da, i da li smeju onda deca na ulici da ga maze kad je nosi?
Inace kutija je cetvrtasta, na njoj je slika neka tri psa koja lice na haskije. Sastav je 4,50g 2-isopropoxyphenyl-N-methylcarbamate i 1,013g flumethrin.
I da li mora da ima tako snazan neprijatan miris?

frontalajn traje mesec dana i kosta 650din odprilike za velike rase. Ogrlica koju sam ja kupio kosta 1200din i traje 6meseci provereno protiv krpelja pa sad vidi sta fali frontlajnu. Ranije je trajao dosta duze ali su ga sad pokvarili i protiv krpelja traje samo mesec dana. Tako da je dosta isplatljivije kupiti ogrlicu.

a to su one ogrlice sto uzasno smrde ili neke druge? imao je on pre tu ogrlicu,nisi mogao da mu pridjes koliko je smrdeo. na kraju mi se smucilo,znaci bukvalno mi se povracalo kad osetim taj miris, i skinula sam mu ogrlicu i kupila frontlajn. ako postoji neka koja se ne oseca toliko,bilo bi super
(ako moze i jare i pare:D:D:D)

Mislim da se koncentracija krpelja razlikuje u razlicitim delovima grada.
U centru jos i naprskaju zelene povrsine protiv njih, medjutim ovde na kraju grada ne rade nista. Evo bas jutros sam bila samo do kioska, koji je 50m od moje zgrade, sa Tedijem koji je obisao sve zelene povrsine i kad smo dosli kuci nasla sam mu na ledjima jednog krpelja kako gmize po njemu. I jos smo mi kao malo vise medju zgradama, a kad se krene u livade i njive sa njega skinem milion krpelja.

Jedan moj bivsi komsija iz Filmskog grada je svog stafa vodio redovno u Kosutnjak i pas je zasticen ali se Bora vracao sa po 10-tak komada po sebi. I Novi BG je strasan, u februaru su na fax dovodili rota sa babezijom. opet kazem, probajte Virbac. Provereno bolji od Frontline-a.

Mislim da se koncentracija krpelja razlikuje u razlicitim delovima grada.
U centru jos i naprskaju zelene povrsine protiv njih, medjutim ovde na kraju grada ne rade nista. Evo bas jutros sam bila samo do kioska, koji je 50m od moje zgrade, sa Tedijem koji je obisao sve zelene povrsine i kad smo dosli kuci nasla sam mu na ledjima jednog krpelja kako gmize po njemu. I jos smo mi kao malo vise medju zgradama, a kad se krene u livade i njive sa njega skinem milion krpelja.

ja mom nisam nikad nasla krpelja...ima kratku dlaku,odmah bi primetila,a verovatno je njima teze da se nakace jer je glatka i tako kratka,ko trepavica...e ljudi,to je jako ozbiljna stvar,ti krpelji,prosle godine je jedan doberman kod mene uginuo,ujeo ga zarazeni krpelj...gazde cim su primetile da se cudno ponasa su ga odvele kod veta,ali nije bilo pomoci...

ja mom nisam nikad nasla krpelja...ima kratku dlaku,odmah bi primetila,a verovatno je njima teze da se nakace jer je glatka i tako kratka,ko trepavica...e ljudi,to je jako ozbiljna stvar,ti krpelji,prosle godine je jedan doberman kod mene uginuo,ujeo ga zarazeni krpelj...gazde cim su primetile da se cudno ponasa su ga odvele kod veta,ali nije bilo pomoci...

e sad sam se i ja vec isprepadala... gile je isto kratke, glatke dlake i kod nas valjda jer manje vise redovno kose travu nema toliko leti krpelja, ja sam videla da mu mili po glavi i to neki cudni crveni, mozda bordo krpelj na adi ali mu se nije zakacio. mi mu na dva meseca stavljamo frontline(sada smo dobili taj combo) i za sad ni buva ni krpelja, jeste mnogo para, ali mi nekako imamo poverenja u front.

Losmi-bg jel taj scalibur isto otrovan za ljude, decu kao ogrlica koju je mackic opisala?

:x
Koga ne mryi neka se vrati par stranica unazad na istoj ovoj temi - da vidi kako smo mi prošli sa jednim jedinim krpeljem!
Ono što napominjem je da je Dona imala zaštitu (baš taj Virbac-ov preparat), da smo je i češljali i pregledali, ali se taj jedan jedini nekako "prošvercovao". I bilo je šta je bilo - ne ponovilo se (nikad nikom!)
Napomena je da nema 100% zaštite (bilo da se radi o ogrlici ili frontlajnu), da je neophodno pregledati pse i skidati krpelje pre nego što se zakače. Ako ih primetite zakačene na psu - pažljivo posmatrajte psa i reagujte što pre! Ili, još bolje - čim skinete krpelja - krv na analizu (ako imate gde).
Na svim tim ogrlicama postoji milijarda upozorenja (svojevremeno sam jednu dobila iz Nemačke, pa su mi prevodili tekst - 4 gusto kucane strane raznih upozorenja i opasnosti), verovatno propisi tako nalažu, ali nije to baš tako...

Inace znam kakvo zlo mogu da budu krpelji, mojoj dobroj drugarici je uginula zenka, prelepa, mesanka haskija, skroz bela, ni ona ni ja je do danas nismo prezalile. 12 dana je ona nju chupala iz mrtvih i na kraju joj otkazalo srce. Doduse ona je kasno primetila da sa psom nesto nije u redu.
Ali zato je jedan drugi pas od moje druge drugarice dva puta zakacio zarazenog krpelja, i oba puta se pukim cudom izvukao, iako se drzao na nogama do poslednjeg grama snage tako da su i kod njega kasno primetili da nesto nije u redu, ali se ipak izvukao.

Inace znam kakvo zlo mogu da budu krpelji, mojoj dobroj drugarici je uginula zenka, prelepa, mesanka haskija, skroz bela, ni ona ni ja je do danas nismo prezalile. 12 dana je ona nju chupala iz mrtvih i na kraju joj otkazalo srce. Doduse ona je kasno primetila da sa psom nesto nije u redu.
Ali zato je jedan drugi pas od moje druge drugarice dva puta zakacio zarazenog krpelja, i oba puta se pukim cudom izvukao, iako se drzao na nogama do poslednjeg grama snage tako da su i kod njega kasno primetili da nesto nije u redu, ali se ipak izvukao.
Postoji lek ("imizol", mislim da je u pitanju serum, ali ne držite me za reč - nisam baš upućena) koji je vrlo efikasan ukoliko se da na vreme. E sad... To "na vreme" je vrlo relativan pojam. Pri tome je i sam lek jako nezgodan i, ukoliko opšte stanje psa nije dobro, dešava se svašta...
Inače, kad su ogrlice u pitanju, koliko ja znam, njih ne treba uopšte skidati. Ako se jednom skine, gubi se puno na efikasnosti.

Postoji lek ("imizol", mislim da je u pitanju serum, ali ne držite me za reč - nisam baš upućena) koji je vrlo efikasan ukoliko se da na vreme. E sad... To "na vreme" je vrlo relativan pojam. Pri tome je i sam lek jako nezgodan i, ukoliko opšte stanje psa nije dobro, dešava se svašta...

A moze da se koristi i kao prevencija, jednom u 4 nedelje, mi smo tako radili sa stencima iz naselja kad su poceli da uginjavaju od babezioze. Napominjem da je Filmski grad u to vreme bio prilicno neizgradjen i puuun krpelja i da je jedan deo stenaca uginuo u tom prvom talasu ali oni koji su se izvukli, posle, kad smo nastavili preventivno da ih spricamo, nijedno vise nije uginulo.

Back