Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
P: Kakav stav ima budizam prema abortusu?
O: Prema Budinom učenju život počinje začećem ili ubrzo nako njega. Prema tome abortirati fetus znači ubiti.

P: Ali ukoliko je žena silovana ili ukoliko zna da će joj beba biti defektna, nije li bolje prekinuti trudnoću?

O: Dete začeto silovanjem ima pravo da bude rođeno i voljeno baš kao i svako drugo dete. On ili ona ne bi trebalo da budu ubijeni samo zato što je njihov biološki otac počinio zločin. Roditi deformisano ili mentalno zaostalo dete može biti veliki šok za roditelje, ali ako je u redu abortirati ovakav fetus onda zašto ne ubiti dete ili odraslu osobu koji su deformisani ili hendikepirani? Moguće su situacije u kojima je abortus najhumanije rešenje. Na primer da bi se spasio majčin život. Ali budimo iskreni. Većina abortusa je izvedena jednostavno zato što je trudnoća bila neželjena, sramotna ili zato što su roditelji želeli da imaju decu kasnije. Za budiste, sve ovo su loši razlozi da se uništi život.

Ova istocnjacka doktrina ocigledno nema nikakve veze sa evropskim covekom punim energije,nego zeli da uskopi ljude i pretvori ih u neke fotokopirane meditirajuce poluzombije koje bi trebalo navesti da pomisle da je vrhunska vrlina negacija citavog dela ljudske prirode i bezanje od citavog spektra zivotnih iskustava.Nije ni cudo sto se "prosvetljeni" kada je omatoreo pretvorio u zadriglo burence,jer se ocigledno upasivio preko svake mere.

Mentalna zabeleska : povesti mentalni gerilski rat protiv ovakvih doktrina.U potpisu crveni kmer.

Pichim,pichim,pichicu,i na more stici cu!

P: Da li budisti veruju u boga?

Drugi razlog zašto Buda nije verovao u boga je to što ne postoje nikakvi dokazi koji bi podržali tu tvrdnju. Postoje brojne religije i svaka od njih tvrdi da samo oni imaju božije reči sačuvane u svojim svetim knjigama, da samo oni razumeju božiju prirodu, da samo njihov bog postoji, a ostali ne. Neki tvrde da je bog muško, neki da je žensko, neki da nije ni jedno ni drugo. Svi su zadovoljni što postoji sasvim dovoljno dokaza da njihov bog postoji i smeju se dokazima koje druge religije iznose da dokažu postojanje nekog svog boga. Nije začuđujuće što, iako su toliko mnogo religija toliko dugo vremena pokušavale da dokažu postojanje svojih bogova, i dalje ne postoje stvarni, konkretni, značajni ili neoborivi dokazi.

a kakve dokaze ti imas da je sidarta gautama zvani prosvetljeni (ako si teraveda) postojao.

ajd malo taj tocak zivota da okrecemo i da vidimo sta ti propovedas ovde.

@sale@
Re: Будизам...

a kakve dokaze ti imas da je sidarta gautama zvani prosvetljeni (ako si teraveda) postojao.
ajd malo taj tocak zivota da okrecemo i da vidimo sta ti propovedas ovde.

Ne verujem da češ sa ukupno malo okrenuti taj točak života.Uvek češ dobijati ono tipa...
Re: pa onda ono ''P'' i ''O''.
felix.gif

@sale@
Re: Будизам...

Ne verujem da češ sa ukupno malo okrenuti taj točak života.Uvek češ dobijati ono tipa...
Re: pa onda ono ''P'' i ''O''.
felix.gif
А ти си на мукама када некога не можеш да убациш у машину? :lol:

Видим још увек се интересујеш за тему. Лепо...:D

Ja ne kazem da je budizam sasvim los,ali jasno je da ovde dolazi do indoktrinacije.Sad ce neki budista da propoveda zeni koja je silovana(sto je verovatno drugi najnasilniji cin u ljudskoj prirodi),sta ce ona da uradi sa plodom tog nasilja.Valjda ce ona sama da odluci sta je to sa cime ona moze da zivi.Ovde se ocigledno propovedaju neka gotova resenja ko da je zivot tako jednostavan.Grozim se takvih stvari.

Poslednja izmena:
Sad sam procitao neke od baljezgarija koje su ovde ispisane.Sa jedne strane Buda propoveda da ne veruje u boga jer ne postoje nikakvi dokazi za to,a sa druge strane metafizira o tome kako postoje neke dimenzije u kojima postoji nirvana,i mi treba da mu verujemo na rec.Sto bi rekao Kilmer u Doors-ima sve je ovo jako bajato i samosvesno...

Kao ubi sve neostvarljive zelje,to je izvor patnje,a ja tome opet suprotstavljam dijalog iz Fight Club-a i prve majmune lansirane u svemir,svemirske majmune -
Bez bola i zrtvovanja,
Ne bi smo imali nista.

Treba sacuvati ljudski duh od ovakvih korozivnih sokova.
Namaste!

Ja ne kazem da je budizam sasvim los,ali jasno je da ovde dolazi do indoktrinacije.Sad ce neki budista da propoveda zeni koja je silovana(sto je verovatno drugi najnasilniji cin u ljudskoj prirodi),sta ce ona da uradi sa plodom tog nasilja.Valjda ce ona sama da odluci sta je to sa cime ona moze da zivi.Ovde se ocigledno propovedaju neka gotova resenja ko da je zivot tako jednostavan.Grozim se takvih stvari.
Живот јесте сасвим једноставан.. само смо ми очигледно далеко од тога...
Решења су готова, али проверљива. До каквог си ти закључка дошао? Када настаје живот?
Мени ово не личи на проповед, забрану, заповест... нигде не видим претњу..
То је само сазнање до кога је неко некада дошао.
И то пре него што је савремена медицина успела да завири у човечији организам?
Шта мислиш.. Како?

Sad sam procitao neke od baljezgarija koje su ovde ispisane.Sa jedne strane Buda propoveda da ne veruje u boga jer ne postoje nikakvi dokazi za to,a sa druge strane metafizira o tome kako postoje neke dimenzije u kojima postoji nirvana,i mi treba da mu verujemo na rec.Sto bi rekao Kilmer u Doors-ima sve je ovo jako bajato i samosvesno...
А где пише да мораш да поверујеш у његове самосвесне ''баљезгарије''? :lol:
Ево ја му не верујем ни реч... док не проверим..
Медитираш? :D

Za mene zivot je daleko od jednostavnog i nema gotovih resenja,sto je ono i sto mi se svidja kod zivota.
Problem je u tome sto mi se ovde servira bekstvo od zivota zamotano u oblande.Sedatacija ljudskih strasti.To je za mene pretnja,zato i kritikujem.Kazes saznanje do kojeg je neko dosao,za mene je to saznanje koje nema veze sa zivotom,tj, to je falsifikat zivota a ne sam zivot,nisam ja veverica koja ne zna nista o zivotu pa da se odusevljavam ovakvom filozofijom.Jedna bora na licu moje babe mi svedoci o postenijem odnosu prema zivotu i patnji nego sto se ovde propoveda.Ovaj lik kaze sledece,sto je za mene zafrkancija -

Ne postoji. Ali je njegovo postojanje moguće izvesti posredno. Ukoliko postoji dimezija u kojoj vreme i prostor operišu, a postoji -- ovaj svet u kojem živimo -- tada možemo zaključiti da postoji i dimezija u kojoj vreme i prostor ne operišu -- nirvana. I opet, iako ne možemo dokazati da nirvana postoji, imamo Budinu reč da postoji. Tako on kaže:

Postoji nerođeno, nenastalo, nesačinjeno, nesastavljeno. Kad ne bi postojalo to nerođeno, nenastalo, nesačinjeno, nesastavljeno, ne bi bilo bekstva od onoga što je rođeno, nastalo, sačinjeno i sastavljeno. Ali pošto postoji nerođeno, nenastalo, nesačinjeno, nesastavljeno, tada i postoji bekstvo od onoga što je rođeno, nastalo, sačinjeno i sastavljeno.

Prepoznaćemo je kad je dostignemo. Do tada, možemo da vežbamo.

Ovo je nesto mnogo bezanja,a meni se uopste ne bezi :).Sto se mene tice samo napred.Zelim ti da pobegnes odavde ... u nirvanu,gde god,ja bezim u zivot,poz.

Ah, milina pogledati kako je živnula "diskusija" na ovoj temi. Samo što se neki moji dragi sagovornici nešto suviše žeste, mada mi nije jasno zbog čega. Jel vas neko ovde napada, vređa, ismeva, prisiljava da poverujete u nešto što se vama čini krajnje glupim ili šta?

Evo krenuću još jednom ispočetka.
1. Tema je budizam
2. Na njoj postujem ono što su drugi napisali o temi i to kako sam razmem Budino učenje i njegovu primenu u praksi.
3. To naravno znači da mogu postojati i druga razumevanja i upravo je smisao foruma da (civilizovano) razgovaramo o temi koja nas interesuje i saznajemo što više jedni od drugih.
4. Ako vas pak budizam ne interesuje, ne očajavajte. Ovaj forum je dovoljno veliki, pronaći ćete već nešto.
5. Ova tema ne služi za propovedanje, ubeđivanje, misionarenje, vrbovanje, propiranje mozga i druge oblike napada na integritet drugih osoba, kako onih koje budizam zanima, tako i onih za koje je on obična glupost.
6. Ako vam se nešto što je ovde napisano čini glupim, apsurdnim, opasnim ili smešnim, to još uvek ne znači da ono i jeste takvo. Verovali ili ne, moguće je da unapred imate negativan stav ili čitavu stvar jednostavno niste dobro razumeli. A tu je lek opet jedino razgovor uz uzajamno poštovanje i potpunije informisanje.

Da se moderatori ne uplaše, ovo nije novi pravilnik foruma. Ovo je poziv na prijateljsko ćaskanje. Siguran sam da smo sposobni za to. :D

I da ne bih razočarao "fanove" ;)

P: Da li osoba koja izvrši samoubistvo time krši prvo pravilo morala?
O: Kada jedna osoba ubije drugu, ona to može učiniti iz straha, mržnje, besa, pohlepe ili neke druge negativne emocije. Kada osoba izvrši samoubistvo, ona to može učiniti iz veoma sličnih razloga ili zbog drugih negativnih emocija kao što su očajanje ili frustracija. Prema tome, dok je ubistvo rezultat negativnih emocija prema drugome, samoubistvo je rezultat negativnih emocija prema sebi i prema tome predstavlja kršenje prvog pravila morala. Međutim, mi ne trebamo nekome ko planira ili je već neuspešno pokušao da izvrši samoubistvo da bismo mu rekli da je to što čini loše. Njemu treba naša podrška i razumevanje. Treba mu pomoći da razume da samoubistvom samo produžava svoj problem, ne rešava ga.

Liku ja tebi zelim jedno glatko i bezbedno jedrenje ka pagodi u oblacima,ne zelim da ti uopste kvarim idilu,ja iznosim svoj stav o necemu sto je po meni kalkulantski pogled na svet.Buda zeli da pretvori zivot u povetarac,ja kazem da je zivot oluja.Covek,kada dodje vreme da pati treba da pati,kada se raduje treba da se raduje,da voli,da mrzi,da zavidi,da se kaje,da leti visoko i da pada u najdublje ponore,jer se tako postaje covek.Necu vise da smaram,ti samo piči,sve najbolje,pozz

Veruj mi ja uopšte ne znam o čemu ti pričaš.
Pomoglo bi ako bi naveo neki argument ili citat, pa da znam na šta konkretno misliš.
To u slučaju ako bi da razgovaraš. Ako ne, onda nema veze. Ja i tako odoh na krilima pagode među oblake :D

Kako ti kažeš.

P: Objasnite mi drugo pravilo morala.
O: Kada prihvatimo ovo pravilo, obavezujemo se da ne uzimamo ništa što nam ne pripada. Drugo pravilo morala se odnosi na obuzdavanje naše pohlepe i na poštovanje tuđeg vlasništva.

P: Treće pravilo morala kaže da treba da se klonimo zloupotrebe seksa. Šta je to zloupotreba seksa?

O: Ukoliko se koristimo prevarom, emotivnom ucenom ili silom da iznudimo od nekoga da ima seks sa nama, onda se to može nazvati zloupotrebom seksa. Preljuba je takođe jedan vid zloupotrebe seksa jer kada smo se venčali, obećali smo bračnom partneru da ćemo mu biti verni. Kada smo izvršili preljubu, pogazili smo to obećanje i izneverili poverenje bračnog partnera. Seks bi trebalo da bude izraz ljubavi i intimnosti između dvoje ljudi. Kada je takav, on unapređuje naše mentalno i emotivno blagostanje.

P: Da li je seks pre braka takođe zloupotreba seksa?
O: Ne ukoliko postoji ljubav i međusobna saglasnost između dvoje ljudi koji imaju seks. Međutim, ne treba nikada zaboraviti da je biološka funkcija seksa reprodukcija i ukoliko neudata žena ostane u drugom stanju, to može da izazove mnoge probleme. Mnogi zreli i umni ljudi misle da je mnogo bolje ostaviti seks za posle venčanja.

P: Da li osoba koja izvrši samoubistvo time krši prvo pravilo morala?
O: Kada jedna osoba ubije drugu, ona to može učiniti iz straha, mržnje, besa, pohlepe ili neke druge negativne emocije. Kada osoba izvrši samoubistvo, ona to može učiniti iz veoma sličnih razloga ili zbog drugih negativnih emocija kao što su očajanje ili frustracija. Prema tome, dok je ubistvo rezultat negativnih emocija prema drugome, samoubistvo je rezultat negativnih emocija prema sebi i prema tome predstavlja kršenje prvog pravila morala. Međutim, mi ne trebamo nekome ko planira ili je već neuspešno pokušao da izvrši samoubistvo da bismo mu rekli da je to što čini loše. Njemu treba naša podrška i razumevanje. Treba mu pomoći da razume da samoubistvom samo produžava svoj problem, ne rešava ga.
Мислиш.. у случају да му не успе? :mrgreen:

Не.. озбиљно... хајде ми помози да разумем...
није да желим да се убијем, него онако... за сваки случај...:D

Ma i ako uspe i ako ne uspe, isto mu se 'vata :)

Buda je govorio o tome da se naš život ne završava smrću. Neutrošena mentalna energija (karma) posle smrti izaziva nastanak novog bića, koje je po tome što preuzima naš "tovar" energije ujedno i naš produžetak, da tako kažem. I tako, iz života u život, taj ciklus se ponavlja u beskraj. Naravno, U skladu sa voljnim delima preporađamo se na različtiim nivoima, od paklova do nebesa. No gde god da se prepordimo, to je još uvek u krugu vremenskog, što znači prolaznog, što znači patnje. I upravo je krajnji cilj budističkog puta izaći iz tog kruga preporađanja (samsara). A kako? Pa jednostavno, nestvaranjem novih karmičkih akumulacija koje će nas vezati za ovu egzistenciju. A kako se izbegava stvaranje karme? Tako što živimo u skladu sa Plemenitim osmostrukim putem. A šta je POP?
Vidi ovde
Vrlo jednostavno :D

Dakle, samoubistvo na koje nas navode gorki plodovi naših prošlih dela samo je malo odlaganje onoga što je dozrelo i što se ne može preskočiti. Kao seme koje smo posejali i koje će možda zbog suše ostati primireno u zemlji, ali čim padne kića, tj. dodje novi život, ono će opet krenuti da klija. Zato o delima treba misliti kad sejemo, a ne kad žanjemo.

Ето.. лепо ја причам да смрт/ништа не постоји, а нико ми не верује...
icon6.gif

Па и није баш тако једноставно, како теби изгледа..:confused:
У сваком случају, хвала на појашњењу...:D

Malo se šalim da je jednostavno. To je verovatno jedan od najteže razumljivih delova Budinog učenja. O tome su knjige i knjige napisane. Ali evo nešto lakše :D

Treće pravilo morala

Seksualni odnos (kama ili methuna) jeste jedan od postupaka motivisan erotskom željom i to obično u predelu genitalija. Ovo uključuje sve forme koitusa, seks bez faktičke penetracije, masturbaciju, međusobno milovanje i možda čak i voajerizam. Treći od pet pravila morala, osnovnih pravila budističke etike, kaže da bi trebalo izbegavati zloupotrebu seksa (kamesu micchacara). Šta to upotrebu (cara) seksa (kama) čini pogrešnom (miccha)?

Jednom dok se obraćao grupi bramana, Buda je rekao da seksualni odnos sa (1) ženskim osobama koje se još pod starateljstvom roditelja (maturakkhita, piturakkhita), to jest maloletne; (2) zaštićene Dhammom (dhammarakkhita), monahinje ili one koje su uzele zavet celibata; (3) udate (sassamika); (4) izdržavaju kaznu (saparidanda), tj. zatvorenice i (5) one koje su okićene vencima (malagunaparikkhitta), tj. verene jeste pogrešan (AN V.264). Pošto ej govorio muškarcima, Buda je govorio samo o seksualnim partnerkama. Da se obraćao ženama, svakako da bi i o njihovim muškim pandanima.

Suviše mlada devojka verovatno nema dovoljno zrelosti ili iskustva da načini zrelu odluku u vezi sa seksom, dok odnos sa 2, 3 i 5 uključuje u sebe dati zavet ili obećanje, dakle uključuje laganje. Utamničena osoba može biti prisiljena da učini nešto što zapravo ne želi i otuda ne može da napravi istinski slobodan izbor. Iz ovoga je jasno da bilo kakav seks koji bi uključivao eksploataciju, nepoštenje i prisilu ili koji na bilo koji način nije dobrovoljan, predstavlja kršenje trećeg Pravila. Iako se ovde ne pominje, upotreba ili pretnja fizičkom silom (tj. silovanje) da bi se neko primorao na seks, kao i odnos sa osobom koja je pijana ili mentalno poremećena bi se takođe kvalifikovao kao zloupotreba seksa.
Kama_Sutra_2.jpg

Otuda, iz budističke perspektive, seks pre braka ili tokom menstruacije (zabranjen u hinduizmu i islamu), masturbacija, homoseksualnost, sa osobom niže kaste (zabranjen u hinduizmu) ili izražen seksualni apetit, iako se možda ne mogu savetovati ili su društveno neprihvatljivi ili ne doprinose duhovnom razvoju, sami po sebi ne znače kršenje trećeg Pravila.

Kao što je to slučaj u mnogim društvima, seks je u drevnoj Indiji bio okružen mnoštvom sujeverja, ograničenja i tabua. Bramani su verovali da imati odnos sa svojom ženom dok je u drugom stanju znači uprljati fetus (atimilhaja) ili, ako doji, uprljati njezino mleko,a time i novorođenče (asucipatipita). Oni su učili da je ispravno imati seks samo radi stvaranja poroda, a ne i radi zadovoljstva (kama), radi zabave (dava) ili zbog čulne želje (rati). Takođe su verovali da je pogrešno imati odnos dok žena ima menstruaciju (utuni). Buda je hvalio bramane koji slede ovakva pravila, ne zato što se slagao sa njima, već zato što su bili dosledni u onome što su i propovedali (AN II.226). Nema, međutim, primera da je ikada podržavao bilo koje sujeverje vezano za seksualnost ili ga hvalio svojim učenicima. Drugo široko rasprostranjeno uverenje da preterano uživanje u seksualnim zadovoljstvima može izazvati kašalj (kasa), astmu (sasa), bolove u zglobovima (daram) i slabije rasuđivanje (balaym, Ja. VI.295).
kamasutra.jpg

Iako je seks normalan deo laičkog života, Buda je generalno imao loše mišljenje o njemu. Odbacivao ga je kao “seosku stvar” (gama dhamma, D.I,4), tj. kao prostu, nerafiniranu i profanu. Razumevao je da pojačana želja za čulnim zadovoljstvima (kamacchanda) izaziva fizički i psihički nemir i da to skreće našu pažnju sa duhovnih aspiracija i ometa meditaciju. Ohrabrivao je svoje ozbiljnije laičke sledbenike da ograniče svoje seksualno ponašanje ili da prihvate celibat (brahmacariya). Od monaha i monahinja se, naravno, očekivalo da poštuju zavet celibata. Međutim, iskustvo pokazuje da uzimanje zaveta celibata a da nismo spremni za to jeste sve drugo samo ne korisno. Konstantna borba protiv i poricanje seksualne želje može stvoriti više problema nego što ih rešava i zapravo može čak biti psihološki štetno.

Back