Meni taj opis deluje kao psihička projekcija sebe na objekte posmatranja i pažnje.Projektuješ svoje ja na objekat percepcije.Nema tu čiste spoznaje,i dalje si na relaciji subjekat-objekat.
Da bi istinski spoznao nešto,bilo šta,njegovu suštinu subjekat mora postati isto što i objekat.Postojanje sopstva je postojanje subjektivne,individualne percepcije.Samo jedna perspektiva...daleko od apsolutne istine.
Možda grešim,mea culpa
Ne čitaš dobro.
U onome što sam opisao nema nikakvog subjekta i objekta opažanja.
Samo sam vam približio to što i kako se odnosi jedno prema drugom, koliko je za ljudski razum moguće. I opet ta parabola nije jasna.
U pitanju je usmjerenje pažnje; ili ti je pažnja usmjerena u ono-što-jesi ili u ono što od sebe (iz svijesti) projektuješ, dakle u iskustvo koje stvaraš.
Ako je pažnja usmjerena u sebe, onda ono što posmatra i ono što je posmatrano bivaju jedno.
Ipak, duh kojim se to jedno ovjerava i te kako postoji inače to jedno ne bi moglo da se doživi postojećim.
To je svijest.
Duh je stoga jedno sa postojanjem, u neraskidivoj je vezi, uistinu, to je refleksija sebe u pažnji, bez posrednika, uma.
Volja i pažnja su uvijek u neraskidivoj vezi sa bićem.
Kada se u taj odnos postavi posrednik, um, onda se volja i pažnja cijepaju na subjekat i objekat, jer je centar volje postavljen
u subjekat odakle se vrši opažanje i stoga ovjeravanje opaženog (objekta). Sadržaj opaženg tada jeste svjesnost a ne svijest.
Sadržaj svjesnosti opet, je nešto sasvim drugo od sadržaja svijesti, mada takođe jeste sadržaj istog ogledala (pažnje), ali taj sadržaj predstavlja odraz stanja projekcije iskustva, pri čemu ono-što-jeste sebe ne vidi u tom odrazu ali ima znanje o svom prisustvu, Ja Jesam onaj koji opaža.
Ono što očito ne razumiješ, jer nisi imao iskustvo, jeste da sopstvo ne potvrđuje samo tvoju individualnost, već i tvoju esencijalnost.
I jedno i drugo su aspekti SEBE. Biće je vlasnik te moći poistovjećenja i sopstvo se nikada ne odvaja od njega. Ono samo mijenja opseg svog fokusa .
Odakle tebi ideja šta je apsolutna istina kada je očito nisi saznao?