Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Put do srece i spoznaje samo sega vodi tako sto shvatish da:
ako si mlad..ostaricesh
ako si lep..moze da ti se desi nesreca i postanes ruzan
ako si zdrav..mozes da se razbolis
ako si bogat..mozes sve da izgubis
ako imas lepu zhenu/muzha..poruzhnice itd..itd..kad jednom u to proniknesh..zhivot postaje lakshi i lepshi

I kad u to proniknes, onda shvatis:idea:...shvatis uzaludnost zivota i mozes da potrazis prvo slobodno drvo da se besis... da prekratis muke od tolike samospoznaje:dash::lol:

Neki put je i blazeno neznanje - znanje. Mirno i dugo zivis ubedjen da si srecan.:super:

Salim se malo, ali samo malo ;)

Moram da priznam nesto...ja o budizmu nista ne znam...a deluje primamljivo...misticno...a i morala sam nesto da kazem...da budemo na prvom mestu....:cmok:;)

postavih na filozofiji ranije ove blejkove stihove koje su na nivou traktata i odrazavaju samu sustinu veda...znam da si rusofilka al se potrudi :)

to se a world in a grain of sand
and a heaven in a wild flower
hold infinity in the palm of your hand
end ethernity in an hour....

jedna od blistavih varijanti je ona... i samar sam i obraz....ili.. satkani smo od sna...

I kad u to proniknes, onda shvatis:idea:...shvatis uzaludnost zivota i mozes da potrazis prvo slobodno drvo da se besis... da prekratis muke od tolike samospoznaje:dash::lol:

Neki put je i blazeno neznanje - znanje. Mirno i dugo zivis ubedjen da si srecan.:super:

И шта кажеш... ''Живот је тако једноставан'' ?

Негде си се много нашалила. :lol:

I da ne dužim... Ko će bre da čita ove kilometarske postove :D
Ја. :D

Poslednja izmena od moderatora:
super nezgodna
Re: Будизам...

I kad u to proniknes, onda shvatis...shvatis uzaludnost zivota i mozes da potrazis prvo slobodno drvo da se besis... da prekratis muke od tolike samospoznaje
Neki put je i blazeno neznanje - znanje. Mirno i dugo zivis ubedjen da si srecan.
Salim se malo, ali samo malo

Uz neke silne samospoznaje,ladno se pridružujem tvom mišljenju.Zašto...zato što bi čoveku bio nedovoljan ''jedan'' život da bi u potpunolsti izučio filozofiju osmostrukog puta.Lično sam znao mnogo ljudi koji su bez ikakve samospoznaje,bez ikakvog opterečivanja,živeli dugo i srećni.

Verujem da mnogima nije poznato šta Buda kaže o životu sa živtnim saputnikom ili ti u prevodu u bračnom životu...Kaže:

"Imati životnog saputnika znači patiti. Imati dobrog životnog saputnika znači mnogo patiti, zbog sveg vezivanja koje nastaje."

A znaš li šta Buda kaže za meditaciju....kaže...

"Meditirati znači vežbati umiranje, tako da si kada dođe vreme u stanju da to uradiš kako valja."

:bye:

kojica

Негде си се много нашалила.

Zašto misliš da život sam po sebi nije jednostavan.Nije li jednostavnost suština svake lepote,svakog smisla.Umjeće je u jednostavnosti življenja.I nešto sam razmišljao...pa bih da te pitam...živiš li ti svoj život kroz patnju življenja sa životnim saputnikom ili si život posvetila meditaciji kao vežbanju umiranja...

kojica

Zašto misliš da život sam po sebi nije jednostavan.Nije li jednostavnost suština svake lepote,svakog smisla.Umjeće je u jednostavnosti življenja.I nešto sam razmišljao...pa bih da te pitam...živiš li ti svoj život kroz patnju življenja sa životnim saputnikom ili si život posvetila meditaciji kao vežbanju umiranja...

:bye: :bye: :bye:

А одакле теби идеја да ја не мислим да је живот једноставан? :D

Да појасним: Оно што је написала у тренутној активности и оно што је написала у коментару који сам цитирала је тотално опречно.

Настави да размишљаш...:bye:

ukupno

„Svako je sam sebi vodič, svako je sam sebi utočište. “ (Dhammapada, stih 380)

Primer drugi: Zato, Ananda, budi sam sebi ostrvo, budi sam sebi utočište, ne tragaj za spoljašnjim utočištem; neka Dhamma bude tvoje ostrvo, neka Dhamma bude tvoje utočište, ne tragaj za drugim utočištem.

Ponovo sam razmišljao o ovom.I pitao se...kako je Ananda mogao da postupi po Budinom savetu kada nije mogao znati šta je šta u tom ''savetu''. U skladu sa učenjem o uslovljenom nastanku, kao i prema analizi pet sastojaka koji čine biće, ideja o trajnoj, besmrtnoj suštini u čoveku i izvan njega, bilo da se ona naziva atman, "ja", duša, sopstvo ili ego, smatra se zabludom, mentalnom projekcijom. To je budističko učenje o anati, nepostojanju duše ili nepostojanju sopstva.I kako ja ovo da razumem.I da podjem od onoga što si mi citirao....

Zato, Ananda, budi sam sebi ostrvo (potpora), budi sam sebi, a ne neko drugi, utočište; u Dhammi nađi svoje ostrvo (potporu), svoje utočište, i niko drugi neka ti ne bude utočište."

Medjutim ta rečenica po Mahaparinibbana (20) glasi..."Boravi stvarajući od sebe sopstveno ostrvo (potporu), stvarajući od sebe sopstveno utočište, jer niko drugi nije tvoje utočište:"

Znači,imamo ono ...budi sam sebi.../B] i stvarajući od sebe... a složićemo se valjda sa to nikako nije isto i da je razlika velika. I ovde se dolazi do problema sličnog Biblijskom problemu.To je ono u vezi pravilnog tumačenja,značenja starih reči i svega toga sličnog.I tako proizilazi da ja moram da ulažem ogroman napor da bih shvatio šta je Buda hteo da kaže Anandi.

Po budinom učenju i u smislu teorije poništavanja i u smislu teorije o večnosti pogrešno je misliti i ono...''ja nemam sopstvo'' kao i ono...''Ja imam sopstvo'' jer po Budi i jedno i drugo proizilazi od pogrešnog shvatanja onog ''Ja sam''. Malo je teže shvatljiv Budino učenje o odnosu ''Ja sam'' u vezi sa samom dušom anate.

E sada će da me zaboli glava od svega ovoga.Po Budinom učenju ono što je ''Ja'' ili biće,bitak ili kako sve već ne, je neki supstrat nekih fizičkih i mentalnih elemenata koji kao takvi funkcionišu prema njegovom učenju uzroka i posledice.Buda ne daje definiciju ničega od toga već uči da o tome ne treba imati nikakvo mišljenje.To mi je malo problematično.

Buda u svom učenju nipodaštava postojanje duše anate kao ne-duši ili ne-sopstvo.Buda uči da je lažno verovanje u nepostojeće sopstvo...''postoji činjenica ne-sopstvenosti'' kazao je Ananga.I to je meni malo teže shvatljivo.Ako nema duše,nema sopstva (kao svesnosti sebe samog) šta se onda uopšte dešava sa samim prosvetljenjm.Šta će da se prosvetli,šta će da bude ‘odgovorno’ za činjenje rdjavih dela (posledica karme) šta će da se reinkarnira nakon smrti...

Buda je dao odgovor na to pitanje i rekao...

"Učio sam vas; o monasi; da uvidite uslovljenost u svim stvarima." I kakav je to odgovor, šta uopšte znači,kako ga ‘tumačiti’...Naglasiću da se meni mnogo dopada Budino učenje o uzročnosti i posledičnosti u vezi sa uslovljenošću.Jedino što mi nekako nikako ne ide jeste njegovo učenje o tome,da Ja nisam Ja,da nemam svest o sebi i tome slično.

Buda odbacuje postojanje duše i sopstva ali uči da sopstvo kao ne postojeće ne treba vezivati za um ili svest već za telo.I šta to znači...da sam ja svestan sebe telom a ne umom ili svešću...Buda odbacuje postojanje i onog ''Ja sam''. Buda jednostavno kaže..."Sve dhame su lišene sopstva" A kako dhame za razliku od samkhara obuhvataju pored svega uslovljenog i ono neuslovljeno,kao apsolut,nirvanu i slično,proizilazi da ni onaj ko bude prosvetljen nema sopstvo,nema svest o sebi,nema ništa.

Razmišljajući o tome zašto je Buda negirao postojanost duše a imajući u vidu ovo...

"Dobro, o monasi; i ja takođe, o monasi, ne vidim teoriju o duši iz čijeg prihvatanja ne proizilaze žalost, naricanje, patnja, rastrojenost i Jad.” nekako mi se nameće da je Buda negiranjem duše hteo da izuzme postojanje žalosti,naricanja,patnje,rastrojenosti i jada.

Negiranjem duše,sopstva,bića,onog ''Ja sam''na neki način se negira i žalost,naricanje,patnja,rastrojenosti i jad, jer je logično da bez duše,sopstva kao svesti o sebi ništa od toga ne može da se oseti-doživi.A to mi nekako nije baš uverljivo.

Budina filozofija-učenje o vremenu je zanimljiva ali i malo problematična.O tom učenju u
Madhyamaka-karika Nagardjuna kaže...da nema prolaznosti bez onoga što je prolazno a da prepostavka da je prolazno ono što prolazi vodi u pogrešan zaključak da je ono što je prolazno nezavisno od prolaznosti.Kaše i to da prolaznost ne sledi iz onog što je prošlo ni iz onog što nije prošlo a ni iz onog što sada prolazi.A to je uzela hriščanska crkva odnosno Sv.avgustin kao malo izmenjenu definiciju vremena.Nagardjuna dalje kaže
da ono što je prošlo ne postoji te da ne postoji ni ono što nije prošlo i da ne može postojati ni ono što nije još došlo.

I sve je to zanimljivo ali...samo vreme nije empirijski pojam.O tome je lepo napisao Kant u transcedentalnoj estetici gde kaže...transcedentalna estetika ne može pojam kretanja ubrojiti u svoje apriorne datosti jer se vreme samo ne menja nego jedino ono što je u vremenu.

I da zavržim sa ovim..."O prosjaci, kažem vam da razaranje prljanja i nečistoča uma jeste za onoga ko zna i ko vidi, a ne za onoga ko ne zna i ne vidi."

:bye: :bye: :bye:

Dobro mozda malo monotono zvuci :)... ali pojam srece je vrlo individualna stvar..
Meni ova fora ne zvuci tako loshe, dobar put da se nadje ravnoteza koja moze da vodi do unutrashnje harmonije( srece) sto moras priznati, da je sve teze i teze naci..sto harmoniju sto..ravnotezu il bese prvo ravnoteza ili harmonija..ma ne bitno :)

Primer drugi: Zato, Ananda, budi sam sebi ostrvo, budi sam sebi utočište, ne tragaj za spoljašnjim utočištem; neka Dhamma bude tvoje ostrvo, neka Dhamma bude tvoje utočište, ne tragaj za drugim utočištem.

Ja se izvinjavam sto spamujem,ali nisam mogao da izdrzim,nadam se da mi necete uzeti za zlo :D

Ovde se umesto Dhamma samo ubaci Dharmma i dobije se Lost :mrgreen:

Inace Jung koji je izucavao i pokazivao postovanje prema istocnjackim religijama,ali je smatrao da njihove metode ne odgovaraju zapadnjackom duhu i da su Evropljani nepodobni za recimo jogu,to jest da nemamo tu konstituciju,i da ona nije za svakoga i da je to nista drugo do utapanje u kolektivno nesvesno i u podrucje arhetipa.Mada opet mozda sam pogresio i pomesao budizam i indijske religije ...

U svakom slucaju Namaste :)

Негде си се много нашалила. :lol:

A ja bih rekla da ti nisi nesto dobro razumela. Kakve veze ima trenutna aktivnost, sa pisanjem u temi...To je kao da sam napisala na temi...ma, recimo bilo kojoj...kako me zuljaju nove cipele a ti iz toga izvukla poentu...> Ahaaa, a napisala si da je zivot tako jednostavan>...Stvarno...sta reci?

A da tebe malo ne zulja logika...

A ja bih rekla da ti nisi nesto dobro razumela. Kakve veze ima trenutna aktivnost, sa pisanjem u temi...To je kao da sam napisala na temi...ma, recimo bilo kojoj...kako me zuljaju nove cipele a ti iz toga izvukla poentu...> Ahaaa, a napisala si da je zivot tako jednostavan>...Stvarno...sta reci?

A da tebe malo ne zulja logika...
Извини што сам помислила да знаш шта си написала. :D

bodyexumf

Inace Jung koji je izucavao i pokazivao postovanje prema istocnjackim religijama,ali je smatrao da njihove metode ne odgovaraju zapadnjackom duhu i da su Evropljani nepodobni za recimo jogu,to jest da nemamo tu konstituciju,i da ona nije za svakoga i da je to nista drugo do utapanje u kolektivno nesvesno i u podrucje arhetipa.Mada opet mozda sam pogresio i pomesao budizam i indijske religije ...

Nisi pogrešio - ništa.

Ovo je recimo uobičajena asana u jednoj školi joge...
img_1.jpg

a ovo je neka vrsta srpske joge...
thumb97-3.jpg

kojica
А одакле теби идеја да ја не мислим да је живот једноставан?

Kada sam pročitao ono...И шта кажеш... ''Живот је тако једноставан'' ? po elementarnoj logici zaključivanja,nisam mogao zaključiti ništa drugo.Tako proizilazi iz onog što si ti napisala.E sada...nešta je drugo ako ti jedno napišeš a drugo misliš.

Настави да размишљаш...

O čemu...

super nezgodna
Lično sam znao mnogo ljudi koji su bez ikakve samospoznaje,bez ikakvog opterečivanja,živeli dugo i srećni.

A znaš li šta Buda kaže za meditaciju....kaže...

"Meditirati znači vežbati umiranje, tako da si kada dođe vreme u stanju da to uradiš kako valja."

Naveo si upravo ono sto je mnogima privlacno (meditacija). Mnogi su putem samospoznaje zalutali i dodala bih, da samo oni koji su jaki duhom...mogu krenuti na takvo putovanje. Meditaciju prikazuju kao neku bezazlenu vezbu, sto uopste nije. Ako neko zeli da meditra samo da bi se opustio, mozda jedino "vipasana meditacija"...ali verovatno ima strucnijih ovde na temi koji mogu da preporuce...

Svako dublje zalazenje u samospoznaju putem ostalih tehnika meditacije koje postoje... je na licni rizik.

Jerohinac, odlicni postovi na ovom pdf...pozdrav:D

Ko je bio Buda?

Godine 563. rodilo se dete u kraljevskoj porodici na severu Indije. Dečak je rastao u bogatstvu i luksuzu, ali je na kraju otkrio da materijalno bogatstvo i imetak ne garantuju sreću. Duboko ga je potresla patnja koju je video svuda oko sebe i odlučio je da pronađe put do trajne ljudske sreće. Kada je imao 29 godina, napusitio je ženu i dete i krenuo od jednog do drugog velikog religijskog učitelja toga doba, kako bi učio od njih. Mnogo čemu su ga oni podučili, ali nijedan zapravo nije znao pravi uzrok čovekove patnje i kako se ona može prevazići. Na kraju je, posle šest godina učenja, borbe i meditacije, doživeo nešto što je razvejalo svako neznanje u njemu i on je iznenada razumeo. Od tog dana nazivan je Buda, Probuđeni. Živeo je još 45 godina, tokom kojih je putovao po čitavoj severnoj Indiji, podučavajući druge ljude onome što je sam otkrio. Njegova samilost i strpljenje prešli su u legendu i imao je hiljade sledbenika. U 80. godini, star i bolestam, ali još uvek dostojanstven i vedar, konačno je preminuo.

Nije li to neodgovorno sa Budine strane što je napustio ženu i dete?

Odluka da napusti porodicu za Budu svakako nije bila laka. Sigurno je dugo pre toga bio zabrinut i neodlučan. Ali se našao pred izborom: da li da sebe posveti porodici ili čovečanstvu. Na kraju, velika saosećajnost navela ga je da sebe posveti čitavom svetu i čitav svet još uvek uživa plodove te žrtve. To nije bilo neodgovorno. Bila je to možda najznačajnija žrtva koja je ikada učinjena.

Ako je Buda mrtav, kako nam on može pomoći?

Faradej, koji je otkrio elektricitet, takođe je mrtav, ali nam njegovo otkriće i dalje pomaže. Luj Paster, koji je pronašao lek za mnoge bolesti, takođe je mrtav, ali njegova medicinska otkrića još uvek spašavaju živote. Leonardo da Vinči, koji je stvorio umetnička remek-dela, jeste mrtav, ali to što je on stvorio može još uvek da nadahne srce i pruži radost. Veliki heroji i heroine su možda mrtvi već vekovima, ali kada čitamo o njihovim delima i dostignućima, ona nas još uvek nadahnjuju da radimo isto što i oni. Da, Buda je umro, ali 2550 godina kasnije njegovo učenje još uvek pomaže ljudima, njegov primer još uvek inspiriše, njegove reči još uvek menjaju živote.

super nezgodna

Naveo si upravo ono sto je mnogima privlacno (meditacija). Mnogi su putem samospoznaje zalutali i dodala bih, da samo oni koji su jaki duhom...mogu krenuti na takvo putovanje. Meditaciju prikazuju kao neku bezazlenu vezbu, sto uopste nije. Ako neko zeli da meditra samo da bi se opustio, mozda jedino "vipasana meditacija"...ali verovatno ima strucnijih ovde na temi koji mogu da preporuce...
Svako dublje zalazenje u samospoznaju putem ostalih tehnika meditacije koje postoje... je na licni rizik.Jerohinac, odlicni postovi na ovom pdf...pozdrav

Jednostavno rečeno,sve one škole meditacije koje za preduslov imaju čvrst interaktivni odnos sa Učitelejm ili ti Guruom su sve drugo ali nisu škole meditacije.Sve to lepo i privlačno izgleda ali je to samo privid.Vizuelno može i da izgleda lepo kao naprimer

karma1.jpg

ali upravo onako kako ti napisa...na lični rizik.

Da li je Buda bio bog?

Ne, nije. On nije ni tvrdio da je bog, božije dete, čak ni njegov glasnik. On je bio ljudsko biće koje je sebe usavršilo i učilo da ukoliko sledimo njegov primer i mi sami sebe možemo da usavršimo.

Ako Buda nije bog, zašto ga ljudi obožavaju?

Ima različitih vrsta obožavanja. Kada neko obožava boga, on ga slavi, prinosi mu žrtvu i moli da mu ispuni neku želju, verujući da bog čuje njegovo slavljenje, da prima žrtvu i odgovara na molitve. Budisti ne praktikuju tu vrstu obožavanja. Druga vrsta obožavanja jeste kada iskazujemo poštovanje nekome ili nečemu čemu se divimo. Kada učitelj uđe u učionicu, đaci ustanu, kada sretnemo nekog značajnog, rukujemo se, kada se svira himna stojimo mirno. To su sve gestovi poštovanja i ukazuju na naše divljenje prema određenoj osobi ili stvari. Budisti praktikuju ovakvu vrstu predanosti. Budina statua sa rukamo što mirno počivaju sklopljene u krilu i njegov saosećanjem ispunjen osmeh podsećaju nas na potrebu da razvijamo mir i ljubav unutar sebe. Miris mirisnih štapića podseća nas na vrlinu koja sve prožima, sveća ili lampa nas podsećaju na svetlost znanja, a cvetovi, koji brzo klonu i osuše se, podsećaju nas na prolaznost. Kada se klanjamo, mi izražavamo svoju zahvalnost Budi za sve ono što nam je njegovo učenje dalo. To je značenje budističkog izražavanja poštovanja.

:)

Ali ja sam čuo ljude koji kažu da budisti obožavaju idole.

Ovakve tvrdnje samo pokazuju nerazumevanje onoga ko ih govori. Rečnik reč "idol" objašnjava kao "sliku ili kip koja se obožava kao božanstvo". Kao što smo već videli, budisti ne veruju da je Buda bio bog, pa kako bi onda mogli da veruju da je komad drveta ili metala bog? Sve religije koriste simbole da predstave svoja različita verovanja. U taoizmu, jin-jang dijagram se koristi da simbolizuje harmoniju među suprotnositma. U sikizmu, mač se koristi da simbolizuje duhovnu borbu. U hrišćanstvu riba simbolizuje Hristovo prisustvo, a krst njegovo žrtvovanje. U budizmu, statua Bude podseća na ljudsku dimenziju u budističkom učenju, na činjenicu da je budizam okrenut čoveku, a ne bogu, da moramo pogledati u sebe same, a ne izvan sebe, kako bismo pronašli savršenstvo i razumevanje. Zato, reći da budisti obožavaju idole jeste isto toliko besmisleno kao i reći da hrišćani obožavaju ribu ili geometrijski oblik.

:D

ukupno

Umesto da doslovno ''prepisuješ'' tipa copy-paste naznači da sve o Budi može da se pročita na http://www.geocities.com/budizam/canon/khuddaka/dhp.html

Jednostavnije je,zar ne...

Pitao bih te samo nekoliko sitnica.Buda je umro prosvetljen ali i veoma bolestan.Znači li to da samo prosvetljenje biva kao neki apstraktni pojam kada ne može da spreči ovozemaljsku bolest....:rtfm:

Budući da je Buda umro prosvetljen to isključuje svaku mogučnost njegovog reinkarniranja u neku novu telesnu inkarnaciju.Ti znaš da je smisao reinkarnacije da se karma iz prethodnog tela ''popravi'' u narednom telu.I kako će Buda budući da je umro prosvetljen da se reinkarnira kada to esencijalnost učenja o reinkarnaciji isključuje.

I šta se uopšte reinkarnira,kada Buda negira postojanje duše...Neke stvari sam te ranije pitao ali si izostavio da odgovoriš a što je razumljivo jer...nema odgovora... A kada Buda negira i večnost,kako može da se razume večnost života kroz uzastopne reinkarnacije...

Nema odgovora na pitanje kako je i zašto izvršena prva reinkarnacija iz prvog tela kada nije postojala karma prethodnog tela.

Kada sam već kod prosvetljenja hajde da napišem i ovo.Osho nije bio buda ali je doživeo prosvetljenje.Osho je pamtljiv po onom...Nikada rodjen,nikada umro,samo posetio planetu zemlju izmedju 11.12.1931.i 19.01.1990.

Opisujući svoje prosvetljenje tamo neke 1953 godine zapisao je nekako ovako...I onog dana kada je traganje prestalo, onog dana kad nisam tragao za ničim, onog dana kad nisam očekivao da se nešto dogodi, počelo je da se događa. Podigla se nova energija. To nije dolazilo iz nekog izvora. To je dolazilo ni iz čega i niotkuda i odasvud.

I šta misliš...hoće li se i Osho reinkarnirati u neku novu telsenu inkarnaciju.I konačno,zašto bi čovek uopšte težio prosvetljenju kada će po Budinom učenju u nekoj novoj inkarnaciji moći ponovo da živi.I da ne pitam više a mogao bih postavljati mnogo,stvarno mnogo pitanja,nezgodnih za odgovore.

Prijatelju, ja krenuo da objašnjavam ali tek onda shvatim da si ti u nekoj misiji opovrgavanja Budinog učenja. Sam i pitaš i odgovaraš i zaključuješ i presuđuješ. Tako da sam ti ja suvišan, pa ne bih da smetam. To me je podsetilo na onu poznatu zen priču:

Šolja čaja

Nan-in, zen učitelj tokom Meiđi ere (1868-1912), primio je jednom nekog univerzitetskog profesora koji se interesovao za zen. Nan-in posluži čaj. Sipao je gostu čaj u šolju sve dok nije bila do vrha napunjena, a onda i dalje nastavio da sipa. Profesor je sve to posmatrao i kad više nije mogao da izdrži, uzviknu: "Prepunili ste je. Ne može više da stane!" "Vi ste poput ove šolje", reče Nan-in, "prepuni ste svojih stavova i spekulacija. Kako vam mogu pokazati zen pre nego što ispraznite svoju šolju?"

A ovaj link što si dao, ne radi. Sajt je premešten na novu adresu. Dakle nisi ništa odatle pročitao. A da jesi, sve bi ti bilo mnogo jasnije, pa ja ne bih morao da ovde postujem :)

Poslednja izmena:

Back