Buve, krpelji i ostala gamad

koliko ja imam iskustva sa krpeljima,a imam i imala sam uvek po nekoliko psa-desavalo se da ne primetim krpelja i to bas tako velikog,punog krvi...njih je tesko izvaditi a da ne ostane ona rilica pod kozu...i mojim psima bi posle toga ostala oteklina....vremenom-a to traje i po par meseci-kvrzica nestane....ja bih ti preporucila i povidon jod za dezinfekciju-ne sekiraj se-bice sve u redu...pozdrav:)

ljudi treba mi hitni pomoc...nemam snage da citam 27 strana posto sam uplakana i ruke mi se tresu zato sto me je veterinar isprepadao sepsom kod mog psa i rekao da ce umeti u najstarsnijim mukama ako je zakacio zarazenog krpelja.
pre mesec dana sam dok sam mazila psa(nemacki ovcar, ima 10 godina)primetila nesto pod prstom i kada sam pogledala bila je izraslina, meka na dodir sivkasto braon boje. kada je kuca bila mala imala je na tom mestu viseci mladez pa sam ja pomislila da je to i nisam obratila posebno paznju(naglasavam da nije uopste licilo na krpelja). juce sam krenula da je kupam i slucajno sam malo jace pod prstom pritisla i to je pocelo da krvari. jutros sam je odmah odvela kod veterinara i on je rekao da je to krpelj ali nije mogao da joj skine jel je na prelazu vrata i glave i ona se bas agresivno ponasala.ja sam joj skinula ali nisam izvadila sve(neki pipci...nesto joj je ostalo).njegov predlog je bio da zove sintere da je hvataju i da je vezu za sto...kaoo gestapo da se ponasamo da bi joj on izvadio a da ga ne ujede. ja na ovo nisam pristala zato sto necu da dobije traume od vezivanja i tog mucenja(zivim sa mamom i tatom i pas nam je kao cetvrit clan porodice koga svi volimo najvise na svetu). tada mi je valjda iznerviran veterinar rekao da stavljam hidrogen i alkohol i da kada se zagnoji da ce to samo sa gnojem izaci, ili da moze da se zakomplikuje i da dobije sepsu....UZAS:sad2:
molim vas da mi pomognete oko 2 stvari
koliko je opasno to sto joj nije sve izvadjeno i da li bi se do sada primetila neka promena ako je krpelj zarazen?
hvala vam svima unapred milion puta na pomoci
Poruku vidim tek sad i jako mi je žao...
Dakle...
Da je krpelj u pitanju (istina nekad ga je jako teško prepoznati ima jako puno vrsta i podvrsta) nema šanse da bi ostao zakačen na istom mestu toliko dugo. Osim toga, za to vreme bi se razmnožio i taj jedan i njegova deca... i pas bi bio načičkan krpeljima!
Kada je krpelj zaražen, pas prve simptome bolesti pokazuje za jako kratko vreme (odbija hranu, postaje umoran, tamna mokraća) i name šanse da to ne bi primetila kod psa koji ti je u kući, o kome se vodi računa i koga dobro poznaješ. Čak i da ti je sve to promaklo, pas dosad ne bi preživeo, sigurno.
Ne znam kako i ne znam zašto, ali ako se psu krpelj i ne iščupa, već rilica ostaje u telu, nije ništa strašno, baš kako je neko opisao to mesto malo otvrdne i posle izvesnog vremena sve bude u redu. Moj blizak prijatelj je vrstan veterinar (negde u belom svetu, na žalost) i skrenuo mi je pažnju na to jako davno, a praksa je pokazala da je bio potpuno u pravu.
To što je bilo "puno krvi" mogla je biti neka izraslina (normalno da krvari kad je "otkineš"!), viseći mladež (što je i najverovatnije jer ga je pas već imao na tom mestu), podliv...
I ne mogu da ne primetim, da ti je veterinar malo "čudan"! U kom veku taj živi kad nije čuo za anesteziju?! A da to nije bio krpalj ukazuje i činjenica da je pas tako reagovao! Očigledno je to "kidanje" za nju bilo jako bolno, na krpelja ne bi tako odreagovala sigurno.
Savet je da pod hitno menjaš veterinara, ovog eventualno i prijaviš za nesavesno lečenje i diletantsko ponašanje!
Prati šta se na tom mestu dešava, eventualno maži nekim antibiotskim preparatom ili nečim za brže zarastanje rane i ne brini previše. Krpelj nije sigurno! Ako nešto primetiš, odvedi psa nekom normalnom veterinaru i ispričaj šta se desilo.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ја пробала препарат из апотеке, спреј, Tyra-X, тиме се прска и животиња и намештај и видим да делује! Моја маца више нема буве нити се драпа. Да ли је још неко пробао?

Mili reci mi molim te koliko ovo kosta, i na koji nacin se prska? Jel treba da se razredi, jel zivuljka ne sme da ga polize, jel se stavlja po celom telu ili samo za vrat?
Ovih 11 malih kod mene su prepuni buva, sirocici se samo drapaju, a buve mile bukvalno svuda po njima. Ima ih mnogo da bi mogla da im kupim neki skuplji preparat, da ih kupam opet ne mogu sama, previse ih je. Dakle treba mi nesto cime mogu lako i brzo da ih resim buva, da ih ne bi pojele zive. Ljudi pomagajte!

Мачкић, помоћи ће ти ЕКТОСАН спреј за штенад, кошта око 200 дин, овај други кошта мало више од 400 дин. не знам да ли би смела да им стављаш, мало је озбиљнији препарат. Овај Ектосан слободно користи, Ели се лизала и ништа јој није. Поента је само да га добро утрљаш у длаку, а не само споља, буве отпадну или угину, а штенци су заштићени 15 дана.

E maler! Kod mene u tri pet shopa nema nigde ektosan, pa sam u jednom od njih kupila prasak bubi, jer nista drugo nije preostalo. Imali su samo neke ogrlice, kom. 220din, pa x11=bankrotirana mackic.
Ono sto me interesuje je da li neko ima iskustva sa ovim praskom? Ja sam sve njih uspela da isprasim, i po ledjima i po stomaku, medjutim svi od reda su nakon nanosenja praska krenuli da se cesu svuda i da cvile, kao da su buve izdivljale od praska i krenule da ih ujedaju. Na kraju nisam znala sta da radim, pa sam opet isla od jednog do drugog i ponovo ih zaprasivala. Buva imaju milion, i videla sam da je dosta njih pocrkavalo, ali je dosta i ostalo.
Sta da radim dalje? Jel da ih danas-sutra opet prasim, ili ce buve vremenom sve pocrkati?

Ovo je za one sa mackama- jedan vet koga znam je imao slucaj da je mace uginulo od nekog praska za buve, ali ne mogu da se setim kog!!!!!!!!!!!!!!!!! Zato pre nego sto ih prskate dobro procitajte sta pise. Bas ne mogu da se setim:dash:, mace je lizalo taj prasak.

Hvala Laki!:):)

U principu na macku ne smeju da se stavljaju bilo kakvi praskovi ili sprejevi koji su otrovni upravo zbog toga sto se macke lizu, i odrasle i macici, tako da na tom prasku nije nikako moglo da stoji da je za macke.
Ovaj koji sam ja kupila je i za macke i za pse, a zena iz pet shopa koja mi ga je prodala rekla je da nije otrovan ako se slucajno pojede, i da ga kupuju uglavnom za male kuce upravo zbog toga sto nije tako jak kao frontline a cisti buve i nije otrovan za stene.

Мачкић, помоћи ће ти ЕКТОСАН спреј за штенад, кошта око 200 дин, овај други кошта мало више од 400 дин. не знам да ли би смела да им стављаш, мало је озбиљнији препарат. Овај Ектосан слободно користи, Ели се лизала и ништа јој није. Поента је само да га добро утрљаш у длаку, а не само споља, буве отпадну или угину, а штенци су заштићени 15 дана.

Lakija sam prskala ektosanom kada je bio bas mali i skroz smo ih istrebili,ali sad opet ima buvica,pa da li smem sada(ima 10 meseci) da ga prskam Ektosanom?

Back