najpre, iz svoje ulubljenosti. nerazumevanja hrišćanstva i crkvenih podela. vernike u svom toru su drugačije tretirali od vernika u tudjem. ništa posebno ali glupo i nehrišćanski.Ok. Nego mi reci kako su Fratri kreirali Hrvate?
isti etnikum kao pravoslavci i muslimani. običan narod.. bez ubedjenost (predstave) da su nešto drugo. drugi narod.Tko smo mi prije bili? Srbi?
prvotno, pojam hrvat, je pojam za vlastelu- plemstvo, u nekih slovena. krupne zemljoposednike( hor-bate, velike narodne banove, župane) pa je hrvatska nešto kao velika/visoka županija u današnjom govoru.
fratri u smislu katoličko svećenstvo. uopšte popovi. oni su glavni u dešenoj indoktrinaciji. od njih (crkvenog vidjenja) to počinje. tome su se pridružili svetovni ljudi (like starčević) i ušli ste u fazu samoobmanjivanja od strane odredjenog sloja društva. to je dobilo političku dimenziju koja se zove i nacionalizam. a vaš je svoju kulminaciju dobio devedesetih godina prošlog veka.dakle hrvati ste jer je takvo vaše "učenje" o sebi. a kad vas se priupita što ste bili ranije vi preslikavate današnje zasblude na moje i svoje pretke.Kako su to Fratri sproveli sa Bunjevcima? Koja je strategija i taktika bila?
- - - - - - - - - -
to, namerno duhovno zatiranje narodnog bića, ne smatram asimilacijom. "prosveta" je to valjda. duhovno porobljavanje koje prati vojno ... i sad tako prosvećeni indusi postali englezi a tunišani francuzi? trebalo bi to brisanje svesti nekako drugačije nazvati kako bi ga razlikovali od rodovskog-spontanog-etničkog spajanja...Nije to tako. Asimilacija je proces ne samo u kojoj se manjina utapa u vecinu u okvirima nekog naselja.
Primer bi bila, recimo, imperijalna kolonizacija.

Poslednja izmena: