Truman
Elita
- Poruka
- 24.023
Pa nije baš tako strašno...ipak su to žanrovska ostvarenja 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Itekako potcenjen među običnim čitaocima, nije "popularan" kao pobrojani, verovatno zato jer je jako težak za čitanje, nad nekim njegovim idejama i rečenicama moraš da se udubiš i da razmišljaš 3 dana o njima da bi ih shvatio ... Čitao sam negde da je Kiš pričao "ne čitajte mene nego Pekića" ... Inače, bili su jako dobri prijatelji i knjiga "Kako upokojiti vampira" je posvećena Danilu ...Hehe, evo da obnovimo ovu temu - nisam se ni setio da sam i sam davno pisao
Da li mislite da je Pekić potcenjen? Kad se govori o najvećim srpskim piscima spominju se Andrić, Selimović, Kiš, Crnjaski...manje Pekić.
Ima u Novom Jerusalimu, u poglavlju posvećenom njemu, D. je verovatno Dubrovnik u Vampiru, Generali ili srodstvo po oružju se dešava u Beogradu koliko mi se čini ... Zlatno runo još uvek nisam pročitao, ali koliko sam upućen u to, dobar deo se odvija u Beogradu i govori i o Srbima i Srbiji ...Od ovih srpskih autora koje sam čitao on je jedini u čijim romanima ( barem onim kojim sam čitao, ali svejedno ) nema SrbaNi balkanskih ratova, mentaliteta malog čoveka iz Bosne i sličnih motiva...
Da je neki Švabo ili Britanac ostavio iza sebe ovo što je Pekić ostavio, verujem da bi pričali da je Dostojevski amater za njegaDa je rođen na Zapadu verovatno bi bio svetski priznata veličina a pošto je rođen u maloj i zatucanoj sredini svet je ostao uskraćen za njegova dela...Možda bi ga trebalo prevoditi na engleski...

Danas sam kupila Zlatno runo.![]()
već godinama želim da pročitam zlatno runo, ali... kako da nađem vremena za to. a nikako da naletim na nekoga ko je pročitao da mi prenese utiske i ubedi me da se upustim u tu vožnju :-)

Pekić, sigurno jeste veliki književnik. Trebalo bi da bude po svačijim merilima, ali ne znam da li je tako.
Da li je "težak", "komplikovan", "naporan" i šta se već pominje u kontekstu njegovog dela, subjektivno je.
Moj skromni doprinos ovoj temi je prijateljski savet svima koji se kolebaju ili odustaju posle par stranica: ma kako mukotrpno delovalo u početku, treba biti samo malo uporan i "ukačiti" Pekićevu "frekvencu. Ono što se dobija za uzvrat je, zasigurno, mnogo veće od onoga što se uloži: pred vama će se nizati sjajne slike, bogata leksika, višeslojnosti, alegorije...svašta.
To što on nije čitan i popularan na ovim prostorima (ma šta to sad moglo da znači) nije ništa neobično. Najpre, rehabilitovan je pre, tek, četiri godine. Ovde se, paradoksalno (već po običaju) neki otpadnici vole, a neki ne. Da sad ne navodim kojekakve optuženike/osuđenike/begunce (sa i bez jataka)...
To što se "Laguna" (o kojoj izbegavam da mislim) latila Pekića me šokiralo. Veoma!. No, stegne mi se malo želudac kad vidim neku top listu gde kojekakve ("one", znate već) izguraju, recimo, "Besnilo" na neko 27 i po mesto, ali, bolje i tako nego nikako (bar u ovakvim situacijama).
To što se (avaj!), po ko zna koji put štampa Andrić čija sabrana dela ima svaka kuća koja ima dnevnu sobu i u njoj vitrinu (da l' baš svuda boja kompleta mora da se match-uje sa tepihom?) biće da je pitanje politike (što izdavačke, što one "političarske"). Svaka čast dotičnom i na talentu i na Nobelu, ali, zar ne mislite da smo MOŽDA shvatili za ovih 50 godina. A onda red Pavića. Pa se ubaci neki "neponovljivi" Vidojković, Petrović ili šta ti ja znam kakvih ih sve ima. Posle se svi zblažnjavaju i cokću nad činjenicom da dve trećine ispitanika (iz nekog istraživanje, onomad) nema ideju ko bi mogao biti Danilo Kiš.
To što je, recimo, "Atlantida" jedna sasvim inventivna razrada/dorada/obrada/interpretacija/... Platonove ideje, što se dublje i stilski maestralno bavi temom koju je Orvel (sve i da nije najobičniji i to loš plagijator Zamjatina) u 1984. polu - načeo, izgleda, zna samo Solaris, kad tako (beskrupulozno?) objavi samo skuplje opremljeno izdanje i "lupi" na njega 20 e?
Srećom, one koje znaju da se izbore sa Skakavcima,na Hodočašću ka Novom Jerusalimu ništa ne može da spreči!
Htedoh reći: super što ste započeli ovu temu!![]()
Počela sam da čitam pre neki dan Zlatno runo, ali nisam imala snage da nastavim, pa sam ga odložila. Naravno, sad kad sam ga kupila neću odustati, samo ću ponoviti danas ono što mi je umornoj promaklo. Negde se čak i našalih u smislu, što ne preskočim prvih pedeset strana, pa da nastavim da čitam ko čovek. Naravno, samo šala. Teško je povezati one silne Njegovane... Ali, mogu ja to.

To je mnogo uticalo na moj današnji književni ukus, na koji sam, bez lažne skromnosti, ponosna. Bile su i neke čitalačke značke i svašta. Ne znam da li sad postoji išta od toga. 
Pretpostavljam da to Zlatno runo može da se nađe u biblioteci, je l se zna koliko to čudo ima delova?![]()

Nisam sigurna da li mi imamo nekakvu zakonsku odrednicu koju je izdavač dužan da poštuje, pa u skladu s njom, navodi istinu prilikom promovisanja svojih izdanja, ali se sećam da sam nedavno pored kase u Maksiju zverala u neku ad hoc policu za knjige/novine i videla veeeliki i baš crveni krug u kome, ponosno i sugestivno, stoji "XIII izdanje" na knjizi Vesne Dedić. Ne zanm da li je ona napisla više knjiga, niti znam kako se ta zove, ali TRINAEST izdanja! Aman i pobogu! Sve da je u okviru jednog tiraž bilo 500, to bi značilo da svaki 1000. stanovnik Srbije (uključujući maloletne, nepismene, stare... i ostale koji su u nemogućnosti da čitaju) ima po jednu knjigu gospođe voditeljke! Ističem, opet, da nisam čitala (gotovo izvesno i neću) i ne znam da li tu ima ikakve vrednosti, ali mi je primer fascinantan. Govori da se u Srbiji čita, štaviše da se puuuno čita. Samo, izgleda, pogrešne knjige. A sve to se, čini mi se, desilo u poslednji 5 - 6 godina. Sećam se da je Mojsilovićka do nedavno bila teški trash, a sad ispade da je s' ovu stranu zla.
Što se tiče pominjanja kjniževnika od strane tih starleto- quasiintelektualno-predorgazmično kikoćućih...tih, čula sam da je Branimir Šćepanović onoj Vesni Radusinović napisao predgovor za već neku njenu mudros'. Tad sam pomislila (a i dalje mislim): jadan Brana, verovatno je skroz izlapeo, a možda i nema šta da jede. "Usta puna zemlje" niko ne štampa, za "Smrt gospodina Goluže" koga briga, pa je morao. Dakle, na mene to ne bi povoljno delovalo, ali, ja i ne idem na ta mesta po mišljenje, pa je sasvim moguće da bi imalo neke svrhe. Opet, ne mogu da zamislim kako je u gostima kod one škripuće Sanje, recimo, Maja Marijana, a ona priča o Kafki. Ili o Džejn Ejr..
Decu još uvek nemam, ali mi se ježi koža od pomisli šta im daju (ako im išta i daju) za odličan uspeh! U vreme mog detinjstva (a ni malo nisam nostalgična za SFRJ, jer i ne znam šta to, zapravo, znači), na televiziji se jednom sedmično, tačno određenog dana (znam, čekala sam) prikazivala emisija o knjigama za decu. Sećam se pesmice iz špice" Za kopanje služi ašov, za klopanje nar, a knjiga je da se čita iiiiiii - gotova stvar!"To je mnogo uticalo na moj današnji književni ukus, na koji sam, bez lažne skromnosti, ponosna. Bile su i neke čitalačke značke i svašta. Ne znam da li sad postoji išta od toga.
I sad ide ona čuvena: da se ja nešto pitam, treba ugasiti tj. rigidno sankcionisati sve te Lagune (na sličan način je i Plato divljao pre par godina, pa smo bili bombardovani nekim narkomanskim napisanijima, i izbljuvotinama usiljenih, naravno "neponovljivih", samozvanih osobenjaka raznih sorta. Takvi su im bili i knjižari, čak! Sigurna sam da tamo, u Laguni u na sličnim mestima, ima štošta da se nađe (i sama sam nekad iskopavala neke krajnje zanimljive pisce), ali njihova hiperprodukcija to ne dozvoljava. A čim toliko para imaju, znači (ili bi trebalo da znači) da prodaju knjige. Što, opet, znači da se iste čitaju (nisu im baš tolike pare došle samo od Dedićke). A mi smo ovde gde smo. Znači - te knjige su mnooogo opasne, daleko opasnije nego što se čini. Dakle, nekakva arbitraža: "Kupoholičarki ovog meseca kasni menstruacija"? Tiraž 287 miliona primeraka? U redu, Laguno. Sad moraš da izdaš, na primer, Šekspira/Crnjanskog/Kamija odaberi sa ovog spiska od 50 pisaca. Država subvencioniše autorska prava."
Uh, ala se napričah! Možda je i bolje da me niko ništa ne pita.Inspirisala si me, a nema baš mnogo sličnih mesta za koje ja znam.

Zna se, sedam.![]()
Težak i komplikovan jeste, jer čitalac Pekića mora biti erudit, pošto se Pekić za sve i jedno delo pripremao veoma detaljno, pa se to mora ispratiti i van samog Pekića da bi se (ne baš u potpunosti) pravilno razumelo ... Naporan zasigurno ne može biti, jer ima svoju "ciljnu" grupu, i otprilike se zna šta očekivati u toj avanturi ... Sve ostalo potpisujem u potpunostiPekić, sigurno jeste veliki književnik. Trebalo bi da bude po svačijim merilima, ali ne znam da li je tako.
Da li je "težak", "komplikovan", "naporan" i šta se već pominje u kontekstu njegovog dela, subjektivno je.
Preporučujem kao sledeće "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelikijana", novela od stotinjak strana, pomalo komična, detaljno pripremljena i genijalno napisana ...Iskrena da budem (da, ja sam seka, ne bata, k'o što piše u profilu, izgleda po defaultu, sad ću to da sredim), nikako da mi "Zlatno runo" izbije na neko gornje mesto "Čitati sledeće" liste, pa ga nisam pročitala (ali jesam "Hodočašće Arsenija Njegovana", "Atlantidu", "Novi Jerusalim", "Besnilo", "Kako upokojiti vampira" i "Godine koje su pojeli skakvci").
Preporučujem kao sledeće "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelikijana", novela od stotinjak strana, pomalo komična, detaljno pripremljena i genijalno napisana ...