Broken - Slomljen (a)

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.246
Kada se za neku osobu kaže da je "broken" (u psihološkom ili emocionalnom smislu), to obično znači da je ta osoba duboko povređena, oštećena ili na neki način emocionalno "slomljena" zbog prošlih iskustava, traume, gubitka, razočaranja ili drugih teških životnih okolnosti.
Izraz sugerira da se ta osoba suočava s teškoćama u oporavku ili prevazilaženju svojih emocionalnih rana, što može uticati na njen svakodnevni život, odluke, ponašanje i odnose s drugima.

Vezano za temu, na netu sam pre neki dan naleteo na:
Broken women know how to love, but not who to love - Slomljena žena zna kako da voli, ali ne i koga da voli.
Broken men know who to love, but not how to love - Slomljen muškarac zna koga da voli, ali ne i kako da voli.
Kako tumačite ove dve tvrdnje, koliko je istine u njima?

To sugeriše da kad je žena slomljena zbog loših iskustava da ume da voli, a slomljeni muškarac ne ume. Ne znam koliko je to tačno, zavisi na koji način su slomljeni.

neki ljudi posle patnje postaju plemenitiji, more noble, a neki nisu ni za šta.

Hm, možda... možda zato što "slomljene" žene vape za ljubavlju, pažnjom, ona im je potrebna kao voda žednom i uleću u prvu, na prvi pogled, spasonosnu vezu misleći da će tu pronaći ono što nisu dobile u vezi koja ih je učinila takvom?

"Slomljeni" muškarci su obazriviji i kada se zaljube posle kraha koji ih je učinio takvim, iz straha da ne izgube ono što su dobili, ne razmišljaju o osećanjima i posledicama nego samo - vole, misleći da je to dovoljno.

Još jedno internet proseravanje internet stručnjaka, koji ti na instagramu izbace reels gluposti, sa lepim efektima i nekom pesmom u pozadini, pa onda kažu neko sranje i onda kao pogled u daljinu, kao poentirali su.

Slomljeni ljudi ne znaju kako da iskažu ljubav jer više nisu sigurni zbog tih loših iskustava ni šta ljubav jeste, ni kako da je plasiraju, kako da je prime. Čak i ako znaju kako da je plasiraju možda se plaše ishoda, možda se plaše da opet neće biti dovoljno ili da to neko neće poštovati.

Znaš kako kažu, koga zmija ujede, taj se i guštera plaši.

I još mi je smešniji taj narativ koji se pruža da je to iz muškog i ženskog ugla drugačije. Dobri moj, povređena osoba je povređena osoba, bez obzira da li ujutru radi instant joga istezanje da odlepi testise od butine ili gleda u ogledalo da li joj je u dupe otišlo još 500 grama.

A ovaj drugi deo, uvek je ženama bilo teže da odaberu, često nemaju koga da vole. Ako su još slomljene, imaju još veće potrebe da ih neko voli i zaštiti. no u ovo vreme muškaraca kakvi su generalno 🤣, teško im je naći nekog za oslonac.

Kakav oslonac? Šta bi sa narativom ženemajkekraljice i #netrebanamniko? :D

Mislim da ću i sa 90 godina uvek uživati u sprdanju na račun ove priče koju su im prodali. Najveća prevara koja je osakatila žene. :D

Slomljeni ljudi ne znaju kako da iskažu ljubav jer više nisu sigurni zbog tih loših iskustava ni šta ljubav jeste, ni kako da je plasiraju, kako da je prime. Čak i ako znaju kako da je plasiraju možda se plaše ishoda, možda se plaše da opet neće biti dovoljno ili da to neko neće poštovati.

Slomljeno biće je obazrivo, a često i okrutno u sledećoj vezi.

To sugeriše da kad je žena slomljena zbog loših iskustava da ume da voli, a slomljeni muškarac ne ume. Ne znam koliko je to tačno, zavisi na koji način su slomljeni.
Na ovo gledam iz ugla stanja nerazrešene slomljenosti koje postoji i traje tj. da osoba (najčešće) nije ni skapirala da je slomljena i da je prošla traumatično iskustvo (tipa gaslighting i sl.).
Što se tiče onog dela o ljubavi tu mi je već specifično - neki moj pogled jeste da muškarci i žene ne gledaju na "voleti partnera" iz istog ugla tj. da su to dve ravni bez mnoštva dodirnih tačaka. Neka ideala ka kojoj se teži jeste da se što više ispresecaju/poklope kroz pozitivna ljubavna iskustva koje skupljamo u toku života tj. da se stvori neko zdravo razumevanje u samom odnosu.
neki ljudi posle patnje postaju plemenitiji, more noble, a neki nisu ni za šta.
Ako imaju kapacitet i volju da se sopstvenom snagom oplemene onda mogu postati pa nazvao bih to iskusnijima.
Volja je stvar karaktera po meni, a na kapaciteti se grade godinama

Kakav oslonac? Šta bi sa narativom ženemajkekraljice i #netrebanamniko? :D

Mislim da ću i sa 90 godina uvek uživati u sprdanju na račun ove priče koju su im prodali. Najveća prevara koja je osakatila žene. :D
pa oslonac, da je neko pouzdan. za to treba biti jaka ličnost, emocionalno i socijalno zrela. ne sreću se takvi često, moj utisak.

žena ili da bude samostalna i to može biti ako nema nikog, ili kada je u vezi da bude žena, a ne muškarac. to je prirodno.

Slomljeno biće je obazrivo, a često i okrutno u sledećoj vezi.

Meni je jedan od razloga raskida sa bivšom bio "to što ti je ostalo od njega i njegove greške neću plaćati ja".

Ali hoću reći da mi je smešno to muško ovako, a žensko onako... Povređena osoba je povređena osoba, bez obzira na pol.

pa oslonac, da je neko pouzdan. za to treba biti jaka ličnost, emocionalno i socijalno zrela. ne sreću se takvi često, moj utisak.

žena ili da bude samostalna i to može biti ako nema nikog, ili kada je u vezi da bude žena, a ne muškarac. to je prirodno.

Ma sve ja razumem, nego guram narativ jednakosti i ravnopravnosti, to je sad gotivno, a mene zabavlja da ih gledam pogubljene.

Ako smo ženemajkekraljicelegendice onda ne treba oslonac, we are strong.

Meni je jedan od razloga raskida sa bivšom bio "to što ti je ostalo od njega i njegove greške neću plaćati ja".

Ali hoću reći da mi je smešno to muško ovako, a žensko onako... Povređena osoba je povređena osoba, bez obzira na pol.
Jeste, u pravu si, povređena osoba je povređena, bez obzira na pol. U vezi, osobi koja je sa povređenom osobom je veoma teško, jer se bori na više frontova. Prvo, druga strana je često osetljiva, krhka, a drugo, ne zna da li je njeno ponašanje odraz karaktera ili svežeg lošeg iskustva koji samo treba da se sažvaće i savlada.

Ljudi uglavnom danas doživljavaju patnju katastrofalno zbog modernih obrazaca ponašanja,komformizma,stresa.Suština je da tugu treba proživeti kao nešto ljudsko,normalno i da se iskoristi to osećanje u svoju korist. Kako neko reče ovde,tuga neke slomi a neke oplemeni.Najveca umetnička dela uglavnom nisu nastala iz sreće i harmonije.

Ma sve ja razumem, nego guram narativ jednakosti i ravnopravnosti, to je sad gotivno, a mene zabavlja da ih gledam pogubljene.

Ako smo ženemajkekraljicelegendice onda ne treba oslonac, we are strong.
ja ovo poslednje razumem kao da mogu da budu same.
Ne treba biti sa bilo kim. mogu sama. tako to kapiram.
Ali u vezi žena želi biti ženom, a ne muško koji sve vuče

Jeste, u pravu si, povređena osoba je povređena, bez obzira na pol. U vezi, osobi koja je sa povređenom osobom je veoma teško, jer se bori na više frontova. Prvo, druga strana je često osetljiva, krhka, a drugo, ne zna da li je njeno ponašanje odraz karaktera ili svežeg lošeg iskustva koji samo treba da se sažvaće i savlada.

Zato ja i zagovaram odnose u kojima ti prvo sedneš, izlečiš se sam sa sobom, a onda nastaviš sve ostalo. Nema apsolutno nikakvog smisla bacati fekalije na osobu koja ti ništa uradila nije u životu i pruža ti samo lepo, zato što se ti plašiš da će ti ovo i ono. Kako bih ti rekao, meni je odraz lošeg karaktera ako me neko tretira loše, bez obzira na razlog. Prosto nisam to zalužio i arivederči.

ja ovo poslednje razumem kao da mogu da budu same.
Ne treba biti sa bilo kim. mogu sama. tako to kapiram.
Ali u vezi žena želi biti ženom, a ne muško koji sve vuče

Problem žena je što ne razumeju, prodaju priču možemo sve same, ne treba nam niko i onda muškarac bude u fazonu "ok, ako možeš guraj".

Sad već toliko godina narativa "možemo mi sve", da muškarac više i ne prileti da pomogne ženi na ulici kad vide da nosi teško, a ne nešto više. Jeeeeeebiga, možete same.

Relativno skoro vidim devojku vuče kofer, čeka je taksi, po odevenosti verovatno ide na aerodrom. Pitam je "Jel ti treba pomoć?", ona me pogleda u čudu, kao "ne, hvala", posle vidim vuče onaj kofer i okreće se traži me pogledom čak i kad je sela u taksi. Ja se smejem i razmišljam, tegli ti samo, shvatićeš jednog dana. :D

@Urwald Lepa tema.

Zato ja i zagovaram odnose u kojima ti prvo sedneš, izlečiš se sam sa sobom, a onda nastaviš sve ostalo.

A šta kada osobe nisu toga svesne? Upoznaš takvu osobu i posle nekog vremena shvatiš da ona nesvesno vuče neke kvrgave trule korene prošlosti? Tako lako bi joj okrenuo leđa i rekao - hajdi sredi se pa se javi/trebala si prvo da se sastaviš sama sa sobom???

@Urwald Lepa tema.

A šta kada osobe nisu toga svesne? Upoznaš takvu osobu i posle nekog vremena shvatiš da ona nesvesno vuče neke kvrgave trule korene prošlosti? Tako lako bi joj okrenuo leđa i rekao - hajdi sredi se pa se javi/trebala si prvo da se sastaviš sama sa sobom???

Mislim da je svako svestan, samo što svoje ponašanje pravdaju lošim prošlim iskustvima. Što sam stariji sve manje verujem u ono "oprosti im, ne znaju šta rade". Drugo, mislim da je svaka odrasla osoba sama odgovorna za svoje ponašanje, neću ja sutra tebe upropastiti jer je mene neka, nisam zaslužio ništa manje od onoga što dajem, pa se ti češi po glavi nakon što ti par puta kažem da obratiš pažnju na to i to, a onda jednostavno okrenem se i odem.

I nema potrebe ni da se javljaš, nemam ja pet života da ispravljam krive Drine.

Mislim da je svako svestan, samo što svoje ponašanje pravdaju lošim prošlim iskustvima. Što sam stariji sve manje verujem u ono "oprosti im, ne znaju šta rade". Drugo, mislim da je svaka odrasla osoba sama odgovorna za svoje ponašanje, neću ja sutra tebe upropastiti jer je mene neka, nisam zaslužio ništa manje od onoga što dajem, pa se ti češi po glavi nakon što ti par puta kažem da obratiš pažnju na to i to, a onda jednostavno okrenem se i odem.

I nema potrebe ni da se javljaš, nemam ja pet života da ispravljam krive Drine.
Nisu svi toliko samosvesni kao što misliš.

A ovaj drugi deo, uvek je ženama bilo teže da odaberu, često nemaju koga da vole. Ako su još slomljene, imaju još veće potrebe da ih neko voli i zaštiti. no u ovo vreme muškaraca kakvi su generalno 🤣, teško im je naći nekog za oslonac.
Ovo oko izbora je samo po sebi tema za diskusiju, verovatno mogu da je pokrenem u toku dana 😁

Hm, možda... možda zato što "slomljene" žene vape za ljubavlju, pažnjom, ona im je potrebna kao voda žednom i uleću u prvu, na prvi pogled, spasonosnu vezu misleći da će tu pronaći ono što nisu dobile u vezi koja ih je učinila takvom?
Ovo što ću da napišem možda nekima bude zvučalo edgy, mada u pitanju je neki lični pogled na stvari - ne mora da bude nužno tačno ali jeste neka prizma kroz koju gledam na stvari.

Kako kontam stvari "slomljene žene" vape za nečim što nemaju i/ili za šta su bile uskraćene (to može biti ljubav, pažnja, toplina, partner itd...). Na pitanje zašto vape za tim mislim da je odgovor da takve stvari viđaju oko sebe (poznanici, televizija, literatura i sve ostalo gde mogu da vide takva ponašanja). Problematično tu postane kada imaju problem da naprave razliku između fikcije i realnosti kako (ljubavni, partnerski, porodični, prijateljski ...) odnosi funkcionišu. U nešto složenijem slučaju (kada je žena baš slomljena tj. kada "ima" više iskustava na koja "gleda" kao negativna u odnosu na ona koja su pozitivna (usput, dublje nam se urezuju negativne stvari u sećanje nego pozitivne tako da je to po meni samo neki problem sa ličnom percepcijom) postoji mogućnost da upadnu u nešto što bih nazvao stanjem imaginarnog narcizma tj. može doći do ekstremne imaginacije "savršenog partnera", "pravog", "princa na belom konju", "idealne veze" itd.
I tu sada stvari počinju da se lome:
Sa negativne strane može se desiti da kao dobro/sigurno vide nešto što je objektivno negativno po njih, a šta su u nekoj fazi zivota prolazile. Prevedeno na srpsi - "slomljena žena" naleti na "slomljenog lika" i tu nastane nešto što moja koleginica naziva shit*uckery - nepotrebno je komentarisati kako će se ovako nešto završiti...
Sa druge strane, nekom igrom slučaja/sreće naleti na nekog ko nije "toliko slomljen" i isprocesuira stvari - odnos može da im opstane, možda se razvodnji ali to ne bude burno. Ona iskoči iz "slomljenog ciklusa" i zaista upozna partnera sa kojim može imati zdrav odnos.
"Slomljeni" muškarci su obazriviji i kada se zaljube posle kraha koji ih je učinio takvim, iz straha da ne izgube ono što su dobili, ne razmišljaju o osećanjima i posledicama nego samo - vole, misleći da je to dovoljno.
Kako izgleda i kako se ponaša "slomljen muškarac" iz ženskog ugla posmatranja?

Back