"Duboka islamska filozofija u Vašem djelu odavno je uočena i mnogi su o njoj govorili. Međutim, najčešće su se njeni korijeni tražili van ovog tla, izvan ovdašnjeg čovjeka. Recite nam koliko je ta filozofija samo naša, dio naših dubina i našeg života?
Nisam posebno izučavao islamsku filozofiju, osim koliko je neophodno da se čovjek informiše. Ali ako u mom djelu ima filozofije, ona je sva iz ovog tla, iz mog muslimanskog korijena, iz naše tradicije, iz našeg duha. To se upilo u mene o svega, i svega me proželo, tako da tim duhom prosto emaniram. Drago mi je, veoma drago, što ta misao, koja je nastala na ovom tlu, u okviru jednog naroda, toliko opšteljudska, da je lako i rado prihvataju ljudi širom svijeta.
Zašto u uvodnom dijelu prvog poglavlja romana "Derviš i smrt" u kome citirate Kur'an niste iza 2. ajeta sure Vel'asri nastavili sa ajetom 3. "... osim onih koji vjeruju i rade dobra djela i koji preporučuju istinu". Da li s toga tragika završetka Nurudinova znači nesreću bez utjehe, ili...
U uvodnom motu "Derviša i smrti" prekinuo sam Kur'anski citat, ali se njegov smisao, po mome mišljenju širi, nalazi u kontekstu cijelog romana: svaki je čovjek na gubitku, ako u životu ne nađe ljubav. Tom mišlju nisam iznevjerio Kur'an, i nepravedna je kritika u "Glasniku" Islamske vjerske zajednice, prije nekoliko godina, koji mi taj grijeh prebacuje.
I na kraju, kažite nam šta je za Vas Bosna i Hercegovina?
MEŠA SELIMOVIĆ: Bosna je za mene rodno tle, izvor svega što znam i osjećam, nju najviše volim i njoj najviše predbacujem. Zbog ljubavi.
Preporod, 1972.god.'
http://novi.ba/clanak/81304/mesa-selimovic-moja-filozofija-je-iz-mog-muslimanskog-korijena
Meša nikad nije ni tvrdio da nema muslimanske korijene misleći na reliju svojih roditelja, međutim, isto je tvrdio da je Srbin što ne iskljuščje jedno druo.
- - - - - - - - - -
Onima u Lici se zaturio neđe "Statuta Valachorum" , pa došlo do nesporazuma![]()
Da znaš o čemu pričaš, verovatno ne bi ni pominjala.
- - - - - - - - - -
Onima u Lici se zaturio neđe "Statuta Valachorum" , pa došlo do nesporazuma![]()
Da znaš o čemu pričaš, verovatno ne bi ni pominjala.