Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma on je na RAKIJI RAZGOVORUŠI
Viš' kaki je blagoglagoljiv
Nego šta! Dozvoljava li ti budizam da i tebi doturim malo?:D

Baki će u Raj-tamo.znanje nije potrebno a Stanco će se zasigurno roditi ko budista
Ukazala mi se vizija:zcepanje:

- - - - - - - - - -

Stanco-gotov si
Nema vrdanja
A može li da se omaši pa da se ne rodim kao budista nego kao budalista, veći nego što jesam.:D

Nego šta! Dozvoljava li ti budizam da i tebi doturim malo?:D

A može li da se omaši pa da se ne rodim kao budista nego kao budalista, veći nego što jesam.:D
Ima i budista budalista kolko oćeš
I mi smo ljudi ko i svi drugi:hvala:
buddha.png

Poslednja izmena:
Stnco je pao u komu. Čitam šta pišete i krstim se i levom i desnom. Odoh ja u hrišćane, jer ću tamo možda naći izgubljeni čarobni štapić i onda ne treba ništa da učim. Onda ja po tebi štašićem, puf i pretvorim te u šta poželim.

Pa, mogu misliti na šta već sada ličim u tvom subjektivnom svetu.

Sve ti je to isto. Samo se terminologija razlikuje.

Hinajana i Mahajana usmerene su ka iskustvu Šunjate, odnosno praznine, što je tantričko osnovno i početno stanovište. Put postepenog razvitka temelji se i na tome gradi. Hinajana ili niži put i Mahajana ili viši put, pripadaju Putu odricanja, ali su im pristupi drugačiji. Tradicija Hinajane prati Put odricanja koji je podučavao Buda dok je bio u ljudskom obliku i koji je zapisan kasnije i poznat kao “Sutre”. Tu je ego predstavljen kao otrovno drvo, a metod koji se sprovodi je poput raskopavanja žila korena jedne po jedne. Na tom putu potrebno je osloboditi se svih navika i sklonosti koje se smatraju lošim, a koje sprečavaju oslobođenje. No ovom nivou stoga postoje mnoga pravila koja se poštuju i kojih se pridržava zakletvom, tako da ona upravljaju svim postupcima… kroz meditaciju može se stići do ponovnog sebe kao čistog bića koje je prevazišlo uzroke patnje, “Arhat” koje je istupilo iz kruga cikličnog rađanja. Sa tog gledišta Mahajane, spasti sebe i biti izvan patnje dok drugi u patnji ostaju, ne spada u idealno. U Mahajani se smatra da svako treba da čini za više dobro, ono koje se tiče svih pre nego pojedinca i da se ciklično postojanje ne napušta dok se sva bića ne oslobode. Onaj koji ovako praktikuje, naziva se “Bodisatva”…poseći korenje otrovnog drveta mukotrpan je posao i Mahajana je naklonjena presecanju glavnog korena, a da se ostali sami osuše tako što će razviti vrhunsko saosećanje, kao i suštinsku prazninu svih fenomena i ega, što je takođe cilj Hinajane.

Poslednja izmena:
Занимљиво и поучно. Хвала. Буда се ако се не варам једно време изгладњивао па је онда схватио да то није прави пут. У принципу тај пут ослобађања од навика и склоности ми није близак, можда и зато што је тежак. :)

Hinajana i Mahajana usmerene su ka iskustvu Šunjate, odnosno praznine, što je tantričko osnovno i početno stanovište. Put postepenog razvitka temelji se i na tome gradi. Hinajana ili niži put i Mahajana ili viši put, pripadaju Putu odricanja, ali su im pristupi drugačiji. Tradicija Hinajane prati Put odricanja koji je podučavao Buda dok je bio u ljudskom obliku i koji je zapisan kasnije i poznat kao “Sutre”. Tu je ego predstavljen kao otrovno drvo, a metod koji se sprovodi je poput raskopavanja žila korena jedne po jedne. Na tom putu potrebno je osloboditi se svih navika i sklonosti koje se smatraju lošim, a koje sprečavaju oslobođenje. No ovom nivou stoga postoje mnoga pravila koja se poštuju i kojih se pridržava zakletvom, tako da ona upravljaju svim postupcima… kroz meditaciju može se stići do ponovnog sebe kao čistog bića koje je prevazišlo uzroke patnje, “Arhat” koje je istupilo iz kruga cikličnog rađanja. Sa tog gledišta Mahajane, spasti sebe i biti izvan patnje dok drugi u patnji ostaju, ne spada u idealno. U Mahajani se smatra da svako treba da čini za više dobro, ono koje se tiče svih pre nego pojedinca i da se ciklično postojanje ne napušta dok se sva bića ne oslobode. Onaj koji ovako praktikuje, naziva se “Bodisatva”…poseći korenje otrovnog drveta mukotrpan je posao i Mahajana je naklonjena presecanju glavnog korena, a da se ostali sami osuše tako što će razviti vrhunsko saosećanje, kao i suštinsku prazninu svih fenomena i ega, što je takođe cilj Hinajane.

Evo lepog primera delanja Bodisatve :lol:

:rotf::rotf::rotf:

Poslednja izmena:
Занимљиво и поучно. Хвала. Буда се ако се не варам једно време изгладњивао па је онда схватио да то није прави пут. У принципу тај пут ослобађања од навика и склоности ми није близак, можда и зато што је тежак. :)

Ne moras se odricati. Nije u tome poenta. A i po nekoj logici ako meditiras kako treba, vremenom ces sam odbaciti lose navike shvatajuci njihovu stetnost.

Evo ovde dobar primer suprodtavljanja konvencionalnog i naprednog pristupa duhovnosti :)

Ja se bavim meditacijom neko vreme i mogu reci da sam se malo trgo :D
Ali i dalje imam nekih glupih navika, kojih sam polusvestan, ali zasad nemocan da ih zamenim necim korisnim. Mislim da je to problem navika. Nije tolki problem identifikovati ih, i odreci se njih, nego cim ih zameniti? :think:
Ta moja meditacija je u sustini naravno vipasana, ali vise Oshovoski pristup, bez preterane brige za identifikovanje svih sadrzaja, neki pokusaj slobodnije svesti koja ce prevazici samu sebe :lol:
valjda ce biti nesto od mene :mazipsa: :D

Стекао сам утисак да је Ошо био фејк, али то је за другу тему. Лепо је што редовно медитираш, ја немам стрпљења ни за то.

Стекао сам утисак да је Ошо био фејк, али то је за другу тему. Лепо је што редовно медитираш, ја немам стрпљења ни за то.

osho je zeznut jel te on svojim zajebancijama i provokacijama navodi da ti i mislis o njemu tako
Skroz satire bilo kakvu vezu s tradicijom i 'uvazenim misljenjima', i propoveda dosta drugacije nego svi ranije. Ali to je i car toga. Zato sto na duhovnom nivou zapravo salje isto poruku kao Isus ili Buddha, ali ovaj mentalno-egoisticni deo nas to ne moze tek tako da svari. Verovatno zato imas takav utisak, koji si stekao usput
Osho je izgleda ciljao da probudi bas taj potisnuti duh u ljudima, zato tolko kontradoikcija u vezi njega. I sam je priznao da voli da ga ljudi mrze nego da ga ignorisu. Opicen lik :lol: tera te da razmisljas u suprotnostima i tako da razvijas svest. Zapravo je ucinkovito !

Procitaj Oshoovu knjigu ako nisi, sigurno neces zazaliti.
Da bi njega ispravno shvatio treba malo vise da se udubis u materiju :lol:

Poslednja izmena:
Прочитао, након тога сам имао упозоравајући сан где је ошо представљен бестијално, да не описујем сад. Такође, један човек који гледа ауре и то добро ми је рекао да је Ошова катастрофа...

Back