Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne, moj motiv je kada ti kazes da su unistitelji armagedonci, a znamo da je siva unistitelj - da te ispravim
ti, dakle, ili nastojis da opljunes ili slazes, a ja sam motivisan da ti to zabranim, cak i kada znas da su mi armagednoci neprijatelji kao casnom borcu ja ne dozvoljavam da se opanjkavaju - to mozes sa ovim tvojim buducim banovanim drugarima da radis
Od ljubaznog zahteva da diskutujemo i razmenjujemo mišljenja, došao si
dotle da ti je cilj da dokažeš da sam neznalica i da mi zabraniš da pišem.
Jel ti sad jasno zašto neću da diskutujem sa tobom?

A u suštini, samo si nesrećan i potrebna ti je pažnja. Nauči da pažnju
dobijaš na neki zdraviji način.

Mnogo su mekani i blentavi budisti.
Da se razumemo, poštujem svaku pokornost. Međutim, reči "budite sami sebi svetlo" kod mene ne nailaze na prijem. Odbijaju se o mene i bespovratno padaju. A sa njima i ja u očaj gde se najbolje osećam.

Zapad je trijumfovao upravo zbog konkretnosti hrišćanstva koje je Boga otelotvorilo kroz muškarca. Muškarac je sazdan prema Bogu.
Onaj koji može najviše da popije, najizdržljiviji je!
Onaj koji bude sa najviše žena, najplodniji je!
Onaj koji psuje, neustrašiv je!
Ah, sav taj mankind.

Da se razumemo, poštujem svaku pokornost. Međutim, reči "budite sami sebi svetlo" kod mene ne nailaze na prijem. Odbijaju se o mene i bespovratno padaju. A sa njima i ja u očaj gde se najbolje osećam.

Zapad je trijumfovao upravo zbog konkretnosti hrišćanstva koje je Boga otelotvorilo kroz muškarca. Muškarac je sazdan prema Bogu.
Ah, sav taj mankind.
☺️

Ah, sav taj mankind.
Ох, како дубоко поимање, ја сам напросто очаран, хоћеш ли можда да кажеш да је Буда био феминизиран или је Сидарта у ствари била жена :lol: ?

I da li je patio nakon prosvetljenja pošto je umro decenijama posle?
Prosvetljeni ne pate. Patnju uzrokuje ne poznavanje prirode sopstva, vezanost za iluziju. Što ne znači da nisu u stanju osetiti bol, a isto tako i radost. Ali se ne vezuju za osećanja bilo koje vrste, jer ona prosto dolaze i odlaze.. kao oblaci na nebu. Ne prihvatanje i strah uzrokuju patnju..Strah da će ružna osećanja doći, a lepa proći. Ali isto tako, u stanju duboke meditacije, kada je pažnja okrenuta sasvim ka unutra, moguće je ne osećati fizičku bol. (ako si na to mislio). ☺️

Poslednja izmena:
Prosvetljeni ne pate. Patnju uzrokuje ne poznavanje prirode sopstva, vezanost za iluziju. Što ne znači da nisu u stanju osetiti bol, a isto tako i radost. Ali se ne vezuju za osećanja bilo koje vrste, jer ona prosto dolaze i odlaze.. kao oblaci na nebu. Ne prihvatanje i strah uzrokuju patnju..Strah da će ružna osećanja doći, a lepa proći. Ali isto tako, u stanju duboke meditacije, kada je pažnja okrenuta sasvim ka unutra, moguće je ne osećati fizičku bol. (ako si na to mislio). ☺
Ako je osećao bol onda je patio.Ako je razvio prosvetljenjem ultimativnu saosećajnost onda je morao da oseća patnju neprosvetljenih oko sebe i svoju što nisu prosvetljeni kao on.
Koliko znam Buda je negirao sopstvo i zastupao koncept anatmana:
„Bilo bi poželjno za neobrazovanog čoveka da pre smatra svojim sopstvom svoje telo sastavljeno od četiri elementa nego svoj duh. Jer, očigledno je da njegovo telo može da traje jednu, dve, tri, četiri, pet ili deset ili čak sto i više godina; dok ono što nazivamo misao, svest ili duh, stalno se pojavljuje i noću i danju kao jedna stvar, a nestaje kao nešto drugo.[13]“
(Gotama Buda)

„Loše upućen čovek smatra da je telo sopstvo ili da sopstvo poseduje telo ili da je telo u sopstvu ili da je sopstvo u telu. On smatra da je osećaj sopstvo... da je opažaj sopstvo... da su mentalni obrasci sopstvo... da je svest sopstvo ili da sopstvo poseduje svest ili da je svest u sopstvu ili da je sopstvo u svesti. Na taj način nastaje gledište o postojanju sopstva.[9]“
(Buda)

Onda verujete u iluziju,obmanu sopstvenog ega vezavši se za njegovo stanje svesti.Radi vas Mara samo tako. :mrgreen:
ne bih baš rekla
A Mara radi i druge ne samo nas,samo oni to ne vide
Stanje Bude nije obmana ega
Naravno da je iluzorna samsarička vizija jaka,i teško da je iko tokom jednog života može prevazići
Uostalom,rođenjem i ovim ovakvim čulima,svešću i percepcijom smo direktno uslovljeni njom
Nije baš jednostavno to prevazići a teoretisanjem i filozofiranjem na tu temu možemo videti putokaz
Ali se do ostvarenja dolazi dugotrajnom ozbiljnom praksom
Opet ponavljam da sam ja u Vadžrajani
Veoma je različita od klasičnog Budinog Učenja

Sve su to iluzije uma za koje čovek misli da su njegove,lažni ego,kvazidentitet.
Što znači da Budo ne govori o svesti, duhu ili mislima, već o nečemu što mi
u neznanju tako nazivamo?

Dalje, objašnjava na koji način nastaje stav o postojanju sopstva.

Nigde on ne negira postojanje sopstva. Negira postojanje trajnog i nepromenljivog
spostva.

Što znači da Budo ne govori o svesti, duhu ili mislima, već o nečemu što mi
u neznanju tako nazivamo?

Dalje, objašnjava na koji način nastaje stav o postojanju sopstva.

Nigde on ne negira postojanje sopstva. Negira postojanje trajnog i nepromenljivog
spostva.

Mali Budo govori o praznini kao Nirvani,nema sopstva,probuđeni se nije samospoznao,nije osvestio sopstvo nego se ,,ispraznio,, od svih iluzija ovog sveta uključujući i postojanja sopstva,kao neke posebne egzistencije.On je kap koja je spoznala da je deo okeana.

ne bih baš rekla
A Mara radi i druge ne samo nas,samo oni to ne vide
Stanje Bude nije obmana ega
Naravno da je iluzorna samsarička vizija jaka,i teško da je iko tokom jednog života može prevazići
Uostalom,rođenjem i ovim ovakvim čulima,svešću i percepcijom smo direktno uslovljeni njom
Uslovljeni i vrlo ograničeni,zato Buda i kaže da se ne treba vezivati,tj identifikovati sa ti prolaznim pojava,koje nastaju i nestaju,one su deo točka darme.Nirvana je neuslovljenost,sloboda.

Mali Budo govori o praznini kao Nirvani,nema sopstva,probuđeni se nije samospoznao,nije osvestio sopstvo nego se ,,ispraznio,, od svih iluzija ovog sveta uključujući i postojanja sopstva,kao neke posebne egzistencije.On je kap koja je spoznala da je deo okeana.

Eh taj okean.... zar to sad nije doživljaj (sve)obuhvatnosti pažnje njegovog Sopstva?
Sosptvo je moć poistovjećenja volje i pažnje bića sa onim aspektom sebe u kojemu je njegova volja i pažnja centrirana.
Stoga, centrirana volja bića u izolovanom Ja stvara i svjesnost o izolovanom ja kao i o doživljaju Sopstva u tom Ja.
Međutim, to ne ograničava Sopstvo već samo njegov doživljaj sebe kao i njegovu svjesnost o sebi.

Šta je razlika kada se Sopstvo doživljava jednom kapi vode ili okeanom?
Razlika je u centru iz kojega sebe vidi kao kap ili okean, stoga i u obimu koji njegova pažnja odatle obuhvata.
Sopstvo se s tim ne mijenja. Sadržaj koji odatle obuhvata pažnjom se mijenja.

Okean ne postoji bez te kapljicve vode od koje je sačinjen, kao što niti kapljica vode okeana ne postoji bez okeana.
Sopstvo je pri tom isto, nepromijenjeno, nepromjenjivo. Sopstvo je nerazdvojivo od bića.

Da li misliš da biće u 'Okeanu' za sebe kaže: 'Okean je sve'.

Naravno ne. To bi značilo da biće potvrđuje da je okean nešto izvan i iznad njega samog. Dakle, suludo shvatanje.

Uvijek je to JA JESAM koje u svemu potvrđuje sebe-postojanje ... Kao okean biće bi to potvrdilo sa "JA JESAM SVE" (kapljice).

Dakle, Sopstvo je samo promijenilo, centar volje, kao i fokus i obim pažnje.

Eh taj okean.... zar to sad nije doživljaj (sve)obuhvatnosti pažnje njegovog Sopstva?
Sosptvo je moć poistovjećenja volje i pažnje bića sa onim aspektom sebe u kojemu je njegova volja i pažnja centrirana.
Stoga, centrirana volja bića u izolovanom Ja stvara i svjesnost o izolovanom ja kao i o doživljaju Sopstva u tom Ja.
Međutim, to ne ograničava Sopstvo već samo njegov doživljaj sebe kao i njegovu svjesnost o sebi.

Šta je razlika kada se Sopstvo doživljava jednom kapi vode ili okeanom?
Razlika je u centru iz kojega sebe vidi kao kap ili okean, stoga i u obimu koji njegova pažnja odatle obuhvata.
Sopstvo se s tim ne mijenja. Sadržaj koji odatle obuhvata pažnjom se mijenja.

Okean ne postoji bez te kapljicve vode od koje je sačinjen, kao što niti kapljica vode okeana ne postoji bez okeana.
Sopstvo je pri tom isto, nepromijenjeno, nepromjenjivo. Sopstvo je nerazdvojivo od bića.
Šta ti smatraš sopstvom?
Biće jeste nerpomenljivo. Niti je stvoreno, niti rođeno, niti nastalo. Samo Jeste.
Jel sopstvo sinonim za biće?

Šta ti smatraš sopstvom?
Biće jeste nerpomenljivo. Niti je stvoreno, niti rođeno, niti nastalo. Samo Jeste.
Jel sopstvo sinonim za biće?

Sopstvo je moć poistovjećenja volje i pažnje bića sa onim aspektom bića u kojemu je njegova volja i pažnja centrirana.
Dakle, moglo bi se reći da su sopstvo i biće jedno te isto, ali nisu, kao što ni biće i svijest ili pak svjesnost o sebi nisu isto.
Biće postoji i bez svijesti o sebi recimo, primjer je naša svjesnost u kojoj je ipak ostalo znanje o sebi koji sam svjestan, koji postojim
i znam da postojim, ono "Ja Jesam". Svijest sobom isključuje svjesnost i obrnuto.

Biće ne doživljava sopstvo samo kao individualnu svjesnost (ja), već ga očito doživljava i kao sve-što-jest, svijest (jastvo),
kako bi inače znalo da ono jest... sve.

Ono što je isto pri tom jeste da su i svijest i svjesnost sadržani u jednom te istom; u ogledalu (pažnji). Usmjerenjem ogledala sadržaj
koji se u njemu ogleda biva promijenjen. Sadržaj se mijenja ali ostaje nepromjenjivo znanje o prisustvu onoga koji ovjerava taj
sadržaj u ogledalu, JESAM. To znanje uvijek ostaje uz centar volje odakle biće voljom upravlja pažnjom poistovjećujući se sa tim centrom.
Ono (to znanje) je kao i duh nerazdvojivo od bića, nepromjenjivo, ma u kom aspektu bića bio njegov centar volje. Ono jeste Sopstvo.

Back