u prethodnoj raspravi izneo sam neke teze o maovičkim bunjevcima i ikavici kod pravoslavaca po dalmaciji, a sve na osnovu nekih mojih razmišljanja... evo, malo šta o tome kažu i drugi:
---------------------------------------
najpre o ikavici na uništima.
ovo se selo nalazi na današnjoj bosanskohrvatskoj granici. tamošnji uskoci su po svemu sudeći medju poslednje rasformiranim. mnogi rodovi na uništima imaju ista prezimena kao maovički: maljkovic, samaardžić, grizelj, petković, erceg...pa je jasno da dele isto poreklo.
Весна Чулиновић Константиновић – Живот и социјална култура становништва под Динаром
-------------------------------------------
dobro sad znamo odakle ikavica na uništima: s maovica.
a odakle ikavica ćakavica kod mavičana?
opet sam imao sreće i pogodio!!!
ja sam zastupao tezu da je ili starosedelačka ili od uskoka poreklom iz samog primorja. i evo. nadjoh da su u vreme opsade i osvajanja knina na vrliku poslate uskočke trupe iz trogirskih jedinica.
ovaj izvor takodje pokazuje da je turska vrlika pala bez ikakvi borbi.
da dodam, u nas je očuvano predanje da smo došli od klisa...e sad .... nećemo se bavit detaljima vezanim za trogirske krajišnike.
Карло Косор – Дрнишка крајина за турскога владања
nije tačno da je tokom morejskog rata cetinska krajina ispražnjena tako da niko nije ostao. molim hrvatske povijesničare da prestanu zamlaćivat tamošnju raju predstavom o turcima kao čudovištima.
- kao što smo videli vrlika je pala bez borbe.
- ali postoji i drugi dokaz o kontinuitetu stanovništva u vreme morejskog rata. taj dokaz se zove otišić. selo tik uz vrliku i maovice.
otišić je naseljen tokom 16 veka stanovnišvom iz bosne.- dakle davno pre morejskog rata. a prvobitna prezimena i rodovi u otišćana su se sačuvali tamo do rata devedesetih.
Боривоје Милојевић – О привреди и насељима у долини Цетине и Крке
pretpostavimo da se turci nisu bavili poljoprivredom i čuvanjem stoke već samo hrišćani.tj. raja. pa smo rešili pitanje konfesionalne pripadnosti seoskog stanovništva pod turskom vlašću u dalmaciji.
ali, da li je bilo hrišćana u dalmatinskim gradovima pod turskom upravom?
evo jedne studije koja veli da jeste:
Корнелије Ј. Старчевић – Исламско-османски градови далматинског залеђа