Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ukupno
Re: Будизам...

A ovaj link što si dao, ne radi. Sajt je premešten na novu adresu. Dakle nisi ništa odatle pročitao. A da jesi, sve bi ti bilo mnogo jasnije, pa ja ne bih morao da ovde postujem

Nije premešten.Sačekaj samo par sekundi sajt će se otvoriti.To su namerno napravili kao ...sajt je premešten u fazonu Budinog učenja da je sve relativno.Čudi me da to nisi zapazio.

A na tom sajtiću piše sve ono što si ti napisao.

Prijatelju, ja krenuo da objašnjavam ali tek onda shvatim da si ti u nekoj misiji opovrgavanja Budinog učenja. Sam i pitaš i odgovaraš i zaključuješ i presuđuješ. Tako da sam ti ja suvišan, pa ne bih da smetam. To me je podsetilo na onu poznatu zen priču:

Prijatelju,nisi ti krenuo da objašnjavaš već da prepisuješ.A kako sam ti konkretno postavio nekoliko pitanja,mogao si da mi na ista odgovoriš.To bi bilo objašnjavanje.
Nisam ja u misiji opovrgavanja Budinog učenja,već sam samo znatiželjan da dobijem svoje odgovore a na koje mi do sada niko nije odgovorio.

A što se tiče zen-budizma prijatelju tu možemo posebno da diskutujemo.On mi se dopada svojom iracionalnošću.Otrvori temu o zen-budizmu pa da diskutujemo.I nemoj poistovečivati Budizam i zen-budizam.Nije to isto prijatelju.

:bye:

Zen Budizam je , iz moje tačke perpektive, Budizam koji evoluira, prilagođava se vremenu.

On mi je sličan Mahajana Budizmu (veliki put), a možda manje sličan Teravada Budizmu (mali put), zato što je možda sporiji i ne tako radikalan kao Teravada.

Možda ovo što sam napisao nije tačno, ali tako ja to vidim.

Budizam mi se dopada, posebno Zen, mada mislim da je korisno proučiti više religioznih sistema i filozofskih pravaca da bi se dobio neki jasniji vidik: šta, kako, zašto, čemu.

Jerohinac, iz tvojih postova stičem utisak da si čovek čiji razvoj prilično jednostrano napreduje.

Mislim da u svom intelektualisanju prilično silovito nastupaš, barataš činjenicama iz pročitanih knjiga i tako dalje.

Međutim, po meni, ne može se sve razumom dokučiti, nešto treba i osetiti.

Možda bi ti koristio koji sat neke meditacije ili joge.

Naravno, sve na ličnu odgovornost.

“Ljudi koji razmišljaju I govore o riziku su kukavice I takvi ljudi ne treba da praktikuju jogu. Za njih je bolje da jedu, piju, ožene se I umru neprosvetljeni. “

Svami Satjananda Sarasvati

Prijatelju,nisi ti krenuo da objašnjavaš već da prepisuješ.A kako sam ti konkretno postavio nekoliko pitanja,mogao si da mi na ista odgovoriš.To bi bilo objašnjavanje.

Hm. Ne pratiš fabulu radnje. Prva dva moja posta (#39 i #47 na ovoj temi) tebi upućena su bili pkušaji odgovora. Posle si počeo da postavljaš kvazipitanja na koja si sam i odgovarao, odnosno zakljucio da "odgovora nema". Tu nisam imao ništa ni da oduzmem ni da dodam. Tvoja glava, pa misli šta ti je drago. A kad budeš zaista imao pitanja, onda mogu da pokušam. Mada ništa ne garantujem :D

I ovaj savet koji ti je uputio alles_gut je prava stvar. Ne može se Budino učenje razumeti samo intelektualno. Treba ga makar malo i praktikovati da bismo zaista shvatili o čemu se radi. Baš kao i sa recimo plivanjem. Dok ne skočiš u vodu nisi siguran da znaš da plivaš. Dakle, meditacija.

A dotle, evo još malo da prepisujem. Može i to koristiti, naročito ako ima ko da pročita :)

Vi sigurno imate visoko mišljenje o budizmu. Pretpostavljam da verujete da je on jedina ispravna religija, a da su sve druge pogrešne.

Nijedan budista koji razume Budino učenje ne misli da su druge religije pogrešne. Niko ko se zaista potrudio da upozna druge religije, sa otvorenim umom, ne bi mogao nešto tako pomisliti. Prva stvar koju uočite kada proučavate različite religije jeste koliko one imaju zajedničkog. Sve religije slažu se u tome da je sadašnje stanje čovečanstva nezadovoljavajuće. Sve veruju da je promena stava i ponašanja neophodna da bi se to stanje popravilo. Sve uče etici koja obuhvata ljubav, blagonaklonost, strpljenje, velikodušnost i društvenu odgovornost i sve prihvataju postojanje neke vrste Apsoluta. One koriste različiti jezik, različite nazive i različite simbole da opišu i objasne te stvari. Samo kada se ljudi uskogrudo vežu za svoj specifičan način viđenja stvari, tada se javljaju netolerancija, oholost i uverenje da smo samo mi u pravu.

Zamislimo Engleza, Francuza, Kineza i Indonežanina kako posmatraju šolju. Englez kaže: "Ovo je šolja." Francuz odgovara: "Ne, to je tasse." Tada Kinez doda: "Obojica grešite. To je pei." Na kraju im se Indonežanin nasmeje i kaže: "Kako ste glupi. To je cawan." Onda Englez uzme rečnik i pokaže ostalima: "Mogu da dokažem da je ovo šolja. Tako kaže moj rečnik." "Onda tvoj rečnik greši", kaže Francuz, "jer moj rečnik jasno kaže da je to tasse." Kinez počne da se buni: "Moj rečnik kaže da je to pei, a on je hiljadama godina stariji od vašeg i mora biti da je u pravu. Pored toga, više ljudi govori kineski nego bilo koji drugi jezik. Zato to mora biti pei." Dok se oni tako prepiru među sobom, dođe neki drugi čovek i otpije iz šolje, govoreći im: "Bilo da ovo zovete šolja, tasse, pei ili cawan, svrha šolje je da se u njoj drži voda, kako bi mogla da se pije. Prestanite da se svađate i pijte, prestanite da se prepirete i ugasite svoju žeđ." To je budistički stav prema drugim religijama.

Зен причица...:D

Христ близак Буди

Један студент универзитета, док је био у посети Газану, постави му питање: "Да ли си икада читао хришћанску Библију?" "Нисам, прочитај ми нешто из ње", рече Газан. Студент отвори библију и прочита му одломак из Јеванђеља по Матеју: "И за одијело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду. Али ја вам кажем да Соломон у свој својој слави, не обуче се као један од њих... И не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се само за себе. Доста је сваком дану зла свога." Газан рече: Само је просветљен човек могао да изрекне овакве речи." Студент настави да чита: "Иштите, и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се." "Изврсно", примети Газан "ко год да је то рекао, врло је близак Буди."

alles_gut

Jerohinac, iz tvojih postova stičem utisak da si čovek čiji razvoj prilično jednostrano napreduje.
Mislim da u svom intelektualisanju prilično silovito nastupaš, barataš činjenicama iz pročitanih knjiga i tako dalje.

U vreme kada sam prilično intezivno bio da kažem u fazonu da se nešto oseti,mnogi diskutanti a verovatno ni ti,bezbrižno ste se igrali u nekom vrtiću ili sa bakom i dekom.

Raduje me što ti se dopada zen-budizam.Možemo diskutovati o njemu.

alles_gut

U vreme kada sam prilično intezivno bio da kažem u fazonu da se nešto oseti,mnogi diskutanti a verovatno ni ti,bezbrižno ste se igrali u nekom vrtiću ili sa bakom i dekom.

Ali na novoj temi... nadam se...;)

ukupno

A kad budeš zaista imao pitanja, onda mogu da pokušam. Mada ništa ne garantujem

Na poslednja pitanja nisi odgovorio.Da li je odgovor...da nema odgovora...Ako je tako,onda si mi sve odgovorio.Kako može da se kaže ono videti znači verovati a i ono verovati znači videti pristup ka tome je izbor čovekov.

Biti u fazonu da se „nešto“ oseti i „nešto“ osetiti nije isto.

Da si „nešto“ osetio, možda ne bi imao potrebu za diskusijom.

Nije mi namera da te uvredim ovom rečenicom, ali - nemam šta da diskutujem o Zenu.

Mislim da je to „nešto“ što se može osetiti, ali diskutovati o tome je, meni bar, suvišno.

Ćao će

kojica

Христ близак Буди.

Poznata mi je ta zen pričica.I naravno ne samo ta.Evo i da i ja naznačim jednu...

Jednog dana, neki se covek, dok je setao divljinom, namerio se na razjarenog tigra.Bezao je pred njim, ali ubrzo je dosao do ruba provalije. Uhvatio se za neku puzavicu i poceo se spustati. Ali na dnu ga je vrebao drugi tigar.Zatim pojavise se dva vredna glodavca i stadose grickati bas tu puzavicu.Iznenada spazi jednu zanimljivu jagodu za oci... Ubere je i stavi u usta...- Mmmm... Kako je dobra.Ne zadrzavajte se na proslosti, ne brinite o buducnosti. Posvetite punu paznju trenutku! Iskusite ga!Sreca je u delovanju u skladu s okolnostima kakve god one bile.

Meni se mnogo dopada a tebi...

alles_gut

Biti u fazonu da se „nešto“ oseti i „nešto“ osetiti nije isto.
Da si „nešto“ osetio, možda ne bi imao potrebu za diskusijom.
Nije mi namera da te uvredim ovom rečenicom, ali - nemam šta da diskutujem o Zenu.
Mislim da je to „nešto“ što se može osetiti, ali diskutovati o tome je, meni bar, suvišno.

Možda ne nisi dobro razumela kada sam onakao u žargonu napisao ono...bio u fazonu.To bio u fazonu u prevodu znači nepunih 5 godina intezivnog rada na tom ''osetiti''.No o tome ne bih da diskutujem.

Razumljivo mi je da nemaš šta da diskutuješ o zenu.O zenu kao prvo treba prilično znati a to saznanje se ''dobija'' nemoj pogrešno shvatiti.Ništa ti zenom ne možeš osetiti dok ne nauičiš da razmišljaš iracionalno,prilično suprotno raciu.

alles_gut

"Ne pitaj ništa.

Oslušni drhtaj borova

kad utihne vetar."
"

Odlično.A šta bi mi odgovorio kada bih te pitao...kada si to poslednji put učinio...

A tamo medju borovima,barem ja,veoma često,prosto i tišinu čujem.A da naznačim da su meni relativno blizu ogromna prostranstva borova,trave,kamena i zemlje i da mi je nešto kao jedinstvo sa prirodom veoma,veoma blisko.

I da napišem zen pričicu o dedi i unuku...

Nekada davno je deda svome unuku ispricao jednu zivotnu istinu.
U dusi svakog coveka se vodi bitka. Kao borba izmedju dva vuka. U dusi svakoga od nas.
Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bes, zavist, ljubomoru, zaljenje, pohlepu, aroganciju, samosazaljenje, krivicu, greh, srdzbu, inferiornost, laz, lazni ponos, egoizam...
Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono sto pruza uzitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdacnost, darezljivost, istinu, saoosecanje i veru.

Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vredno usmeri u dubinu dedovih reci, pa ga upita;
-Koji vuk na kraju pobedi?
Deda odgovori sa smeskom na svom starom licu:
-Pobedjuje uvek onaj koga hranis...

Zen Budizam je , iz moje tačke perpektive, Budizam koji evoluira, prilagođava se vremenu.

On mi je sličan Mahajana Budizmu (veliki put), a možda manje sličan Teravada Budizmu (mali put), zato što je možda sporiji i ne tako radikalan kao Teravada.

Vrlo strucno tumacenje Zen Budizma.

Ipak me zanima kakve konkretne veze sa Zen Budizmom imaju

Samael Aun Weor,osnivac Internacionalnog Gnostickog Pokreta,
Todor Jovanovic,pasionirani citac hronika Akasha.
Osho Radznish,Karlos Kastaneda,Svami Satjanada,ljudi koje cesto citiras kao i Tantra,Astrologija,vanzemaljci itd?:)
Pomalo se zanimam za Zen Budizam ,pa cisto pitam.

@alles_gut
Medjutim malo dalje:

@alles gut
Reci da Zen danas cveta kod Japanaca je isto kao I reci da Hriscanstvo danas cveta kod Srba ( iako su mnogi ubedjeni da je tako ). U teoriji lepo zvuci, ali u praksi je skroz drugacije.
Radije bih da se izbrisu granice takvih podela. Mislim da je to jos jedna od iluzija , teska i bolna iluzija.

Cudna kontradiktornost

@ales_gut
Da li postoji yin koji je u sebi probudio yang…postoji…onog trenutka kad zena razvije sve te osobine koje si naveo, muskarac joj vise nije neophodan…njen krug je tad pri zatvaranju.

Ovo sto ljudi obicno pomisle kad kazu ljubav ( moja devojka, moj decko, moje dete, moja porodica, moja nacija ) - to nije ljubav. To je smece ega.

Ljubav je zaustavljen um.
Nishtavilo.
E, to je prava ljubav.

Itd.

http://vagalume.uol.com/oliver/videos/RlKTEipf7_o-oliver-mandic-nisam-kreso-6-mjeseci.html

Poslednja izmena:
Kako može da se kaže ono videti znači verovati a i ono verovati znači videti pristup ka tome je izbor čovekov:

A gde se to kaže i ko kaže? Pa dogovorili smo se da daješ reference, da bismo znali o čemu pričamo :)

Dok ti to ne raščivijaš, evo da ja dam još jedan "prepis", ako se ne ljutiš.

Neki ljudi kažu: "Sve su religije zapravo iste." Da li biste se složili sa njima?

Religija je pojava suviše kompleksna i raznovrsna da bi mogla biti obuhvaćena jednom takvom tvrdnjom. Budisti bi mogli reći da takva tvrdnja sadrži u sebi element i netačnosti i istine. Budizam uči da ne postoji vrhovni bog, dok hrišćanstvo, na primer, uči da postoji. Po meni je to vrlo važna razlika. Međutim, jedan od najlepših odlomaka u Bibliji kaže:

"Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči. I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam, ništa nisam. I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže. Ljubav dugo trpi, malokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča; ne nadima se. Ne čini što ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi." (Poslanica Korinćanima, 13:1-7)

To je upravo ono što podučava budizam -- da je kvalitet našeg srca važniji od bilo kakve natprirodne moći koju bismo mogli steći, sposobnosti da proričemo budućnost, snage naše vere ili bilo kakvog ekstravagantnog gesta koji bismo mogli učiniti. Zato, kad se povede reč o teološkim pojmovima i teorijama, budizam i hrišćanstvo se sigurno razlikuju. Ali kada dođe do kvaliteta srca, etika i ponašanje su vrlo slični.

:D

Dhul Karnayn

Bravo,bravo i bravo.A gde li si do sada bio.Mogu da ti kažem da ću odgvore na tvoja pitanja ako ih bude,pročitati veoma pažljivo.Veoma me interesuje,da li će neko objasniti onaj razgovor na nekom višem niovu svesti izmedju Todora Jovanovića sa Milošem Tarabićem.A interesuje me i gde su te hiljade i hiljkade njih koji su izlečeni od side ''Todoksinom'' doktora,magistra i šta sve već ne, Todora Jovanovića.

Au kako me interesuje šta je sve na neki način objedinjeno u tom pokretu.A ima ih onako zasebnih svako za sebe koliko hočeš.

Osho Radznish,Karlos Kastaneda,Svami Satjanada,ljudi koje cesto citiras kao i Tantra,Astrologija,vanzemaljci itd?

I ovo me interesuje i to veoma.

A sa ostalim što si napisao mogu samo da se složim,ponavljajući ono...bravo...

A da bude zanimljivije ja bih na sve to dodao i pitanje...kakve veze sa Budizmom ima i
Sai Baba...

Vrlo strucno tumacenje Zen Budizma.

Ipak me zanima kakve konkretne veze sa Zen Budizmom imaju

Todor Jovanovic,pasionirani citac hronika Akasha.
Osho Radznish,Karlos Kastaneda,Svami Satjanada,ljudi koje cesto citiras kao i Tantra,Astrologija,vanzemaljci itd?:)
Pomalo se zanimam za Zen Budizam ,pa cisto pitam.

@alles_gut

Medjutim malo dalje:

@alles gut

Cudna kontradiktornost

@ales_gut

Itd.

http://vagalume.uol.com/oliver/videos/RlKTEipf7_o-oliver-mandic-nisam-kreso-6-mjeseci.html

Iz moje tačke perspektive, sve ima veze sa Zenom, od Samael Aun Weora do Olivera.

Zen je, po mom tumačenju, stanje uma.

Ili je možda bolje reći da je to ne - stanje uma.

I tako dalje.

Možda budeš povezao ako budeš još proučavao kontradiktornosti.

Ćao, inspektore.

Budizam ima isti smisao kao i kod Jevreja, Hriscana i Muslimana...Svaka religija od ove cetri koje postoje se tumaci na pogresan nacin...U empiriskom saznanju...Ali to nije vera...Svaka vera pre svega treba da ETICKI pripremi coveka, da ga nauci moralu...Tek tada kad shvatimo etiku mozemo nase zivote i zivote drugih da izbavimo iz vecne patnje...

ukupno

A gde se to kaže i ko kaže? Pa dogovorili smo se da daješ reference, da bismo znali o čemu pričamo

Ono ...videti znači verovati a i ono verovati znači videti ...sam napisao onako kao svoje.Čisto oanko.Reference ću naznačivati,dogovorili smo se, kada to bude potrebno.

U potpunosti se slažem sa tobom da je jedan od najlepših delova Biblije ono iz (Poslanica Korinćanima, 13:1-7) No da ne zalazim u ostalo u vezi sa Biblijom.U Budizmu nema takvih definicija ljubavi.Ako znaš neku takvu napiši mi je.

alles_gut

Iz moje tačke perspektive, sve ima veze sa Zenom, od Samael Aun Weora do Olivera.
I tako dalje.
Možda budeš povezao ako budeš još proučavao kontradiktornosti.

Možda će ''inspektor'' biti zadovoljan odgovorom ali meni tvoj odgovor liči na sve ali na neki odgovor majmanje.

Zen nije stanje ili ne stanje uma.O tome prvenstveno uči Šri Činmoj koji je od svega uizeo po malo.A zen je nešto malo teže shvatljivo.Za zen se kaže ovako...

Ako se nadješ na putu do Zena, budi siguran da si na pogrešnom putu.
Zen nije nista magično. Možeš ga videti baš sad ispred tebe, pred tvojim je očima.
Baci sva mišljenja, predrasude i teorije sve dok ne ostane bas ništa. Onda baci to nista.
Ušenje Zena zahteva tvoju stalnu i nekolebljivu nepažnju.
Ako kreneš da trazis Zen, Zen će doći da nadje tebe.
Ima mnogo čudnih stvari koje se tiču Uma, na primer Um ne poseduje spoljašnjost.
Nečes nikad razumeti Zen na način na koji razumeš algebru, ali je moguće da češ ga razumeti na način na koji razumeš disanje.
Nirvana nije nimalo slična Raju - u Nirvanu ne možes da odes. Sve što možeš da uradiš je da shvatiš i spoznaš da si već u njoj.
U Zenu ne postoje loši dani. Svaki dan je dobar dan.
Zen nije hanzaplast. Ne možeš ga zalepiti kao prvu pomoć po potrebi. Ako želis ono sto moze da ti da, moraš da počneš da radiš na tome.

Konačni cilj učenja zena je satori ili ti prosvetljenje.Medjutim,put do istog je malo različit od ostalih ''prosvetljenja''. U zenu nema asana za meditaciju...Ne gubi vreme uceci poziciju lotusa . Utrnule noge nisu Zen!

A znaš li šta je Buda po učenju zena..."Neki monah je upitao Umona: "Sta je buda?". Umon je odgovorio: "Stap za brisanje izmeta!"

Četiri osnovna načela zena, u kojima je sažet pristup učenja su:

1. Poseban prenos mimo svetih tekstova.
2. Neovisnost o rečima i slovima.
3. Izravno ukazivanje na um.
4. Uviđanje vlastite prirode i postizanje budastva.

Eto toliko da imaš neku predstavu o zenu koliko toliko.A da napomenem da je sve to manje ili više poreklom iz taoizma one energije,onog puta,onog iz čega su proizašle sve kasnije nastale religije.

Ono ...videti znači verovati a i ono verovati znači videti ...sam napisao onako kao svoje.Čisto oanko.Reference ću naznačivati,dogovorili smo se, kada to bude potrebno.

A to je tvoje. Znači nema veze sa budizmom. Onda ne bih komentarisao, da ne spamujem topik.

U potpunosti se slažem sa tobom da je jedan od najlepših delova Biblije ono iz (Poslanica Korinćanima, 13:1-7) No da ne zalazim u ostalo u vezi sa Biblijom.U Budizmu nema takvih definicija ljubavi.Ako znaš neku takvu napiši mi je.

Opet ti prvo zaključiš, pa onda pitaš. :D
Posle toga izgleda deplasirano da te pitam: Kako znaš da nema? Da li da zaključim da si pročitao sve budističke tekstove?

I da ne bismo dangubili, evo još jednog "prepisa":

P: Je li budizam naučan?

O: Pre nego što odgovorim na ovo pitanje, najbolje bi prvo bilo definisati reč "nauka". Nauka je, prema rečniku, "znanje koje je moguće organizovati u sistem, a koje se zasniva na posmatranju i testiranju činjenica, kao i formulisanju opštih prirodnih zakona. Dakle sve ono što je moguće proučavati na egzaktan način." Postoje delovi budizma koji se ne uklapaju u ovu definiciju, ali njegovo centralno učenje, četiri plemenite istine, bi gotovo sigurno moglo da se uklopi. Patnja, prva plemenita istina, jeste iskustvo koje je moguće definisati, iskusiti i izmeriti. Druga plemenita istina tvrdi da patnja ima svoj prirodni uzrok, želju, koju je isto tako moguće definisati, iskusiti i izmeriti. Nikada se ne pokušava da se patnja definiše terminima metafizike ili mitova. Prema trećoj plemenitoj istini, patnja prestaje ne oslanjanjem na neko vrhovno biće, verom i molitvama, već jednostavno uklanjanjem uzroka. To je automatski proces. Četvrta plemenita istina, put koji vodi do prestanka patnje, opet, nema nikakve veze sa metafizikom, već zavisi od ponašanja na poseban način. I opet, to ponašanje je podložno testiranju. Budizam odbacuje pojam vrhovnog bića, baš kao i nauka, i poreklo i funkcionisanje univerzuma objašnjava prirodnim zakonima. Sve ovo svakako da ukazuje na njegov naučni duh. Sem toga, stalni Budin savet da ne bi trebalo slepo da verujemo, već da proveravamo, da istražujemo, da se uvek oslanjamo na sopstveno iskustvo, ima sasvim naučni prizvuk. U svojoj čuvenoj Kalama sutti, Buda kaže:

"Kalame, ne povodite se za onim što se prepričava, niti za tradicijom, ni za glasinama, niti za onim što piše u svetim tekstovima, niti za slutnjama, ni za aksiomima, niti za logičkim domišljanjima, niti za predrasudama o pojmu o kome je reč, niti zato što se po svemu čini da je tako, ni iz ubeđenja: "Ovaj monah je naš učitelj."... Tek kada se sami uverite: "Ove stvari su dobre, ove stvari nisu sramotne, dostojne su mudraca; onome ko ih čini i praktikuje donose blagostanje i sreću", tek tada se upustite u njih i boravite u njima. (A. I.188)"

Dakle, iako bismo mogli reći da budizan nije ceo naučan, svakako da u njemu postoji snažan naučni prizvuk i da je više naučan nego bilo koja druga religija. Značajno je šta je Albert Ajnštajn, najveći naučnik XX veka, rekao o budizmu:

"Religija budućnosti će biti jedna kosmička religija. Ona treba da prevaziđe ličnog boga i izbegne dogmu i teologiju. Pokrivajući kako prirodno, tako i duhovno, ona bi trebalo da bude zasnovana na religijskom osećanju koje proizlazi iz doživljaja svih stvari, prirodnih i duhovnih, i njihovog jedinstva. Ovom opisu odgovara budizam. Ako postoji bilo koja religija koja će korelirati sa modernim naučnim potrebama, onda će to biti budizam."

:)

Poslednja izmena:
Jerohinac Zen Budizam me zaista zanima,kao i druge religije.Problem budizma se ne svodi toliko na sam budizam nego na serviranje bilo idealizovane slike budizma,bilo zloupotrebe iste religije od strane mahera kakav je bio rahmetli Osho Radznish.Sam Zen budizam onako kako je zamisljen mi ne smeta.

A da,Prim.dr.sci. Todor Jovanovic.

Iz njegovog ......razgovora.... sa Milevom Maric(preko hronika Akasha):

Todor--Kako cemo se suprotstaviti mentalnom deficitu...atrofiji mozdanih celija izazvanoj nekim hibridima u ishrani?Mozda nekom prasortom psenice?

Mileva--Tesko.Ne samo sto nisam dovoljno kompetentna,nego ne zelim da navlacim kojesta.

Todor---Vratimo se nasoj muci.Mileva Maric,Tesla,Pupin,Milankovic,sve sami Srbi.Kako?Zasto?

Mileva--...ali ostavimo sad mene.Vama sledi neverovatno duhovno izdignuce.Kao posle kise ce se pojavljivati sjajna dela na polju nauke,knjizevnosti,umetnosti.Sto kazu,procvetacete.

Todor--Kako je oboren F--117?

Mileva--Nepregledna vojska dusa...mobilisana od srednjeg veka do danas.Fosili su dobili astralnu snagu.

Ako neko misli da je ovo zajebancija,ovo je iz knjige gore navedenog naucnika "Srbiji na zdravlje".
Sto se tice samog leka kojih spominjes mozda i deluje,tako da ne bih da odvracam ljude kojima pomaze.U kranjoj liniji i corava koka ubode zrno,tako da je mozda i taj lek delotvoran.Nisam kompetentan,sto rece Mileva Maric.:)

..................................................................................................................

@alles_gut

Kojeg Olivera?:)

oliver-1.jpg

Poslednja izmena:

Možda ovo što sam napisao nije tačno, ali tako ja to vidim.

Budizam mi se dopada, posebno Zen, mada mislim da je korisno proučiti više religioznih sistema i filozofskih pravaca da bi se dobio neki jasniji vidik: šta, kako, zašto, čemu.

Možda bi ti koristio koji sat neke meditacije ili joge.

Naravno, sve na ličnu odgovornost.

“Ljudi koji razmišljaju I govore o riziku su kukavice I takvi ljudi ne treba da praktikuju jogu. Za njih je bolje da jedu, piju, ožene se I umru neprosvetljeni. “

Svami Satjananda Sarasvati

Primetila sam da je Zen Budizam jako popularan u Srbiji, ali pitanje je otkada dobija ove razmere, jer se najpre javlja kod Mome Kapora, kao jedan trend, a onda dobija novi bum, kada onaj fotograf u "Made in Serbia", prica o religiji, da bi ispalo da je on svestran. Koliko iko od vas zna nesto o zen budizmu i praksi. Vidim jako malo. Ipak, populartno je reci Zen.

Gimnazijalac

Budizam ima isti smisao kao i kod Jevreja, Hriscana i Muslimana...Svaka religija od ove cetri koje postoje se tumaci na pogresan nacin...U empiriskom saznanju...Ali to nije vera...Svaka vera pre svega treba da ETICKI pripremi coveka, da ga nauci moralu...Tek tada kad shvatimo etiku mozemo nase zivote i zivote drugih da izbavimo iz vecne patnje...

Gimnazijalac bre...šta napisa bolan.Ne mogu da verujem da je osnovna funkcija vere da etički pripremi čoveka i da ga nauči moralu.Moral je apstraktna kategorija koja se stiče nešto odgojom a nešto obrazovanjem.Moral čine neka pravila u svakom uredjenom društvu kojih se svaki pojedinac u većoj ili manjoj meri pridržava.

Postoje neka moralna pravila koja su uredjena nekim zakonima a većinom su to ne pisana moralna pravila prihvaćena od većine.Naprimer,kada bi neko izašao nag na javno mesto,on bi mogao biti u uverenju da je to izbor njegove slobodne volje i da se upravo tako slobodno i ugodno oseća.Medjutim,on to neće učiniti ne zbog vere, već zbog prethodnog saznanja da to u društvu u kojem živi nije moralno.

A da je tako kako ti napisa,proizilazilo bi da recimo ateisti nisu moralni i da nikada neće biti etički pripremljeni za moralnost.

:dontunderstand: ono...tek kada shvatimo etiku,možemo naše živote i živote drugih da izbavimo iz večne patnje...

Gimnazilalac bre...Šta no bejaše etika...U aksiološkom smislu etika kao filozofski pojam bavi se vrednosnim kategorijama dobrog-vrednog i ispravnog u etičkom smislu morala.
Ali to nije onaj smisao morala u religijskom smislu.To jedno sa drugim nikako ne ide.Nešto su tu pobrkao.

Nije isto kada je nešto dobro-vredno ili ispravno u etičkom smislu i ono dobro i zlo u religijskom smislu.U etičkom smislu nema pojma ''greh'' što je u religijskom smislu suština onog što nije dobro.Razmisli malo o tome gimnazijalac.

A šta znači ono...iz večne patnje...zašto večne patnje... Naglašavam ono večne. Ne mogu da verujem...da ćemo se samo sa etikom izbaviti iz večne patnje...

I zašto uopšte smatraš da svi doživljavaju život kao večnu patnju...ili bilo kakvu patnju.Za mene naprimer, život nije patnja.

:bye: :bye: :bye:

Back