Bunjevci neće da budu Hrvati

A zasto onda oni to negiraju, ne sada nego i puno puno pre? Nije mi jasno to bas kod njih, no evo barem znamo da ih nisu komunisti nateravali da ista kazu vec da su sve sami

Zašto negiraju šta? Svoje hrvatstvo?

Zbog politike, nemam volje ići u detalje, ionako bih pisao uzalud... :roll:

Bunjevcima bi bilo napametnije da se počnu izjašnjavati kao Srbi i gotovo, za dvije generacije će biti Srbi i nik'ih problema više nema... Ne bi bili prvi koji bi to učinili, ionako ih je danas zapravo zanemarivo malo, oni su već davno izgubljeni u moru srpstva koje ih okružuje...

Poslednja izmena:
Evo i ja sada ucim malo o njima...ako je kome zanimljivo, evo nesto o njihovim obicajima u i okolici Sombora

Tekst je iz 1934.god.

b8f3c2898e454abab7e3c7438e557116.png

95b6e3237c0c4539aaa22f632f9e1f11.png

34367ff7b3b946c68d89eb92edbf584f.png

65b595d425e944dca6201df1a8a7b21a.png

4892e41e1e5645beb5732e113e6ac8eb.png

8a75ff008c1e4eb09919cd9c90bacdf0.png

Čif,

Ti si pod tipičanim Hrvatskim nacionalističkim programom !
Vas je nemoguće reprogramirati i vratiti u izvorni kod

~~~

Srbi nemaju nameru da svojataju nekoga ako se on izjašnjava kao egipćanin ili marsovac, kamoli svesnog kulturnog Bunjevca

Antropolška istorija i poreklo naroda i nacija je nešto drugo
Srbi ne kradu tuđ identitet kao Hrvati
Država se tako ne pravi osim kada zoveš upomoć Imperije, pa te sklepaju naopačke

Poslednja izmena:

Bunjevcima bi bilo napametnije da se počnu izjašnjavati kao Srbi i gotovo, za dvije generacije će biti Srbi i nik'ih problema više nema... Ne bi bili prvi koji bi to učinili, ionako ih je danas zapravo zanemarivo malo, oni su već davno izgubljeni u moru srpstva koje ih okružuje...

Pa nije uzalud, ja volim cuti svacije misljenje, ali oprosti ja ovde ne vidim u tolikoj meri politiku pa da zato negiraju da su poreklom Hrvati. Meni je stvarno svejedno sta su oni, ne svojatam ih kao Srbe, jos manje mi je vazno jesu Hrvati, ali po ovome barem sta citam ja vidim njihov otpor koji nije bas novijeg doba

Ne vrdam nego iskreno priznajem, jako malo znam o njima. Drago mi je da si procitao da nisam uzalud trazio, jesam citao sam sve sto postavim mada je sinoc bilo kasno a ja umoran pa nisam sa 100% koncentracije procitao ali zasad oni meni nit smrde nit mirisu, pokusat cu jos toga da iskopam.

- - - - - - - - - -

A zasto onda oni to negiraju, ne sada nego i puno puno pre? Nije mi jasno to bas kod njih, no evo barem znamo da ih nisu komunisti nateravali da ista kazu vec da su sve sami
Па баш уводни документ на теми доказује да су комунисти окончали њихово одупирање крапинизацији директивом да се уписују тако без обзира на њихово изјашњавање. Шта ту није јасно?
Изгледа пре да јако мало знаш о хрватима и ако си одрастао међу њима.

Čif,

Ti si pod tipičanim Hrvatskim nacionalističkim programom !
Vas je nemoguće reprogramirati i vratiti u izvorni kod

~~~

Srbi nemaju nameru da svojataju nekoga ako se on izjašnjava kao egipćanin ili marsovac, kamoli svesnog kulturnog Bunjevca

Antropolška istorija i poreklo naroda i nacija je nešto drugo
Srbi ne kradu tuđ identitet kao Hrvati
Država se tako ne pravi osim kada zoveš upomoć Imperije, pa te sklepaju naopačke

Joj daj stari ne drobi, u srpsku naciju je inkorporirano sve šta se moglo inkorporirati, od Roma, Cincara, Vlaha, Torlaka, Bugara, Hrvata, Turaka, Mađara, Nijemaca, sve što ste mogli to ste posrbili, a mi ostali neposrbljeni smo jedva pobjegli od vas...

1943.godina, NASE NOVINE (njihov list)

308b45941ec040ea85e8e66920f00800.png

3aa5e4c4211c436ab347aa9a6e38412a.png

Naše novine, politički, gospodarski i društveni list, izlazio je u Somboru od 2. aprila 1943. do 6. oktobra 1944. godine. Izdavač i odgovorni urednik lista bio je Grga Vuković, advokat iz Sombora i narodni zastupnik u budimpeštanskom parlamentu. List je bio štampan latinicom, u rotacionoj štampariji Josipa Bošnjaka na istoj adresi gde se nalazilo i uredništvo, i bio je namenjen Hrvatima i Bunjevcima. Imao je tiraž od 5.000 primeraka. Štampan je na osam strana i sadržavao je ilustracije.
Na stranicama je donosio stalne rubrike: pregled vanjske situacije, političke visti, gospodarstvo, sport... U svakom broju pored rubrike zanimljivosti donosio je prozne i lirske tekstove, stalno pozivajući na saradnju mlade talente. Od stalnih saradnika treba spomenuti Antuna Karagića, Matiju Kolara, Ivana Dimića, Petra Careva, jednog od urednika lista, i Ivana Mironickog. Grga Vuković je u uvodniku prvog broja između ostalog rekao:

Pokretajući ovaj list, dajemo mu naslov Naše novine sa iskrenom željom, da to budu odista naše novine sa nadom i uvirenjem da će Naše novine biti novine sviju nas i za sve nas, koji pripadamo bunjevačkom i šokačkom puku...

U redakciji Naših novina, u ulici Čihaš Benea br. 3, tokom 1944. godine štampao se i njegov dodatak pod imenom Naš kalendar. U broju 30, prve godine izlaženja lista na njegovoj drugoj strani (22. oktobar 1943.), uredništvo Naših novina je objavilo vest o dobijanju dozvole za izdavanje bunjevačko-šokačkog kalendara za 1944. godinu. Glavna pažnja u Kalendaru bila je posvećena bunjevačko-šokačkoj kulturi i običajima.

Dr Grga Vuković

Grga Vuković je rođen u Čonoplji 10. oktobra 1894. godine. Posle završenih prava u Pešti, živeo je i radio kao advokat u Somboru. Još kao mlad pravnik počeo se baviti politikom. Kada je Somborac Antun Matarić tokom 1923. godine boraveći u Zagrebu stupio u kontakte sa Stipicom i Pavlom Radićem i prihvatio njihova načela o ustrojstvu HSS, po kome se nacionalno pitanje Bunjevaca ne može zadržati van uticaja HSS, u Somboru je u Grgi Vukoviću našao istomišljenika, koji je takođe smatrao da su somborski Bunjevci u stvari Hrvati, i da se ni po koju cenu ne mogu odvojiti od svog nacionalnog stabla.
Vojvođanski pokret, čiji je aktivni član bio i Grga Vuković, posle uvođenja šestojanuarske diktature se mukotrpno razvijao i pored toga što je predstavljao temelj udružene opozicije u Bačkoj. Najveću afirmaciju program HSS i hrvatstvo u Bačkoj doživeće kasnije upravo u ovom Pokretu posle usvajanja Mačekovog političkog programa – Zagrebačke puinktacije, 7. novembra 1932. godine. Tadašnji vođa Pokreta bio je Somborac Duda Bošković.

Tokom 1934. godine Grga Vuković, koji se inače i bavio novinrskim radom, počeo je izadavati list Danica, ali je list poživeo samo nekoliko meseci.
Na Osnivačkoj skuštini Hrvatskog kulturnog društva Miroljub u Somboru održanoj
6. decembra 1936. godine, u njegov Upravni odbor je izabran i advokat Grga Vuković. Osnivanje ovog Društva bilo je kruna aktivnosti potvrde osećanja nekolicine Bunjevaca da su Hrvati. Iste godine Vuković daje prilog i pozajmicu Društvu radi kupovine zgrade u Malocrkvenoj ulici za smeštaj Hrvatskog kulturnog društva Miroljub.
Stvaranjem Banovine Hrvatske 1939. godine politička grupacija zvana Vojvođanski pokret, kojoj je pripadao i Vuković inače i član HSS-a, zapala je u krizu. Pitanje celovitosti Bačke čije je severozapadne delove tražio Maček, podelio je Pokret. Sa jedne strane su bile vođe HSS, a sa druge Srbi i Mađari. Pored toga i među Hrvatima se sve više osećala podela između subotičkog senatora Đ. Vukovića i somborskog Grge Vukovića koji se zalagao za celokupnost Vojvodine.
Avgusta 1940. godine dolazi do sporazuma Cvetković – Maček. U ime lokalnog rukovodstva HSS, somborskog gradonačelnika Ivana Matarića, posećuje Grga Vuković i prenosi mu sugestije dr Vlatka Mačeka o potrebi opšte saradnje na nivou grada.
Mađarska vojska u Bačku ulazi 12. aprila 1941. godine. U skladu sa negiranjem hrvatske nacionalnosti u Bačkoj, mađarske vlasti favorizuju bunjevačko nacionalno opredeljenje. U skladu sa novonastalim stanjem rukovodstvo HSS u Subotici se pasiviziralo, dok se u Somboru Grga Vuković u potpunosti priklonio mađarskim vlastima.
Grga Vuković je u ime Hrvatskog kulturnog društva Miroljub odlazio u posete kod vojnog komadanta Sombora, generala Agoštona Sentandreija na poklonjenje. To mu ipak nije pomoglo da izbegne hapšenje od strane mađarskih vlasti u leto 1941. godine. Uhapšen je zbog optužbe za održavanje veza sa ustaškim vlastima iz NDH. Međutim, hapšenje je bilo iscenirano sa ciljem da okupatorske policijaske snage nađu među Hrvatima pouzdanog čoveka koji će se staviti na čelo bunjevačko-šokačkog pokreta, čiji će cilj biti izražavanje poslušnosti i lojalnosti mađarskom regentu Hortiju.
Po izlasku iz zatvora Grga Vuković je otvoreno stao na stranu okupatora. Kada je Miroljub držao prelo početkom 1942. godine, Grga Vuković je nagovarao predsednika Društva Antuna Matarića, da se prisutnima prvo obrati na mađarskom jeziku, što je Matarić odbio. Umesto njega na mađarskom je govorio Ivan Mironicki, advokat i istomišljenik Grge Vukovića.
Nezadovoljni članovi Miroljuba, pod obrazloženjem da je povredio pravila Društva, zabranjuju aktivan rad Grgi Vukoviću u Društvu. Time je i propala želja Mađara da nametnu svog čoveka Hrvatima U Somboru.
Prvog aprila iste godine, potpisom predsednika Društva, Antuna Matarića i sekretara Gustava Bogdana, iz Miroljiba biva isključen Grga Vuković. Neki članovi su pošli za njim, kao npr. dr Ivan Mironicki, advokat Antun Vujević, zemljoradnici Josip Parčetić, Grga Pekanović, Ljudevit Ostrogonac, trgovci Josa Strilić i Antun Parčetić i drugi.

U proleće 1943. godine mađarske vlasti zabranjuju je delovanje Miroljuba.
Nacionalo i politički dezorjentisan dr Grga Vuković je oktobra 1944. godine, zajedno sa svojim saradnikom Antunom Vujovićem, napustio izadavaštvo i uredništvo Naših novina i pobegao iz Sombora. Otišao je u Minhen, iz koga je posle rata učestvovao u političkoj kampanji protiv Jugoslavije.
Grga Vuković je umro u Minhenu 23. septembra 1956. godine. U Hrvatskoj reviji broj 7 iz 1957. godine, objavljen je nekrolog povodom smrti Grge Vukovića. Hrvatska revija je hrvatski kulturno-politički časopis. Osnovali su ga 1950. godine Vinko Nikolić i Antun Bonifačić. Prvi broj časopisa je izašao 1951. godine. U razdoblju od 1951. do 1990. godine izlazio je u inostranstvu kao časopis hrvatske političke emigracije.

Poslednja izmena:
Pa nije uzalud, ja volim cuti svacije misljenje, ali oprosti ja ovde ne vidim u tolikoj meri politiku pa da zato negiraju da su poreklom Hrvati. Meni je stvarno svejedno sta su oni, ne svojatam ih kao Srbe, jos manje mi je vazno jesu Hrvati, ali po ovome barem sta citam ja vidim njihov otpor koji nije bas novijeg doba

Gledaj, kao prvo ti ne vidiš što Bunjevci misle, ili što su mislili 1901. godine, ti vidiš ono što je netko napisao da Bunjevci misle, znači netko je napisao članak u kojem piše o tome što Bunjevci misle. E sad, ako ti je poznato današnje novinarstvo, isto takvo je bilo i onda, novinarstvo je zapravo sredstvo ostvarivanja određenih političkih agendi, a novinari koji se time bave su zapravo plaćeni agenti u službi onoga koji pokušava sprovesti određenu političku agendu, tako je danas a tako je bilo i nekad.

Znači, svi ti članci su nepouzdan pokazatelj na temelju kojeg bi se moglo zaključiti što su stvarno Bunjevci mislili onda, a i što misle danas, puno pouzdaniji pokazatelj je njihovo praktično djelovanje, i onda i danas, primjerice, puno pouzdaniji pokazatelj raspoloženja Bunjevaca je njihovo izjašnjavanje o nacionalnosti, a ne članak u novinama koji lamentira o tome kako se Bunjevci ne bi trebali izjašnjavati kao Hrvati (illi bi trebali, svejedno).

Svaki taj članak, koji piše o nacionalnosti Bunjevaca, pa bio on napisan i iz pera nekog istaknutog Bunjevca, na kraju je samo još jedan politički korak u pokušaju ostvarenja određene političke agende, no to je zapravo normalno, jer su tako i druge etničke skupine odredile svoju nacionalnu pripadnost, kroz niz političkih koraka koji su sproveli agendu političke identifikacije s nekom političkom zajednicom, u ovom slučaju nacijom. Tako i nastaju političke zajednice, kroz niz političkih koraka koji vode formiranju zajednice, i Srbi kao nacija su nastali na isti način, i Hrvati, i bilo koja druga politička zajednica, kroz niz političkih koraka koji je definirao i okupio zajednicu...

Problem s Bunjevcima je samo u tome što kod njih taj proces nije završen, pa se koleba između jedne i druge i treće opcije, a zbog specifičnih povijesnih, zemljopisnih, a ponajviše političkih uvjeta te zajednice...

Jel' shvaćaš što sam napisao?

- - - - - - - - - -

Gumenjak!

Ko to MI?

Ti si crnogorac!

1/16!

A i Crnogorci su jedva pobjegli od posrbljavanja...

Poslednja izmena:
Gledaj, kao prvo ti ne vidiš što Bunjevci misle, ili što su mislili 1901. godine, ti vidiš ono što je netko napisao da Bunjevci misle, znači netko je napisao članak u kojem piše o tome što Bunjevci misle. E sad, ako ti je poznato današnje novinarstvo, isto takvo je bilo i onda, novinarstvo je zapravo sredstvo ostvarivanja određenih političkih agendi, a novinari koji se time bave su zapravo plaćeni agenti u službi onoga koji pokušava sprovesti određenu političku agendu, tako je danas a tako je bilo i nekad.

Znači, svi ti članci su nepouzdan pokazatelj na temelju kojeg bi se moglo zaključiti što su stvarno Bunjevci mislili onda, a i što misle danas, puno pouzdaniji pokazatelj je njihovo praktično djelovanje, i onda i danas, primjerice, puno pouzdaniji pokazatelj raspoloženja Bunjevaca je njihovo izjašnjavanje o nacionalnosti, a ne članak u novinama koji lamentira o tome kako se Bunjevci ne bi trebali izjašnjavati kao Hrvati.

Svaki taj članak, koji piše o nacionalnosti Bunjevaca, pa bio on napisan i iz pera nekog istaknutog Bunjevca, na kraju je samo još jedan politički korak u pokušaju ostvarenja određene političke agende, no to je zapravo normalno, jer su tako i druge etničke skupine odredile svoju nacionalnu pripadnost, kroz niz političkih koraka koji su sproveli agendu političke identifikacije s nekom političkom zajednicom, u ovom slučaju nacijom. Tako i nastaju političke zajednice, kroz niz političkih koraka koji vode formiranju zajednice, i Srbi kao nacija su nastali na isti način, i Hrvati, i bilo koja druga politička zajednica, kroz niz političkih koraka koji je definirao i okupio zajednicu...

Problem s Bunjevcima je samo u tome što kod njih taj proces nije završen, pa se koleba između jedne i druge i treće opcije, a zbog specifičnih povijesnih, zemljopisnih, a ponajviše političkih uvjeta te zajednice...

- - - - - - - - - -

1/16!

A i Crnogorci su jedva pobjegli od posrbljavanja...

A kako to nema nijedan rvat da brani ustasiju?

Bunjevci nisu Hrvati,Bunjevci nikad nisu bili Hrvati,Bunjevci ne žele da budu Hrvati.Dužnost je naše države da pripadnicima svake etničke zajedničke zajednice omogući slobodu nacionalnog izjašnjavanja i negovanja nacionalnog identiteta.Odluka tzv NOB ili kako se već zvao taj organ za Vojvodinu i sličan dekret diktatora Josipa Broza,kojim se onemogućava Bunjevcima da se tako izjašnjavaju,predstavlja oblik drastičnog kršenja ljudskih prava i taj akt parlament treba što pre da stavi van snage i da zbog istog pripadnicima bunjevačkog naroda u našoj zemlji uputi izvinjenje.

Znači, svi ti članci su nepouzdan pokazatelj na temelju kojeg bi se moglo zaključiti što su stvarno Bunjevci mislili onda, a i što misle danas, puno pouzdaniji pokazatelj je njihovo praktično djelovanje, i onda i danas, primjerice, puno pouzdaniji pokazatelj raspoloženja Bunjevaca je njihovo izjašnjavanje o nacionalnosti, a ne članak u novinama koji lamentira o tome kako se Bunjevci ne bi trebali izjašnjavati kao Hrvati (illi bi trebali, svejedno).

- - - - - - - - - -

.

Da razumem, i slazem se donekle sta se tice novinara i novina, no ovo ti ne ide jedno sa drugim..

puno pouzdaniji pokazatelj raspoloženja Bunjevaca je njihovo izjašnjavanje o nacionalnosti,

Svaki taj članak, koji piše o nacionalnosti Bunjevaca, pa bio on napisan i iz pera nekog istaknutog Bunjevca, na kraju je samo još jedan politički korak u pokušaju ostvarenja određene političke agende

puno pouzdaniji pokazatelj je njihovo praktično djelovanje, i onda i danas, primjerice, puno pouzdaniji pokazatelj raspoloženja Bunjevaca je njihovo izjašnjavanje o nacionalnosti,

A trenutno njihovo delovanje nikako ne ide na ruku onome sta ti sad pises. Kao ni delovanje u periodu izmedju 1930-1940.g.

Treba razdvojiti zito od kukolja, propagandne pamflete i ono sta stvarno moze pomoci da dodjemo do nekih zakljucaka. Ja bi tu razdvojio cak i ono sta oni sami kazu za sebe, jer mozes ti reci i da si podretlom sa Marsa, nece imati neku tezinu.

Dakle ovde imamo dve rasprave

1.Sta su oni zapravo po poreklu, i tu imamo misljenja razlicitih istoricara pa i njih samih, napisati oni su podretlom ovo ili ono nije nikakav dokaz i dokaze treba naci negde drugde. Zasada ja ne vidim ni jedan jedini dokaz sta su oni zapravo po podretlu, no vidim da imaju obicaje koje su svojstvene Hrvatima, no ni to ne znaci puno.

2.A druga rasprava i ona koja je najzastupljenija na ovoj temi a nema veze sa podretlom je kako se oni osecaju...po dosad vidjenom, nekako prevladava misljenje da oni nisu Hrvati, no ne sumnjam da ce neko pronaci (mozda bas ja) neko njihovo misljenje da su podretlom Hrvati, i opet dolazimo na moje da ne znaju bi li piskili ili kakili.

Oni balansiraju a bez uvrede, stvarno mi to nije namera nikakva, mislim da je delomicno tacno ono sta je napisao Mystic u postu 303, naravno on je to umotao tako da ide na vredjanje, ali ima nesto u tome, barem sta se tice sadasnjeg vremena gde je Hrvatska nazalost dosta agresivna i cini mi se da sami Bunjevci stvarno misle da ce im biti puno bolje u Srbiji i da ce imati veca prava..

Da razumem, i slazem se donekle sta se tice novinara i novina, no ovo ti ne ide jedno sa drugim..

A trenutno njihovo delovanje nikako ne ide na ruku onome sta ti sad pises. Kao ni delovanje u periodu izmedju 1930-1940.g.

Treba razdvojiti zito od kukolja, propagandne pamflete i ono sta stvarno moze pomoci da dodjemo do nekih zakljucaka. Ja bi tu razdvojio cak i ono sta oni sami kazu za sebe, jer mozes ti reci i da si podretlom sa Marsa, nece imati neku tezinu.

Dakle ovde imamo dve rasprave

1.Sta su oni zapravo po poreklu, i tu imamo misljenja razlicitih istoricara pa i njih samih, napisati oni su podretlom ovo ili ono nije nikakav dokaz i dokaze treba naci negde drugde. Zasada ja ne vidim ni jedan jedini dokaz sta su oni zapravo po podretlu, no vidim da imaju obicaje koje su svojstvene Hrvatima, no ni to ne znaci puno.

2.A druga rasprava i ona koja je najzastupljenija na ovoj temi a nema veze sa podretlom je kako se oni osecaju...po dosad vidjenom, nekako prevladava misljenje da oni nisu Hrvati, no ne sumnjam da ce neko pronaci (mozda bas ja) neko njihovo misljenje da su podretlom Hrvati, i opet dolazimo na moje da ne znaju bi li piskili ili kakili.

Oni balansiraju a bez uvrede, stvarno mi to nije namera nikakva, mislim da je delomicno tacno ono sta je napisao Mystic u postu 303, naravno on je to umotao tako da ide na vredjanje, ali ima nesto u tome, barem sta se tice sadasnjeg vremena gde je Hrvatska nazalost dosta agresivna i cini mi se da sami Bunjevci stvarno misle da ce im biti puno bolje u Srbiji i da ce imati veca prava..

Uopće nije važno šta su oni porijeklom, to nije presudno, presudna će biti odluka njih kao zajednice koju će političku opciju izabrati...

Sama činjenica da oni kao jedna donekle definirana zajednica još uvijek postoje u većinski srpskoj državi može značiti samo jedno: da nisu Srbi, e sad, tko su i šta su, to je na njima, a svi ovi napisi o njihovoj nacionalnosti su samo politička natezanja za rukav, autori takvih napisa tim napisima zapravo politički djeluju kako bi Bunjevce usmjerili u jednom, ili drugom, ili pak trećem smjeru, već prema političkom afinitetu autora napisa, tako da se iz toga ne može realno znati što Bunjevci sami misle o svojoj nacionalnosti, za to treba pratiti njihovo praktično djelovanje, kako se Bunjevci realno osjećaju i izjašnjavaju... Možda odluče biti Srbi.

Onako odokativno ja bih rek'o da su Bunjevci sigurno Hrvati, jer vidi: BUnjevci, jel', to moraju biti Hrvati... :hahaha:

Poslednja izmena:

Ne negiraju oni ništa svoje. Probaću da objasnim jednostavno. Ideja o Bunjevcima kao Hrvatima nije potekla od samih Bunjevaca, već od Hrvata iz Hrvatske. Bunjevci kao formirana nacionalna zajednica, i to pre Hrvata, nisu to prihvatili. Za razliku od Hrvata, Srbi nikada nisu pritiskali Bunjevce da se izjašnjavaju ovako ili onako, već su ih ostavili na miru. Verovatno zato danas Bunjevci, i pored svih pogodnosti koje bi dobili kada bi se izjasnili kao Hrvati, ne žele da se petljaju u te priče...

Ne negiraju oni ništa svoje. Probaću da objasnim jednostavno. Ideja o Bunjevcima kao Hrvatima nije potekla od samih Bunjevaca, već od Hrvata iz Hrvatske. Bunjevci kao formirana nacionalna zajednica, i to pre Hrvata, nisu to prihvatili. Za razliku od Hrvata, Srbi nikada nisu pritiskali Bunjevce da se izjašnjavaju ovako ili onako, već su ih ostavili na miru. Verovatno zato danas Bunjevci, i pored svih pogodnosti koje bi dobili kada bi se izjasnili kao Hrvati, ne žele da se petljaju u te priče...

Ali većina ih se izjašnjava kao Hrvati... :think:

Zapravo skoro niko.

Po popisu stanovništa Vojvodine iz 2011:

Hrvati - 47.033 (2,43%)
Bunjevci - 16.469 (0,85%)

E sad, jesu li baš svi Bunjevci upisani pod Bunjevce, ili ih ima upisanih pod Hrvate, pitanje je sad? :per:

No, ono što je očigledno, svaki novi popis stanovništva ima sve manje i Hrvata i Bunjevaca:

Popis 2002:

Hrvati - 56.546 (2,78%)
Bunjevci - 19.766 (0,97%)

- - - - - - - - - -

Rvati imaju oproban recept!

Ako neces da budes rvat onda si mrtav!

Znas ljudi spasavaju goli zivot!

Gumenjak!

Po popisu stanovništa Vojvodine iz 2011:

Hrvati - 47.033 (2,43%)
Bunjevci - 16.469 (0,85%)

E sad, jesu li baš svi Bunjevci upisani pod Bunjevce, ili ih ima upisanih pod Hrvate, pitanje je sad? :per:

No, ono što je očigledno, svaki novi popis stanovništva ima sve manje i Hrvata i Bunjevaca:

Popis 2002:

Hrvati - 56.546 (2,78%)
Bunjevci - 19.766 (0,97%)

- - - - - - - - - -

Gumenjak!

Gumenjak!

Cudis na to a ne cudis se sto je sve manje i manje rvata u rvatskoj?

Poslednja izmena:

Back